Op het ereveld van Kanchanaburi in Thailand liggen 1896 Nederlandse graven. Bijna 3.000 Nederlanders vonden de dood bij de aanleg van de beruchte spoorweg tussen Birma en Thailand. De Oorlogsgravenstichting luidt nu de noodklok er is financiële nood.

Er is de komende jaren meer geld nodig om tienduizenden Nederlandse oorlogsgraven in landen als Thailand, Duitsland en Indonesië te onderhouden, zo zegt de Oorlogsgravenstichting (OGS), die namens Nederland wereldwijd ruim 50.000 graven onderhoudt.

Volgens de stichting komt het geldtekort onder meer door de stijgende lonen van werknemers die in het buitenland werken. De Oorlogsgravenstichting krijgt jaarlijks 2,9 miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken. OGS zegt volgend jaar in totaal 3,1 miljoen euro nodig te hebben. Het ministerie weigert het gat van twee ton op te vullen en adviseert de stichting om donaties te werven.

De stichting zegt dat de tijd dringt en dat er volgend jaar geen geld meer is. “De mensen die daar liggen, hebben gestreden voor Nederland en verdienen een eervolle rustplaats”, aldus een woordvoerder van de Oorlogsgravenstichting.

5 reacties op “Geldtekort voor oorlogsgraven in o.a. Thailand”

 1. Hans Vliege zegt op

  Wellicht is het een idee om ter vervanging van al deze individuele graven, die wellicht zelden door nabestaande bezocht worden een herdenkings stupa te bouwen, zoals ook gebouwd is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Pol Pot. Deze 11 meter hoge aan vier zijden voorzien van glazen wanden herbergen zo een 8000 schedels en vele malen meer de botten en beenderen opgestapeld achter dit glas. Een zeer indrukwekkend monument.

 2. C.G.M. van Osch zegt op

  Geen geld voor de gesneuvelden.
  Wel geld voor oorlogslanden om te steunen om nog meer mensen te laten sneuvelen.

  Moderator: Rest van de tekst verwijderd. Thailandblog is niet bedoeld om de politiek van Nederland aan de kaak te stellen.

 3. GerrieQ8 zegt op

  “De mensen die daar liggen hebben gestreden voor Nederland en verdienen een eervolle rustplaats” En dat moet dan ook betaald worden door de Staat der Nederlanden. Niet door particulieren. En de Staat; dat zijn wij, dus dat kan makkelijk van onze belastingcenten af. Waar praten we over, 2 ton ? Er gaat meer weg aan minder belangrijke zaken!

 4. arjanda zegt op

  Hmmm met de loonkosten in azie 2,9 miljoen voor onderhoud!!!En dan nog geld tekort denk dat er iemand een erg goed leven heeft!!

 5. Bucky57 zegt op

  Het frappantste is dat deze graven worden onderhouden door de Engelse gemenebest gravendienst. Nederland geeft een kleine bijdrage hierbij voor graven welke gelegen zijn op de Britse oorlogsgraven. Men moet het dus niet zo brengen dat deze velden afhankelijk zijn van Nederlandse bijdragen. Zoals altijd probeert men het te brengen of alle eer naar de Nederlandse oorlogsgravenstichting gaat. Alle eer hoort eigenlijk te gaan naar de Britse Commonwealth War Graves zij regelen dat deze graven onderhouden worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website