Volgens Dr. Sumeth Onwandee, het hoofd van het Gemeentelijk Instituut voor ziektepreventie in Chiang Mai is er een Europese toerist ziek geworden door de Legionella bacterie, opgelopen in een hotel in noordelijk stad. De bron van de infectie is het warmwatersysteem in het hotel. Het systeem inclusief warmwatertanks, kranen en douchekoppen zullen worden gecontroleerd.

Dr. Sumeth laat weten dat de meeste Thai immuun zijn voor de Legionella bacterie, terwijl buitenlanders wel vatbaar zijn. De bacteriën verspreiden zich bij temperaturen van 25 tot 45 graden. Je kunt ziek worden door het inademen van de bacterie. Je wordt niet ziek door het drinken van water met Legionella.

Veteranenziekte

De meeste mensen worden na blootstelling aan de Legionella bacterie niet ziek. Soms krijgt men milde, griepachtige klachten (legionellagriep of pontiac fever). Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over. In een aantal gevallen veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking: de veteranenziekte oftewel legionellalongonsteking. De ziekte begint meestal met koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn, gevolg door een droge hoest. Als er daarna een longontsteking ontstaat, zijn er klachten zoals:

 • hoge koorts
 • kortademigheid, benauwdheid of pijn bij de ademhaling
 • koude rillingen
 • soms verwardheid of een delier
 • soms last van hoofdpijn, braken en diarree

Iedereen kan legionellose oplopen, het komt zelden voor dat mensen onder de 40 jaar longontsteking door legionella krijgen. Het risico op een longontsteking door legionella is heel laag, maar het risico stijgt wel met de leeftijd. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Sommige personen hebben een hogere kans op een longontsteking door legionella:

 • mensen ouder dan 60 jaar
 • rokers
 • iemand met een slechte gezondheid
 • personen die medicijnen gebruiken waardoor de afweer minder wordt

Je kan ernstig ziek worden van een longontsteking door legionella. Meestal is opname in het ziekenhuis en behandeling met antibiotica nodig. Na ziekte kan het lang duren voordat iemand zich weer helemaal goed voelt. In Nederland overlijdt circa 2 – 10% van de patiënten met een legionellalongontsteking. Vooral bij mensen op hoge leeftijd is de kans op overlijden groter.

Hoe ontstaat Legionella?

In water zitten meestal heel weinig legionellabacteriën. Maar soms kan legionella in water erg snel groeien, vooral als het water stilstaat en tussen 25 en 45 graden warm is. Wordt er gesproeid met water met veel Legionella erin, dan kan iemand hele kleine druppeltjes water (aerosolen) inademen. Zo kan iemand besmet raken. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het douchen of door het gebruik van een hogedruk spuit. Ook bij whirlpools ontstaan veel kleine waterdruppeltjes die ingeademd kunnen worden.

Er bestaat geen inenting tegen de ziekte. Door te stoppen met roken verklein je het risico op een longontsteking door legionella. Onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen en hotels in Nederland zijn verplicht preventieve maatregelen uit te voeren om groei van legionellabacteriën te voorkomen. Hoe dat in Thailand zit, is bij de redactie niet bekent.

Bron: Der Farang en het RIVM

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Europese toerist besmet geraakt met Legionella bacterie in Chiang Mai hotel”

 1. Laksi zegt op

  Tja,

  De meeste kleinere guest house / hotels, hebben een heater naast de douchekop hangen en geven direct heet water naar de douchekop. Bij grote hotels gebeurt dit via een centraal systeem, dit vindt ik dan ook een risico, omdat iedereen weet dat men het met het onderhoud in Thailand niet zo nauw neemt.

  In Chiang Mai, verkies ik daarom altijd voor het “Dutch Guesthouse” deze hebben heaters en er zijn altijd Nederlanders en Belgen om een praatje te maken.

  • Hans Massop zegt op

   Lees de reactie hieronder van Dick. In Thailand is koud water vaak lauw, in tegenstelling tot in Nederland is het “koude” water in Thailand dan ook risicovol. Legionellabacteriën voelen zich het prettigst bij temperaturen tussen de 25 en 45 graden (zie het stuk hierboven), in Thailand is het koude water vaak warmer dan 25 graden, dus risicovoller dan in Nederland.

 2. Dick zegt op

  In mijn 40+ jaar in waterbehandeling in Europa, Afrika en MIdden Oosten en nu in ASEAN heb ik veel te maken (gehad) met preventie van Legionella. In Nederland is na een aantal doden en veel langdurig zieken onder bezoekers van een tuinbouwbeurs in Blokker, N-Holland in begin 90-er jaren veel gedaan om besmetting te voorkomen. Voordien was het een nauwelijks herkend probleem.
  In begin 2000 zijn veel Turkse hotels op de zwarte lijst gezet omdat ze besmet waren en vaak niets deden.
  Zelf heb ik o.a. een nucleaire electrische centrale in Frankrijk van een zeer grote installatie voorzien omdat het rivierwater voor de koeling zwaar besmet was en de koeltorens een pluim van dampen met Legionella de vallei in de buurt van Poitiers inbliezen. Ook campings benedenstrooms werden gesloten. Na opstart van de intallatie was het probleem over.
  De bacterie komt vrijwel overal voor in natuurlijk water zoals stuwmeren en rivieren en in het klimaat in Thailand tieren ze welig. Dat de Thai er geen last van hebben is kolder; de longontstekingen en doden worden gewoon niet gekoppeld aan dit fenomeen. Ik woon zelf in Chiang Mai en zorg dat het stadswater, afkomstig uit stuwmeren, voordat het mijn ondergrondse tank in gaat, gereinigd wordt van alle bacterien, virussen en andere micro-organismen alsmede zwevend vuil en ge-oxideerd ijzer en mangaan.
  Bij het terugspoelen van mijn filter komt er donkerbruim drab uit!
  Ik heb dan ook geen zwarte en slijmerige aanslag meer in stortbakken van toiletten, leidingen en douche-koppen, een teken van biofilm(dode en levende micro-organismen, waaronder Legionella).
  De onregelmatige chlorering van het stadswater geeft geen afdoende bescherming. Chiang Mai is geen uitzondering en toevallig is het nu bij een toerist hier ontdekt en een oplettende arts heeft Legionella geconstateerd. Vaak wordt een paracetamolletje voorgeschreven als men klachten heeft en openbaart de ziekte zich pas in alle hevigheid na terugkeer van vakantie en worden er allerlei oorzaken aan gekoppeld, maar nog steeds lang niet altijd besmetting in hotel(of vliegtuig)
  De bewering van RIVM dat het meestal alleen door ouderen wordt opgedaan is gerelateerd aan de Nederlandse situatie waar stadswater meestal vrij koel is, en het dan vrijwel uitsluitend in warmwaterleidingen en airco’s voorkomt, vandaar dat die nu streng gecontroleerd en ontsmet worden. In de tropen is koud water ook lauw tot warm dus voelen de beestjes zich lekker. Ook jongeren zullen de aandoening kunnen krijgen.

  • Frans Nico zegt op

   Bedankt Dick,

   Je geeft een heldere uitleg. Wat mensen nog kunnen doen is voor het douchen de kraan een minuutje open te draaien (en zelf buiten de doucheruimte te wachten) alvorens er onder te stappen. De bacterie veroorzaakt immers een longontsteking die veroorzaakt wordt door het inademen van de nevel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website