Het Departement voor Ziektebestrijding (DZB) benadrukt het belang voor het publiek, met name voor mensen met onderliggende medische aandoeningen die de kans op verergering van tuberculose (TBC) vergroten, om TBC-screenings te ondergaan. Deze oproep komt na recent nieuws over een bekende acteur die TB heeft opgelopen, vermoedelijk door nauw contact met een vriend die op 5 september aan de ziekte is overleden.

Dr. Tares Krassanairawiwong, directeur-generaal van het DZB, meldt dat Thailand tot de top 30 landen behoort met het hoogste aantal actieve TBC-gevallen wereldwijd. Jaarlijks worden in Thailand ongeveer 103.000 nieuwe TBC-gevallen geregistreerd, resulterend in ongeveer 12.000 TBC-gerelateerde sterfgevallen.

Ondanks dat een kwart van de Thaise bevolking enige resistentie tegen TBC heeft ontwikkeld, zijn individuen met een verzwakt immuunsysteem nog steeds vatbaar voor ernstige symptomen. Dr. Tares raadt mensen met chronische gezondheidsaandoeningen, mensen die in dichtbevolkte gebieden wonen, personen die kampen met verslavingen zoals drugs of alcohol, arbeidsmigranten en eerstelijns medisch personeel aan om regelmatige TBC-screenings te overwegen.

TBC is een besmettelijke luchtwegaandoening die wordt overgedragen door hoesten, niezen en praten. Symptomen omvatten onder andere een hoest die langer dan twee weken aanhoudt, lichte koorts, verminderde eetlust en gewichtsverlies. De ziekte kan behandeld worden met een medicatiekuur van zes maanden. Vroege detectie is van essentieel belang, en mensen met familieleden die met TBC zijn gediagnosticeerd, wordt aangeraden om direct medische hulp te zoeken.

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht bij het meldpunt van het DZB op 1442 of bij de tuberculoseafdeling via 02-211-2224.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand

3 reacties op “Hoge aantallen TBC-gevallen in Thailand: bekende acteur getroffen door dodelijke ziekte!”

 1. Chris zegt op

  Daar gaan we weert.
  Wat moet er nog meer worden gescreend, onderzocht, gevaccineerd, geopereerd???
  Laten we het de geozndheids-expert Anutin maar eens vragen.
  Volgens mij zei Tino eens: als je je goed voelt ga niet naar een dokter of check-up want ze vinden altijd wel wat.
  Ik weet er over mee te praten nu want bij mijn schoonvader vinden ze elke week wat anders. En hij vindt het prachtig om in het ziekenhuis te zijn en het slachtoffer te spelen en aandacht te krijgen (van vrouwen) die hij blijkbaar thuis niet krijgt.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Generaliseer er maar op los, Chris. Lang niet iedere Thai heeft de centen voor zo’n screening en na jouw bangmakerij straks niemand meer. Wel, dat zou je willen! We hebben het over TB hoor, niet over een loopneus en een soepoog.

   Ik vind actieve waarschuwing door de overheid een goeie zaak en helemaal voor ouderen en voor mensen die een verhoogd risico lopen. Net als de campagnes tegen tabak, zuipen, onveilige seks en drugs. Zolang er geen verplichting is of er gevolgen verbonden worden aan het weigeren (zoals de Covid vaccins) vind ik dat de overheid goed bezig is.

   • Kurt zegt op

    Geen nood Erik, als we het moeten geloven liggen bepaalde mensen nu eenmaal graag in een ziekenhuis. Daar krijgen ze tenminste de aandacht die ze thuis niet krijgen.

    En juist, TBC is niet om mee te lachen. Super besmettelijk en bij een slechte opvolging zelfs dodelijk. Vraagt maandenlang behandeling met dure medicijnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website