In Thailand worden zogenaamde geneeskrachtige kaarten verkocht die alle kwalen en ziekten kunnen genezen. Maar helaas, als het te mooi is om waar te zijn, is dat het ook. De zogenaamde  ‘cure-all’ kaart blijkt ook nog eens gevaarlijk want hij is uiterst radioactief.

Vooral in Khon Kaen wordt de Indonesische power card verkocht en dat voor 1.500 baht per stuk. Heb je rugpijn leg een kaart op je rug en de pijn verdwijnt, hetzelfde geldt voor hoofdpijn en andere klachten. Onzin natuurlijk. Maar het is nog erger. De kaarten blijken uiterst radioactief te zijn. Het Office for Atoms of Peace (OAP) heeft op sommige kaarten een stralingsniveau gemeten van 350 maal de veilige limiet voor jaarlijkse blootstelling. Op één kaart werd zelfs de extreme waarde van 40 microsieverts per uur gemeten.

De kaart bevat een combinatie van uranium en thorium, twee stoffen die uiterst schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. De kaarten bevatten geen informatie over de medische eigenschappen, er staat alleen Kartu Sakti op, dat in het Indonesisch magische kaart betekent.

Het bedrijf dat de kaarten levert, is gevestigd in Hat Yai (Songkhla). Mogelijk worden de kaarten verkocht via een piramidesysteem. Parlementslid voor Palang Pracharath in Songkhla heeft de DSI gevraagd om onderzoek te verrichten.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “‘Geneeskrachtige kaarten’ blijken erg gevaarlijk”

 1. Rob V. zegt op

  Hoe gevaarlijk, even rekenen op een viltje. Je moet er zeker niet weken mee rond lopen maar een aantal dagen constante bloodstelling is nog te doen.

  Per dag staan mensen bloot aan gemiddeld 10 microSieverts (10 μSv). De meet extreme meting bij de kaarten was 40 microSieverts per uur. Dat is dezelfde straling als een vlucht van New York naar Los Angeles. Mensen mogen per jaar aan maximaal 50.000 μSv bloot staan. Vanaf 100.000 μSv neemt de kans op kanker waarschijnlijk toe.

  Er zitten 8760 uren in 1 jaar. Draag je de kaart van 40 microSievert per uur een heel jaar op je lichaam (wie doet dat?), dan sta je bloot aan 350.400. Dat is dus fout boel.

  Hoelang kun je zo’n kaart veilig dragen? 50.000 – (10*365dagen= 87600 μSv p/j) = 46350 μSv hebben we te beschikbaar aan reizen, zo’n kaartje dragen etc. 46350/40=1158,75 uur ofwel 48,25 dagen.

  1 sievert = 1000 millisieverts
  1 millisievert = 1000 microsieverts

  https://www.pureearth.org/blog/radiation-101-what-is-it-how-much-is-dangerous-and-how-does-fukushima-compare-to-chernobyl/

  • Ger-Korat zegt op

   Beste Rob, kun jij ons ook vertellen waar die uranium en thorium nou vandaan komt ? Is er iemand met een uraniummijntje in Indonesie die wel een goudmijntje ziet in het radioactief maken van kaarten. Of hoe komt men erop om deze stoffen te verwerken en dan te verspreiden. Heb gehoord dat Iran de afgedankte kaarten wel wil verwerken voor een goed doel ter plekke.

 2. ruud zegt op

  Het is waarschijnlijk gevaarlijker dan u denkt, want de stralingsbron zit vaak steeds op dezelfde plek.
  Zit de kaart in je portemonnee, dan zal die stralingsbron dus altijd in dezelfde broekzak zitten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website