Het zelf (laten) bouwen van een huis wordt met een percentage tussen 8,2 en 10,6 duurder wanneer het minimumdagloon omhoog gaat naar 300 baht, zoals Pheu Thai van plan is.

De verhoging werkt namelijk tweemaal door in de prijs: de arbeidskosten, goed voor 30 procent van de totale bouwkosten, stijgen en de constructiematerialen worden duurder, die 70 procent van de totale kosten vormen. Dit zegt Vibul Chantradilokrat, president van de Home Builder Association.

‘We cannot estimate how much construction materials prices will rise, but they will definitely increase as the wages for production of construction materials will be revised up in line with the new government’s policy’, aldus Vibul.

Duurdere units zullen te kampen krijgen met een grotere prijsverhoging, omdat ze meestal worden gebouwd door vakmensen. Kant-en-klare materialen worden worden vaker gebruikt om kleinere units te bouwen dan grotere. Vibul vindt dat huizenbouwers nu al rekening moeten houden met de loonsverhoging, die waarschijnlijk op 1 januari ingaat.’Unit prices introduced today should factor in new rates, as a unit sold today will start construction no later than November and finish next year.’

De arbeidskosten voor een zelf gebouwd huis variëren van 215 tot meer dan 300 baht per dag afhankelijk van het vakmanschap van de bouwvakker. Als het minimum van 215 stijgt naar 300 zullen de andere lonen ook stijgen: van 250 naar 320 en van 275 naar 325 baht, rekent Vibul voor.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Bouwkosten zullen stijgen door verhoging minimumloon”

  1. Johnny zegt op

    Alles word dan toch duurder? Immers het grootste deel van de Thaise bevolking krijgt minimumloon toch? De prijzen stijgen altijd harder dan de inkomsten en uiteindelijk heb je minder te besteden dan voordien.

    Bovendien werken er nu al mensen voor minder dan 100 bath/dag, die gaan echt niet meer krijgen. Wat de regering ook mag bedenken. Uiteindelijk word het alleen maar slechter voor de meeste mensen. Ik krijg een euro gevoel.

  2. Thailandganger zegt op

    Je kunt ze ook allemaal arm houden en de winst in eigen zak steken.

    De prijzen stijgen toch aangezien ook Thailand afhankelijk is van externe energie bronnen en die stijgen nu eenmaal veel harder dan de genoemde prijsstijging door een minimumloon van 300 baht per dag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website