Drugsrunners worden steeds gewiekster

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
2 augustus 2011

Ze stoppen de pillen in speciale schoenen – in één paar schoenen passen wel 1000 tot 2000 methamphetamine pillen – of ze zwemmen de rivier over en droppen de drugs op de andere oever.

Drugsrunners worden steeds gewiekster om hun handelswaar naar Thailand te smokkelen. Omdat de Thais-Birmese grens potdicht zit, loopt de route nu via Laos. De eindbestemming is in veel gevallen de VS.

‘These days, ya ba [mehtamphetamine] has become a growing problem in the US’, zegt Sombat Chao, een Amerikaanse special agent van de US Drug Enforcement Administration. ‘And it is best to tackle the drug problem at its origin.’ De DEA werkt al jaren in Thailand om de drugshandel een halt toe te roepen – vooral de handel in methamphetamine, ice (crystal methamphetamine) en cannabis.

Gemakkelijk is het niet om de groeiende drugssmokkel langs de Mekong rivier te bestrijden. Overdag bewaken agenten de grensovergangen en speuren naar reizigers die de drugs ergens in (of op) hun lijf, bagage of speciaal geprepareerde schoenen hebben verstopt. ’s Nachts houdt de rivierpolitie met nachtkijkers de wacht. De zwemmende smokkelaars zijn gevaarlijk. Ze hebben een geweer en bom bij zich en sterven liever dan de doodstraf te krijgen. Bovendien zijn ze moeilijk te pakken, want ze kiezen geïsoleerde beboste oevers uit om de drugs te droppen. Daar halen andere runners de drugs op. Alleen wanneer ze getipt wordt, maakt de rivierpolitie een kans hen te onderscheppen.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Drugsrunners worden steeds gewiekster”

 1. ludo jansen zegt op

  toeristen die drugs smokkelen ???? haast ondenkbaar,iedreen weet dat er zeer hoge straffen op drugssmokkel staan.
  de drugs die geexporteerd word ,loopt langs smokkelroutes die gecontroleerd worden door de mafia.

  • Henk zegt op

   Toch zitten er veel westerlingen voor druggerelateerde zaken in de bak in TH.
   Zag het gisteren nog op TV.

   • ludojansen zegt op

    er is een verschil tussen drugsgebruik,smokkelen eigen gebruik of echte drugssmokkel.
    en dan nog diegene die er ingeluisd worden zoals ex senator kim gijbels in belgie

    • Henk zegt op

     Zal me toch worst zijn hoe ze zich met drugs ingelaten hebben.
     If you can’t pay the time, don’t do the crime

     Het mooie was nog dat de persoon die ik afgelopen dinsdag op TV zag op het vliegveld nog de waarschuwing had gelezen voor de doodstraf voor drugs. Als ik goed opgelet had, had hij maar 3 jaar celstraf gekregen.

 2. Andy zegt op

  Zolang de politie in thailand makkelijk omkoopbaar is, is de bestrijding van drugshandel een farce. Hoog uit een hele kleine koerier oppakken of een enkele grotere jongen die te lastig word. De rest kan gewoon zijn gang gaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website