De Europese Unie heeft Thailand gewaarschuwd dat ‘een snelle en geloofwaardige routekaart naar herstel van het constitutioneel bestuur en verkiezingen bepalend zijn voor de voortgaande steun van de EU’.

De EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid Catherine Ashton uitte dit onverholen dreigement in haar laatste verklaring op donderdag. Ze doet een beroep op het leger om iedereen die om politieke redenen de afgelopen dagen is aangehouden, vrij te laten en een eind te maken aan de censuur.

‘We roepen alle partijen op om uiterste zelfbeheersing te betrachten. Respect voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden dienen gehandhaafd te worden.’

Volgens diplomatieke bronnen gaat de EU haar relatie met Thailand herzien. Bekeken wordt wat voortgezet wordt en wat opgeschort. De hulp aan Thaise maatschappelijke organisaties loopt geen gevaar. De EU wacht met smart totdat Thailand een gekozen parlement heeft, zodat de EU Partnership and Cooperation Agreement in werking kan treden. Hiervoor is ratificatie door het parlement vereist. Eerder lieten de VS al weten dat zij hun militaire hulp van $ 3,5 miljoen opschorten.

Indonesië

De Thaise ambassadeur in Indonesië, Paskorn Siriyaphan, heeft in de Jakarta Globe verklaard dat de vooruitzichten voor democratie twijfelachtig zijn, maar de Thai-Indonesische relaties blijven stevig.

‘Wat in Thailand is gebeurd, is misschien in principe verkeerd, maar het is moreel billijk omdat Thailand zich in een politieke impasse bevindt, die de veiligheid en het welbevinden van de Thaise bevolking al enige tijd bedreigt. Ik zeg niet dat democratie en verkiezingen slecht zijn, maar soms worden ze door middel van het kopen van stemmen gemanipuleerd ten gunste van bepaalde groepen onder het mom van dat dit in het belang van de mensen zou zijn. Daarom hebben we politieke hervormingen nodig alvorens nieuwe verkiezingen te houden.’

Paskorn dringt er bij Indonesië op aan scherpe kritiek op het leger achterwege te laten. ‘Wacht af wat het militair gezag voor het land en de bevolking gaat doen. De Thaise bevolking is degene die het leger beoordeelt.’

Filipijnen

Evenals de andere Asean-landen hebben ook de Filipijnen hun bezorgdheid uitgesproken over de militaire coup. Woensdag dienden parlementsleden van twee partijen een motie in, waarin ernstige zorgen worden uitgesproken over de ontwikkelingen in Thailand. In de motie wordt een snelle terugkeer naar democratische processen en het houden van vrije verkiezingen geëist.

(Bron: Website Bangkok Post, 29 mei 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “EU zet Thailand onder druk; hulpverlening in gevaar”

 1. Prathet Thai zegt op

  Hoewel een staatsgreep een illegale manier is om een regering af te zetten was het in dit geval de enigste oplossing om de orde te herstellen in Thailand en let wel zonder dat er één druppel bloed is vergoten, de twee partijen wilde niet met elkander aan tafel, en geweld was er schering en inslag.
  Dus Eu geef Thailand de tijd, en een snelle route kaart zit er denk ik niet in, hoewel niemand officieel de reden weet waarom zowel uit het gele maar vooral uit het rode kamp iedereen die is aangehouden, is het denk ik wel duidelijk om welke reden het gaat.
  De meeste dreiging kwam uit het rode kamp, waar video opdoken met dreigende taal richting de monarchie, en werd gesproken over het vormen van een republiek, het leger heeft de koning trouw en bescherming belooft daarom moesten deze mensen zich melden.

  Men is aan het uitzoeken wie er achter het financieren van de wapens zit die bij huiszoekingen zijn gevonden, sommige bommen en granaten die waren professioneel vervaardigt, waarschijnlijk door mensen met een militaire achtergrond, men wil de daders weten, er word uitgezocht of er geld is weggesluisd en zo ja door wie etc. ect. dus ik zou zeggen EU die verkiezingen komen er wel give them some time to set things right.

  Chok Dee
  Thailand

 2. Albert van Doorn zegt op

  Prathet Thai, ik kan het niet beter dan u uitleggen aan iedereen hier.
  Geef het leger de tijd ga niet lopen dreigen met boycotten etc heeft geen zin, zet hier in Thailand geen druk op de ketel met boycot.
  Thailand bemoeid zich ook niet als er een europese regering op z’n kont ligt.
  Europa cool down usa also cool down everthing will be alright

 3. dunghen zegt op

  Vraag mij af wat de EU zou moeten boycotten. Laten ze eerst maar eens hun eigen problemen oplossen, en die zijn er genoeg. Thailand weet zijn eigen problemen wel te klaren.

  We hopen dat door deze ingreep ook de corruptie eens flink wordt aangepakt ten gunste van de thaise bevolking. De boertjes hebben in ieder geval hun zuur verdiende geld. Stap 1 Geef di land tijd voor herstel.

  • janbeute zegt op

   Oh ja ik hoorde ook vandaag via mijn ega , dat de meeste boertjes bij ons in de buurt inmiddels hun geld hebben gekregen .
   Een van die boertjes is een familielid van mijn ega , en denkt er wel anders over .
   Waarom kan er nu wel snel uitbetaald worden na de coup, en bij Yingluck niet .
   Hij is nog steeds een grote fan van Yingluck , zij deed daadwerkelijk iets voor de boeren .
   Ze vermoeden dan ook dat er een machtsspel en game gespeeld wordt .
   Waar de meesten hier nog geen flauwbenul van hebben.
   Er is meer veel meer , denk daar maar eens over na .

   Jan Beute .

 4. HansNL zegt op

  Mevrouw Ashton?

  Is dat niet die dame die volgens de Engelse pers nogal wat illegale zaken op haar kerfstok heeft?
  Is dat niet die dame die volstrekt onkundig is met het woord democratie en in het geheel niet weet wat dat woord in zou kunnen houden, gezien haar verrichtingen in de EU.
  Is dat niet een via achterkamertjes “aangestelde” functionaris van de EU, U weet wel die ondemocratische club in Brussel?

  En het commentaar van Indonesie en de Filippijnen?
  Ach, in landen waar families min of meer via allerlei slimme constructies feitelijk het bewind voeren, is democratie, als ik mijn kennissen inbeide landen mag geloven, een vies woord.

  In feite voert in Indonesie de Suharto clan en in de Filippijnen de Marcos/Aquino clan de absolute boventoon.
  En dat was nu just het plan van een bepaalde familie in een ander ons wel bekend land.
  Niet gelukt, tot nu toe.

  Ik vind de reacties van zowel de VS als de wel zeer ondemocratische EU een gotspe.

  En getuigt van een onkunde en miskennis die zijn weerga niet kent.

 5. ger zegt op

  Europa is makkelijk met dreigementen i.p.v eerst naar zichzelf te kijken wat er allemaal mis is wil men toch oordelen kijk eerst eens wat er zich werkelijk afspeeld

 6. HansNL zegt op

  Ik heb weer eens te snel op het zend-knipje gedreuteld.
  Ik moest nog wat kwijt.

  Prathet Thai, de reden waarom zo veel volgelingen van ene TS met familielid YS als premier van Thailand, voorgedragen worden voor het verschijnen bij de militaire machthebbers is terug te voeren op de dreigementen van splitsing van het land, het vormen van een regering in ballingschap, het dreigen met een volksleger, het dreigen met opstand, het uiten van dreigementen tegen tegenstanders, enzovoorts, enzovoorts, ad absordum.

  In Khon Kaen zijn 22 mensen, overigens geen een afkomstig uit Khon Kaen, gearresteerd.
  In de woning waar het leger een inval heeft gepleegd werden wapens, munitie en sprinstoffen gevonden.
  Ook plannen voor het opblazen van bijvoorbeeld Central World en Fairy Plaza.
  Na verhoor door de inlichtingendienst van het leger zijn er nog diverse arrestaties in Surin, Mukdahan, Sisaket, Udon Thani en Korat verricht, al de gearresteerden waren “lid” van de cel.

  Inmiddels lijkt het leger zo ver doorgedrongen te zijn in het netwerk, dat er een grote golf arrestaties te wachten staat, zelfs de financier van het een en ander is al bekend.

  Ik denk dat het o.a. daarom is dat zoveel rode aanhangers in de aandacht staan.

  De overplaatsingen van veel politiebazen zou te maken kunnen hebben met wapenvondsten en de idiote onkunde van hen om ook maar een dader van de aanslagen op de PDRC te kunnen vinden, let wel, 22 doden en meer dan 700 gewonden.

  Daarom dus.

  Overigens, volgens Thasie dagbladen zijn er ook arrestaties verricht die te maken hebben met de rijstfraude…….

 7. louis 49 zegt op

  Sommigen vinden hier dat de EU niet mag moeien ,Thailand moeit zich ook niet met Europa zeggen ze ,ik vind dat Europa recht van spreken heeft als gever ,Thailand geeft niks aan Europa ,hoge invoertaksen heffen ja dat wel,ik vind allang dat Europa dezelfde taksen zou moeten heffen op thaise produkten

 8. KhunBram zegt op

  De eu moet eens niet zo’n grote broek aantrekken.

  A. de KONING heeft het beste besluit genomen voor ALLE burgers,
  B. het beste besluit voor economie, toerisme, politiek en internationaal aanzien.

  Daarnaast is een PERFECT stappenplan voor het vervolg.

  Mensen zijn weer gelukkig, werken hard en hebben een geweldig humeur en levensvreugd.

  Kunnen we van veel europeanen niet zeggen.

  Laat men in Brussel zich op de redenen waarom maar eens druk maken, en daar wat aan doen. In plaats van weer 5 jaar niets betekent te hebben met een ON georganiseerd brussels zooitje. En op naar de komende 5 jaren met vage beloftes. (niet mijn woorden maar van de Minister President van NL)

 9. Hans Sattahip zegt op

  Heb sympathie voor de uitspraken van de genoemde Thaise ambassadeur in Jakarta.

  Wat Ms. Ashton doet is niet meer dan politiek-correcte geluiden uiten, gebaseerd op het geloof dat slechts een parlementair-democratisch systeem past in een moderne wereld. Gelovers hebben weliswaar leren leven met het feit dat tamelijk belangrijke landen zoals China voor een ander model gekozen hebben en dat weer anderen slechts in naam “democratisch” zijn, maar gedragen zich nog steeds als de brengers van het ware democratie evangelie. “Volg ons, of riskeer eeuwige verdoemenis” (excuses, mijn nederlands is na 40 jaar buitenslands wat gebrekkig).

  Thailand zal zijn eigen weg naar een beter leven voor de thais volgen, ook als dat betekend dat het westerse democratie model niet wordt gevolgd.

  Ben het met andere schijvers eens dat het misschien nuttig is voor een groot aantal andere landen om eens naar hun eigen feilen te kijken, voordat ze te hoog van de toren blazen.

  Ik wens generaal Prayuth alle succes van de wereld, prijs hem om zijn initiele terughoudendheid en hoop dat hij in staat zal zijn de natie naar het volgende niveau van politieke maturity te leiden, daarbij werkend aan de reductie van sociale en economische verschillen tussen de verschillende groepen. Zoals alle fundamentele verandering, Het zal niet morgen gebeuren, maar gezien de ontwikelingen zoals die hebben plaatsgevonden sinds het bewind generaal Prem, ben ik ervan overtuigd dat de toekomst er goed uit ziet.

  Als de “democratische” wereld, als een reactionaire dominee, met hel en vedoemenis wenst te dreigen is dat hoodzakelijk triest voor de dominee.

 10. rens zegt op

  Ik zie het leger in dit geval meer als scheidsrechter die eerst de valsspelers buiten spel zet.
  Er zijn genoeg landen waar het anders verloopt als het leger ingrijpt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website