De afgelopen week zijn 60.000 Cambodjanen naar hun land teruggekeerd: vrijdag alleen 40.000 en zaterdagochtend 6.000. Zaterdagmiddag stond er in de grenspost Aranyaprathet een rij van naar  schatting 5 kilometer (foto).

De buitenlandse werknemers namen de benen omdat ze bang waren gearresteerd te worden. Geruchten doen de ronde dat het leger een massale razzia zou willen houden.

Maar NCPO-woordvoerder Patamaporn Rattanadilok Na Phuket ontkent dat het bevel is gegeven voor zo’n operatie. Ze geeft evenwel toe dat sommige bedrijven buitenlandse werknemers hebben weggestuurd uit angst voor represailles. Sommige Cambodjanen zijn volgens haar vertrokken omdat het oogstseizoen in eigen land is begonnen.

De International Organization for Migration Asia-Pacific (IOM) in Cambodja zegt dat veel Cambodjanen aan de grens zijn gestrand omdat ze geen geld voor verder vervoer hebben. Ze heeft drie bussen naar de grenspost gestuurd om hen bij hun terugkeer te helpen. De druk is groot want normaal arriveren zo’n honderd migranten per dag. Woensdag telde het IOM er al 1.000 op één dag.

Meer dan de helft van de migranten zijn vrouwen en kinderen. Behalve aan transport is er dringend behoefte aan voedsel, water, gezondheidszorg en onderdak. De IOM is op zoek naar noodfondsen om de plotselinge stroom aan te kunnen.

‘De eerste zorg van ons is de veiligheid en waardigheid van kwetsbare migranten’, zegt Leul Mekonnen, chef de mission van IOM in Cambodja. ‘We doen ons best om hen zo snel mogelijk thuis te brengen.’

Volgens het Chinese nieuwsagentschap Xinhua vrijdag zou de Cambodjaanse premier Hun Sen 150 militaire trucks naar de grenspost hebben dirigeerd om voor transport te zorgen.

Cambodjaanse arbeiders die legaal in Thailand werken, hoeven nergens bang voor te zijn, zegt Benjapol Rodsawat, adjunct-hoofd van de immigratiepolitie in Sa Kaeo. De grenspost Aranyaprathet wordt niet gesloten. Volgens officiële cijfers staan 441.569 Cambodjanen geregistreerd bij het Employment Department.

(Bron: Bangkok Post, 14 juni 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Cambodjanen ontvluchten in groten getale Thailand”

 1. janbeute zegt op

  Als al de Cambodiaanse en zeker niet te vergeten de Birmeese workforce naar huis wederkeert .
  Of zal wederkeren in de toekomst , want ook in Myanmar staat er iets in de komende jaren te veranderen .
  Dan heeft Thailand een echt groot probleem .
  Want dan geld de vraag wie moet het werk hier doen , de Thais ???
  Heb afgelopen week eens twee Birmezen ingehuurd , middels mijn Thaise ega om een Rai land met fruitbomen , om het gras te laten maaien .
  Dit gras stond zeker hoog .
  Ik wist niet wat ik zag , zeer snel en vakkundig en ook zonder maar een sprengler leiding stuk te maken .
  In minder dan twee uur , zag alles er weer pikko bello uit .
  Ik zelf als het niet zo heet is doe ik er zeker een halve dag over , zonder rust te nemen .
  De Thaise werkers als je ze kan vinden doen er meer dan een dag over , liefst twee
  Treesitters noemt mijn vrouw ze .
  Ik heb ze goed betaalt , hou van deze mentaliteit .
  We hebben meer werk op andere grondstukken , en ze mogen weer terug komen .
  Van de Thai workforce zowel als in de bouw als op agragrisch gebied heb ik zo langzamerhand wel de buik vol van .
  En ik spreek dan ook uit persoonlijke ervaring .
  Vind het daarom ook jammer dat deze mensen uit Cambodia en Myanmar hier in Thailand totaal uitgebuit worden .
  Ik betaal de mensen naar hun inzet en vakbekwaamheid , en niet naar het land van hun herkomst .

  Jan Beute .

  • Henri Hurkmans zegt op

   In 2012 was ik op vakantie Pattaya bij Hotel Royal Twins Palace en ik kon zien dat aan de overkant bij Hotel Royal Palace een ander Hotel wetd gebouwd. In 2013 was ik in Pattaya Hotel Royal Palace en tot mijn grote verbazing zak ik dat het Hotel die in augustus 2012 in aanbouw was nog niet klaar is. Ben benieuwd of het nu al klaar is want in augustus ga ik naar Pattaya Hotel Royal Palace. Vind de Thaise werklui ze zijn lui met werken. Laat de de mensen uit Cambodja maar terug komen maar wel legaal.

   Henri

 2. dyna zegt op

  wat de coupplegers beweren nl geen uitzetting of razzias” buitenlanders” is natuurlijk grote onzin .
  zoals ik al eerder beweerde is men afgelopen donderdag begonnen op dongtanbeach jomtien met grote getalen politierazias .Ook in huizen waar vermoedelijk Cambodianers wonen zijn doorzocht. Alleen vaak zoals ik ook al beweerde te laat ! ( gelukkig ) . Thailand zal zijn cambodianers en mensen uit myanmar missen !
  Ook mensen met paspoort en visum zijn en worden eruit gezet.De waarheid lees of zie je momenteel zelden -alleen thailandblog !

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ dyna In Nieuws uit Thailand van vandaag staat aanvullende informatie op de posting, waarop je reageert. Het complete beeld zal voorlopig wel nooit bekend worden. Ben jij getuige geweest van de incidenten die je beschrijft? Zo nee, wat is je bron? Het is in dit soort situaties altijd erg lastig gerucht en overdrijving van feit te onderscheiden. Het is echter zonneklaar dat de junta propaganda bedrijft.

   • dyna zegt op

    Beste Dick , ik ben niet zo van horen zeggen! ik zat donderdag en vrijdag op het strand en het gebeurde vlak voor mijn neus -vandaag zaten er nog maar 10 mensen op het stuk waar ik zat .
    Dan de cambodjaner uit de huizen . In Pattaya Naklua werd bij een bekende van mij – aangeklopt en stonden politiemensen voor de deur – 7 cambodjamer vluchten . Helaas niet alleen propaganda -maar ook leugens worden verspreid . Verdere facebook en andere social media beelden van de toestanden bij de grens spreken voor zich !

    • pan khunsiam zegt op

     De ultranationalistische geelhemden en het militaire gezag hebben een gezamelijke vijand nodig om hun maatregelen te rechtvaardigen, zoals vorige week gemeld: de schermutselingen met de Cambodianen zijn het verwachte gevolg van de machtsgreep.
     Bevriende geelhemden in Bangkok juichen de Cambodiaanse exodus toe.

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Paal.Jomtien Beetje slordig gelezen? Er werken naar schatting 1,4 miljoen migranten in Thailand, waarvan 1 miljoen illegaal. Volgens The Nation zijn iets meer dan 100.000 Cambodjanen de afgelopen week teruggekeerd.

 3. pan khunsiam zegt op

  vriend was getuige van een inval van politie in een restaurant, 2 cambodiaanse serveersters gearresteerd, 1 vietnamese serveerster had wat geld op zak en kon zich vrijkopen

 4. Tino Kuis zegt op

  Het is misschien wel interessant om te vermelden dat generaal Prayuth tijdens een studie op de National Defence College in 2007-8 een scriptie schreef over de rol van het leger bij het bestrijden van niet-traditionele bedreigingen van de nationale veiligheid. Als een van de vier onmiddellijke en urgente bedreigingen van die nationale veiligheid noemde Prayuth daarin de aanwezigheid van buitenlandse werknemers en mensen zonder verblijfsdocumenten. (Bron: New Mandela website)
  Vergeet verder niet dat in het nationalistische denken Cambodjanen als vijandig worden gezien. Denk aan de Preah Vihear tempel conflict (in 2011 vielen tenminste 8 doden bij schermutselingen), de herhaalde beschuldigingen van Suthep dat Cambodjanen het gewelddadige element waren in de roodhemdbeweging en de aanvallen van zijn bewakers op Khmer (Cambodjaans)-sprekende mensen. In de zeventiger en tachtiger jaren steunde het Thaise leger de Khmer Rouge. Bovendien wordt Thaksin als een vriend en bondgenoot van Cambodja (Hun Sen) gezien.
  Ongeveer twee miljoen mensen spreken Khmer in het Zuiden van de Isaan. Ze worden vaak gediscrimineerd.

  • Tino Kuis zegt op

   Hier lees je hoe Suthep over de Cambodjanen dacht:
   http://asiancorrespondent.com/118988/suthep-claims-of-cambodians-killing-protester-stirs-up-xenophobic-sentiments/

   • chris zegt op

    Suthep en de NCPO zijn niet hetzelfde en denken niet hetzelfde. Dat moet toch sinds 22 mei toch langzamerhand duidelijk zijn geworden. Tenzij je het niet WILT zien.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino In de social media en ook op Thailandblog kan iedereen maar van alles roepen zonder een bron te vermelden. Dat ergert mij als oud-journalist. Jouw reactie bevat twee ernstige beschuldigingen over Suthep:
   1 ‘… de herhaalde beschuldigingen van Suthep dat Cambodjanen het gewelddadige element waren in de roodhemdbeweging’, en
   2 ‘Aanvallen van zijn [Suthep] bewakers op Khmer (Cambodjaans)-sprekende mensen’.
   In je vervolgreactie verwijs je naar asiancorrespondent. Daarin is echter alleen sprake van een incident op 27 januari. Bovendien beschuldigt hij in één adem ‘Thai gunmen’. Verder wordt een interview in Bangkok Post aangehaald, waarin hij ‘foreign armed men’ noemt. Dat ‘herhaalde beschuldigingen’ van jou is wel erg zwaar aangezet.
   De andere beschuldiging kom ik er niet in tegen.
   Ik zou er bij jou en ook bij anderen (want je bent niet de enige) op willen aandringen zorgvuldiger met vermeende feiten om te gaan en die in alle gevallen aan een bron toe te schrijven. Je ondergraaft je eigen betrouwbaarheid als je dat niet doet.

   • pan khunsiam zegt op

    Suthep vuilbekte herhaaldelijk over de buitenlandse elementen, maanden aan een stuk herhaalde hij dezelfde thema’s in zijn speeches. Ook de andere ex-PAD’ers op de podia hadden het over het gevaar van de buitenlanders.
    Nog niks vernomen over het Syria “syndroom” waarvoor de geelhemden waarschuwen? Ze zijn ervan overtuigd dat er een plot is om geweld uit te lokken via buitenlanders die zich als toerist “vermommen”, om het regime in een kwaad daglicht te stellen en zo een burgeroorlog uit te lokken om de huidige machtshebbers te onttronen.
    …net zoals de geelhemden overtuigd waren dat er een “Finland complot” bestond, bedacht door Thaksin en co., en dat alles gesteund op de getuigenis van één man, een zogenaamde “overloper”, maar er is nooit een bewijs voor geleverd. Khun Nakornthab is de auteur van de geschriften daarover die in de Manager werden gepubliceerd. De geelhemden zijn vergelijkbaar met de “Preppers” in de USA, paranoia en zien vooral samenzweringen..en dan nu de collaboratie met de junta, wat gaat dat opleveren?
    Mijn bronnen: langdurige vriendschappen (20 jaar) met personen die later deel zijn gaan uitmaken van de geelhemden, Suthep’s speeches, vriendschap met Pramote Nakhontap.

    Commentaar van Dick: Zo hoort het, een precieze bronvermelding. Aan de hand daarvan kan de lezer de (on)betrouwbaarheid van de informatie beoordelen.

   • Tino Kuis zegt op

    Beste Dick,
    Je hebt helemaal gelijk. Voor de beschuldigingen in punt 1. heb ik meerdere bronnen (zoals luisteren naar Suthep’s speeches) en voor punt 2. deed ik een beroep op mijn geheugen. Vergeet punt twee. Ik zal zorgvuldiger zijn.

 5. pan khunsiam zegt op

  ha, de bevestiging in een artikel van de Nation over de houding van de huidige machtshebbers en de geelhemden i.v.m. de gastarbeiders:

  “However, our security forces – notably the military – have always considered migrants to be potential troublemakers. Military leaders see them “stealing” jobs from Thais, even though most Thais spurn the menial jobs in question. Some generals even worry that some of the foreigners could be spying on Thailand for their countries. Meanwhile an ultra-conservative elite has paranoid visions that “alien” workers could eventually assimilate into Thai society and come to dominate. (This group prefers, conveniently, to forget its own multiracial ancestry.)”

  http://www.thaivisa.com/forum/topic/735026-thai-editorial-migrant-workers-hit-by-iron-fist/

 6. chris zegt op

  De regering onder Thaksin had al een bewuste politiek om het (legale) aantal expats te verminderen. Daarbij ging het niet om legale of illegale expats maar om ALLE expats.
  zie een bericht uit 2003: http://www.thailandqa.com/forum/showthread.php?1849-Expats-angry-about-visa-work-permit-costs.

  Naar mijn mening zijn er twee categorieen werkende migranten: de grootste categorie zijn de Cambodjanen, Laotianen en Birmezen die over het algemeen lager en ongeschoold werk doen; werk waarvoor de Thai zijn neus ophaalt en niet alleen vanwege de geringe geldelijke vergoeding. (vergelijk de omstandigheden in Nederland in de jaren 60 en 70 toen een beroep moest worden gedaan op buitenlandse werknemers uit vooral Marokko en Turkije voor werk dat de Nederlander niet meer wilde doen). De tweede categorie omvat de expats die het geschoolde en beter betaalde werk in Thailand doen: managers, adviseurs, docenten, technici. In deze categorie vallen ook de expats die hier komen om moreel laakbare of zelfs illegale activieten uit te voeren, aangemoedigd door een klimaat van ‘zakendoen’ waarbij alles voor geld te koop lijkt te zijn. (drugshandel, oplichting, maffia). En deze laatste groep valt – als zij gesnapt worden – natuurlijk het meeste op. Kijk maar eens naar de bijna dagelijkse nieuwsberichten over de Russen en de Koreanen in de grote steden van Thailand waaronder de toeristische centra.

  • chris zegt op

   Nationalistisch zijn de Thai zeker. Maar dat kan toch geen nieuws zijn. Er zijn toch legio voorbeelden te geven van regelingen en procedures die de Thai bevoordelen boven de buitenlander. Het gaat hier NIET om nationalisme, het gaat hier om ILLEGALITEIT. En ik heb nog nooit gemerkt dat Thai vrouwen xenofoob zijn. Integendeel.
   Ja, tot nu toe zei de overheid het een, en deed het ander. Nu zegt men de strijd aan te binden met illegale activiteiten en men doet het ook. Maar er is nog een lange weg te gaan want de illegale prakrtijken zijn legio en onderdeel geworden van het systeem zoals jij ook aangeeft met het voorbeeld van de politie.
   De werkegevers zijn niet zo erg gevoelig voor boetes. Die kunnen ze gemakkelijk betalen en de volgende dag gaan ze gewoon verder met het inhuren van de illegalen. Ze worden nu het meest gestraft omdat de productie-capaciteit niet voor 100 % kan worden ingezet en dus ook de winst afneemt. De illegalen kunnen gewoon terugkomen als de werkgevers zich aan de wet gaan houden: werkvergunning, visa, sociale zekerheid, minimumloon. Ik schat dat een aantal regels zullen veranderen die een verruiming van de arbeidsmogelijkheden van buitenlanders gaan betekenen. Het is -ook Phrayuth – zonneklaar dat een deel van de groei van de Thai economie op het conto komt van buitenlandse werknemers en buitenlandse bedrijven. Daarnaast zal een deel van de buitenlanders (met name de Birmezen) terugkeren naar hun eigen land als de AEC in werking treedt. Ik moet nog zien dat de Thai dit werk van de Birmezen (schoonmaak, huishoudelijk werk, nachtwaker) gaan overnemen. Misschien wel maar dan wel tegen aanzienlijk hogere salarissen (tenminste het minimumloon) dan de huidige illegale Birmees voor dat werk krijgt. Vuil werk moet beter betaald worden. Waar heb ik dat eerder gehoord?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website