Beelden op Twitter van Hook31_Thailand

Een doorgedraaide militair (32) heeft in Korat (Nakhon Ratchasima) een bloedbad aangericht in een winkelcentrum van Terminal 21. Er zijn  30 personen doodgeschoten en er zijn meer dan 57 gewonden van wie een aantal ernstig. Zowel het aantal doden als gewonden kan nog verder oplopen.

Volgens Bangkok Post gaat het om Sgt Maj Jakrapanth Thomma, die gelegerd is in de Surathampithak kazerne. Zijn moordtocht begon met het doodschieten van zijn commandant Col Anantharot Krasae (48) met wie de schutter een conflict zou hebben gehad over een stuk grond. Een 63-jarige vrouw en andere soldaat werden ook gedood.

Daarna stal hij een militair voertuig en reed naar het winkelcentrum waar op de moment veel  bezoekers waren. Beelden van omstanders tonen om 18.00 uur een man die met een automatisch geweer aan het schieten is.

Vervolgens hij het winkelcentrum in gelopen en heeft daar op het winkelend publiek geschoten. Op de vierde verdieping hield hij 16 mensen gegijzeld.

Speciale eenheden van de politie en het leger zijn begonnen met het uitkammen van het winkelcentrum.

De dader streamde zijn daad via Facebook Live. Ook nam hij een selfie waarop te zien is dat hij een wapen vasthoudt. De Facebookpagina werd kort daarna uit de lucht gehaald. Facebook heeft het account van de man verwijderd en zegt dat het alle content die gerelateerd is aan de aanval van zijn platform gaat halen.

De man had zich na de aanval verschanst in de kelder van het winkelcentrum. Thaise politie- en legereenheden hadden moeite om de schutter uit te schakelen. Bij een van de mislukte pogingen om de urenlange patstelling te doorbreken kwam een agent om het leven. Ook de moeder van de militair was naar het winkelcentrum gehaald om hem te bewegen zich over te geven.

Op sociale media is veel kritiek te lezen van Thai op het trage handelen van de politie.

17 reacties op “Bloedbad in Korat: Militair schiet 30 mensen dood”

 1. Roedii vh. mairoe zegt op

  De gebeurtenissen te Korat worden hier te lande op de voet gevolgd door vele Thailady via Facebook en o.a. de chatbox van Springnews.co.th. Mijn vrouw voerde al diverse telefoongesprekken met familie en vriendinnen te Korat.
  Aan het hele conflict lag ten grondslag dat de soldaat geld terug wilde van zijn baas, de kazernecommandant en diens schoonmoeder, wegens het niet doorgaan van een (on)roerend goed-transactie. Er werd herhaaldelijk niet geleverd en ook herhaaldelijk haalde de soldaat bakzeil: hij kon fluiten naar zijn centen, werd hem weer eens te verstaan gegeven. Vervolgens slaan bij hem de stoppen door, zoals wel vaker gebeurd in Thailand. (Veel Thai, maar echt niet alle Thai, kunnen niet met conflicten en negatieve gevoelens/emoties overweg. Spanning en stress hopen zich op, en op zeker moment raakt men in een totaal affect.) Dat voor deze soldaat zijn claim op verlies uit zou draaien, immers had hij te maken met een hogere officier, moge blijken uit eerdere uitspraken van hem volgens bekenden van hem. Een dag eerder postte hij al: ““Getting rich from corruption and taking advantage of other people, do they think they can bring money with them to spend in hell?” https://www.khaosodenglish.com/news/crimecourtscalamity/2020/02/08/rogue-soldier-kills-12-in-rampage-police-say/
  In het algemeen wordt met afschuw gereageerd op alle berichten. Maar er is ook veel kritiek op zowel politie als legeroptreden in en om Terminal21. Een zeer hoog geplaatste generaal loopt er rond met alle decoraties opgespeld. Er is veel hoon. Ook dat de jacht op de killer zo lang duurt en zoveel slachtoffers kent, valt helemaal verkeerd. (wordt vervolgd.)

  • Rob V. zegt op

   Generaal Apirat, de opperbevelhebber van de strijdkrachten bedoel je? Die komt daar om te coördineren met zijn uitgebreide gevechtservaringen waarvoor hij die borst vol glanzende onderscheidingen heeft ontvangen. Het neusje van de militaire zalm zeg maar.

   De sergeant zou inmiddels in de vroege ochtend dood zijn geschoten in de kelder van het winkelcentrum. Van wat ik las heeft deze sergeant, naar aanleiding van dat conflict met zijn leidinggevende, dus eerst enkele mensen doodgeschoten op de basis, is toen met diverse wapens in een humvee naar het centrum gereden. Onderweg al schietend op voertuigen en daarna zijn slachting voortgezet in het winkelcentrum. Dan zit er toch meer dan een steekje los. Maar eerst maar eens zien welke feiten er vastgesteld gaan worden. Ik wacht de verdere berichtgeving omtrent dit misselijke gebeuren af tot er meer duidelijk is.

   • Rob V. zegt op

    Nu snap ik wat generaal Apirat daar deed, ze hadden natuurlijk iemand nodig met ervaring. Apirat is de heldhaftige man die in 2010 kokend van woede zijn pistool leeg schoot op demonstrerende burgers.* Slim om dan iemand te sturen bij wie de stoppen door zijn geslagen om een andere gek waar nog veel meer stoppen doorgeslagen te bestrijden…

    Maar even bloedserieus: Ik neem aan, of hoop tenminste, dat in het commando centrum meer capabele leidinggevende waren. Thailand heeft natuurlijk ook degelijk getrainde militairen die wél het hoofd koel houden en een echte bedreiging op gepaste wijze kunnen neutraliseren. Dat er dan wat hoge piefen nutteloos bij komen voor het media circus hoort er helaas bij.

    * https://youtu.be/x26MASB1J9w

   • Gringo zegt op

    Lijkt mij toch vrij duidelijk, Rob. Man (militair of niet) richt bloedbad aan
    met tenminste 20 doden en tig (zwaar)gewonden. Hij wordt opgespoord
    en doodgeschoten, opdat er niet meer slachtoffers vallen. Klaar!

    Of proef ik uit jouw laatste twee zinnen, dat de schuld eigenlijk niet bij hem ligt,
    dat hij er niets aan kon doen, het gebeurde gewoon? Nee, toch?

    • Rob V. zegt op

     Beste Gringo, ik volg je even niet? Mijn laatste zinnen gingen over hoge personen die voor de bühne een persmomentje doen. Deels omdat de media of het publiek daadkrachtig optreden wil zien van mensen hoog in de boom , ook als die weinig nuttigs in te brengen hebben. Deels als PR momentje voor politici en hogere heren (mediageilheid).

     • Gringo zegt op

      @Rob: Ik reageerde op de twee laatste zinnen van jouw reactie om 08.53

      • Rob V. zegt op

       Oh, dankje. Dat is gewoon zoals ik schreef: en zal even duren voordat feite duidelijk worden en er meer puzzelstukjes op tafel liggen. In de eerste uren is het altijd vaak snel snel rapporteren en dan correcties omdat de zaken toch anders lagen. Het was dus geen verwijzing naar een of andere duister complot ofzo. Er lopen helaas gewoonweg mensen rond bij wie de stoppen doorslaan. Zo’n woede uitbarsting met dodelijk afloop valt dan nog te begrijpen (wat niet hetzelfde is als goedkeuren, uit de hand gelopen conflicten kun je het best oplossen via een goed werkend rechtssysteem). Maar het afknallen van onschuldige burgers die daar buiten staan… om van te kotsen zo erg. Dat de schutter dood is zal ik niet wakker om liggen.

       • Gringo zegt op

        Sorry Rob, mijn excuses, dat ik jouw woorden verkeerd opvatte

        • Rob V. zegt op

         Mai pen rai Gringo. 🙂

     • chris zegt op

      Er is wel veel meer aan de hand dan een persmomentje. Niets in Thailand is wat het op het eerste oog lijkt. Sinds de uitschakeling van de moordenaar staat mijn FB vol met loftuitingen op poltie-commandant Chaitip. De man die (merkwaardig?) tot voor de gebeurtenissen in Korat zwaar onder vuur lag voor vermeende corruptie, dankzij Big Joke.
      Kijk voor de aardigheid eens HEEL nauwkeurig naar de gepubliceerde videos van vandaag en gsiteren waarin hij als held optreedt……

 2. leo bossink zegt op

  @Rob
  Ja Rob, met jou nog 60 miljoen Thai en wat farang.

 3. Roedii vh. mairoe zegt op

  Zoveel is al duidelijk dat inderdaad een conflict om geld en goed aan de basis lag van het totaal op hol slaan van betreffende militair. Familie en kennissen van ons die op of in de buurt van de militaire basis wonen, en weet hebben van het reilen en zeilen aldaar, bevestigen de op Korat-social media rondgaande versie van de gebeurtenissen: betrokkene kocht een “huis” van zijn militaire baas en diens schoonmoeder. Volgens afspraak voldeed hij een ruime aanbetaling in een aantal maandelijkse termijnen, maar wat bleek: er werd geen “huis” opgeleverd want niet bestaand. Dus vroeg hij zijn geld terug, werd geen gehoor aangegeven, vervolgens vraagt hij vrienden en bekenden om bemiddeling, maar kreeg te horen dat hij zeker niet het eerste slachtoffer van het oplichtend duo is. Niemand durft hem bij te staan en te bemiddelen omdat betreffend duo niet aan te pakken valt, want het gaat om een hoge legerofficier met dito macht en invloed. De soldaat besluit tot zeer drastische maatregelen over te gaan.

  Thai mensen te Korat zijn enorm geschrokken om wat is gebeurd. Zoveel doden en gewonden vanwege een ordinair geval van oplichting. Dat al die mensen in deze tragedie mee de dood zijn ingesleurd: menigeen is in shock. Wrang is dat betrokken soldaat van plan was het aangekochte pand voor zijn oude moeder in te richten. Velen lijden met haar mee. Zijn moordende handelwijze wordt volledig verworpen, maar er is tevens geen goed woord voor die van zijn baas en de schoonmoeder. Zij hebben hun verdiende loon, vindt men.

  De slachtpartij te Korat maakt twee zaken zeer duidelijk: het ene is een blijvend voortbestaan van een (militaire) bovenklasse die meent de onderklasse/ondergeschikten/onderdanen te kunnen koeioneren. En waar het toe leidt?

  En het tweede is dat dit totaal doorslaan en op hol raken vaker gebeurt in Thailand. In dit geval betreft het een militair, een getrainde scherpschutter met toegang tot zware oorlogswapens. Maar in Thailand verliezen mensen soms op een of andere manier alle controle over zichzelf. Alsof men zich in een zwart gat gooit en overgaat tot dolle driestheid. Als reactie op tegenslagen, teleurstellingen, frustraties, vernederingen probeert met negatieve emoties en gevoelens weg te drukken, te ontkennen, totdat het niet meer lukt.
  In Thailand valt het moeilijk om conflicten te bespreken en via consensus oplossingen te vinden. Sociale vaardigheden ontbreken, directe communicatie is niet aangeleerd, confrontatie wordt vermeden, zo ook angst om gezichtsverlies, men verkiest het laten aansudderen van de problemen. In Thailand wordt eerder met geweld dan met gesprek conflicten beslecht. Kranten staan er dagelijks van vol. Het zegt iets over hun mentale toestand.

  De jacht op de moordende soldaat heeft vele uren geduurd. Ondanks de inzet van tientallen special forces van zowel politie en leger kon erger niet worden voorkomen. Terminal21 is van binnen volledig aan gort geschoten. Via het Thai internet is te zien wat werd aangetroffen nadat de schutter onschadelijk was gemaakt. Wie dit wil zien moet vlug zijn want diverse beelden zijn al verwijderd. De inzet van het leger wordt niet door allen gewaardeerd, die van de politie wel. Veel hulde is er voor de politiecommandant die voorop ging in de strijd, terwijl het leger vooral elkaar in de weg liep. Het gaat nog vele staartjes krijgen.

 4. Henk Jonkman zegt op

  Het is inderdaad triest en een daad van onmacht en frustatie.
  Het is alleen jammer dat hij zich niet beperkt heeft tot zijn meerdere en de moeder die het uiteindelijk veroorzaakt hebben.
  Ik leef mee met de onschuldigen en hun familie die ook gedood zijn door hem.

 5. Rob zegt op

  Nou Roedii, dat zal wel weer meevallen die staartjes, iedereen dekt iedereen daar in dat door en door corrupte land, en inderdaad veel heeft te maken met het niet kunnen communiceren, omdat ze dat niet aangeleerd wordt op die geweldige Thaise onderwijs instituten.

  En geloof me ik maak dit regelmatig mee met mijn vrouw, maar gelukkig staat zij open om dat te veranderen, en ook zelf leert nadenken.

  • Johnny BG zegt op

   Door en door corrupt? Is dit onderbuikgevoel of daadwerkelijk kunnen bewijzen dat de rechtsstaat niet best bestaat?

 6. John D. Kruse zegt op

  Hallo beste mensen,

  ook wij farang hebben wel eens momenten van onbeheersbaarheid, maar we laten het meestal niet zo
  ver komen, dat er van deze vreselijkheden op moeten volgen. Behalve dan extremisten en de maffia.
  Ben me bewust, en al sinds 2007, dat er een vreemde aard schuil gaat in de denk, beleef en redeneer trant die in z’n algemeenheid niet de onze is. Dat viel mij op toen ik 12 jaar geleden in Pakchong ging wonen en bij een van de grotere tempels een soort van park ontdekte, met voorstellingen van de meest gruwelijke slachtpartijen die waarschijnlijk vroeger konden plaatsvinden of hebben plaatsgevonden.
  Vond het bizar!
  Dat past toch niet bij het Boeddhisme dacht ik toen. Ik leerde vanaf die tijd veel Thai kennen; ben nu 9 jaar
  met mijn partner Kob en ja het herkennen van deze eigenheid/schap vindt elke dag weer plaats. Zorgelijk!
  Ook voor een Thai houdt het hielen likken door een slecht of minder stabiel moment op en durft dan voor zichzelf op te komen maar handelt vervolgens buiten het humane gedragspatroon. En verliest daarbij juist zijn gezicht. Hypocriet zijn in het doen en laten; dubbelhartig dus in plaats van openhartig en eerlijk.
  Soms geef ik ook als respons:

  Mai poet!

  John D. Kruse

  • Jan zegt op

   Het komt mij merkwaardig en stigmatiserend voor om in deze onderscheid te maken tussen Thai en Farang. Deze doorgedraaide Thai had wapens voor het grijpen, en zodoende mondde zijn gekte uit in een bloedbad. En wat zien wij in Farang-landen waar wapens voor het grijpen liggen? Precies hetzelfde. Neem de USA met haar makkelijke verkrijgbaarheid van allerlei wapentuig. Regelmatig vinden er mass-shootings plaats, zo ongeveer iedere twee weken één, met daaronder uitschieters met tientallen doden. Zie bijvoorbeeld https://abcnews.go.com/US/deadly-mass-shootings-month-2019/story?id=63449799


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website