Gevaarlijke minibusjes blijven op de weg in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags:
12 augustus 2019

Ondanks een eerder verbod, blijven (oude) minibusjes rijden op de wegen in Thailand. Minister Saksayam van Transport heeft daarvoor toestemming verleend. Wel moeten minibusjes ouder dan 10 jaar zijn eerst gekeurd worden en een veiligheidsinspectie ondergaan.

Voormalig hoogleraar Agachai van het King Mongkut’s Institute of Technology Ladkrabang en de Hong Kong Polytechnic University vindt het een onverstandig besluit. Volgens hem is het risico van doden bij verkeersongelukken met voertuigen die ouder dan 10 jaar zijn, erg groot.

Agachai beroept zich op een studie aan van het Amerikaanse Department of Transportation, waaruit blijkt dat bestuurders en passagiers in auto’s die ouder dan 15 jaar zijn, een 50 procent hogere kans hebben om te komen dan degenen die in 10 jaar oude auto’s rijden. Bij voertuigen die 18 jaar oud zijn, bedraagt de kans zelfs 71 procent.

Minister Saksayam is de bestuurders tegemoet gekomen na enkele gesprekken. Eerder bepaalde het Land Transport Department dat uiterlijk 13 augustus de oude minibusjes vervangen moesten worden door de meer veilige midibusjes. Maar nu mogen de chauffeurs hun busjes afrijden tot ze rijp zijn voor de sloop.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Gevaarlijke minibusjes blijven op de weg in Thailand”

 1. Mark zegt op

  ” … ouder dan 10 jaar gekeurd en een veiligheidsinspectie ondergaan.”

  Daarvoor ga je ook in Thailand naar de technische controle in een Transport Office. Daarvan zijn er vele in alle provinciehoofdplaatsen en districten. Het staat eenieder vrij een keuringsstation te kiezen, waar dan ook.

  In het transportoffice van mijn provinciehoofdstad gebeurt de technische keuring behoorlijk “state of the art”. Aftandse gebrekkige voertuigen worden daar niet aangeboden voor keuring. De locals weten wel beter.

  Zo’n 25 kilometer verderop is er een district transport office en daar gaat iedereen met gammele voertuigen heen. Alles wordt daar goedgekeurd mits een kleine extra bijdrage aan de uniform van dienst. Wrak van een motosai 300 Thb in het vuistje, saleng eerst ontkoppelen a.u.b. Pick-up vol roestgaten, zonder verlichting en roetbrakkend 1000 thb in the pocket.

  Dat heeft de nieuwbakken minister van transport weer fijn geregeld. Iedereen tevreden. We bollen rustig verder tot … in de kist.

 2. pw zegt op

  Wordt de chauffeur ook gekeurd?

  • ruud zegt op

   Dat keuren van de chauffeur zou moeten gebeuren, voor hij zijn rijbewijs krijgt.
   De werkgever zou moeten worden gekeurd, op het aanhouden van reële werktijden, rittentijden en rusttijden.
   Ik denk dat het grootste deel van de ongevallen ontstaat door de te hoge eisen van de werkgever.

 3. l.lagemaat zegt op

  Wie had nu echt wat anders verwacht?

 4. teun zegt op

  Destijds op dit blog hele – vaak onzinnige – discussies over de busjes in kwestie. Midi-busjes was de oplossing!! Over de “chauffeurs” werd niet gesproken. Deze veelal oppeppende middelen gebruikende types veroorzaakten vaak de ongelukken.
  En dat blijft zo of ze opeens op midi-busjes gingen rijden. Het aantal slachtoffers zou (meer passagiers immers) zou alleen maar toenemen.

  Naast een goede jaarlijkse keuring van voertuigen zouden deze kamikaze chauffeurs ook jaarlijks gekeurd moeten worden. Naast een goede basis-opleiding natuurlijk. Als dat allemaal is geregeld dan vallen onveilige busjes er vanzelf tussenuit.

 5. leonthai zegt op

  De minibusjes zijn niet gevaarlijk, wel hun DRIVERS…Doe daar maar iets aan , AUB,

  • georgio zegt op

   Hoi,
   Ben ik volledig met je eens, die denken dat ze alles mogen zoals vlak achter een andere wagen hangen vooral op dubbel vaks banen rechts rijden, snelheid, en zoveel meer, maar ja dat is Thailand he

 6. Kees zegt op

  Het is wat met die Thais…nooit hebben ze waar dan ook haast mee, totdat ze achter het stuur gaan zitten. Het aantal mensen wat in Thailand dagelijks in het verkeer omkomt doet weinig onder voor het aantal slachtoffers in een oorlogsgebied. Dat heeft weinig tot niets met gevaarlijke busjes te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website