Foto: Facebookgroep 2PriceThailand

Foto: Facebookgroep 2PriceThailand

De Facebookgroep 2PriceThailand stelt het tweeprijzensysteem in Thailand aan de kaak en komt met voorbeelden dat buitenlandse toeristen in Thailand soms wel 10 keer meer moeten betalen voor een lokale toeristische attracties dan Thai.

De timing om aandacht te vragen voor deze vorm van prijsdiscriminatie is goed gekozen omdat juist nu het land gesloten is voor buitenlandse toeristen en de regering hoopt het binnenlands toerisme te kunnen stimuleren. Daarbij gaat het tevens om tienduizenden expats die het hele jaar door in het land wonen en belasting betalen en in Thailand op vakantie gaan. Ook zij moeten vaak 10 keer zoveel betalen om een ​​nationaal park binnen te gaan.

Op de Facebookpagina staan meerdere foto’s als bewijs van het twee prijzensysteem waar veel buitenlanders zich aan ergeren. De Facebook-pagina 2PriceThailand heeft sinds de start op 16 juni al 6.800 leden. Het gelijknamige Twitter-account, Two Price Thailand heeft 2.100 volgers. De Facebook-groep is een initiatief van Richard Barrow, een Britse expat en bekende reisblogger met meer dan 160.000 volgers op Twitter.

“Wij vinden het niet eerlijk dat sommige toeristische attracties er geheimzinnig over doen dat ze een dubbel prijssysteem hanteren”, schrijft Barrow. De prijsaanduiding is vaak in het Thais zodat de meeste buitenlanders niet kunnen lezen dat zij wel 10 keer zoveel betalen dan een Thaise bezoeker. Volgens Barrow moeten attracties dat zelf weten, maar is het vooral de stiekeme manier waarop, die irritaitie oproept.

Daarnaast zijn er veel Thai en buitenlanders die vinden dat het dubbele prijssysteem de reputatie van zowel de toeristenindustrie als Thailand zelf schaadt. De Thaise bevolking staat ​​internationaal bekend om hun gastvrijheid. De acties van een sommige toeristische attracties schaden die reputatie.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

44 reacties op “Facebookgroep tegen het dubbele prijzensysteem voor buitenlanders in Thailand”

 1. Christiaan zegt op

  Dat toeristen uit het buitenland meer moeten betalen dan de Thais, daar zijn wel goede argumenten voor te vinden. Maar genoemde verschillen zijn soms wel erg groot.
  Buitenlanders, die hier wonen en ook aan Thailand belasting moeten betalen, zouden niet extra moeten betalen bij toeristische attracties..

  • Mike zegt op

   Bekijk het andersom, stel dat bij het rijksmuseum 2 prijzen zouden staan, 1 voor als je er blank uitziet en 1 voor als je niet op een Nederlander lijkt. De wereld zou te klein zijn !

   Daar komt het namelijk op neer hier, er wordt niet gekeken of je Thai bent, maar of je er niet Aziatisch uitziet…. Puur racisme.

   • Leo Th. zegt op

    Inwoners van Rotterdam en naaste omgeving kunnen een Rotterdampas aanschaffen waarmee je o.a. gratis of tegen een sterk gereduceerd tarief musea in Rotterdam en attracties zoals de Spido, Euromast en diergaarde Blijdorp kunt bezoeken. Deze pas kost € 60,= maar 65+’ers betalen er € 20,= voor en minima (bijv. bij een gezamenlijk inkomen tot 1775 euro netto p/m) slechts € 5,=. Bezoekers van buiten Rotterdam kunnen deze pas niet kopen, zou je in jouw gedachtegang ook discriminatie kunnen noemen. Meerdere reageerders noemen het dubbele prijzensysteem in Thailand zware of pure discriminatie, jij vindt het ook nog eens puur racistisch. Dat jij e.a. het systeem oneerlijk vinden is één en daar kan ik ook begrip voor opbrengen, maar om daar, zeker in deze tijd, dergelijke benamingen aan te verbinden is m.i. wel erg overtrokken. Maar schijnbaar is het mode om van alles en nog wat als discriminerend en racistisch te bestempelen, dan wel je gediscrimineerd te voelen. In Nederland krijgen kinderen van amper 15 jaar een podium om mij als oudere witte man ter verantwoording te roepen en stelling te laten innemen vanwege het feit dat sommige verre voorouders zich met de slavenhandel hebben beziggehouden. Wie weet worden bij wijze van spreken over 100 jaar de achterkleinkinderen van Thailandgangers zoals jij en ik ook ter verantwoording geroepen omdat wij misbruik zouden hebben gemaakt van onderbetaalde en uitgebuite Thaise werknemers in de toeristenindustrie.

 2. Jef zegt op

  Dubbele prijzen schaden die reputatie. !!!
  35 miljoen toeristen per jaar. Ikzelf ga al 35 jaar naar Thailand en heb hier geen enkel probleem mee.
  Vele jaren geleden heb ik dit onderwerp verschillende malen aangehaald en hierover met Thaise mensen gepraat.
  Ik weet dat het voor sommigen een pronciepe kwestie is, maar mekkeren over 6 euro !!!
  Ze zegden me allemaal dat de farang ook een 10 voudig loon heeft, en dat wanneer de Thai evenveel zouden moeten betalen als de farang, slechts weinige Thai tempels e.d. konden bezoeken.
  Ik zou nu al de farang eerlijk willen vragen hoeveel ze spenderen aan alcohol, bars en vrouwen, of dat ze ook mekkeren als ze met een mooie Thaise “vriendin” naar een tempel gaan en het voor haar betalen.
  Als die 200 baht een probleem is, dan raad ik aan om lekker in Nederland of Belgie te blijven waar je constant geript wordt en alles een veelvoud betaald tegenover in Azie.
  Grtjs, Jef

  • Mike zegt op

   Hallo Jef,
   Dat jij er geen problemen mee hebt daar gaat het hier helemaal niet om. Ook niet de hoogte van de prijzen. Het gaat om het princiepe. Het dubbele prijzensysteem is alleen voor westerse personen. Andere aziaten z.a. chinesen betalen gewoon de lage prijzen die ook de Thai betalen. Ik voel mij in ieder geval zwaar gediscrimineerd als voor mij een andere d.w.z. een hogere prijs in rekening word gebracht als voor Thai.
   Groet,
   Mike

   • Thallay zegt op

    Ik vind het gewoon normaal dat de gastheren en vrouwen een vergoeding vragen voor de vernielingen die het massatoerisme aanricht. Massatoerisme maakt meer kapot dan je lief is en het smoesje dat de toerist geld in het laatje brengt is slechts schijn. Het laadje is veel te klein en snel gevuld.

    • servaas van schooten zegt op

     Nou,schijn kijk nu wat er gebeurd door de carona er komt geen cent binnen,en als het geld wat binnen komt door toeristen wat ze in meervoud moeten betalen bij entree bij de gewone burger terecht zou komen,dan heb ik daar geen enkel probleem mee.
     Maar daar twijfel ik erg aan.

  • Co zegt op

   Ik vind het pure discriminatie en als ik al weet dat ik 10 keer meer moet betalen zien ze mij daar niet. Het gaat mij niet om het geld maar om het principe. Dat is dan hetzelfde dat je bekende Nederlanders en profvoetballers ook 10 keer meer laten betalen als ze naar de Efteling of waar dan ook heen gaan. Denk dat het rook uit hun oren komt.

   • Leo Th. zegt op

    Principes en discriminatie, het is nogal wat. Ken maar weinig vakantie vierende ‘farangs’ die er problemen mee hebben dat bijvoorbeeld het kamermeisje in het hotel, de kelner in het restaurant of de verkoper in de 7/11 etc. het moeten doen met het minimumloon van zo’n 350 baht (ong.10 euro) per dag. En ‘farangs’ die permanent in Thailand wonen klagen ook niet dat hun huis gebouwd of verbouwd is door een bouwvakker, die ook zelden meer dan dat minimumloon ontvangt. Moet je overigens wel van het mannelijke geslacht zijn want vrouwen in de bouw krijgen vaak minder. En die Thaise minimumloner kent geen 8 urige werkdag, een werkweek van 5 dagen, doorbetaalde vakantiedagen, vakantiegeld of sociale verzekeringen. Al die Thaise werknemers zouden derhalve veel meer redenen hebben om zich ‘gediscrimineerd’ te voelen dan de in hun ogen welgestelde ‘farang’. De entreeprijs voor de attractie bij de foto van het artikel is 200 baht ( ruim onder de 6 euro). Parkeren bij Artis in Amsterdam kost alleen al € 15,= en de toegangsprijs is € 24,= p/p. Voor het Rijksmuseum betaal je € 17,50 p/p. Nu weet ik natuurlijk niet welke attractie er geboden wordt voor die 200 baht maar het is vergeleken met prijzen in Nederland en België natuurlijk beduidend lager. En hoe vaak bezoek je nu een attractie in Thailand, toch zeker niet dagelijks? Daarbij is het feitelijk ook zo dat verreweg de meeste vakantiegangers met zijn tweeën een attractie bezoeken terwijl de Thai met de hele familie erop uittrekt. Overigens betalen buitenlanders die aan kunnen tonen, bijv. met een Thais rijbewijs, permanent in Thailand te wonen bij de meeste attracties de zelfde prijs als een Thai. Vind je het oneerlijk om meer te betalen? Nou, dan ga je toch niet. Principes erop na houden heeft nu eenmaal consequenties.

  • Geert zegt op

   Jef,

   Het gaat niet om ‘mekkeren over 6 euro’ zoals jij het benoemt, en gaat er ook niet over of de toerist dit kan betalen of niet. Het is DISCRIMINATIE.

   Misschien is dit nieuw voor jou maar mensen anders behandelen of meer doen betalen omdat ze een andere huiskleur hebben, van een ander land komen, andere godsdienst hebben etc…. is discriminatie.

   Thai denken nog steeds dat alle westerlingen rijk zijn terwijl dat niet zo is. Er zijn heel wat mensen die een gans jaar sparen om dan op vakantie te kunnen gaan en die worden dan afgezet door dubbel prijssysteem. Onaanvaardbaar.

   Wanneer ik met mijn Thaise partner bv naar een park gaan en ik moet meer betalen aan de inkom omdat ik buitenlander ben dan weigeren we dat steevast. Mijn partner gaat in discussie met de persoon aan het loket en legt uit “ofwel 2 keer de prijs die de Thai betalen, ofwel helemaal niks”. Soms gaan ze akkoord dat ik de prijs van de Thai krijg soms ook niet. In dat laatste geval gaan we uiteraard niet naar binnen.
   Ik roep ook iedereen op om te protesteren tegen het dubbel prijssysteem in Thailand.

   Gegroet,

 3. Devries zegt op

  Het tweeprijzensysteem is niet alleen in Thailand,
  Mauritius heeft het zelfde systeem.

  Ik heb daar geen probleem mee.

  Als wij naar ons inkomen kijken, en vergelijken
  dat met die van de Thai of de Mauritiaan,
  dan zijn wij zeer vermogende verlof / vakantie gangers.

  • KeesP zegt op

   Je praat hier over de gemiddelde Thai, ja die hebben het een stuk minder dan de gemiddelde farang. Maar er zijn ook Thai die zeker tien maal meer inkomen hebben als de gemiddelde farang, dan moeten die zeker weer tien maal meer dan de farang betalen?
   Als je naar de supermarkt gaat betaal je ook allemaal hetzelfde, dus waarom voor attracties dan meer?

  • Marc s zegt op

   Ik vind dat allemaal niet waar wat je daar zegt
   Al de mensen die ik hier ken verdienen in verhouding meer dan in België
   Mijn Thaise vrouw in de verpleging 35000 Bath
   Mijn ex vrouw in de verpleging 70000 Bath per maand maar mijn vrouw nu houdt veel meer over dan mijn ex vrouw
   Al de mensen die hier in chumphon wonen hebben bijna allemaal 30000 euro per jaar hebben allemaal durian garden
   Dus ja wij worden goed afgetroggeld
   En veel mensen in isaan hebben ook durian garden

   • servaas van schooten zegt op

    Vergis je niet,ik geloof er niks van dat ze in de verpleging zoveel verdienen?

    • Marc s zegt op

     Dam ken je de lonen niet ik weet toch wel wat mijn vrouw verdient
     Zij is staatsbeambte en werkt nu een 29 jaar voor de staat
     Dat is het zelfs als de mensen in België en Nederland die staats bediende zijn al 29 j
     En ik hoor ni klagen over mensen die 20 RAI durian hebben en meer verdienen als de gemiddelde Belg en Nederlander
     Ja in Thailand verdienen ze in mijn ogen genoeg
     De ouder mensen hebben 100 j geleden al hun grond voor niet gekregen en ja jij moet u familie onder houden maar aan mij hebben ze gene bath gevraagd
     maar ja als ze het vergokken of voor niet weggeven voor te kunnen drinken is dat mijn probleem ni

 4. Johan Notermans zegt op

  Wat denkt u hoeveel (zeer)vermogende mensen met de Thaise nationaliteit er zijn? Heel veel kan ik u vertellen. Kijk maar eens in Bangkok, Siam Paragon bijvoorbeeld. Daar is de duurste winkelstraat in Amsterdam maar een slap aftreksel van. En al deze rijke Thais, die op het einde van de maand meer in het zakje hebben dan de meeste lezers hier, en toeristen in Thailand betalen ook de lage entreeprijs. Is dat dan eerlijk?? En zoals altijd en overal is er maar een oplossing, IEDEREEN GELIJK.

  • Hans Struijlaart zegt op

   Beetje lastig voor de diverse attracties om te bepalen of je een vermogender Thai bent of juist niet. Maandloon strookje laten zien of zo? P.s. Er zijn niet zoveel zeer vermogende Thai. Nog geen 10%.90% van de Thai hebben een inkomen waar ze nauwelijks van rond kunnen komen. Het dubbele prijzensysteem bestaat al heel lang in Thailand. Als je het er niet mee eens bent, moet je gewoon geen gebruik maken van de attractie lijkt mij. Als alle buitenlanders dat doen dan gaan ze vanzelf wel zakken met de prijs. De strandverkopers, sommige markten en taxi’s hebben ook een dubbelprijssysteem voor toeristen hoor. Maar daar ben jezelf bij. Zolang ik een ticket kan betalen van 20000 baht, ga ik niet zeuren over 200 baht.

   • Mike zegt op

    Dus jij vind het prima dat je op je huidskleur beoordeelt wordt om een andere prijs te betalen ??
    Zou je met zwarte mensen in Nederland moeten doen, en dan eens kijken wat er gebeurt

    • Hans Struijlaart zegt op

     Waar staat in mijn verhaal dat ik het prima vind? Dit is gewoon je eigen conclusie die je trekt. Beter lezen graag.

     • Mike zegt op

      Je schrijft : “Zolang ik een ticket kan betalen van 20000 baht, ga ik niet zeuren over 200 baht”
      Ik kan dus prima lezen dank je.

 5. Al zegt op

  Ik heb geen probleem met dit systeem zo lang het ook andersom geldt.
  Alleen relatief rijkere Thaise mensen gaan op vakantie naar bv Europa.
  Vind dat wij dan ook hier onze prijzen voor hun moeten aanpassen.
  Wel zo eerlijk. Zeker in deze tijd;-)

 6. Johnny BG zegt op

  Eerlijk is het niet maar er is ook geen verplichting om naar de betreffende attracties te gaan. Meestal voldoet een Thais rijbewijs en Thais gezelschap om de lokale prijs te betalen.
  Siam Amazing Waterpark in Bangkok werkt trouwens ook met verschillende prijzen en aanbiedingen op hun Thaise en Engelstalige website. Boek via de Thaise (waar staat dat het alleen voor Thai geldt) en geen centje pijn bij de controle.
  Speel het spel mee dan wordt de frustratie ook minder.

 7. CorWan zegt op

  4jaar geleden ook meegemaakt bij een bezoek aan een natuurpark in de bergen.
  2 farrang en8 thai wij moesten 400 bath pp intree betalen de Thai maar 40baht pp.

 8. cees kitseroo zegt op

  ik lees nergens dat men de prijs te hoog vindt voor het gebodene. wellicht is deze normaal of zelfs laag voor nederlandse begrippen en is het gewoon fijn dat de Thaiën weinig hoeven te betalen? geniet van en in dit land en zeur niet!

 9. ruud zegt op

  Als attracties van de overheid zijn (natuurparken bijvoorbeeld) en door de overheid worden onderhouden – met belastinggeld, vind ik een bescheiden prijsverschil (2x, misschien 3x) niet onterecht voor toeristen uit het buitenland, die hier niet wonen.
  Als je in Thailand “woont” en belasting betaalt, zou je hetzelfde moeten betalen als een Thai.

  Als je als commercieel bedrijf een Thai 90% korting op de toegangsprijs wilt geven (een andere manier om te zeggen, dat een toerist tien maal zoveel betaalt), valt daar waarschijnlijk weinig tegen te doen.

 10. Kees janssen zegt op

  Wordt het dan straks ook een discussie dat een student en een 65 plusser korting krijgen bij bv een bts en mrt?
  Of bij bepaalde zaken?
  Ik merk in de praktijk weinig van de hoge prijzen voor buitenlanders.
  En de discussie hierover kan geruime tijd uitgesteld worden daar er nagenoeg geen toeristen in thailand zijn.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Kees janssen, Een student die zich ook zodanig legitimeren kan,zou net zoals een hulpbehoevende 65plusser die zijn minimale sociale status d.m.v van een legitimatiekaart bewijzen kan,best in aanmerking mogen komen voor een sterk gereduceerde prijs.
   Ik denk dat hier niemand iets op tegen zou hebben,zodat het misschien ook nog een goed idee zou kunnen zijn om iedere onbemiddelde Thai in het genot te laten komen van een dergelijke legitimatie mogelijkheid.
   Discriminerend wordt het eerst,als men onafhankelijk van inkomen een dubbel prijssysteem gaat handhaven voor andere nationaliteiten,die dan opeens 10x zoveel betalen moeten.
   Mocht jij in de Thaise praktijk nog nooit hogere prijzen gezien hebben voor buitenlanders,kan ik je hoogstens adviseren iets beter rond te kijken,omdat ze er zo iedereen weet wel degelijk zijn.

   • Kees janssen zegt op

    Dank je voor het advies om beter rond te kijken.
    Echter ik denk dat we teveel tussen de thai staan en eveneens een legitimatie kunnen laten zien in de vorm van een thais rijbewijs.
    Er wordt nooit gediscussieerd dus ook geen prijsopdrijving.
    Ook bij taxi en tuktuk geen westerse prijzen.
    Dus vermoedelijk helpt een gesprek in het thais ook.

 11. John Chiang rai zegt op

  Het tweeprijzensysteem wat vele Farang hier, zolang het om Thailand gaat, denken te moeten verdedigen, wordt zelfs van veel Thai reeds erg sceptisch bekeken.
  De Thaise regering is het een doorn in het oog,als een Taxi chauffeur zijn schamele loontje probeert te verbeteren,om juist van een toerist/buitenlander een ander tarif te berekenen,en gaat zelf met het beste voorbeeld van deze dubbele prijsberekening vooraan.
  Ook in de normale handel is het niet zelden,en voor de Thaise handelaar heel normaal, dat een Farang gewoon 2 of 3 keer zoveel betaald als zijn Thaise landgenoot.
  Waarom zou dit NIET normaal zijn als de Thaise regering,voor zijn natuurparken en andere bezienswaardigheden precies de zelfde discriminatie toepast.
  Natuurparken en andere bezienswaardigheden waar de Farang,alleen om het feit dat hij buitenlander is, 10x zoveel betaald als een Thai,terwijl de parkwachter en andere personeel geen enkele Baht meer verdienen dan hun minimumloontje.
  Alle flauwekul dat het ook in andere landen is,neemt niet weg dat deze dicriminatie ook daar hoognodig op de schop moet,en heeft in principe niets te maken met het feit dat we het in dit forum over het Thaise dubbele prijzensysteem hebben.
  Een systeem dat in beginsel niets met het vermeende lagere inkomen van een Thai te doen heeft,maar lauter om het feit dat een Farang nu eenmaal geel Thai is.
  Ook heeft het zovelen denken,niets met het feit te maken dat de Farang geen belasting betaald,omdat vele expats en langtijd toeristen bij hun dagelijkse inkopen,hotelovernachtingen en gewoonheid van leven wel degelijk meer belasting betalen dan erg veel Thai.
  Ik zou de Farang die dit systeem verdedigen, omdat ze schijnbaar Thaiser proberen te denken dan veel Thai dit zelf doen,graag willen zien, als ze plotseling in Nederland en België voor hun Thaise relatie,alleen om het feit van andere nationaliteit 10x zoveel betalen moesten .
  Het is en blijft dicriminerend,een slecht voorbeeld voor een deel van het Thaise bedrijfsleven,die dit dan graag overnemen,en waar dergelijke toestanden heersen,hoeft zich een regering over het in standhouden van corruptie niet meer te verbazen.
  En hou alstjeblieft reacties achterwege ,dat als men iets niet goed vindt aan Thailand, dat je dan maar beter verdwijnen kunt uit Thailand,want voor die beslissing heb ik jullie raadgeving gelukkig niet nodig.555

  • Johnny BG zegt op

   Discriminerend is het maar staat het land bekent als niet discriminerend?

  • Singtoo zegt op

   Precies mijn mening John. Vele EU burgers vinden het hier ineens normaal om en veelvoud te moeten betalen. Je bent een zeurpiet als je van het tienvoudige betalen een probleem maakt. En kun je maar beter op…… naar je vroegere thuisland. 🙁 Als iets dergelijks in NL, of menig ander EU land, plaats zou vinden op deze schaal dan zou de 2e kamer terug geroepen worden van zomerreces. Want dit zou een nationale rel betekenen inclusief grote protesten op het Malieveld etc. Eventueel moet het leger erbij komen om de de orde te handhaven. En hier in LOS, ja dat doe ik ook, moeten WIJ ons maar HELEMAAL aanpassen. Dat is precies wat wij, als autochtoon, in Nederland ook al moeten doen. Aanpassen! 🙁

 12. Tonnie zegt op

  Klopt helemaal ,alleen ik geloof dat het salaris van een Thai wel behoorlijk minder is dan van de gemiddelde toerist.
  vind het normaal dat wij meer betalen .

  • Nicky zegt op

   Het gaat niet zo zeer om de toerist, maar om de expat die hier woont en velen die ook belating hier betalen

 13. leppak zegt op

  Thailand, zoals elk populair vakantieland doet steeds meer aan “toeristen uitmelken” juist omdat dat zo
  makkelijk lukt bij de steeds grotere aantallen die binnenkwamen. Het dubbele prijssysteem past in dat plaatje en is gebaseerd op een inmiddels sterk verouderde gedachtegang dat elke toerist rijk is. Nu na Covid, en al eerder door het prijsniveau, corruptie en de drempels die de regering oplegt is de wal bezig het schip te keren en zullen de toeristeninkomsten sterk teruglopen. Het prijsniveau als verschijnsel er uit lichten heeft weinig zin, het gaat om het totaalplaatje. Dat plaatje is de laatste jaren niet mooier geworden, erg jammer!

 14. Stan zegt op

  Bij veel hotels gebeurt dit ook. Mijn ex reserveerde telefonisch een kamer voor twee personen voor 800 baht. Een dag later daar samen aangekomen zei de dame achter de balie tegen mijn ex dat de kamer nu 1200 is omdat ik een farang ben.

 15. laksi zegt op

  Tja,

  Ik denk dan het woord discriminatie men in Thailand niet kent, niet alleen de toegangs prijzen, ook de aan koop van grond door buitenlanders (uitgezonderd Amerikanen) dat is toch het toppunt van discriminatie.

  • Peterdongsing zegt op

   Beste Laksi,
   Het wordt vaker gezegd, maar ik geloof niet dat een Amerikaan grond op naam kan kopen.
   Waar kan ik dit officieel lezen of ander overtuigende feiten zien of lezen.?

 16. Louis zegt op

  Bij sommige attracties is de beeld nog schrijnender. De Thaische familie die voor enkele dagen bij je te gast is heeft soms al een verlanglijstje waar ze naar toe willen. Daar ga je dan met je volgeladen SUV. Vanzelfsprekend wordt door de familie erop gerekend, dat de “rijke”farang alles betaalt. Aangekomen bij de attractie hebben alle Thaien vrij entree, de farang moet 300 tot 500 bht betalen voor zijn entree! Vervolgens zijn alle hapjes en drankjes en hebbedingetjes ook voor zijn rekening. Dat die farang al alles betaalt; daar wordt gewoon niet bij stil gestaan. Wat kennelijk niet wordt gerealiseerd is, dat dit beleid tot gevolg heeft, dat diezelfde royale gastvrije farang zich wel zal bedenken voordat hij een volgende keer weer naar die attractie gaat.

 17. Rob V. zegt op

  Tanes Petsuwan, vice gouverneur marketing communicatie van de TAT (tourist authority), zei in een recente debat avond van de Foreign Correspondence Club dat het twee prijzen systeem niet logisch is en geschrapt zou moeten worden:

  Zie hier wat hij als TAT vertegenwoordig te zeggen heeft vanaf ongeveer 1 uur 35:
  https://youtu.be/akk8WflAdX0?t=5690

 18. chris zegt op

  Ik meen dat je verschil moet maken in private en publieke produkten en diensten. In de private sector maakt de ondernemer zijn prijzen binnen de kaders van de wet:mededinging,minimum- of maximumprijzen etc. En als er geen wetten zijn, is de private secor dus een jungle. De conument kiest zelf of hij/zij waar voor zijn geld krijgt. En als je niet gediend bent van hogere prijzen voor bepaalde groepen of op bepaalde tijden, koop je gewoon niet. Er zijn meestal genoeg concurrenten.
  Voorzieningen in de publieke sector zijn van een ander karakter. Allereerst leveren zij nooit geld op (dat hoeft ook niet) wat de consument er ook voor betaalt. Ten tweede wordt de exploitatie gefinancierd door een of andere vorm van overheid. Deze overheid krijgt zijn inkomsten voornamelijk via belastingen. In Thailand is dat vooral de BTW (die iedereen die hier wat koopt dus betaalt, dus ook toeristen) en veel minder de inkomstenbelasting. Een groot deel van de Thais betaalt ook geen inkomstenbelasting omdat zij het minimum-jaarinkomen van 150.000 Baht niet halen.
  Het lijkt me niet meer dan billijk dat iedereen die de dienst afneemt hetzelfde betaalt. Dat kan door hetzij entree te heffen bij elke service ofwel een generiek betaalsysteem te maken zoals een nationale parken kaart, een museumkaart waarvoor elk jaar moet worden betaald en die toegang verschaft tot de publieke voorzieningen in een bepaald kalenderjaar.
  Een andere methode is om iedere bezoeker na afloop te laten betalen wat hij./zij het bezoek waard vond. Zou ook in Thailand best wel eens kunnen werken omdat men gewend is om een financiele bijdrage te leveren bij tempelbezoek en daar geeft ook iedereen wat hem goeddunkt.

 19. TheoB zegt op

  Een oplossing zou kunnen zijn om de huidige บัตรสวัสดิการแห่งรัฐบาล (บัตรคนจน) (overheids welzijnskaart (armenkaart)) ook in te zetten als kortingskaart voor toegang tot publieke attracties zoals musea, nationale parken en wat dies meer zij.
  Dan kan er één toegangsprijs gehanteerd worden en de houders van zo’n kaart bv. 50%, 90% of zelfs 100% korting geven.
  Er vind dan geen discriminatie plaats op basis van uiterlijk en de rijke(re) Thai betaald ook het volle pond.
  Lijkt me veel rechtvaardiger.

  Goed idee?

 20. Ton zegt op

  De buitenlander, toerist en expat, spekt hier in Thailand de economie. Betaalt belasting in de winkel, betaalt belasting voor transport, woning, auto, verzekering, etc., etc.
  Ik wil niet generaliseren maar voor sommige Thai geldt: wij zijn de farang, die hebben thuis een eigen gelddrukkerij, dus mogen geplukt worden.
  Niet alleen in private ondernemingen, ook nationale parken en ziekenhuizen hebben verschillende prijzen voor Thai en niet-Thai. Ook als de niet-Thai hier al jarenlang woont, een eigen woning, auto en Thai rijbewijs bezit.
  Wellicht dit 2 prijzensysteem ook in NL voor niet-Nederlanders introduceren?
  Ben blij met winkels waar prijzen duidelijk staan vermeld. Als er geen prijs bij staat, voel ik mij iets minder snel aankoopbereid. Ben niet gierig, geef graag een fooi bij goede service, maar ik moet niet het idee krijgen, dat men mij wil gebruiken.
  We, partner en ik, wilden lange tijd geleden langs de kant van de weg mooie garnalen kopen.
  Prijs was X THB per kilo, stond duidelijk aangegeven. Toen de verkoopster mij in de auto zag, ze was al aan het inpakken, was de prijs ineens het dubbele. Take it or leave it. We zijn verder gereden en hebben elders gekocht. Ik houd er een ongewenst, beetje wantrouwig, gevoel aan over.
  Dus vaak laat ik op markt en winkel mijn Thai partner vooruit gaan, zodat zij het product kan beoordelen en de prijs kan bepalen. Pas als de deal is gesloten, kom ik erbij staan.

 21. willc zegt op

  Sommige restaurants lossen dit probleem simpel op..gewoon een menukaart zonder prijs.
  Wordt er door de farang niet naar de prijs gevraagd rekenen ze gewoon meer.
  Ik bv betaalde de ene dag met de hele familie voor 5 personen net zoveel als dat ik de volgende dag met een kennis veel minder bestelde,maar geen prijsopgave vroeg.

 22. Nicky zegt op

  Trouwens wat denk je vean huis huren? 7 jaar terug in Bangkok. Een Thaise vriendin gaat op huizenjacht voor ons. Maakt een lijst om te bezichtigen met huurprijzen er bij. Zodra ze ons zien, word het gelijk 50% duurder. Zelfde met winkelruimte en stands op beurzen. Zodra ze een farang zien schieten de prijten omhoog


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website