thanis / Shutterstock.com

De smog en de daarbij behorende fijnstof in het oosten van Bangkok is zo hardnekkig dat de regering nu alles uit de kast haalt. Boven het zwaarst getroffen  stadsdeel gaan twee vliegtuigen vandaag proberen kunstmatig regen op te wekken en gaan daar tot vrijdag mee door.

Het Royal Rainmaking and Agricultural Aviation Department hoopt dat het tegen de avond gaat regenen in de districten Bang Na, Sai Mai, Lat Krabang en Bang Kapi. Zelfs de Royal Thai Air Force gaat meehelpen. Er worden twee BT-67 vliegtuigen ingezet fijne nevel over de smog gebieden te verspreiden.

Ook premier Prayut is bezorgd en wil dat het gebruik van mondkapjes wordt gepromoot en dat er water wordt gesproeid. Daarnaast wil hij dat de oorzaak wordt aangepakt.

Het ministerie van volksgezondheid verstrekt in de ergst getroffen gebieden N95 mondkapjes. De standaard mondkapjes bieden geen bescherming. Gouverneur Aswin laat weten dat er 10.000 mondkapjes worden uitgedeeld. Dat gebeurt ook in Lumpini, Bang Kunthian, Chatuchak en Ratchaprasong.

De gemeente Bangkok zet vooral in op het sproeien met water op wegen, voetpaden en routes waar metrolijnen in aanleg zijn. Bouwplaatsen moeten de verspreiding van stof voorkomen en de bewoners van Bangkok mogen geen afval verbranden. Militairen zijn gisteravond begonnen om op verschillende plaatsen een soort waterkanonnen in te zetten bij Silom, Sathon, Witthayu en Pratunam. Daarmee gaan zij nog een aantal dagen meer door.

Scholen is gevraag om geen buitenactiviteiten te doen.

Opvallend is dat voormalig directeur-generaal Supat van het PCD in Bangkok Post zegt dat het sproeien met water minder effectief is dan men denkt. “Regen en ander water kan grote stofdeeltjes wegwassen, maar niet PM 2,5. Die zijn zo minuscuul dat ze zelfs een stortbui kunnen overleven. Het is onwaarschijnlijk dat sproeien met water iets kan helpen.”

Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Groot alarm voor smog in Bangkok”

 1. teun zegt op

  Dit sproeien etc. past in het denken van Thais: niet de oorzaak aanpakken, maar een beetje rommelen om de gevolgen te bestrijden. En als de ergste smog per ongeluk weer weg is dan is ook het probleem weg. Een beetje in de trant van: “kanalen wat uitbaggeren tijdens regenseizoen als er overstroming is, maar structureel (heel moeilijk begrip natuurlijk) iets aanpakken?

  • Roland zegt op

   Wat Teun daar zegt is 100% zoals het inderdaad is.
   Dat is nu eenmaal waar we het moeten mee doen.
   Een hele boel bla bla maar ten gronde gebeurt er niets.
   En de doorsnee Thai ah is morgen al vergeten wat er vandaag gebeurde.
   Ja, wat wilt je dan?

 2. Ron zegt op

  Ik ben in BKK en heb als astma leider daar veel last van. Dat ze beginnen met die sterk vervuilende bussen van de baan te nemen. Maar ja, logisch denken is hier blijkbaar iets dat onbekend is.

  • khun Roland zegt op

   Ja dat is inderdaad waar he, ze willen zogezegd maatregelen nemen etc.. etc.. maar zijn blind voor die vele stokoude rode monsters (ze noemen die trucks bussen…) die doorheen Bangkok hun zwarte uitlaat uitbraken, en dit bijna dag en nacht.
   Het reeds vele jaren geleden met veel trompetgeschal aangekondigde vernieuwingsplan voor die antieke “bussen” loopt volledig mank. Enkel hier en daar zie je er af en toe eentje (lijn 511) maar voor de rest….
   Waarom de beleidsmensen hier al ziende blind lijken te zijn daar heb ik het raden naar, zou dit Thaise mentaliteit kunnen zijn ?
   Ze denken hier dat ze met enkele stevige waterkanonnen de lucht in Bangkok kunnen zuiveren… lijkt me nogal naïef en ver gezocht, maar ja. In de tijd van de hoge waterstanden dachten ze ook van het overtollige water gemakkelijk naar zee te kunnen sturen via draaiende scheepsschroeven….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website