’t Is een ingewikkeld distributiesysteem met partijen die lootjes over en weer doorverkopen. Maar laten we het simpel houden: de junta wil dat de staatsloten voor 80 baht verkocht worden en niet voor 100 tot 110 baht en zelfs, wanneer het om een lucky number gaat, voor 120 baht.

Coupleider Prayuth Chan-ocha dreigde vrijdag in zijn wekelijks tv-toespraak de contracten met de ‘three tigers’ niet te verlengen. Dat zijn de grote jongens die de verkoop van lootjes domineren. Een gepensioneerde legerofficier is aandeelhouder van één van de drie.

De tijgers ontvangen 3 miljoen van de 72 miljoen lootjes, maar 80 procent van de lootjes die naar kleine handelaren en stichtingen gaan, komen bij hen weer terecht, omdat zij het risico van onverkochte loten gemakkelijker kunnen dragen.

Einde van het verhaal is dat de verkopers die op straat lopen of die een kraampje bemannen, wel een hogere prijs moeten vragen, anders verdienen zij geen cent. In bijgaand kader wordt het allemaal haarfijn uitgelegd, dus zet u schrap.

Of het Prayuth lukt zijn nobele doelstelling te bereiken, wordt door tallozen betwijfeld.

‘Ooit zal de NCPO haar macht moeten afstaan en dan komen de politici weer in beeld’, zegt Sangsit Piriyarangsan, deken van het College of Social Innovation van de Rangsit universiteit. Hij is een expert op het gebied van gokken in Thailand. Het verzoek van de junta aan de wederverkopers om maximaal 92 baht te vragen [eerder schreef de krant 90 baht] noemt hij geen oplossing voor de lange termijn.

Sangsit en Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het kabinet Abhisit, zien de oplossing in de verkoop van loten via een machine met een online verbinding. Klanten kunnen dan kiezen en een machine kan geen hogere prijs vragen.

Er zijn nog meer mensen die in het behoorlijk forse openingsartikel van Bangkok Post worden geciteerd. Wie in alle ins en outs is geïnteresseerd, leze het artikel: Lottery giants’ days are numbered op de website. Ik zou zeggen: sterkte!

(Bron: Bangkok Post, 7 juli 2014)

3 reacties op “De dagen van de loterijreuzen zijn geteld”

 1. chris zegt op

  “Thailand komt maar op twee manieren in beweging: als de portemonnee bedreigd wordt of als het gezicht wordt aangetast”, schrijft Antonin Cee in zijn recente posting. Ik ben zo vrij daar een derde factor aan toe te voegen: “en als de Thai wordt beperkt in zijn liefde voor gokken”.
  Vele Thai gokken met hun geld, of het nu de legale en illegale (staats)loterij betreft, de (net over de grens gevestigde) legale en in Thailand illegale (vaste en mobiele) casino’s en het gokken op uitslagen van sportwestrijden (van Thai Muay boksen tot de wereldcup). Jaarlijks gaan hier miljarden Bahts in om en in mijn eigen omgeving zie ik het geluk en het verdriet van de spelers.
  De junta probeert de verkoopprijs van een lot in de officiele staatsloterij onder controle te brengen (en het liefst een-en-dezelfde prijs voor een lot in heel Thailand), waarschijnlijk vanuit de gedachte dat het volk daar gelukkiger van wordt. Daarnaast heeft men plannen om de kans op een prijs in de staatsloterij te vergroten zodat de illegale loterij de wind uit de zeilen wordt genoemn (naast het vervolgen van degene die bij deze illegale loterij betrokken zijn). Volgens mij is het van twee oplossingen 1:
  – of: de overheid bepaalt de verkoopprijs van de loten en berekent deze vaste prijs zodanig dat de (huidige?) distribiteurs een bepaald inkomen kunnen genereren, Het zou me niet verbazen als de verkoopprijs dan ongeveer 95 baht zou moeten zijn als men de huidige lotenverkopers de rijst niet uit de mond wil stoten.
  – of: de overheid verkoopt de loten voor een vaste minimumprijs (zeg 75 Baht) en de retail (waarom ook niet de 7Eleven?) kan de loten verkopen voor elke denkbare prijs. In dit geval kan de prijs zelfs lager zijn dan 75 Baht (bv. als korting op de laatste dag voor de trekking om van de loten af te komen) of 100 tot 120 Baht voor (veronderstelde) geluksnummers of wanneer de retail meer waarde toevoegt (advies over de winnende nummers). Tenslotte verschilt de prijs van eenzelfde tube tandpasta ook naar de supermarktketen waar je die tube koopt.

  Twee maanden geleden kocht ik – kort voor de trekking – een pakketje loten van een lotjesverkoper op de fiets die mij beloofde dat het nummer, eindigend op 79, in de prijzen zou vallen. Ik had een beetje medelijden met hem en kocht het pakketje van 16 loten voor 1500 Baht. En ja hoor: prijs. Elk lot 2000 Baht dus een prijs van 32.000 Baht. Toen ik hem een week later zag heb ik hem 1000 Baht bonus gegeven. En ik heb geen moeite hem 100 baht per lot te betalen in het vervolg.

  • Leo Th. zegt op

   Duidelijk uitgelegd Chris, en ik kies voor jouw optie 1, al zal dat natuurlijk geen enkele invloed hebben op de toekomst van de loterij verkoop. Tof van je om de verkoper van jou prijswinnende loten een bonus te geven, daar zal ie ongetwijfeld blij mee zijn geweest. In Thailand verdienen duizenden en duizenden mensen een klein beetje geld aan de verkoop van loten en of dat nu gehandicapten of blakende meiden van rond de 17 jaar zijn, zal mij zo een rot zorg zijn. KhunJan1 denkt daar anders over, zijn pakkie aan. Beroepen zijn niet met elkaar te vergelijken, 12 uur per dag op een steiger werken zou ik nog geen dag volhouden maar de hele dag leuren met lootjes voor een minimale opbrengst zou ook geen optie voor mij zijn. In Nederland kan je tegenwoordig staatsloten bij Blokker en Hema kopen maar prijzen innen kan daar niet. De Ned. staatsloterij wil natuurlijk zoveel mogelijk loten verkopen en dat ze daarbij hun jarenlange vaste wederverkopers het brood uit hun mond stoten, interesseert de staatsloterij niet. Ben bang dat het ook in Thailand die kant op gaat. Al die wederverkopers, wiens leven afhankelijk is van dat beetje winst op een lot, leggen straks het loodje als de loten via andere kanalen worden verkocht. Ik heb nog nooit een Thai horen klagen als hij /zij100 Bath of meer betaalt voor een lot maar wel vaak buitenlanders, die toch vaak veel ruimer bij kas zitten , wanneer zij meer dan de 80 Bath, vermeld op het lot, moeten betalen. Leven en laten leven, wordt een ieder beter van. Succes met je loten, helaas heb ik zelf in al die jaren nog nooit één prijsje in de Thaise loterij gewonnen, terwijl ik er toch héél veel heb gekocht. Misschien bij de volgende trekking?

 2. KhunJan1 zegt op

  Dan was je gewoon een mazzelpik Dick met je gewonnen prijzen, speel zelf met 6 vaste eindcijfers al 2 jaar mee met elke trekking, nada, noppes, helemaal niets, wel altijd er net naast.
  Normaal koop ik mijn loten á 100 baht p/st. dus maandelijks 1200 baht in de prullenmand.
  Maar niet geschoten altijd mis zeggen we toch?

  Dat de junta paal en perk wil stellen aan de prijzen van 110 en 120 per lot kan ik alleen maar toejuichen want ik zie steeds meer meiden van zeg 17 of 18 rondlopen met een bak loten die er blakend uitzien, niets mankeren of e.o.a, handicap hebben terwijl ik er altijd van uitging dat de verkoop voorbehouden was aan mensen met een handicap zoals b.v. in Spanje het geval is.

  Dat deze jonge meiden met hun stralende smile meer verdienen dan een Thaise of Cambodiaanse bouwvakker per dag met 12 uur op de steiger moge m.i. duidelijk zijn.
  Geef de junta dus groot gelijk met hun streven naar een normale verkoopprijs van 80 baht, niets meer en niets minder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website