De Duitse rechtbank heeft een bankgarantie van 20 miljoen euro geëist wil ze het beslag op de Boeing 737-400 van kroonprins Maha Vajiralongkorn opheffen.

De documenten die Thailand heeft overlegd om aan te tonen dat het toestel een cadeautje in 2007 was van de Thaise luchtmacht aan de prins en niet eigendom is van de Thaise overheid, hebben de vice-president van de rechtbank in Landshut niet kunnen overtuigen. ‘These documents provide only a presumption of ownership.’ Het bedrag van 20 miljoen vertegenwoordigt de waarde van het toestel, dat op het vliegveld van Munchen aan de ketting staat.

Op het toestel is beslag gelegd op verzoek van Walter Bau AG, een bedrijf dat in de jaren negentig betrokken was bij de aanleg van de Don Muang verhoogde tolweg. Een meningsverschil ontstond over de tolheffing. Volgens het bedrijf schond de Thaise overheid de afgesloten investeringsovereenkomst, een standpunt dat is overgenomen door de United Nations Commission on International Trade Law, die de Thaise overheid heeft veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van US$ 42 miljoen, en de Southern District Court in New York, die het oordeel van de VN-commissie heeft bevestigd. Het kantoor van de procureur-generaal in Thailand gaat op 29 juli in beroep tegen dit besluit.

Minister Kasit Piromya (Buitenlandse Zaken) die vanwege de zaak Preah Vihear voor het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag toevallig in de buurt was, heeft vrijdag een bezoek aan Berlijn gebracht. Hij noemde de beslaglegging ‘a huge mistake’. ‘If this takes too long it might affect the feelings of the Thai people towards German people and the country because this is related to the monarchy.’ De Duitse overheid betreurt het incident maar benadrukt dat de zaak onder de rechter is.

(Noot van Dick van der Lugt: Merkwaardig dreigement van Kasit. Alsof de monarch boven de wet staat, maar Thais hebben blijkbaar een ander idee over de rechtstaat. Zo hebben de geelhemden geëist dat Thailand de uitspraak van het ICJ negeert en in de zaak Victor Bout greep de regering in de rechtsgang in.)

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Duitse rechtbank laat zich niet voor de gek houden”

 1. Harry N zegt op

  It might affect the FEELINGS of the Thai: Ik durf er om te wedden dat nog geen 99% van de Thai er enig idee van had dat daar een vliegtuig aan de ketting lag!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Het nieuws staat regelmatig in de Bangkok Post. Die, opmerkelijk genoeg, door veel Thai wordt gelezen.

   • Niet alleen staat het nieuws in de Engelstalige kranten Bangkok Post en The Nation, maar ook in de Thaistalige kranten. De journaals op de televisie hebben uitgebreid bericht over de beslaglegging. De Thaise bevolking wordt perfect geinformeerd, zij het niet altijd even objectief.

   • Harry N zegt op

    klopt Hans het is de media die het aanzwegelt maar alle expats die ik spreek wisten het niet . Ook ik wist het niet maar lees wel de krant en dat daaraan een dispuut onderhavig aan was weten de meeste Thais niet of allang niet meer. Verder valt het me op dat er weinig reacties op het internet staan bij de Bangkok post . Daarbij wordt de Bangkok post wel door veel Thai gelezen maar dat zijn wel de beter ontwikkelde Thai(je moet nu eenmaal goed Engels kunnen lezen) en vraag me af of die er verder ook echt wakker van liggen .

 2. Marcus zegt op

  Inzendingen verdwijnen????

  • @ Marcus, we moeten voorzichtig zijn met dit soort kritiek. Daarom is je reactie niet geplaatst. Zelfcensuur? Ja, helaas wel…

   • Peter Holland zegt op

    Zelfcensuur is capitulatie, maargoed je doet er in ieder geval niet geheimzinnig over, en dat siert je weer.

    • @ Zelfsensuur, heeft alles te maken met hoe de Thaise overheid tegen persvrijheid aankijkt. Daarnaast willen wij de auteurs op dit blog beschermen tegen anonieme reacties van passanten die zomaar wat roepen.

     • Marcus zegt op

      Je zal natuurlijk wel gek zijn om op het bord te publiceren met eigen naam, traceable informatie, en niet via een proxy server 🙂

 3. Hans G zegt op

  Het zal de kroonprins waarschijnlijk niet bekent zijn dat een duits bedrijf nog 20 miljoen euro te goed had. Hij zal echt wel thuis bekomen zijn. En de Thaise bevolking smuld van dit soort verhalen. Mijn vrouw vertelde bij een bezoek van een van de vele tempels in de buurt van Korat, dat de kroonprins de oppermonnik aldaar nogal onheus had bejegend.
  Toen hij vertrok wilde de helikopter niet starten. Volgens de Thai een wraak van de monnik
  Ze lacht nog steeds als ze het verhaal verteld.

 4. Nok zegt op

  Volgens mij is deze tolweg nooit afgebouwd. Er staan alleen honderden betonnen pilaren klaar om een tolweg bovenop te leggen.

  • Chang Noi zegt op

   Die palen zijn van het Honywell project (ook wel Hopeless project genoemd) voor spoorlijn op palen. Als ik het goed heb is die tol-weg wel degelijk afgemaakt, alleen door een andere toko (zoals wel vaker gebeurt in Thailand na een international bid)

   Chang Noi

   • Nok zegt op

    Er loopt wel een tolweg langs Don Muang dan zal die het wel zijn. Toch vreemd dat die duitsers zo lang op hun centen gaan zitten wachten. Ze hebben de skytrains ook geleverd via Siemens, mischien heeft dat er mee te maken.

    • dick van der lugt zegt op

     De verhoogde tolweg Bangkok-Don Mueang werd in december 1994 in gebruik genomen.

  • Marcus zegt op

   In Thailand zie je inderdaad veel niet afgebouwde zaken zoals hotels, condo’s en zelfs huizen. Het lijkt er op dat Thai zich op een project storten als de financieering niet rond is en ook niet rond te krijgen. Ze stoppen er gewoon mee en het staat dan jaren weg te rotten en onsierlijk te zijn. Er is denk ik geen wetgeving is dat dit voorkomt zoals in in Nederland waar een bouwvergunning bepaald dat je het wel in een bepaalde tijd af dient te bouwen.

 5. dick van der lugt zegt op

  Sommige niet afgebouwde gebouwen zijn een overblijfsel van de economische crisis van 1997, waarbij tal van vastgoedbedrijven en bouwbedrijven failliet gingen.

 6. Vital zegt op

  schandalig van Duitsland.
  Als Nederland schulden heeft, wordt er toch ook geen beslag gelegd op jouw huis of inkomen.
  Trouwens is ook erg onrespectvol tegen staatshoofd.
  In ieder land zijn er wel bedrijven die schulden hebben openstaan in andere landen. Als de overheid van Nederland schulden heeft in Duitsland wordt toch ook niet de auto van Beatrix in beslag genomen

 7. Marcus zegt op

  Niet goed begrepen, Beatrix krijgt geen vliegtuig voor nop van 20 millioen dat op naam van de staat staat. Dit is property van de staat dat een civil servant niet zo eventes weg kan geven

 8. Walter zegt op

  De Thai die ik over deze kwestie heb gesproken lachen zich rot en vaak vertellen ze dan ook nog dat er een tweede toestel is! En verder heb ik een primeur voor Thailandblog maar jullie moeten hiervoor nog een weekje wachten, maar jullie zullen verrast zijn!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website