Hotels in Chiangmai (photobyphm / Shutterstock.com)

De hoteliers in Chiang Mai zijn somber gestemd over de bezettingsgraad van hotelkamer voor de rest van het jaar. Volgens hun is dit het gevolg van de sterke baht, een te groot aanbod van kamers en de populariteit van bijvoorbeeld Airbnb.

De bezettingsgraad daalde in juli en augustus van 80% vorig jaar tot 60% dit jaar. De daling is ongebruikelijk voor Chiang Mai, omdat in juli en augustus normaal gesproken de hotels vol zitten vanwege het hoogseizoen in Europa en China, aldus La-Iad Bungsrithong, voorzitter van de Thai Hotels Association (THA) voor het noorden.

Volgens mevrouw La-Iad is vooral de sterke baht een reden dat toeristen uit Europa op zoek gaan naar andere goedkopere bestemmingen in de ASEAN, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Er worden ook minder bezoekers verwacht uit China. Zij vreest voor de maand oktober een bezettingsgraad van slechts 60%. Een ander probleem is dat er teveel hotelkamers zijn in Chiang Mai. Twee jaar geleden waren dat er 50.000 en nu al 60.000.

De hoteleigenaren in Chiang Mai werden ook getroffen door smog in maart en april, waardoor toeristen wegblijven.

Ondanks alle problematische omstandigheden hoopt mevrouw La-Iad dat het koelere seizoen, in het vierde kwartaal, meer buitenlandse reizigers zal aantrekken. Vooral uit landen die directe vluchten naar Chiang Mai bieden, zoals Maleisië, Singapore, Taiwan, Hong Kong, Japan en Zuid-Korea en natuurlijk uit andere steden in Thailand. Ze verwacht in het laatste kwartaal een bezettingsgraad van 80%.

In de eerste acht maanden van dit jaar verwelkomde Chiang Mai 6,38 miljoen toeristen, een daling van 2,2% op jaarbasis.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Chiang Mai: Lege hotels voor de rest van het jaar door sterke Baht”

 1. Peer zegt op

  Ik kan me nog heugen dat de E-sigaret aangeprezen werd als de ‘gezonde’ peuk en je zag regelmatig menselijke locomotieven z’n best erop los vapen.
  Nu is het bijna ‘n stomme aktie als je nog aan zo’n ding lurkt!
  Maar ik weet nog van dit vroege voorjaar dat Chiangmai de meest smerige luchtconditie had, ergo: nog slechter dan Bejing.
  Wat denken we van de pesticiden?
  Ik heb zelden zo’n intens groene broccoli’s en sugarsnaps gezien dan in Thailand.Niet enkel de slechte wisselkoers v d Th Bth, maar mensen letten steeds meer op hun gezondheid.

 2. Rudy zegt op

  Lage bezettingsgraad is er zeker, en ze bouwen steeds nog nieuwe hotels bij (en geen kleintjes 40-80 kamers ) denken ze nu echt dat ze die vol krijgen, marktonderzoek daar hebben ze duidelijk nog nooit van gehoord….60% zou volgens mij een zeer goede bezettingsgraad zijn, ze geraken nog amper aan 23-30% in oktober.

  • Tjing zegt op

   Ik merk duidelijk dat de bezettingsgraad drastisch omlaag is gegaan. In de maanden juni/juli was het praktisch leeg in de grote hotels. Ondanks de verbouwing van de The Imperial Mae Ping Hotel, welke 2 jaar zal duren zijn de Hotels minder bezet. Ik verblijf sedert 5 oktober in de Old City in een apartementencomplex. Samen een Australier en een Brit zijn wij de enige huurders. van de 28 kamers zijn er maar 3 verhuurd. De eigenaar probeert via via om mensen te krijgen, maar het lukt niet. Alle taxichauffeurs en massage eigenaars klagen over het te kort aan klanten. De dure Bath is mede de oorzaak.Daarnaast zijn er veel andere alternatieven voor de toeristen.

  • Stu zegt op

   Volgens een manager van Le Meridien in Chiang Mai is de bezettingsgraad vandaag 73%, morgen 80%. Ze zijn wel bezig met het aantrekken van tourist tour groups (bulk rate). Vandaag grote groep Italianen en Spanjaarden (150 of zo). Zitten hier drie dagen.

 3. TrippleDutch zegt op

  Simpel rekensommetje: 20% daling bezetting 20% stijging beschikbare hotelkamers. Zou zomaar niets met de baht te maken kunnen hebben (tenzij die 60% bezetting nog optimistisch was)

  • ruud zegt op

   Zo simpel is het rekensommetje nu ook weer niet.
   Stel dat er vorig jaar 100 hotelkamers waren, die voor 80% bezet waren, waren er dus 80 gasten. (gemiddeld)
   Als het aantal hotelkamers met 20% is toegenomen, zijn er dit jaar 120 hotelkamers.
   Als er gesproken wordt over een bezettingsgraad van 60% dit jaar, praat je dus over 72 gasten (60% van 120 kamers)
   10% minder dus.

   Om iets zinnigs over het aantal toeristen te kunnen zeggen, zijn er niet genoeg cijfers.
   De mensen huren tegenwoordig blijkbaar ook in condo’s en de toename van hotelkamers zal voor een deel ook bestaan uit hotels die uit de illegaliteit zijn gestapt.
   De kamers van de legaal geworden hotels zijn geen nieuwe kamers, maar bestaande kamers, die nu officieel bestaan.
   Verder zou je om iets zinnigs te kunnen zeggen over het aantal toeristen, je ook nog moeten weten, hoeveel mensen er in een kamer verblijven.
   Kort en goed, op basis van de informatie in het artikel, kun je niets zinnigs zeggen, over de toename, of afname van het aantal toeristen.

  • theoS zegt op

   De Baht staat vandaag op 32.70.tegen de Euro.

 4. janbeute zegt op

  En wat te denken van het steeds maar door bouwen van dure appartementen complexenhier in Chiangmai die aan de straat stenen niet kwijt zijn te raken.

  Jan Beute.

 5. Harrie zegt op

  Wat te denken van alle ‘regeltjes’ die te pas en onpas bedacht worden om de toeristen het leven zuur te maken. Om nog maar niet te spreken over het woud aan verschillende visa-regeltjes en de willekeur van het ambtelijk apparaat. Zullen we het maar niet hebben over de corruptie bij de dienaren van Hermandad. Dit alles begint menig toerist de keel uit te hangen.

  • stevenl zegt op

   Welke regeltjes? Voor toeristen is het heel eenvoudig, ze komen het land binnen, gaan naar een hotel. Als ze willen gaan ze naar een ander land of hotel, komen terug, en hetzelfde weer.

   Gezeur over regeltjes is er met name van mensen die hier wonen maar niet precies weten hoe de regels in elkaar zitten.

  • Chris zegt op

   De toerist weet hier – zittend achter zijn computerscherm in zijn eigen huis in Xian of Zaandam – helemaal niks van. Voor de grootste groep toeristen naar Thailand, de Chinezen, zijn de visa regels vereenvoudigd en zij hoeven zelfs niks meer te betalen.
   Of weet jij precies de regeltjes als je besluit naat Nepal of Vietnam op vakantie te gaan? En als je al 25 Dollar moet betalen voor een visum bij aankomst op het vliegveld, kies je dan onmiddellijk voor een ander land omdat dat zo toerist-onvriendelijk is? Laat me niet lachen.

 6. Stu zegt op

  Zit momenteel in Le Merdien Chiang Mai. Vier dagen geleden waren de 44 suites nog volgeboekt (ik stond op een wachtlijst voor een dag). Reden : Chinese Golden Week . Veel Aziaten hier (70% -plus), rest vrijwel allemaal Amerikanen.

 7. Chris zegt op

  Een paar opmerkingen:
  1. het break-even punt (geen winst, geen verlies) ligt in de hotelsector gemiddeld op 65 %. Meer dan 65 % betekent dus winst. Dat geldt voor de hotels in Chiang Mai voor de laatste jaren toen zij 90% bezettingsgraad haalden. Er is dik, zeer dik geld verdiend maar wellicht niet gespaard voor slechtere tijden.
  2. Zelfs met een bezettingsgraad van 60% wordt er niet veel verlies geleden. De kosten van Thaise hotels zijn – in tegenstelling tot in het westen – niet zozeer gerelateerd aan arbeid maar aan inkopp en onderhoud. Daarop kan eenvoudig worden bespaard door zaken uit te stellen.
  3. Zelfs met kortingen komen de Chinese klanten niet terug. Dus: de lage bezettingsgraad heeft erg weinig te maken met de koers van de Baht maar VEEL MEER met de onzekere economische siutuatie in China zelf (de handelsoorlog met de USA eist zijn tol). De Europese klanten bleven in de afgelopen 15 jaar ook meer weg, niet om de koers van de Baht (dan hadden ze allemaal op vakantie moeten komen naar Thailand met een zwakke munt) maar om de economische crisis in de meeste Europese landen.
  4. het schijnt voor sommigen erg lastig te zijn om te zien dat een teruggang van klanten ook zou kunnen liggen aan ontwikkelingen in het land van herkomst van de toerist. Laat ik de vraag stellen waarom zo weinig Thaise burgers naar Europa op vakantie gaan. Aan de munt kan het toch niet liggen: de Baht is sterker dan de Euro. Zou het zo kunnen zijn dat je met een maandsalaris van 15.000 Baht niet eens een vliegticket naar Amsterdan kunt kopen?

  Kortom: de hotelondernemers in Chiang Mai moeten niet zeuren maar hun verlies nemen na jaren van overvloed. Dat is het risico van ondernemen. Misschien de BMW of Porsche verkopen….?

 8. Hugo zegt op

  Het is niet alleen in Chiang Mai een trieste bedoeling, het is in heel Thailand het zelfde.

 9. Kees janssen zegt op

  Toeristen die weg blijven om de dure Baht?
  Op 3000 euro wat nu omgerekend ongeveer 100.000 baht is was met een koers van 38 ongeveer 114.000 baht.
  Voor een toerist die niet anders weet een beeld waar hij mee kan leven voor een vakantie.
  Vliegreis is niet extreem gestegen en zelfs vele aanbiedingen.
  Waarom dan geen toename?
  Vriendelijkheid van personeel?
  Uitgekeken en op zoek naar nieuwe landen zoals Myanmar, Vietnam Laos en Cambodia?
  Temperaturen in Europa zijn hoger dan vroeger, dus ook geen probleem om op verre reizen te gaan.
  Chinezen blijven weg daar de zero dollar tours verdwenen zijn. Nu dus duurdere reizen moeten boeken.
  Tevens ongelukken waarbij doden vielen met boten.
  Russen die weg blijven daar ze het gevoel kregen minder welkom te zijn.
  Al met al zijn er genoeg redenen waardoor toeristen weg blijven.
  Wat te doen dan om ze terug te krijgen?
  Laat de vriendelijkheid terug komen. Taxi’s en tuk tuk welke nog steeds de boel oplichten harder aanpakken.
  Meer richten op de onbekende gebieden en daar local onderkomen maken. Slapen en leven zoals de thai.
  Ik heb de ervaring gehad in Cambodia, 3 dagen geen electra, telefoon en water.
  Douchen moesten we doen in de poel tussen de rijstvelden.
  De dieren zoals varkens ossen enz liepen onder het huis wat op palen stond. Uitzicht fenomenaal. Denk er nog vaak aan terug.
  Dit soort basic bezoeken ipv de drukke stranden maakt meer indruk van een land.
  Alleen toeristen die uitgeweken zijn naar andere landen keren niet eenvoudig terug.
  Gemiste kansen dus.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website