Bangkok heeft wederom last van smog en de daarbij behorende fijnstof. Op 21 plaatsen is gisteren een niveau aan fijnstof (PM 2,5) gemeten die de veiligheidslimiet flink overschrijdt.

Het Pollution Control Department (PCD) zegt dat de smog het gevolg is van al het verkeer dat is teruggekeerd van vakantie. Dat in combinatie met het droge weer en geringe luchtcirculatie zorgt voor de luchtverontreiniging.

Fijnstof is een verzamelnaam voor stofdeeltjes in de lucht, veroorzaakt door bijvoorbeeld de industrie en het verkeer. Inademen van fijnstof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Fijnstofdeeltjes kleiner dan 0,01 millimeter komen na het inademen diep in de longen terecht. Ze brengen in de longen een ontstekingsreactie op gang. Dit kan leiden tot:

 • luchtwegklachten, zoals een astma-aanval, benauwdheid of hoesten;
 • sneller stollen van het bloed en een hogere kans op een hartinfarct, zeker voor mensen die al vernauwde vaten hebben;
 • verergeren slagaderverkalking door de ontstekingsreactie;
 • minder elastische bloedvaten en verhoging van de bloeddruk;
 • Hoe meer fijnstof er in de lucht is hoe erger de klachten.

Voor vandaag verwacht de PCD dat de luchtverontreiniging varieert van gematigd tot schadelijk. De bevolking is geadviseerd om de informatie van de autoriteiten te volgen. Alleen kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en degenen met chronische ziektes moeten voorzichtig zijn en snel een dokter raadplegen wanneer ze erg veel last hebben van de situatie.

Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Bangkok onder een deken van smog: Fijnstof alarm!”

 1. John Chiang rai zegt op

  Klick even op de onderstaande link,of kies zelf een andere stad uit,zo kun je zien hoe de lucht kwaliteit is.
  http://aqicn.org/city/bangkok/m/

 2. Tony zegt op

  Dat er geen maatregelen genomen worden want het wordt met de dag erger
  De zon zie je haast na 12.00 niet meer …….weg boven de smog….
  Bangkok vermijd ik gezien mijn leeftijd en een zuurstoffles lijkt mij ook daar geen overdreven luxe en wat dachten jullie van een gasmasker…..loopt iedereen daar in 2050 rond.
  TonyM


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website