Overstromingen Ubon Ratchathani

Experts waarschuwen dat Thailand nooit meer van overstromingen zal afkomen, tenzij er nu echt werk gemaakt gaat worden van  wateropvanggebieden, hogere dijken en meer ondergrondse drainagesystemen, die in de grote steden moeten worden aangelegd. De Council of Engineers Thailand en het Engineering Institute of Thailand presenteerden gisteren enkele oplossingen.

De recente overstromingen in Ubon Ratchathani tonen nog steeds aan hoe kwetsbaar Thailand is voor overstromingen. Als voorbeeld hoe het wel moet, noemen de experts Nederland dat met dammen en dijken laag gelegen gebieden beschermt.

Tijdens een forum over preventie van overstromingen uitten de experts ook zorgen over het ontbreken van waarschuwingssystemen. In het geval van Ubon Ratchathani beschikten de autoriteiten al over gegevens van de tropische stormen Podul en Kajiki. Helaas werd er niet tijdig gewaarschuwd, niet samengewerkt en ook geen preventieve maatregelen genomen, daardoor de schade veel hoger geworden dan had gehoeven.

Bron: Bangkok Post

13 reacties op “Experts waarschuwen: Overstromingen in Thailand zullen niet stoppen”

 1. teun zegt op

  Daar gaan we weer. Je kan waarschuwen, adviseren etc wat je wil, maar er wordt niks mee gedaan. Preventieve maatregelen? Dat moet dan gebeuren in de periode buiten het regenseizoen. Dan zijn er geen overstromingen en dus hoeft er ook niks te gebeuren. Toch?
  En in het regenseizoen een beetje voor de goede beelden op TV baggeren en planten in rivieren weghalen. Dan is iedereen (??) weer tevreden. Ik voorspel: systematisch aanpakken en samenwerken van noord tot zuid, dat gaat gewoon niet gebeuren.

  Want, zij die daarvoor het voortouw moeten nemen hebben geen last van overstromingen en zij die er last van hebben (elk jaar) kunnen geen initiatieven ontwikkelen.

 2. Yan zegt op

  Jaren geleden, wanneer Bangkok behoorlijk geteisterd werd door overstromingen, hebben Nederlandse experts aangeboden om het probleem samen aan te pakken. Dit werd door de Thai van de hand gewezen…ze zouden het zelf oplossen. Ondertussen is er niets opgelost, maar ja, wat wil je? De enige expertise in zulke zware overheidsopdrachten berust enkel bij de “experten in corruptie” en bij deze zal het probleem dan ook nooit opgelost worden.

 3. HansNL zegt op

  Bomen!
  We moeten bossen planten.
  Veel bossen.
  Rama X had gelijk.

  • teun zegt op

   Rama IX dan toch, denk ik.

 4. Jasper zegt op

  En een aantal jaren geleden werden na zeer ernstige overstromingen de zelfs met pompen te hulp geschoten Nederlandse ingenieurs naar huis gestuurd. Thailand had ze niet nodig, en de Nederlanders begrepen “thainess” niet.

 5. Rob zegt op

  Dit heet bij ons struisvogel politiek, want uiteindelijk droogt het wel weer denkt de politiek daar, en gaan weer voorbij aan de ellende voor de gewone bevolking.

 6. Tino Kuis zegt op

  Toen Thailand nog (zeg 1950) een bos bedekking had van 70% (nu 25%) waren er ook vaak overstromingen.

  Het heeft alles te maken met het moessonklimaat waar in sommige jaren in een paar dagen evenveel regenwater valt als in Nederland in een paar maanden op land dat toch in augustus al doorweekt is. Daar is weinig tegen te doen, zeggen de Nederlandse waterdeskundigen. Er zijn hier en daar verbeteringen mogelijk maar geheel oplossen is niet mogelijk.

  ‘Leer er mee te leven, vecht er niet tegen’, zeiden de Nederlandse waterdeskundigen in 2011. Betere en snellere waarschuwingen en hulpverlening is wel nodig.

  In Nederland komt het gevaar van buiten. Dat is gemakkelijker tegen te gaan dan te veel water van binnenuit.

  Meer en hogere dijken en wateropvang gebieden zullen maar zeer gedeeltelijk helpen.

  • RuudB zegt op

   Wat je nu zegt, beste Tino, is absoluut niet waar. Er is wel degelijk wat en veel te doen tegen al die wateroverlast vanwege overvloedige regens en dientengevolge overstromingen. Maar dan moet je wel willen. Jouw reactie doet voorkomen alsof het vechten tegen een bierkaai is, waar je maar beter niet aan kan beginnen. “Leer er mee te leven”, zeg je. Hoezo? De Thai doen dat al eeuwen en eeuwen. Leven met waterovervloed zijn zij wel bekend mee. “Vecht er niet tegen”, zouden NL waterdeskundigen hebben gezegd. Ik betwijfel het. Ingenieurs van NL-bureau’s als Arcadis en Deltares waren tot 2014 in BKK bezig met studie, maar werden door de coupplegers van toen weggestuurd, en niet meer teruggeroepen.
   Diezelfde bureau’s en andere zijn bv in Manilla, Mumbai, Dhaka, Jakarta, en Shenyang China bezig. Zorg voor afvoer- en drainagesystemen, inrichting van industriegebieden, nieuwbouwcomplexen, etc.
   Het gaat niet altijd om het bouwen van dijken of dat sommige gebieden wel moeten vollopen, het gaat om beleid: en beleid is een woord dat in het Thai niet voorkomt.

   • Tino Kuis zegt op

    Hier staat een interview met waterdeskundige Adri Verwey die betrokken was bij de overstromingen in 2011.

    http://edepot.wur.nl/431613

    Citaat:
    ‘Investeringen in waterkering en waterafvoer beperkten
    ook in Thailand de kans op overstroming, en zullen dat
    in de toekomst nog meer doen, maar kunnen moeilijk
    een echt onvoorziene gebeurtenis voorkomen. Kun je
    je daar dan wel op voorbereiden?’

    ‘beperken’ en ‘onvoorzien’. zijn de sleutelwoorden.

    Ja, je kunt op beperkte plekken (steden, industriegebieden) misschien overstromingen voorkomen of de gevolgen beperken maar nauwelijks bij overstromingen zoals in 2011 en dit jaar. Er is inderdaad op bepaalde plekken bij bepaalde situaties iets tot soms veel te doen. Zo werd in 2011 met veel moeite voorkomen dat de binnenstad van Bangkok overstroomde maar dat gaf meer wateroverlast in de buitenwijken tot woede van de bewoners aldaar. Het water moet ergens naar toen.

    Ik pleit niet voor radeloos apathisch afwachten. Er is al best veel gedaan en er kan plaatselijk meer gebeuren. Maar verwacht geen wonderen. Wat je ook doet, er zullen om de zoveel jaar flinke overstromingen optreden en je weet nooit waar. Zorg voor een goed waarschuwingssysteem en snelle hulpverlening..

    Laten alle deskundigen hier eens vertellen waar al dat water in de Isaan naar toe moet als de waterstand in de Mekong, de Chi en de Mun rivier zeer hoog staat?

  • Tino, wat iemand zegt in 2011 kan natuurlijk compleet achterhaald zijn met de kennis van nu.

 7. L.Burger zegt op

  Samenwerking is bij dit soort situaties het sleutelwoord.
  Dan zou Thailand zelfs in staat zijn een prima nationaal voetbalteam samen te stellen.
  Tot die tijd moet u het doen met de verharde weg die in de volgende tambon overgaat naar een zandweg.

 8. Chris zegt op

  In 2011 heb ik enige bekenden, watermanagement experts (uit Nederland met Delfse achtergrond), geintroduceerd als gastsprekers op een universiteit in Bangkok. Omdat de Thaise dean een bekende was van politici op dat moent, kregen deze heren een uitnodiging om hun verhaal ook te vertellen aan een parlementaire commissie. Ik heb de powerpoint nog steeds en heb er hem even op nageslagen.
  In simpele termen (ik ben geen watermanagement expert) komt het er op neer dat de waterproblemen (te nat maar op andere plekken te droog) een totaal visie vereisen. Het probleem van de overstromingen is niet alleen terug te leiden op de vele regen (hoewel er meer valt de laatste jaren) maar ook op de slechte afvoer van het water naar de zee (blokkades door de aanleg van nieuwe wegen zonder duikers, achterstallig onderhoud aan sluizen, waterwegen zoals bv. het uitbaggeren van slib en het laten dichtslibben van kanalen met planten) en de stuwing van het water van de Golf van Thailand naar het land. Een soort van Deltaplan is nodig met daarin ook een dam in de golf (naar het voorbeeld van de Afsluitdijk) om de stuwing op te vangen.
  Voorwaar een langdurige politieke en financiele verplichting van de overheid met waarschijnlijk veel buitenlandse hulp omdat Thailand de benodigde expertise niet in huis heeft. En dan weet je ook precies waarom er na veel praten over en weer na 2011, en een nieuwe regering met nieuwe clans, niets meer van het verhaal terercht kwam.

 9. teun zegt op

  Er moet dus eerst beleid worden ontwikkeld. Dat moet vervolgens worden uitgevoerd. Dat vergt jaren en jaren aan planning en samenwerken. En dat is inderdaad iets waar de Thais cq Thaise overheid geen kaas van hebben gegeten. Korte termijn is al lastig genoeg.
  Nu is het nog regenseizoen, maar over 2 maanden (of eerder) niet meer. En dan is er ook geen overstromingsprobleem meer. Dus om dan actieplan te bedenken en te starten, dat is beetje gek. Toch? Ja, maar volgend jaar komt er weer regenseizoen. “Wie dan leeft, wie dan zorgt” is hete devies en dat zal komende decennia ook zo blijven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website