Het Ministerie van Toerisme streeft er naar om begin oktober de eerste lichting internationale toeristen in Thailand te kunnen ontvangen, met Bangkok als belangrijkste bestemming.

 

“Reisorganisaties kunnen nu al beginnen met het promoten van arrangementen voor een lang verblijf, middels het speciale toeristenvisum (STV),” aldus Phiphat Ratchakitprakarn, minister van Toerisme en Sport.

Het belangrijkste is dat toeristen alle vereiste documenten kunnen overleggen bij de aanvraag van het speciale toeristenvisum. Ook moeten zij bereid zijn de alternatieve staatsquarantaine (ASQ) of alternatieve lokale quarantaine (ALSQ) te betalen. Reizigers zijn verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan. Verder moeten toeristen ook een boeking kunnen overleggen van een accommodatie na de quarantaine, een retourticket, een non-Covid-19 verklaring en een reis- of ziektekostenverzekering met een dekking van tenminste 100.000 dollar, met Covid-19 dekking.

Nadat het ministerie van Buitenlandse Zaken alle documenten heeft goedgekeurd, zal er een inreistoestemming worden afgegeven (CoE) en een STV-visum. “Wanneer het visumproces op tijd kan worden afgerond, kunnen toeristen het land vanaf 1 oktober bezoeken”, zegt Phiphat. Buitenlandse toeristen moeten eerst 14 dagen in Bangkok verblijven, de stad heeft voldoende ASQ-faciliteiten. Dat zijn speciaal aangewezen hotels voor quarantaine.

Tijdens de eerste fase van de heropening van Thailand zal het aantal internationale vluchten beperkt zijn tot drie vluchten per week met 100 toeristen per vlucht of 1.200 toeristen per maand, aldus het Centre for Covid-19 Situation Administration.

Volgens Phiphat is er veel belangstelling vanuit het buitenland om weer naar Thailand te reizen: “Indien alles in de eerste maand soepel verloopt, zonder nieuwe besmettingen, dan willen we de capaciteit vergroten in de volgende fase”.

Bron: Bangkok Post

35 reacties op “Eerste buitenlandse toeristen in Thailand welkom in oktober”

 1. Cornelis zegt op

  E.e.a. blijft vragen oproepen en biedt overduidelijk geen oplossing voor degenen die op basis van bestaande visa langdurig in Thailand verblijven maar tot nu toe het land niet in komen. Of ziet de Thaise overheid die categorie ook als ‘toeristen’?

  • Ik denk het niet. Want je moet een retourticket overleggen.

   • Cornelis zegt op

    Ja, inderdaad, dat retourticket – terwijl je de heenreis moet maken met een chartervlucht die hoogstwaarschijnlijk via de Thaise Ambassade moet worden geregeld……….. Bij 1200 toelatingen per maand zijn dat overigens maar 3 of 4 vluchten, wereldwijd.
    Ik vraag me steeds vaker af of over dit soort plannen wel ècht wordt nagedacht. ‘Is het beleid, of is er over nagedacht’ was niet voor niets een vaak gestelde vraag bij nieuwe plannen op het ministerie waar ik ooit werkte……….

    • Ik denk dat ze nu voorzichtig de deur op een kier zetten (om ervaring op te doen), maar dat de deur steeds verder opengaat de komende maanden. Thailand heeft ook geen keus want ze hebben het geld van de toeristen hard nodig.
     Een belangrijke datum is het Chinees Nieuwjaar op 12 februari 2021, dan wil Thailand weer veel Chinese toeristen ontvangen omdat die behoorlijk wat geld in het laatje brengen. De periode hiervoor is, naar mij mening, vooral een kwestie van ervaring opdoen met het weer ontvangen van toeristen.

    • laksi zegt op

     Tja Cornelis,

     Er is inderdaad niet over nagedacht, wat moet je als Airliner nu met 100 personen, als er minimaal 250 tot 400 stoelen in je vliegtuig zitten.

     En er mogen maar 3 vluchten per week gemaakt worden. Er waren op Suvarnabhumi airport wel 125 airliner’s actief (bron Bangkok airport), wie van die 125 mogen er dan een vlucht organiseren.

 2. KhunTak zegt op

  Volgens mij leeft Phiphat op een andere planeet, als hij beweerd dat er veel belangstelling is om weer naar Thailand te kunnen reizen.
  Het begint al met voorgeselecteerde hotels met een pittig prijskaartje.
  Daar zit je dan als toerist, 2 weken opgesloten in een hotel.
  Prettig begin om je gespaarde geld uit te gaan geven.
  Men is, voordat men vertrekt vanuit het land van herkomst al uitvoerig getest, neem ik aan.
  Je dient een non covid verklaring te overleggen.
  Nog niet zo heel lang geleden kwam ter sprake dat men het gelijke monnikken, gelijke kappen principe wilde gaan toepassen.
  Welke toerist is zo verschrikkelijk wanhopig om met deze voorwaarden nog af te gaan reizen naar Thailand??

  • Hans zegt op

   Ben er zeker van dat er velen zijn die hier Interesse in hebben. Maar het zijn niet de toeristen maar de Non-O visa of OA visa houders die hun lang term visa dumpen uit totale wanhoop voor een STV visa om terug te kunnen keren naar hun huis, vriendin, …..
   Ik heb niets meer in Nederland en woon nu 12 jaar in Thailand met mijn Thaise vriendin. Heb een yellow book voor residence and property met 30 jaar lease , motorbikes, auto en 2 honden en ik zou ook niet binnen kunnen komen komen Ondanks mijn loyale bijdrage aan de economie van vele miljoenen bath en mijn intentie om mijn gehele pensioen hier tot aan het einde van mijn leven te spenderen. En ik wordt behandeld als iemand die minderwaardig is aan een toerist die kort verblijft. Het is schokkend en ben zeer nijdig en overweeg om een einde aan mijn Thailand avontuur te maken. Ik ik ben zeker dat ik niet de enige. Men gooit zijn eigen glazen in als de pensionado’s Thailand gaan verlaten. Lange termijn stabiel inkomen inwisselen voor korte termijn inkomsten.

 3. MikeH zegt op

  Die quarantaine is nog wel te doen voor wie 3 maanden of meer wil overwinteren, maar de verdere voorwaarden maken het bijna ondoenlijk:
  Men moet per chartervlucht arriveren. Die bestaan volgens mij niet of nauwelijks. THAI lijkt me niet in staat zoiets te organiseren. En zelfs dan, met slechts 100 personen per vlucht, wordt dat onbetaalbaar.
  Men moet naast de ASQ reservering, dus ook reserveringen, rekeningen of andere documenten voor 3 maanden verblijf overleggen. Ook een sterk beperkende voorwaarde
  Volgens de sommetjes van de TAT worden die 1200 toeristen geacht in Thailand rond 1 miljoen Baht per maand uit te geven. Er zijn mensen die dat inderdaad met gemak kunnen. Maar die gaan onder deze voorwaarden echt niet naar Thailand.

 4. reiziger zegt op

  Het is dan wel een eerste stap naar het weer openen van de grens maar 300 reizigers wereldwijd per week lijkt me erg weinig. Ik zag dat sommige quarantaine hotels ook het budget tussen de 27000 en 35000 baht hebben.Dit lijkt me nog wel redelijk. Wat ik me wel afvraag of je na de quarantaine periode ook verplicht bent weer in een hotel of resort te gaan. Omdat ik lees dat je dit moet overleggen bij de visumaanvraag. Wat nu als je na de quarantaine voor de rest van de periode bij je vriendin of vrienden wil gaan wonen. Is dit toegestaan? Misschien moet het een en ander nog worden uitgewerkt en is daar nog geen info over beschikbaar. Ben benieuwd.

 5. John Chiang rai zegt op

  Ik kan iedere farang/partner van een Thai begrijpen, die gebruik wilde maken van de reeds bestaande regelingen om zijn partner of familie weer terug te zien.
  Alleen heb ik persoonlijk weinig begrip voor een toerist,die louter en alleen om het land te bezoeken,de hele verplichte procedure opzich gaat nemen,omdat ze misschien zo mooie herinneringen hebben aan het land.
  Na de hele procedure om überhaupt een visum te krijgen,kom je na een verplichte 14 daase quarantaine in een land waar door de Covid-19 maatregelen,veel niet meer het zelfde is.
  Mogelijk dat je geboekte hotel,waar je na je quarantaine je verblijf gaat vervolgen,hoogstens nog op halve kracht draait,zodat van de service die je eens gewend was bitter weinig over gebleven is.
  Bij het zien van de verdere foto’s die in het internet zo de ronde doen,is de situatie in vergelijk tot wat je voorheen zo gewend was,haast te vergelijken met een spookstad.
  Velen hebben hun deuren voor immer moeten sluiten,en zijn noodgedwongen weer terug gegaan in hun dorp op het land.
  Hieronder valt mogelijk de gezellige stamkroeg,het restaurant waar je altijd zo lekker eten kon,en zelfs de somtam verkoopster uit de Isaan,die reeds lang de vlucht genomen heeft.
  Verder bestaat de mogelijkheid,dat je begrijpelijk door de crisus, nog meer in contact komt met noodlijdenen,die voortdurend denken dat je ze helpen kunt.
  Kortom een scenario,die begrijpelijk maar toch onvoorkoombaar bijdraagt aan toestanden. die niets meer met een mooie vakantie te doen hebben.

  • Ing zegt op

   Inderdaad, wij waren van plan de kerstvakantie met het gezin in Thailand door te brengen, in januari al geregeld, maar hebben deze week alles geannuleerd. Als toerisme dan al mogelijk zou zijn, voldoet het vast niet aan onze verwachtingen terwijl het wel veel geld kost! Helaas … De kerstperiode is gewoonlijk enorm druk, zal men die dit jaar helemaal laten schieten?

 6. Jm zegt op

  Die denken dat er toeristen gaan komen aan die condities?
  Alleen als alles terug wordt als voorheen.
  Goe zot die mannen.

 7. Rianne zegt op

  Ik kan me niet voorstellen dat wie dan ook (m/v/x) anno 2020/21 van plan kan zijn max 9 maanden in Thailand te verblijven. Zou je dat al willen, dan worden er van overheidswege dermate drempels opgeworpen dat je wel heel stringente redenen moet hebben.
  Een andere vraag is wat je er kunt doen in die maanden? Hotels half leeg, de straten en markten ongezellig, de stranden verlaten, ’s avonds een beperkt menu in de restaurants, het nachtleven stuk. Om nu allerlei obstakels en horden te nemen om in Thailand op familiebezoek te gaan, lijkt mij ook wat overdreven.
  Blijft dat iemand die er niet gehuwd is of geen gezin heeft maar wel genoemde stringentie ervaart, zou kunnen overwegen af te reizen. Bij voorbeeld omdat je gewend bent jaarlijks tot 8 maanden in Thailand te zijn omdat je er een woning hebt. Bij mijn man en ik is dat het geval. We beschouwen ons terdege niet als toerist. Integendeel. Wij zijn half-residenten.
  Maar zoals gezegd: er is op dit moment aan Thailand weinig aantrekkelijks. Daarbij zijn we gewend tijdens ons verblijf bij de buurlanden op bezoek te zijn, tot aan Tokyo toe. Maar die buurlanden en zeker Tokyo zien ons liever gaan dan komen, dus blijven we ook 2021 thuis.
  Daar komt nog bij dat het morgen onrustig wordt in Bangkok. Sommigen hebben gemeld dat het een ommekeer teweeg brengt. Ik denk van niet. Ik denk dat na morgen teugels nog strakker worden aangetrokken, en dat onder het mom van tegengaan van het corona-gevaar. Thaise studenten kennen geen organisatie zoals te Hongkong of Minsk. Gele hesjes aantrekken gaat ook niet helpen want provoceert groene baretten. Neen, het wordt er niet gezelliger op daar in Thailand.

 8. Peter zegt op

  Welke vliegmaatschappij wil
  naar Thailand vliegen met max 100
  personen aan boord.

 9. BramSiam zegt op

  Vluchten met 100 man? Welke maatschappijen gaan dat aanbieden en tegen welke prijs en hoe zeker is dan je retourvlucht? Dit is in de praktijk slechts uitvoerbaar als er een soort packages worden aangeboden waar je op in kunt schrijven. De groep met de meeste belangstelling zijn ongetwijfeld degenen met een relatie in Thailand. Die zouden voorrang moeten krijgen op toeristen. De ambassades zouden een actieve rol moeten spelen in het faciliteren. Ik zie ze dat echter niet doen. Die diverse plannen zijn allemaal schoten voor de boeg. Veel beter zou een concreet uitgewerkt idee zijn.

 10. haki zegt op

  Zoals het nieuwste plan hier geformuleerd is, is het niet meer dan logisch dat er talloze vragen zijn die niet gelijk kunnen worden beantwoord. Ik wil het liefst morgen alweer naar mijnThaise partner en heb ook diverse vragen, maar het heeft weinig zin die hier nu te ventileren. Beter nog even geduld hebben en nog een paar weken meer details afwachten. Men is er duidelijk mee bezig maar heeft daarnaast ook nog ander (binnenlands politiek) probleem op te lossen; vergeet dat niet.

 11. shangha zegt op

  dus quarantaine bij kennissen thuis kan niet dit moet verplicht in een duur hotel in Bangkok. Ik zal niet klagen als het moet dan moet het maar dan kan ik wel eindelijk mijn vrienden weer eens zien.
  Laptop schermpje word je ook moe van.

 12. Willem zegt op

  Ik zie regelmatig het getal honderd of meer voorbijkomen waarvan in geen enkele berichtgeving word gesproken over dit getal……
  1200 toeristen Wereldwijd….. Europa heeft 51 landen waarvan 27 lid van de EU. Dat zou ALLEEN voor de Europa terecht komen op 23 toeristen per land per maand. Maar de Thaise regering heeft het over 1200 toeristen WERELDWIJD dus een getal 100 is voor Nederland of zelfs BeNeLux wel heel erg veel en ook niet realistisch in dit nieuwe voorstel en ga ervan uit dat dat de economie of de toeristensector niet gaat redden 1200 mensen vind je op het vliegveld al niet terug laat staan in het land zelf…..

  • Eric zegt op

   Ik denk dat Nederlanders niet eens in aanmerking komen. Het zal echt een zeer beperkt aantal landen zijn. Het zou me meevallen als wij erbij zitten, gezien de laatste corona-statistieken. Vliegtuigen die met 100 man aan boord vanaf Amsterdam vertrekken. Ik zie het niet gebeuren.

   Theoretisch gezien moet je dus ook een reservering doen (dus vooraf betalen) van 90 nachten in een hotel of condo NA de verplichte quarantaine van 14 nachten. Dit is wat ik (ook) op verschillende buitenlandse forums las. Los van het feit of je hier uiteindelijk in Thailand zelf onderuit kunt komen vraag ik mij af of de Thai het zelf logisch vinden wanneer een tourist 3 maanden vooruit plant. Maar goed, als dat er nu bijhoort dan zullen er toeristen zijn die 90 nachten vooruit betalen.

   Waar een wil is, is een weg… ik denk zelfs dat als je zelfs door deze hoepels wilt springen vrijwel kansloos bent dit visum te “bemachtigen”. En over een paar maanden zijn er een aantal extra besmettingen, raakt de Thai in paniek en gooit het land weer op slot.

   We’re in it for the long run vrees ik.

 13. TvdM zegt op

  Met 100 passagiers per vlucht zal de luchtvaartmaatschappij de normale ticketprijs met vier moeten gaan vermenigvuldigen, willen ze er niet te veel op toeleggen. Vreemd trouwens deze maximale bezetting, de repatriëringsvluchten in juli en augustus waren tot op de laatste stoel volgeboekt. Daarom kon mijn Thaise partner voor iets meer dan € 1.000 heen en weer om haar familie te bezoeken. Maar je moet wel erg veel van je schoonfamilie houden om € 4.000 neer te tellen voor een familiebezoekje.

 14. Jozef zegt op

  Ik vrees dat met deze geringe aantallen buitenlanders de uitbaters van hotels, koffieshops, bars hun deuren niet gaan openen !!
  Denk dat ze niet bereid zijn om terug personeel aan te werven omdat er 1200 farangs toegelaten gaan worden.
  Best zouden we deze zure appel doorbijten en niet op deze dwaze regels ingaan.
  Probeer nog een paar maanden vol te houden, dan lost het probleem zichzelf op.
  Ook ik hoop dat alles weer in orde komt, zodat we tenminste een perspectief hebben voor de nabije toekomst, want momenteel zal niets nog te vergelijken zijn zoals voor corona.

  Groeten, Jozef

  • ruud zegt op

   Als al die toeristen 9 maanden blijven, worden het er vanzelf meer dan 1.200, want tot de tiende maand, worden het er iedere maand 1.200 meer.
   Na 9 maanden zijn het er dus 10.800.
   Maar goed verspreid over het hele land tellen 10.800 toeristen ook niet aan.

   Maar wat zouden ze gaan doen, met al die overbodige immigratie ambtenaren?

 15. wil Tegenbosch zegt op

  Kan iemand mij in normaal Nederlands of Vlaams uitleggen waar ik een Fit To Fly certificaat kan bekomen?
  Ik heb het al bij de KLM op facebook aangekaart maar die geven gewoon geen antwoord.

 16. kop zegt op

  Travelclinic en Medicare geven een fit-to-fly verklaring in het Engels af.

 17. rob zegt op

  Alle passagiers die al geboekt hadden krijgen recht op een stoel voor de prijs die zij betaalden. De vliegtuigen moeten een keer van de grond, anders lopen ze vast, en de piloten moeten hun vlieguren maken. Dus probleem deels opgelost. Of ‘het probleem’ zichzelf oplost is een vraag.

 18. G.E. Ilebeer zegt op

  Ik kreeg deze week de (zoals te verwachtten was natuurlijannulering van mijn EVA tickets:
  We are sorry to inform you that EVA Air cancelled all the flight till 31st Dec. 2020 for departure from Amsterdam to Bangkok.

  Knakenzooi

 19. keespattaya zegt op

  Vandaag bij mijn maat geweest om de situatie in Thailand te bespreken. We hebben besloten om onze vlucht met vertrek 1 november te verplaatsen naar vertrek juni 2021. Ik zag op de site van Swiss Air dat de prijs voor een vlucht naar Bangkok hetzelfde was als de prijs met vertrek 1 november ( 344 euro ). Gezien het feit dat we een flexibel ticket hebben verwacht ik dat dit geen probleem zal zijn. Ik zie het echt niet meer gebeuren dat we voor het eind van het jaar zonder quarantaine maatregelen naar Thailand kunnen.

 20. Lung John zegt op

  Normaal gezien zou ik vandaag mijn ticket moeten herboeken voor vertrek op 02/07/2021. Ik denk dat ik mijn geld ga terug vragen. Dat zou het verstandigste zijn denk ik. NIET??

 21. RonnyLatYa zegt op

  Er staat 100 toeristen per vlucht, maar dat wil daarom toch niet zeggen dat dit vluchten zullen zijn met enkel die 100 toeristen.
  Dat wil volgens mij zeggen dat men op bepaalde vluchten tot 100 plaatsen kan/zal reserveren voor toeristen met dit soort visum.
  De pakweg 200 andere plaatsen op die vlucht kunnen daarom toch ook ingenomen worden door terugkerende Thai of andere buitenlanders die Thailand binnen kunnen onder andere voorwaarden.

  Je weet nooit natuurlijk, maar ik denk persoonlijk dat je als Nederlanders/Belg je niet direct zal moeten haasten om je koffer te gaan pakken.

 22. MikeH zegt op

  Ja, we waren weer eens blij met een dode mus.
  Intussen geloof ik echt niet meer dat het plan bedoeld was om daadwerkelijk long-stay toeristen binnen te halen. Daarvoor zijn de voorwaarden te beperkend

  Volgens de nieuwste plannen moet je eerst VOOR vertrek thuis in quarantaine, incl. 2 tests, EN een fors bedrag op de bank, EN een covid verzekering, EN een Fit to Fly verklaring, En 14 dagen Quarantaine in te dure ASQ (van te voren betalen), EN betaling en reservering voor 3 maanden accomodatie, EN het vinden en betalen van een charter vlucht, EN een COE van de ambassade, EN dan ben ik vast nog wat dingen vergeten.
  Zo hebben ze formeel (zoals beloofd aan de toeristische sector) een mogelijk geschapen, die echter in praktijk onuitvoerbaar is.

  Thailand heeft de laatste jaren voor mij veel aantrekkingskracht verloren. De enige reden om daar nog naar toe te willen is dat Ik daar al jaren een vaste vriendin heb. Goede kans dat Covid ook dat kapot maakt. Triest.

  • ruud zegt op

   Ik neem aan dat het in quarantaine gaan in Thailand vervalt.
   Twee maal 2 weken in quarantaine gaan lijkt me niet de bedoeling te zijn.

   Over hoe fors dat bedrag op de bank moet zijn is niets bekend, dus ook niet of het fors moet zijn.
   Toen ik nog in Nederland woonde, moest ik ook een afschrift van de bank meenemen naar de ambassade voor mijn visum.

   Over een chartervlucht wordt ook niet meer gesproken.

 23. kawin.coene zegt op

  Dat er veel belangstelling is om terug naar Thailand te gaan is zeker juist,evenwel heb ik grote twijfels over het succes van het voorstel.Die caranteine van14 dagen is er teveel aan.
  Ik meen te weten dat,indien je besmet raakt vandaag dit na drie dagen al te vinden is in een test.
  Dus geen bewijs voorleggen van een covid vrij test bij aankomst maar een test na drie dagen bij aankomst en drie dagen caranteine in een hotel.Zowel hotel als test te betalen door de reiziger.
  Bewijs van een degelijke verzekering met voldoende dekking
  Test je positief dan heb je pech.

 24. Peter Teunisse zegt op

  Al vele jaren heb ik een non-immigrant O-A visum en heb een vaste woonplek op Koh Samui. Ook heb ik dit jaar reeds een retour ticket voor 6 maanden vanaf 21 oktober. Hoe en waar kan ik aan de voorwaarden voldoen om op 21 oktober succesvol naar Koh Samui te kunnen afreizen vanuit Amsterdam?

  • Cornelis zegt op

   Dat kan op dit moment nog niemand je vertellen, vrees ik.

 25. Wil zegt op

  Ik heb een non immigrand O visum welke op 9 februari 2021 af loopt.
  Ik heb een huis op Koh Samui en zou graag na lange tijd terug keren, moet ik nu ook een STV visum
  aanvragen of kan ik gewoon op mijn huidige O visum in december terug keren uiteraard met alle
  nodige papieren en een 14 dagen verplichte quarantaine


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website