Veel Thai verzanden in diepe en uitzichtloze armoede, nu door de Covid-19 crisis het openbare leven tot stilstand is gekomen. Een Thaise vrouw, Koi (39), met twee kinderen van 10 en 14 jaar laat weten dat zij besloten heeft haar zwangerschap te beëindigen, omdat het inkomen van het gezin sterk is gereduceerd en ze dieper in de schulden belanden.

 

Kiezen voor een abortus ligt in Thailand erg gevoelig omdat het in strijd is met de Boeddhistische gedachte dat je geen levend wezen mag doden. De vrouw zegt echter dat ze niet anders kon en dat ze er veel verdriet van heeft.

Koi en haar echtgenoot verkopen etenswaren op een markt in Khon Kaen. Kort nadat de overheid de avondklok had ingesteld zakte de verkoop in omdat klanten wegbleven. Het normale inkomen van ongeveer 30.000 baht per maand zakte naar minder dan 10.000 baht. Het spaargeld slinkt en de schulden namen toe.

Koi: “Toen ik ontdekte dat ik 6 weken zwanger was, schrok ik omdat ik mij een derde kind niet financieel kan veroorloven. Wij zijn arm en wonen in een klein huisje met een maandelijkse afbetaling van 2.000 baht.”

Bron: Bangkok Post

8 reacties op “‘Coronacrisis zorgt voor moeilijke beslissingen zoals abortus’”

 1. fred zegt op

  Als je een kind niet kan geven wat het verdiend is dat de beste oplossing. Er zijn al meer dan genoeg sukkelaars op deze wereld. Mensen gaan nogal heel licht om met de beslissing om zich al dan niet voort te planten. Sowieso is 2 kinderen opvoeden met 30.000 Baht per maand al niet simpel laat staan met 3.
  Anticonceptie is spotgoedkoop in Thailand…dacht 100 Baht per maand en je bent beschermd.

  Met alle respect voor gelovigen maar ik denk niet dat Boeddha eten zal kopen voor dat kind. Ik hoor ook weinig mensen die momenteel geld krijgen van eender welke God. Ik heb al altijd geweten dat men in tijden van nood nooit veel moet verwachten van die onzichtbare heilige vriendjes.

  • janbeute zegt op

   En wat te denken van de wel zichtbare heiligevriendjes allen gekleed in het oranje.

   Jan Beute.

 2. Rob V. zegt op

  Zeker een heftige keuze, moet je een kind ter wereld zetten als het je aan de middelen of hulp onbreekt om je kind een goede opvoeding te geven? Ik kan me voorstellen dat het voor de ouders een dilemma moet zijn.

  En over Boeddhisme en abortus, ja zoals in menig geloof ziet men het als moord. Een slechte daad. Een daad die overigens niet ongedaan kan worden door merrit making in de tempel, al geeft deze vrouwelijke monnik aan dat veel Thai ten onrechte wel denken dat het zo werkt. Maar de Thailandkenner weet inmiddels wel dat de Thaise interpretatie van het Boeddhisme veel invloed heeft van o.a. animisme. Hier een interview met deze monnik over abortus:
  https://prachatai.com/english/node/3627

  Nb: afgelopen februari heeft het hooggerechtshof een streep gezet door de wet die de abortus verbied.

  • Rob V. zegt op

   De vrouw het het stuk van BP is gelukkig met respect behandeld, maar de taboes en zelfs afkeuring van medici zijn er helaas ook.

   Over de taboes, een artikel van een jaar geleden:

   “It’s a large number, but abortion still remains a huge taboo in the country, and society is ready to demonise any woman who undergoes it. (..)

   “So many women that contact us to ask about options ask if they would be murderers, if they’d be able to have kids again after the procedure, or whether they’ll be haunted by ghost babies,” she says.

   “They’re scared out of their minds, but at the same time they’re desperate. Some women tell me they don’t care if they die, they just can’t continue their pregnancy.”

   This distress comes from the fact that these beliefs—that women are as good as murderers when they opt for abortion—are ingrained in the minds of most Thai women because it’s what they’ve been taught their entire lives, explains Supeecha. (…)

   Moralistic judgments and prejudice against abortion bleeds into the medical and academic world too, throwing up more barriers to abortion services in Thailand.(…)”

   Dat maakt het dubbel zwaar, de beslissing zelf al en mogelijk nog eens de confrontatie met medisch personeel die op je neer kijkt. Zo zegt een dokter dat hij eerst ook tegen abortus is, dat is iets van domme vrouwen uit slechte milieus, totdat een vrouwelijke collega van heftig bloedend op de operatie tafel kwam te liggen. Toen viel het kwartje dat je helemaal geen dom of slecht persoon bent als je naar abortus grijpt.

   Zie: https://newnaratif.com/journalism/taboos-that-kill-stigma-and-abortion-in-thailand/share/qnhthfgva/a0c715430586b6b4aeb16fbdfa1740cc

 3. chris zegt op

  Je kunt je ook afvragen waarom een 39-jarige vrouw met 2 kinderen van 10 en 14 zich niet laat steriliseren en het risico loopt ongewild zwanger te worden..
  Een kleine ingreep en als ik niet verkeerd ben ingelicht goedkoop en een aantal jaren geleden zelfs gratis.

  • Leon zegt op

   Steriliseren van een man is eenvoudiger en vast nog goedkoper.

  • Ger-Korat zegt op

   Omdat ze misschien nog graag een kind wil, denk ik dan. Respecteer een ander. Zoveel redenen om nog op latere leeftijd een kind te willen, laten we niet de Chinese dwang opleggen. Komt nog bij dat de bevolking van Thailand sterk vergrijst en het aantal geboorten sterk afneemt. Voor al de vrouwen met 2 of meer kinderen zijn er velen met geen of slechts 1 kind, ook een reden waarom het geboorteaantal afneemt.

   • chris zegt op

    In het interview zegt ze dat ze ongewenst zwanger is. Het spijt me echt maar anno 2020 zou dat een vrouw met 2 kinderen niet mogen overkomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website