Volgens Ombudsman Siracha Charoenpanij is eenderde van het land in Thailand in het bezit van buitenlanders. Maar omdat een buitenlander c.q. buitenlands bedrijf niet meer dan 49 procent van de grond mag bezitten, worden in veel gevallen stromannen ingezet. 

Siracha zei dit gisteren tijdens een seminar, georganiseerd door de Senaatscommissie economische, commerciële en industriële zaken, gewijd aan verborgen legale transacties en grondeigendom van buitenlanders.

Eenderde van het land? Wason Khongchantr, directeur van Modern Property Consultant, gelooft er niets van. Hij houdt het op minder dan 5 procent. Bovendien beslaan woongebieden slechts 10 procent van de totale oppervlakte van Thailand en slechts een handjevol provincies trekt buitenlandse bewoners aan.

Volgens een vastgoedbron zijn er meer dan 20.000 zakelijke eigendommen in Thailand waarbij minder dan 51 procent in Thaise handen is.

Sinds 2002 mag een buitenlander land kopen tot een maximum van 1 rai, mits hij tenminste US$1 miljoen het land in brengt. Volgens onderzoek bevindt het meeste land dat in buitenlandse handen is, zich in de toeristische streken aan de kust. Meer dan 90 procent van het land langs de Ban Phe beach in de provincie Rayong en 30 procent in Hua Hin en Pattaya is in buitenlandse handen.

De Ombudsman gaat een voorstel doen voor een wet ter voorkoming van het omzeilen van de huidige wetgeving via stromannen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Buitenlanders bezitten eenderde van Thailand”

 1. cor verhoef zegt op

  Toen ik dat bericht las moest ik toch wel even heel hard lachen. Dertig procent!! Leuk om te weten dat bijna dertig procent van de totale landoppervlakte toeristisch gebied is en ook nog eens aan de kust ligt.

 2. Bangkokjay zegt op

  Het gaat hier waarschijnlijk (naast huizen en gebouwen) om landbouwgrond in bezit van Arabieren die – lees het artikel – het land via stromannen bezitten.

 3. Hans Bos (redactie) zegt op

  Ook volgens mij is dit grote onzin.

  But Wason Khongchantr, managing director of Modern Property Consultant, said it was impossible that a third of land in Thailand is owned by foreigners.

  “I estimate less than 5% of total land is owned by foreigners,” he said.

  Residential areas account for only 10% of the country’s total land areas, and only a handful of provinces typically attract foreign residents, Mr Wason said.

  Wederom een staaltje van creatief rekenen.

 4. conimex zegt op

  Ik heb wel eens gelezen, dat veel rijstvelden en tuinbouwgrond in buitenlandse handen is en dan sprak men niet over Europeanen of Amerikanen !

  • Hans van den Pitak zegt op

   Dat klopt. Thaise stromannen kopen land op van de boeren die happen in de vette worst die ze voor gehouden wordt. Na een tijdje is het geld op (Thais gat in de Taise hand) en dan kunnen ze voor een hongerloontje gaan werken op hetzelfde stukje land dat vroeger hun eigendom was en waar ze een redelijke inkomstenbron van hadden. De stomannen worden via handige contracten ook zo kort mogelijk gehouden. De geldschieters schijnen veelal uit het Midden-Oosten te komen.

 5. Buccaneer zegt op

  Die hele wet moet op de schop. Thai kunnen in Nedrland ook gewoon onroerend goed kopen, en doen dat ook

  • Hans van den Pitak zegt op

   Lijkt mij geen goed idee. Binnen de kortste keren zou het hele land in handen zijn van malafide figuren en zou de plaatselijke bevolking totaal afhankelijk zijn van de nieuwe bezitters en de prijzen zouden voor de gewone toerist of expat enorm stijgen of onbetaalbaar worden.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Is het nu ook al, met een twintigtal Thaise families die alle land opkopen voor een prik. Vervolgens de bewoners weg en een plantage erop. De oude eigenaren zijn dan ook afhankelijk van de nieuwe bezitters. Ze zouden een betere prijs hebben gekregen bij vrije verkoop.

 6. caro zegt op

  typisch een broodje aap verhaal, om stemming te kweken voor nieuwe nationalistische wetgeving. Juist nu ze buitenlandse investeringen niet kunnen missen, begint men zo’n hetze.
  Vraag is altijd: wie zit hier achter, en wie wordt hier beter van.

 7. rene zegt op

  Dat is je reinste xenophobie. We kunnen dan misschien ook eens spreken over het onroerend bezit in Europa en Amerika van die zogezegde Thaise elite.

 8. jogchum zegt op

  Hoeveel grond in buitenlandse-handen is lopen de schattingen uiteen. Ik denk wel teweten
  dat vrijwel alle hotels in dit land en andere touristische-atractie’s toebehoren aan wat men hier noemt buitenlanders.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Lijkt me sterk. Meestal is sprake van een company, waarin Thaise investeerders 51 procent van de aandelen bezitten. Grote hotels nemen geen risico op dat gebied.

 9. jogchum zegt op

  Hans Bos,
  U weet dat vele malen beter dan mij. Ik noemde de hotels alleen maar als voorbeeld.
  Het mag best zo zijn dat van een company 51 procent van de aandelen in bezit zijn van
  Thaise investeerders. Dit maakt alleen het verhaal van Sirach-Charoenpanij nog meer
  belachelijk dat het grondbezit in dit land wat in handen is van buitenlanders op 30 procent
  ligt. De kust-lijn van Pattaya naar Rayong is zo’n 50 kilometer is volgebouwd met hotels en
  andere onder komens. Met strand, hotel, zo’n 200 meter breed, aandelen gebasseerd op
  51….49 maakt het grond bezit van de farangs een stuk lager dan die 30 procent.

 10. siamees zegt op

  Naar mijn mening is het veel meer dan eenderde.
  Weten jullie waarom?
  Omdat er zo veel Thaise vrouwen met buitenlanders trouwen en kinderen krijgen,waarvan deze kinderen een dubbele nationaliteit hebben die later het land altijd op hun naam hebben staan,lol.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Dan zijn het dus Thai en klopt je reactie niet, toch? Bovendien: zou het om zo veel Thaise vrouwen gaan die met buitenlanders trouwen en kinderen krijgen?

   • siamees zegt op

    Mijn reactie was eerder humoristisch bedoelt,volgens mij heb jij en ik half gelijk als deze kinderen beide nationaliteiten bezitten.Halfbloeden zijn farang en Thai dus niet alleen maar Thai en zo kunnen farangs de wet omzeilen,groeten.

  • jogchum zegt op

   Siamees.
   Dat veel Thaise vrouwen trouwen met buitenlanders wil nog niet zeggen dat veel van die
   buitenlanders beschikken over geld om hier veel land te-kopen.

   Zelf ben ik maar een arme sloeber die amper 1400 Euro in de maand ontvangt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website