Het gebied rond het parlement en regeringscentrum is gisteren op 14 plaatsen hermetisch afgesloten. De politie heeft er muren van betonnen platen neergezet om demonstranten op een afstand te houden. Controleposten worden ingericht om auto’s en passanten, die het aldus gevormde getto in willen, te controleren.

Vooralsnog lijken de strenge maatregelen prematuur, want de demonstranten op de Uruphong kruising zijn helemaal niet van plan naar het regeringscentrum op te trekken. Gisteren kregen ze versterking van V for Thailand-supporters (te herkennen aan hun witte maskers).

De Uruphong-groep splitste zich vorige week af van de People’s Democratic Force to Overthrow Thaksinism (Pefot), nadat die haar protest tegenover het regeringscentrum had beëindigd. Naar verluidt om het bezoek van de Chinese premier Li Keqiang niet te hinderen, maar waarschijnlijker omdat de strenge Internal Security Act (ISA) er van kracht was verklaard. Pefot trok zich terug naar het Lumpini park, maar hoeveel demonstranten daar zijn, vermeldt de krant niet.

Pefot-coördinator Taikorn Pholsuwan zegt dat zijn groep zich niet gaat aansluiten bij de Uruphong-demonstranten, alhoewel ze wel hetzelfde doel nastreven. Hij zegt dat overleg wordt gevoerd met medestanders in de provincie over hervatting van het protest bij het regeringscentrum. Dat wordt een vreedzaam protest, aldus Taikorn. Voor vandaag roept Pefot op tot een werkonderbreking.

De groep op de Uruphong kruising noemt zich Network of Students and People for Reform of Thailand. Aanvankelijk waren het er niet zoveel, maar gisteren groeide het aantal demonstranten. De witte maskers verzamelden bij het Bangkok Art and Culture Centre en trokken vandaar naar de kruising.

Uthai Yodmanee, coördinator van het netwerk, zegt dat ze proberen zoveel mogelijk mensen te mobiliseren. Hij kritiseert de politie vanwege de druk die ze op de demonstranten uitoefent door wegen te sluiten. Uthai denkt dat de politie wil voorkomen dat mensen uit de provincie het protest versterken.

De groep heeft drie eisen: Stop elk contact met Thaksin, heroverweeg het besluit van de vorige procureur-generaal om Thaksin niet wegens terrorisme te vervolgen, en voorkom dat deze PG een politieke functie krijgt.

De politie zegt tot de draconische maatregelen te zijn overgegaan, omdat ze vermoedt dat de Uruphong demonstranten naar het regeringscentrum gaan optrekken. De blokkades zijn een noodzakelijke voorzorgsmaatregel tegen mogelijke onhandelbare incidenten. De ISA die voor drie districten geldt, blijft tot vrijdag van kracht. Of de aangekondigde 1.200 man oproerpolitie al klaar staan, vermeldt de krant niet.

(Bron: Bangkok Post, 14 oktober 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Gebied rond parlement en regeringscentrum hermetisch afgesloten”

 1. chris zegt op

  Lijkt me een overkill aan politie en leger om de orde te handhaven. Je vraagt je werkelijk af waar de regering nu zo bang voor is….

 2. Wilanda zegt op

  Het zijn in wezen vrij kleine rechtsradicale splintergroepringen, die in de Engelstalige Thaise pers buitenproportionele belangstelling genieten.
  Dit soort berichten zegt misschien meer over de politieke gesteldheid van bepaalde media dan over de demonstranten zelf.

  We kunnen ons nog allemaal de enorme heisa herinneren toen een oudere generaal het een jaar of zo geleden nog eens probeerde ‘de massa’ op de been te brengen op de turf van de Bangkokse renbaan. Weken stonden de kranten vol over de volksopstand die nalkende was.
  Het kon niemand ontgaan:
  Thailand moest gered worden, de zoveelste gekozen regering moest weer omvergeworpen worden en het stemrecht moest beperkt worden om te voorkomen dat ze voor de vierde keer gekozen zouden worden.

  Ondanks het goede eten dat gratis geserveerd werd en de normale ‘reisvergoedingen’ kwamen slechts tienduizend mensen opdagen.
  Tienduizend in een stad van 10 miljoen inwoners, een landelijke demonstartie bovendien en dat in een land van meer dan 70 miljoen!
  Dat zou vergelijkbaar zijn met vijfhonderd betogers op het Malieveld in Den Haag.
  Daar zou met een paar regeltjes ACHTERAF verslag van gedaan zijn.

  Ik denk Chris dat de overheid niet bang is voor de demonstranten maar voor de orde dienst van deze obscure vertegenwoordigers van de nationalistische gezindheid.
  En dat zijn zeer goed getrainde para-militaire kaders …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website