Uit een onderzoek van de Suan Dusit Rajabhat University blijkt dat veel Thai vinden dat hun land onveiliger is geworden door criminaliteit. De peiling werd op 15-18 januari gehouden onder 1.365 mensen in het hele land na een reeks van ernstige misdaden – waaronder verkrachtingen, overvallen en drugshandel – met als hoogtepunt de dodelijk overval op een goudwinkel in de provincie Lop Buri.

Gevraagd naar risico’s voor hun persoonlijke veiligheid, zei een meerderheid van de respondenten – 67,69% – dat ze het afgelopen jaar slechter is geworden door de economische malaise, verslechterde sociale omstandigheden en lager normbesef. Zeker 27,47% is van mening dat de veiligheid situatie hetzelfde is als voorheen. Slechts 4,84% denkt dat Thailand veiliger is geworden omdat de overheid strengere maatregelen tegen criminaliteit heeft genomen.

Volgens de respondenten is de veiligheid in Thailand afgenomen door een slechte economie, verslechterde sociale omstandigheden, sociale ongelijkheden en een lage levensstandaard. Daarnaast worden genoemd, het onvermogen van de overheid om economische problemen op te lossen, waardoor mensen gedwongen worden zichzelf te helpen. Een andere reden is laag normbesef en een slechte handhaving van wetten.

Thai zijn het meest bang voor overvallen en bandieten, het gebruik van geweld en wapens zoals vuurwapens en messen, de verspreiding van verdovende middelen en zedendelicten.

Gevraagd naar wat de overheidsinstanties zouden moeten doen, zegt 46,51% dat ze serieuzer moeten zijn met wetshandhaving en de wetten desnoods moeten aanpassen aan de huidige situatie. Zeker 43,41% wil dat beveiligingscamera’s beter worden onderhouden en operationeel zijn.

Bron: Bangkok Post

9 reacties op “Dusit Poll: Thai vinden dat hun land onveiliger is geworden”

 1. ruud zegt op

  Gezien het feit, dat de gevangenissen zo vol zitten dat de overheid drugsgebruikers niet meer – 1 maand – opsluit, ben ik verbaasd dat er nog zoveel criminaliteit schijnt te bestaan. (als die wordt opgepakt voor diefstal om de drugs te betalen ligt het natuurlijk anders)
  Misschien zouden ze eens moeten uitzoeken, wie er nu precies waarvoor zit opgesloten, en hoelang.

  Het lijkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar als ze de strafmaat wat zouden verlagen, zou er misschien meer ruimte komen voor de nieuwe misdadigers.
  Ik denk, dat veel mensen die een jaar in de gevangenis hebben doorgebracht, nog wel eens goed nadenken, voor ze opnieuw een misdaad zullen plegen.

 2. Johnny BG zegt op

  Zoals zo vaak leef ik waarschijnlijk in een ander Thailand.

  Zijn er bloglezers die zich recent onveiliger zijn gaan voelen?

  • Avrammeir zegt op

   Ik woon al > 15 jaar in Thailand en met name grotendeels in Bkk. Nog nooit heb ik me hier onveilig gevoeld. Ik voel me onveiliger in steden als Brussel, Antwerpen en ja zelfs ook Roeselare.

   • Je veilig voelen of onveilig voelen is een nogal subjectief. Maar als je puur naar de cijfers kijkt is Thailand een uiterst gewelddadig land. Neemt niet weg dat ik mij in thailand ook altijd relatief veilig voel. Komt bij dat men een farang meestal wel met rust laat.

    • Rob V. zegt op

     Ik laat nu mijn onderbuik spreken, maar ik denk dat het best behoorlijk mee kan spelen tot in hoeverre je allerlei signalen om je heen in je op kunt nemen. Zoals het volgen van de media (Thaise kranten en tv). Of wanneer je door een straat loopt hoeveel teksten en beelden je begrijpt, subtiele signalen die aangeven wat voor sociale klasse erg woont, hoeveel vreemden je ziet (vreemden zijn eng, een potentiële bedreiging). Een Nederlander zal minder snel alle verschillen tussen de mensen oppikken dan een Thai. Als je allerlei (subjectieve!) signalen voor een deel al niet meekrijgt zal je daarom ook een ander beeld vormen over bijvoorbeeld de veiligheid.

  • A.J.Eduard zegt op

   Het beeld van de overval in Lop Buri, wat onlangs was te zien op sociaal media, wat ik dus ook gezien heb, dat daar een onschuldige kleine jongen aan moeders hand pardoes door zijn hoofd werd geschoten, zal nooit meer van mijn netvlies verdwijnen, Ja Johnny BG, daar heb ik een flinke deuk opgelopen, in het vertrouwen van de Thai, nog nooit heb ik zo iets verschrikkelijks gezien, ja je woont in een ander land, het roze brillen land.

  • Ruud Korat zegt op

   Het artikel in Bangkok Post meldt dat de beleving van respondenten inzake veiligheid en persoonlijk welzijn in vergelijk met vorig jaar is gedaald. De respondenten benoemen een aantal factoren waarvan zij denken dat die dat verminderde gevoel veroorzaken. Het artikel zegt niets over hoe mensen van buiten in Thailand hun veiligheid en welzijn ervaren. Wel is het zo dat lezers van Thailandblog vaak zelf aanhalen dat zij schrikken van het vele geweld in de Thaise samenleving.
   Opvallend is ook dat Bangkok Post (in haar online-weergave) verslag doet van bij voorbeeld: de verdrinking van een broertje en zusje van 8 en 6 jaar oud in een vijver achter hun huis ie Chasoengsao; van de vondst van vele honderden menselijke botresten waarschijnlijk afkomstig van meerdere vermoordde personen in een put te Bangkok; van verkeersperikelen zoals die van een omgevallen toerbus met meerdere gewonden te Nan, en een frontale botsing van pick-up’s met als dodelijke slachtoffers ouders en hun 2 kinderen; dan nog arrestaties na allerlei verijdelde drugstransporten, plus de heersende landelijke luchtverontreiniging \, en last but not least de aanhoudende politieke verwikkelingen.

 3. Marc zegt op

  Ik kom al 20 jaar in Thailand maar begin mij toch onveiliger te voelen
  Zie maar eens naar amarin TV en je weet genoeg
  Ik begin mij nu toch veel veiliger te voelen in Antwerpen
  Waarom zijn er aan de ramen allemaal tralies vroeg ik aan mijn vrouw o dat is om de dieven buiten te houden en je moogt zeggen wat je wilt maar zit precies zelf in de mail
  Gelukkig trok ik mij niets van aan LOVE THAILAND

 4. Sjaak S zegt op

  Ik voel me nu nog net zo veilig of onveilig als veertig jaar geleden. Je mag geen vreemden vertrouwen en je moet je spullen in de gaten houden… dat was altijd al zo.

  Onveiliger heb ik me altijd in Rio de Janeiro of in Sao Paulo gevoeld, laat staan Caracas of Buenos Aires… Ook Mexico vond ik onveiliger. New York? Nee, echt veilig voelde ik me daar ook nooit.
  Maar Bangkok? Nooit problemen gehad. Ik ben wel belogen en bedrogen geworden in Thailand. Maar ook dat nu niet meer dan 40 jaar geleden. Integendeel, nu zelfs minder dan toen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website