Thailand kan zich opmaken voor een week met hevige regen die over het gehele land zal trekken, wat zal leiden tot stijgende waterstanden.

Volgens de Meteorologische Dienst kunnen vooral het noorden, noordoosten en zuiden op zondag en maandag hevige regenbuien verwachten. Van dinsdag tot zaterdag worden ook in het lagere noordoosten, de centrale laagvlakte, het oosten en het zuiden zware buien voorspeld.

Het Ministerie van Rampenbestrijding gaf een waarschuwing af voor inwoners van elf provincies in het stroomgebied van de Chao Phraya rivier. Men verwacht dat de waterstanden van deze rivier vanaf maandag zullen stijgen. Dit geldt vooral voor de provincies Ang Thong, Ayutthaya, Bangkok, Chai Nat, Lop Buri, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan, Sing Buri, Suphan Buri en Uthai Thani. Specifiek in de lagere gebieden van Ang Thong en Ayutthaya kan het waterpeil naar verwachting met 1,00 tot 1,50 meter stijgen.

Het ministerie gaf verder aan dat er een overvloed aan water uit het noorden komt en dat er gedurende de week veel regen verwacht wordt in het noordoosten, de centrale vlakte en het zuiden.

Afgelopen zondag brak de Yom rivier door dijken heen in het Muang-district van de noordelijke provincie Sukhothai, waardoor zo’n 1.300 huishoudens en 2.400 rai aan landbouwgrond onder water kwamen te staan. Vicepremier Somsak Thepsutin gaf in Sukhothai aan dat er vanuit de provincie Phrae nog meer water verwacht wordt en dat de overstromingen in Sukhothai verder kunnen toenemen.

In de tussentijd namen de overstromingen in het district Lom Sak van de provincie Phetchabun op zondag af. De gouverneur van Phetchabun, Krit Kongmuang, meldde dat de lokale waterreservoirs voor 80-90% gevuld waren.

Het Departement van Wegenbouw liet zondag weten dat vier snelwegen in de noordelijke provincies Lampang, Lamphun en Sukhothai door overstromingen en modderstromen onbegaanbaar waren geworden. Het betreft Highway 1102 in Lampang’s district Mae Phrik; Snelweg 1010 en 1184 in Lamphun’s districten Ban Hong en Thung Hua Chang; en Highway 1056 in Sukhothai’s Sri Samrong-district.

Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Hevige regen en overstromingen teisteren Thailand: waarschuwing voor stijgende waterstanden”

 1. Brabantman zegt op

  Jaarlijks terugkomen gebeuren. Decennia falend beleid (op z’n Thais: nietsdoen). De elite heeft hier geen last van, die weten hun plekjes wel waar te wonen.

 2. Daniël M. zegt op

  Wij zijn momenteel in het westen van de provincie Khon Kaen bij mijn schoonfamilie: het heeft er in september minder geregend, waardoor sommige (delen van) rijstvelden niet onder water staan. Sinds afgelopen dinsdag krijgen wij hier dagelijks (meestal vanaf zonsondergang) buien te verwerken.

  Ik ga niet helemaal akkoord met de reaktie van Brabantman: 2018 (denk ik) was een zeer droog jaar: ik kon toen in december in de bedding van het riviertje wandelen. Verleden jaar daarentegen hebben straten in het dorp onder water gestaan. Dus schrijven dat het ieder jaar hetzelfde is lijkt mij niet meer juist te zijn. De trend lijkt volgens mij een beetje zoals in Europa: het ene jaar teveel en het andere jaar te weinig…

  Zwoele groeten uit de Isaan,

  Daniël M.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website