Bijeenkomst voor buitenlanders over TM30 formulier

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
19 augustus 2019

In Bangkok Post staat een verslag van een bijeenkomst georganiseerd door de Foreign Correspondents Club of Thailand (FCCT). Deze bijeenkomst stond in het teken van het beruchte TM30 formulier. Er waren teven een aantal immigratie ambtenaren aanwezig om een toelichting te geven op het formulier en de procedure.

De belangrijkste reden voor het strikt hanteren van het formulier is de bedreiging van de nationale veiligheid. De Britse journalist en voormalig voorzitter van de FCCT Dominic Faulder is het daar niet mee eens. Volgens hem zijn er geen buitenlanders die de nationale veiligheid van Thailand bedreigen en als dat al zo was zal een TM30 formulier ze niet tegenhouden.

Het TM30 formulier is een verklaring waarin, verhuurders en huisbazen die onderdak bieden aan buitenlanders, de aanwezigheid binnen 24 uur na aankomst melden aan Immigration. Langverblijvers inclusief gepensioneerden, buitenlanders die met Thai getrouwd zijn en buitenlanders die in Thailand werkzaam zijn moeten ook hun verblijfplaats melden wanneer ze elders verblijven of uit het buitenland terugkeren.

Volgens de functionarissen van het Immigration Bureau is de TM30 procedure eenvoudig en kan de melding in persoon gedaan worden bij een lokaal Immigration-kantoor, per mail of online. De aanwezigen zijn het daar niet mee eens, want in persoon betekent dat er nog heel veel wachtenden voor u zijn, de online registratie werkt niet goed en Immigration wordt overstelpt met schriftelijke meldingen.

Hoofdinspecteur Thatchapong van Immigration Division 1 Sub-Division 2 zei dat hij elke dag moet overwerken tot 10 uur ’s avonds om de TM30 formulieren die binnenstromen, te verwerken. Maar volgens hem is desondanks het invullen van het formulier een fluitje van een cent.

Hij legde ook uit wat het doel is van de TM30-regel: misdrijven tegengaan die worden gepleegd door illegaal in het land verblijvende buitenlanders. Volgens hem kunnen buitenlandse criminelen zo gemakkelijker opgespoord worden.

Bron: Bangkok Post

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

30 reacties op “Bijeenkomst voor buitenlanders over TM30 formulier”

 1. Hennie Em zegt op

  Beste,

  Toevallig vanmiddag deze 2 uur durende sessie op you-tube gezien.
  Aanfluiting van het korps immigratie, generaal van immigratie en de hoofdinspecteur alsook een hoofd van de politie, sputterde op gewone vragen, antwoord eindigde vaak met ” Good Guys In en Bad Guys Out.
  Er werden ook suggesties aangedragen maar ja, foreigner he, dat lossen wij Thais wel op.
  Wel werd er na 2 uur door de generaal, na veel gesputter, min of meer toegezegd om deze vragen en misverstanden aan zijn superieuren zal worden voorgelegd.

  Via Google; 15 FCCT of http://www.fcctthai.com deze 2 uur durende sessie te zien en beluisteren.

  Hennie Em

 2. Yan zegt op

  Wel, wel…als de hoofdinspecteur elke dag tot 22:00 uur moet overwerken om de TM 30 formulieren te kunnen verwerken EN dit van enig nut zou zijn…dan zou het nieuws alle dagen bol staan van nieuw gesnapte buitenlandse criminelen. Bij mijn weten gaat het nieuws over criminelen voor 99,9 % overThai…zonder TM30. Wàt is het bewezen nut hiervan dan? Zoals gewoonlijk stopt hierbij de Thaise logica…als die al bestaat.

 3. Sjaak S zegt op

  Ik denk dat dat formulier nou gemakkelijk te omzeilen is. Als wij naar de familie van mijn vrouw reizen, blijven we daar overnachten. Dus in principe moet iemand dat formulier aan de dichtsbijzijnde immigration afgeven. En waarom zou hij dat moeten doen? Hoe kan men vaststellen dat ik daar overnacht?
  Gaat de politie een inval doen? En als ik overdag gevraagd word? Ik kan toch op doorreis zijn zonder bepaalde bestemming? Ja natuurlijk, de buren kunnen kletsen.
  Maar in principe lijkt me het niet bepaald gemakkelijk vast te stellen dat iemand dat formulier NIET invult.
  Ik kan me in ieder geval geen moment bedenken waarom ik het wel zou moeten doen.
  En als ik in een hotel overnacht, wordt het toch door de receptie ingevuld. Dat zijn toch de formuliertjes waarvoor je bij een overnachting tekent. Dus ook hier geen probleem.

  • Han zegt op

   Maar als ze dat papier in het hotel invullen moet je dus bij terugkomst thuis dmv tm 30 melden dat je weer op je eigen adres bent.

  • Wim de Visser zegt op

   Is het niet zo dat als je het hotel verlaat en weer terug bent op je woonadres dat dan bij immigratie moet melden?

 4. Han zegt op

  Allemaal onzin, hier pak jegeen enkele crimineel mee. Wat ik niet begrijp is dat dit toch inteligente mensen zijn die toch zelf zouden moeten inzien dat je hier geen criminelen mee pakt?

  • chris zegt op

   Inderdaad. Criminelen, het woord zegt het al, doen er alles aan om wetten en regels te ontduiken of te ontwijken. Dus: welke crimineel gaat nu (onder zijn eigen naam) naar zijn huisbaas (gesteld dat hij die al heeft want het vuile werk, in dit geval huurcontract, laat men de Thais opknappen) en vraagt om hem te melden bij Immigratie telkens als hij meer dan 24 uur niet thuis is (en dat is best vaak want hij moet zijn criminele daden voorbereiden en dat kan niet thuis)? Geen enkele. En hoe weten ze nu op Immigratie welke buitenlander het TM30 formulier NIET heeft ingevuld? Nou…ze verzamelen alle TM30 formulieren en zoeken daar de corresponderende arrival card (een copie) bij. En dan blijkt dat er van sommige arrival cards geen TM30 formulier is. Maar wat nu? Als we die TM30 niet hebben, waar bevindt deze buitenlander zich dan? U mag het zeggen?
   Lijkt me een goed idee voor een nieuwe Thai soap…………………

  • chris zegt op

   En wat te denken van het volgende?
   De crimineel betaalt de verhuurder in Bangkok een som gelds om met de TM30 te melden dat de crimineel weer teruggekeerd is op het honk terwijl dit niet het geval is. De crimineel besteelt de bank in Phuket en heeft een goed alibi want de huisbaas bevestigt dat de goede man in Bangkok was en het niet gedaan kan hebben. Zo maakt de TM30 criminelen in plaats van ze te vangen.

 5. Emiel zegt op

  Kan dat formulier effectief on-line ingevuld worden zonder je te moeten verplaatsen?

 6. chris zegt op

  Niets is wat het lijkt in Thailand. En dat geldt ook voor de TM30 procedure.
  De nieuwe aanpak is er niet op gericht om buitenlandse criminelen op te sporen. Die is bedoeld om al die particulieren, semi-particulieren en bedrijfjes en bedrijven op te sporen die tegen geld onderdak bieden aan buitenlanders. Het zou mij niet verbazen als velen van hen (Thais en buitenlanders ook, investeerders in AirBnB) absoluut geen belasting betalen en waarschijnlijk ook niet aan de regels voor hotels voldoen, c.q. illegaal zijn. Deze verhuurders gaan zichzelf natuurlijk niet melden en dus moet de buitenlander/huurder (een soort verklikker) dat doen, op straffe van een boete en het dreigement van weigeren van verlenging van het visum. Copie van het ID van de huisbaas en copie van het eigendomsbezit moeten ook worden ingeleverd bij het TM30 formulier. Eenvoudiger kunnen we het niet maken om illegale en belastingontduikende verhuurders op te sporen.
  De inkomstenbelasting gaat binnenkort omlaag en de verminderde inkomsten moeten worden goedgemaakt door meer belastingen van bedirjven die nu niet of te weinig betalen, zo sprak de nieuwe minister van Financien. Begrijpt u het nu?

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Chris,mocht jou vermoeden,dat ze met de TM30procedure alleen zwart verhuren willen tegen gaan waar zijn,dan zou je toch op zijn minst verwachten dat ze voor diegenen die met een Thai gehuwd zijn, een vrijstelling geven.
   Of verwachten ze dat iedere buitenlander zijn eigen huwelijkspartner ook nog een huur betaald voor het huis wat hij niet zelden zelf betaald heeft?

   • chris zegt op

    Jij en ik (en wellicht ook anderen) zijn uit liefde met een Thaise vrouw getrouwd maar dat geldt niet voor iedereen. Een van de handlangers van de Erawan bom, een Turk, was getrouwd met een Thaise die er blijkbaar ook wat van wist want zij werd gezocht door de politie.
    Geruchten gaan ook dat met name in het zuiden Indiers schijnhuwelijken aangaan met Thaise vrouwen en vervolgens naar andere delen van Thailand uitwaaieren voor criminele activiteiten (loansharks).
    Anderen verpesten het dus voor ons.

    • John Chiang rai zegt op

     Precies deze reden gaf einige weken geleden het hoofd van de immigratie ook aan.
     Hij voegde er nog aan toe dat veel werknemers uit Myanmar,Laos nog nooit van deze TM30 procedure gehoord hadden.
     Hij vergat helaas te vertellen dat deze laatsgenoemden het eigenlijk helemaal niet weten hoeven, omdat de plicht van melden eigenlijk uitsluitend bij de huiseigenaar ligt,die in de meeste gevallen de Thais zelf zijn.
     Bovendien kan ik mij niet voorstellen dat een Indiër, of ook de van jou genoemde Turk die een misdaad voorhebben,zich eerst gaan melden met een TM 30 formulier.
     En mochten ze deze plicht toch keurig nakomen,is het voor mij nog een raadsel hoe ze deze mensen na hun uitwaaieren d.m.v.een eens ingevuld TM30 formulier sneller vinden.
     Het afgeven van een TM30 formulier,of dit nu online of persoonlijk gebeurd,geeft zonder controle ter plaatse geen enkele zekerheid of de persoon dan ook daadwerkelijk daar woont.

 7. Jan zegt op

  inmiddels is er wel een boek geschreven over alle ins en outs over dit tm30formulier
  woon ongeveer 30 jaar hier nog nooit ingevuld
  jl. zaterdag aangekomen immigratie gesloten. hedenmorgen(maandag) als eerste op het immigratie kantoor. in Roi et
  ingeleverd paspoort en een kopie daarvan, kopie id card eega in 2 minuten buiten zonder tm30 formulier .
  heleboel bla bla en het stelt niets voor.

  • Jan Hoekstra zegt op

   U woont in een dorp waar alles wat makkelijker gaat. Hier in Bangkok zijn ze erg streng op de TM30, en als je bij bijvoorbeeld verlenging van je visum geen TM30 laat zien dan krijg je dus geen verlenging. Het stelt dus wel wat voor.

 8. Marcel zegt op

  Als ze nu toegeven lijden ze enorm gezichtsverlies.
  Gaat dus nooit gebeuren.

 9. ruud zegt op

  Laten we het eenvoudig houden.
  Ben je op een extension of stay, dan zorg je zelf voor je TM30 melding, en zeg tegen de Thaise overheid, dat ze zelf voor een goed werkende website moeten zorgen, en een mailadres, met een standaard TM 30 formulier, als backup voor als de webste niet werkt.

  Wat een gezeur om niets allemaal.

  Verblijf op een visum heb ik geen gedachten over, omdat ik niet weet of daar dingen anders geregeld zijn.

 10. Marcel zegt op

  Ze zullen nooit toegeven dat zou gezichtsverlies betekenen.

 11. Jacques zegt op

  Chris heeft gelijk en niets is wat het lijkt, maar niet alleen in Thailand. Soms kan je met een maatregel meerdere situaties in zicht krijgen en daar tegen optreden indien nodig. Opsporingsmethoden worden per definitie niet aan de hoge boom gehangen. Het waarom laat zich dan raden en speculaties erover die kunnen we lezen. Ik denk dat er zeker mogelijkheden zijn om criminelen beter op te sporen door goede registratie van de buitenlanders. Vervelend is alleen wel dat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden, want zoals er eerder werd aangegeven door de politie, de regeling geldt voor een ieder, die daar voor in aanmerking komt.
  U zult versteld staan hoe vaak het toch voorkomt dat via de (oude) verblijfplaats toch betrokkenen opgespoord kunnen worden. Niet alleen het adres is hierbij van belang ook de kopieën van allerhande gegevens zijn belangrijk. Denk ook eens aan telefoongegevens en de kenniskring. Ik ga hier verder niet over uitweiden, maar ik denk dat de politie ook niet hun opsporingsmethoden wil gaan verklaren. Dit heeft niets met gezichtsverlies te maken. Er wordt zeker veel belasting ontdoken in Thailand dus dat zal ook een deel verklaren waarom men er niet mee wil stoppen. We gaan het zien of men genegen is om toch voor een deel de goeden te gaan ontzien, maar ik ben bang dat men dit toch minder belangrijk vindt.

 12. John Chiang rai zegt op

  Zou de Thaise overheid nu werkelijk over cijfers vervoegen van reeds gearresteerde midadigers/criminelen die ze d.m.v. hun reeds eerder ingevulde TM 30 formulier sneller gevonden hebben?
  Ik denk dat iedere Immigration medewerker die dat beweert,op zijn minst dommer is als de meeste criminelen die werkelijk iets op hun kerfstok hebben.
  Geen enkele crimineel,zelfs al is hij/zij gemeld, blijft na een eventuele misdaad braaf thuis zitten om op zijn arrestatie te wachten.
  De meesten zullen onderduiken,en zullen hoogstens als ze duidelijke identietijd sporen bij hun misdaad hebben achtergelaten, met een toevallige politie controle of later bij het uitreizen gesnapt kunnen worden.
  De hele TM30 procedure,die ook nog iedere keer binnen 24 uur herhaald dient te worden,heeft geen enkele garantie of de persoon dan ook werkelijk op de aangegeven adres woont,als men dit niet ter plaatse controleerd.
  Ik denk dat zelfs de Thaise overheid al lang weet dat de hele procedure op deze manier totaal geen,of erg weinig effect heeft.
  Ik wacht er op tot iemand met het geweldige Idee komt om iedere buitenlander een chip met een zendertje onder de huid te spuiten.
  Ze zouden dan alleen bij de 90 dagen melding nog controleren moeten of het zendertje nog werkt.555

 13. Henk zegt op

  Allemaal goed en wel, we moeten (eigenlijk moet de familie waar we blijven) ons registreren. En er is een app.
  Waar vind ik die app? Is die app in het engels? Of alleen in het Thais?

  • Leen zegt op

   De app is te downloaden in de Play Store onder de naam Section38, even het registratie nummer van het huis(blauwe boek) en adres en paspoort of id invullen , na een paar dagen krijg je een Email ter bevestiging, een goed werkende app kan ik zeggen, maar of mijn schoonouders er wat van snappen die 80 jaar oud zijn, ik denk van niet.

   Groet Leen

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik kan met die App (immigratien eService) enkel de TM47 invullen dwz de 90 dagen melding.

    Voor de TM30 zou ik moeten via deze link gaan
    https://extranet.immigration.go.th/fn24online/

    • Leen zegt op

     Ronny Lat Ya,die link die je neer zet, is op het internet, de app is een android proggie , de app heeft de zelfde inlog als jou link ( FN Hotel )in Play Store even zoeken,na Section 38,
     die werkt veel makkelijker dan via de internet site.

     groet Leen

     • RonnyLatYa zegt op

      Dat weet ik ook wel dat die link van het internet is. Ik heb hem zelf geplaatst.

      De enige app die ik krijg als ik section 38 invoer in play store is deze van immigrationeservice en daar kan ik enkel TM47 invoeren. Geen TM30.
      Dat lijkt me toch duidelijk wat ik schrijf

      • RonnyLatYa zegt op

       Na lang zoeken krijg ik nu als melding dat de App niet beschikbaar is. Vermoedelijk ligt het aan mijn toestel denk ik. Is een OPPO. Had voordien al problemen met de Kasikorn App.
       We zien wel.

   • TheoB zegt op

    Leen en andere geïnteresseerden,

    De huidige versie (1.0.20) van de app “Section38” in de Play Store (https://play.google.com/store/apps/details?id=th.go.immigration.section38&hl=en) is geschikt voor toestellen met Android OS versie 6.0 en hoger.
    De huidige versie (1.0.19) van de app “Section38” in de iTunes App Store (https://apps.apple.com/th/app/section38/id1451853492?l=en) is geschikt voor toestellen met iOS versie 11.0 en later.

    Voor de TM47 (90-dagenmelding):
    De huidige versie (1.0.26) van de app “Immigration eServices” in de Play Store (https://play.google.com/store/apps/details?id=th.go.immigration.immeService&l=en) is geschikt voor toestellen met Android OS versie 6.0 en hoger.
    De huidige versie (1.0.16) van de app “IMM eServices” in de iTunes App Store (https://apps.apple.com/th/app/imm-eservice/id1464624948) is geschikt voor toestellen met iOS versie 11.0 en later.

 14. Lung addie zegt op

  Gisteren een brief (email) van de Belgische ambassade ontvangen. De Belgische consul zal het probleem van de TM30 aankaarten. In de brief schrijft hij: ‘Ik ga de Hoge Commissaris bevoegd voor Immigratie eind deze maand in Bangkok ontmoeten om hierover opheldering te vragen”.
  Wat het resultaat zal zijn??? Dat is wel voorspelbaar.

 15. David H. zegt op

  Als men criminelen beoogt te ondscheppen , dan zou men eenvoudig bij visa exempt speciaal ook het aantoonbaar police rapport ( strafregister v/d Belgen ) kunnen vragen , is online te verkrijgen bij Be. gemeentebesturen , of ministerie justitie per brief retour , gratis .
  Zou al een heel pak elimineren bij aankonst ingeval van ” bad boy’s ”

  Waarom speciaal bij visa exempt ?Wel zo kan de ev. crimineel vlugger en minder opmerzaam weg dan bij een visa aanvraag , wegens langere aanvraag en mogelijke signalering in deze .

  En eens binnen Thailand zoeken die dan wel een “oplossing” via het crim. milieu

  Ps: trouwens in Thailand is sim kaart van gsm gekoppekd aan identiteit , en elk gsm mast weet waar die sim zich bevind ! DUS ..

  • ruud zegt op

   DUS zet je je telefoon uit, als je boze plannen hebt, of je neemt een andere mee.

   De wet van die simkaarten is trouwens een van die wetten, die ook niet werkt.
   De jeugd ruilt volop simkaarten, als de verkering uit is, want dan willen ze een nieuw nummer.
   En daar ga je geen nieuwe simkaart voor kopen, als er oude beschikbaar zijn.

   En nee, dat ga je uiteraard niet melden bij de telefoonprovider, want dat is alleen maar een hoop werk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website