De Bank of Thailand (BoT) en het ministerie van Financiën hebben gisteren tijdens een spoedvergadering besloten niet in te grijpen om de koersstijging van de baht tegen de dollar in te dammen. Woensdag bereikte de baht een in 16 jaar niet vertoond hoog niveau.

Volgens de bank stijgt de baht ‘te snel’, maar de versterking die het gevolg is van instroom van buitenlands kapitaal, is niet ongewoon. Volgens BoT-gouverneur Prasarn Trairatvorakul wordt de baht opgedreven door de perceptie die investeerders van haar waarde hebben in vergelijking met belangrijke valuta.

‘De afgelopen twee dagen is de baht te snel gestegen, maar die ontwikeling heeft niet geleid tot ongebruikelijke instromen van buitenlands kapitaal. De koers geeft haar prijs weer. De kracht van de valuta toont simpelweg aan dat investeerders positief over de Thaise economie zijn. Bovendien gaat het grootste deel van het buitenlands kapitaal naar lange-termijn aandelen’, aldus Prasarn.

Dinsdag deed de baht 29,32/35 tegen de dollar en gisteren 29,14/20 [die 20 moet een fout zijn van de krant zijn], de hoogste koers sinds de baht in 1997 (het jaar van de financiële crisis) is losgelaten. Sinds het begin van het jaar is de baht 5 procent gestegen, het hoogste percentage van alle regionale valuta.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) is net als Prasarn geen voorstander van ingrijpen op dit moment. Speciale maatregelen zouden paniek kunnen veroorzaken en uiteindelijk tot een verminderd vertrouwen in de Thaise economie kunnen leiden. De vrees voor speciale maatregelen alsmede de Cypruscrisis speelden wel een rol op de beurs, waardoor op dinsdag de SET met 23 punten en gisteren met 24,58 punten zakte.

Vanuit het bedrijfsleven wordt sterk aangedrongen op maatregelen tegen een speculatieve instroom van buitenlands kapitaal en de koersstijging van de baht. ’Wat het land echt nodig heeft, zijn buitenlandse directe investeringen’, zegt Phongsak Assakul, voorzitter van de Thaise Kamer van Koophandel. Phongsak vraagt zich af waarom de regering draalt terwijl Japan en Brazilië wel maatregelen nemen. ‘Het bedrijfsleven heeft al diverse malen een beroep op de regering gedaan de baht te stabiliseren zodat die overeenkomt met de bewegingen van de andere valuta in de regio. Elke toename van 1 baht kost 80 miljard baht aan exportverliezen.’

Ook de voorzitter van de Federation of Thai Industries zegt dat de BoT haar greep op de baht dient te verstevigen. ‘Exporteurs willen niet dat de wisselkoers boven 29 baht tegen de dollar uitkomt.’

Paiboon Ponsuwanna, voorzitter van de Thai National Shippers’ Council, zegt dat exporteurs wanhopig zijn omdat de baht in hun concurrentiepositie tegenover rivalen in de regio een deuk heeft geslagen. Vooral het midden- en kleinbedrijf, alhoewel het slechts goed is voor minder dan 40 procent van de export, heeft ernstig te lijden van de koersstijging.

Zie ook het bericht ‘Bankvoorzitter luidt de noodklok. Paniekzaaierij?’, dat gisteren op de blog stond.

(Bron: Bangkok Post, 21 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Bank of Thailand: Geen interventie in de baht”

 1. RobertT zegt op

  Dit is terug te leiden tot het monetaire beleid van de U.S. Het ongebreideld printen van nieuwe valuta. Thailand en eigenlijk de rest van de wereld kan niet anders dan volgen. We zagen al welke gevolgen het had in Egypte, door het bijprinten van meer valuta stijgen de prijzen en als je al niet veel hebt dan ontstaat er oproer. Japan doet nu ook mee met meer valuta, Europa (nog) niet. Duitsland heeft nog herinneringen aan de jaren ’20 en houd zoveel mogelijk de drukpersen in bedwang. Hoe een valuta oorlog eindigt kan je lezen in het boek van Jim Rickards, Currency Wars III

 2. Cor van Kampen zegt op

  De sterke Bht begint dramatische vormen aan te nemen. Dat ze hun export om zeep helpen is de beslissing van mensen die daar voor doorgeleerd hebben op de hoge scholen van Thailand. Misschien heeft het ook wat met de Thaise hoogmoed te maken.
  Wij zijn de beste van de wereld en onze Bht is zeer sterk. Aangezien het overgrote deel van de Thaise bevolking in grote schulden is geraakt en de banken dat allemaal nog net kunnen dekken (wie controleerd hun?) zal na de hoogmoed de val komen.
  Daar hoef je zelfs geen econoom voor te zijn. Zelfs een ‘domme” Amsterdammer kan dat voorspellen.
  Cor van Kampen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Cor Voordat je ergens commentaar op levert, zou je er goed aan doen je eerst eens in de feiten te verdiepen. De invloed van de koersstijging van de baht op de export is minder groot dan het lijkt omdat het aandeel van de VS in de export slechts 10 procent is. Verder zie je ook over het hoofd dat de import goedkoper is geworden. Dat levert een voordeel op voor de brandstofkosten. Ik zou zeggen: schoenmaker hou je bij je leest.

 3. Cor van Kampen zegt op

  Dick,
  Thailand exporteert natuurlijk niet alleen naar de VS, maar naar veel meer landen in de wereld die last hebben van de de sterke Bht. Natuurlijk zal dan de import goedkoper moeten worden. Het is de vraag wat de consument hier van merkt. De brandstofprijzen zijn een week geleden iets gezakt. Dat had al veel eerder moeten gebeuren. Verder zie ik
  (als bewoner van dit land) in de winkels geen daling in prijs van de import producten.
  Die zijn alleen maar in prijs omhoog gegaan.
  Cor van Kampen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Cor van Kampen In de berichtgeving over de koersstijging van de baht is alleen sprake van de baht/dollar koers, dus wat zeur je nou over ‘veel meer landen’? Schoenmaker hou je bij je leest en luister naar een expert:

   Edward Teather, senior-econoom voor Asian bij de Zwitserse bank UBS AG: ‘De baht zal dit jaar naar verwachting snel stijgen in verhouding tot de dollar, maar de invloed op de export is minder groot dan het lijkt omdat het aandeel van de VS in de export slechts 10 procent is.’


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website