Rijst beschadigd door overstromingen

De Thaise regering is begonnen om 25 miljard baht uit te betalen aan boeren waarvan de rijstoogst door de droogte of overstromingen, verloren is gegaan. Ze ontvangen 500 baht per rai. Het ministerie van Landbouw heeft al bepaald wie daarvoor in aanmerking komen.

De BAAC gaat de betalingen uitvoeren, hiervoor is een lijst opgesteld met de namen van 2 miljoen boeren. De bank denkt drie dagen nodig te hebben om deze klus te klaren. Tot gisteren was al 10,9 miljard baht uitgekeerd aan 1,7 miljoen huishoudens. De oogst van zo’n 2,5 miljoen rai is beschadigd door droogte of overstromingen.

Minister Uttama van financiën zegt dat meer maatregelen komen om de rijstboeren te helpen, zoals verlenging van de terugbetaal periode van schulden en leningen met een lage rente. Hiervoor heeft de regering 60 miljard baht gereserveerd. Daarnaast krijgen gedupeerde boeren rijstzaden voor gebruik in het volgende rijstseizoen.

Bron: Bangkok Post

7 reacties op “Boeren krijgen geldelijke compensatie voor droogte of overstroming”

 1. pete zegt op

  volgens mij is er ergens een rekenfout opgetreden.

  2,5miljoen rai beschadigd landbouwland door droogte of overstroming.

  2.500000 rai x 500 baht= 1,250,000,000 baht.

  • Gerard zegt op

   Je hebt volkomen gelijk, maar je moet alle door de overheid gepubliceerde getallen in Thailand met een wagonlading zout nemen.

   Zo vraag ik me bijvoorbeeld af, hoe komt men zo snel aan zo’n lijst? Kunnen/moeten boeren zich zelf aanmelden, aangeven hoeveel rai land ze bezitten en hoeveel daarvan voor rijstteelt gebruikt wordt? En wordt dat gecontroleerd? En is dat dan allemaal binnen een paar maanden geregeld?

   Verder, 2 miljoen betalingen in 3 dagen…? Hoeveel ambtenaren zijn er wel niet bezig bezig om al deze bedragen in te voeren? En superieuren om al deze betalingen op juistheid te controleren?

   En 1,7 miljoen boeren (85%) ontvangen blijkbaar THB 10,9 miljard, dat is zo’n 45% van het totale bedrag. Dit zou dan betekenen dat 15% (300.000) van alle boeren 55% van het totale bedrag ontvangen, ofwel gemiddeld ruim 7,3 keer meer dan hun collega’s. Klink logisch. toch… ?!

 2. Rob zegt op

  Ze kunnnen mijns inziens beter een keer wat serieus aan de water huishouding gaan doen

 3. Pratana zegt op

  mijn vriendin in de Isaan zegt me voor geschatte waarde van 300 ton rijst krijgt zij 60000baht nog niet genoeg voor de bemesting!

  • chris zegt op

   Daarom, en ook om andere redenen (minder waterverbruik, hoger opbrengst, hogere prjzen, minder milieubelasting) is organische rijst de toekomst, maar veel Thaise boeren doen nog steeds hetzelfde als hun vader en grootvader deden….en die waren ook al arm.
   https://vietnamnews.vn/society/464199/vinh-long-organic-rice-plan-yields-good-results.html#gCalSZgZex7cerug.97

  • Henkwag zegt op

   U en/of Uw vriendin in Isan hebben wat nullen verkeerd ingezet of berekend. 300 ton rijst met een totaalprijs van 60.000 bath zou betekenen 0,2 bath per kilo !!! Hoewel de prijs die de boeren voor de rijst krijgen veel te laag is in verhouding tot gemaakte kosten en arbeid, is het geen 0,2 bath, zelfs geen 2 bath per kilo. De laatste jaren schommelt de prijs tussen de 11 en 16 bath per kilo.

 4. Rob Urbach zegt op

  Ik woon in een boerendorpje vlak bij de grens met Cambodja zo’n 50 kilometer boven de grensplaats Aranyaprathet in de provincie Sakaew. Bij ons hebben we eigenlijk over het algemeen weinig last van extreme weersomstandigheden met grote droogte of overstromingen. Dit jaar echter bleef de regen wel erg lang uit. De rijst van boeren die al vroeg in het seizoen gezaaid hadden kwam op uitgedroogde grond te staan en kleurde geel. Wij zelf zijn wat later begonnen. Toen het droog bleef, besloten we water uit onze eigen watervoorziening over te pompen naar ons rijstveld. De dag er na begon het stevig te regenen en is sindsdien niet meer opgehouden. Zelfs de vergeelde rijstplanten hebben zich goed kunnen herstellen en zien er nu mooi groen uit. Ondanks dat het bij ons uiteindelijk is meegevallen, is de uitkering van 500 baht uitgekeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website