De stank leek op die van brandend plastic, het zwaveldioxide niveau oversteeg de veiligheidsnorm dus alle reden voor de omwonenden van een vuilstortplaats in Samut Prakan, die zondag rond het middaguur in brand was gevlogen, om de benen te nemen.

Zo’n tweehonderd mensen zochten hun toevlucht in het auditorium van de Phraeksa Tambon Administration Organisation [zeg maar het gemeentehuis] en brachten er de nacht door, anderen vertrokken naar familie elders. Maandag was de situatie dusdanig verbeterd dat velen na hun werk huiswaarts keerden.

Zondagavond was de situatie het meest kritiek. Dikke rook en een penetrante damp verspreidden zich over vier districten: Bang Na, Saphan Sung, Lat Krabang en Prawet. Een werkneemster van een bedrijf aan de Bang Na-Trat Road onschreef de stank als die van verbrand plastic. Vooral maandagochtend was die sterk, ’s middags verbeterde de luchtkwaliteit enigszins.

De brandweer bestreed het vuur met twintig wagens. Het kostte haar twintig uur om het vuur onder controle te krijgen, maar het bleef lang nasmeulen. De vuilstortplaats ligt op industrieterrein Soi Bang Pu 8 in tambon Phraeksa (district Muang) en beslaat een oppervlakte van 100 rai.

De bewoners werd geadviseerd mondkapjes te dragen of een natte doek over hun gezicht te leggen zodat ze de toxische dampen niet zouden inademen. Binnen een straal van 300 meter bedroeg de concentratie zwaveldioxide 8 tot 10 ppm (parts per million) en tot een kilometer 2 tot 4 ppm. De veiligheidsnorm bedraagt 0,75 ppm. De rook bevatte ook koolmonoxide, maar die bleef met 12 ppm onder de veiligheidsnorm van 27 ppm.

Bewoners binnen een straal van 1,5 kilometer kregen het advies een veilig heenkomen te zoeken, maar dat advies hadden ze niet eens nodig. Volgens getuigen verspreidde het vuur zich snel en naderde het sommige huizen tot op 50 meter.

Naar de oorzaak wordt nog onderzoek gedaan, maar de autoriteiten vermoeden dat het warme weer de boosdoener was. Daardoor kan methaangas zijn ontvlamd. De stortplaats is oud en wordt al lange tijd niet meer gebruikt. Dat wil zeggen: officieel, want er wordt nog wel steeds illegaal afval gestort.

(Bron: Bangkok Post, 18 maart 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website