De Department of Special Investigation (DSI, vergelijkbaar met de Amerikaanse FBI) heeft het Anti-Money Laundering Office om medewerking gevraagd bij het bevriezen van het vermogen van de organisatoren van een piramidespel met loten. De DSI doet onderzoek naar deze oplichtingszaak. Tot nu toe zijn twee personen aangehouden.

De meeste slachtoffers zijn leden van een lerarencoöperatie in de provincie Loei, ambtenaren en ondernemers. Ze zijn zeker 3 miljard baht lichter gemaakt. Tot nu toe hebben 37 personen een klacht ingediend bij de gouverneur van Loei, die een meldpunt heeft geopend, alhoewel 151 personen contact hebben opgenomen met het meldpunt en gezegd hebben een klacht te zullen indienen.

De oplichting had de vorm van een piramidespel. De verdachten zetten hun onderneming in 2009 op. Ze deden het voorkomen alsof ze een contractor waren van het Government Lottery Office. De contractor begon lotenquota’s te verkopen aan verschillende coöperaties in Loei. Die moedigen op hun beurt hun leden aan geld te investeren in het kopen van loten en die voor een hogere prijs door te verkopen aan lotenverkopers in Isan. De coöperaties kozen elk 50 leden uit om anderen te verleiden geld te investeren.

Midden juni stokte de aanvoer van loten vanuit de contractor en kregen deelnemers in de gaten dat ze bedrogen waren. Eén leraar investeerde 1,5 miljoen baht van zijn spaargeld, gelokt door de mooie praatjes van de contractor dat hij zijn investering dubbel zou terugverdienen. De leraar op zijn beurt haalde vrienden en familieleden over mee te doen, in totaal voor 13 miljoen baht.

Eén van de slachtoffers zegt dat een van de verdachten die zijn gearresteerd, de echtgenote van een neef van een provinciale procureur in Loei is. Hij vreest dat deze familieband het politieonderzoek kan beïnvloeden. Samen met anderen heeft hij daarom op 25 juli de DSI gevraagd het onderzoek over te nemen.

(Noot van de redactie: Dit bericht is in tegenspraak met het bericht van 28 juli, waarin wordt gemeld dat de bankrekeningen van de verdachten zijn geblokkeerd.)

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


1 reactie op “DSI jaagt op vermogen organisatoren piramidespel met loten”

  1. cor verhoef zegt op

    De slachtoffers van deze oplichterij waren een ding vergeten; “als het te mooi is om waar te zijn, dan is de kans groot dat het te mooi is om waar te zijn”

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website