Thailand is gisteren officieel begonnen aan het (koude) winterseizoen. Toch is het land nog in de ban van de staart van het regenseizoen. Stormen teisteren het land, waarschuwt het Meteorological Department. Sommige gebieden krijgen dan ook te maken met zware regenbuien.

Gouverneur Aswin zegt dat de RID de hoofdstad en elf provincies in het centrale gedeelte heeft gewaarschuwd voor water dat geloosd wordt door de Chao Phraya dam. De dam moet water lozen vanwege het hoge waterpeil ten noorden van de dam.

In Si Ayutthaya zal het waterpeil in twee kanalen 60 cm stijgen. De hoofdstad heeft zandzakken in gereedheid gebracht voor 358 woningen die niet beschermd worden door waterbarrières.

Koude nachten en zelfs nachtvorst in de winter

In de winterperiode komt de gemiddelde temperatuur uit tussen de 20 en 22 graden. Vooral in het Noorden van Thailand kan het ’s nachts fris worden. In bijvoorbeeld Chiang Rai, Nan, Nakhon Phanom, Sakon Nakhon zijn nachttemperaturen van 7 tot 8 graden geen uitzondering. Op de bergtoppen kan in december en januari rijp liggen.

Het winterseizoen duurt tot midden februari. Het koudst is de maand december. In enkele provincies, waaronder Nakhon Phanom. kan dan de temperatuur tot het vriespunt zakken. De laagste ooit gemeten temperatuur in Thailand was min 1,4° C op 2 januari 1974 in Muang (Sakon Nakhon), op grondhoogte gemeten.

In de bergen komt vorst in deze periode wel vaker voor.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “De winter in Thailand is begonnen”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Heerlijk om te slapen dan wel weer 😉

 2. Ruud NK zegt op

  Januari 2014 minimum temperatuur in NongKhai 4 graden en overdag onder de 15 graden en dat voor langere tijd. Ik had het nog nooit zo koud gehad. Ik had pijnlijke kloven in mijn voeten en tenen van de kou.
  In Nederland tot 5-6 graden vorst nooit handschoenen aangehad.

 3. tooske zegt op

  Nou, ik woon ondertussen al ruim 12 jaar in Nakhon Phanom maar de laagste temperatuur hier door mij gemeten was 13 graden, al ligt de gevoelstemperatuur dan wel een stuk lager door een briesje over de Mekong rivier.
  Maar zoals zo vaak gezegd ” ze zullen het wel uit de krant hebben”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website