Ook Bangkok krijgt natte voeten

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
16 september 2011

In drieëntwintig provincies staan al weken grote delen van het land onder water, maar Bangkok hield al die tijd droge voeten. Daar lijkt binnenkort een eind aan te komen nu water uit het Noorden het peil van de Chao Praya rivier fors heeft opgestuwd.

Het National Disaster Warning Centre heeft de bewoners van Bangkok en Samut Prakan het advies gegeven zich op overstromingen voor te bereiden.

De provincie Ayutthaya heeft er al mee te maken: een deel van Bang Pa-in is overstroomd. Handelaren in de oude markt hebben hun spulletjes ingepakt en naar droge grond gebracht. Het water stond er gisteren 50 cm hoog en zal de komende dagen naar 1 meter stijgen. In het district Bang Ban begaf een sluisdeur het, waardoor 50.000 rai aan rijstvelden onder water liep. Het water was afkomstig van de Noi, een zijrivier van de Chao Praya. Gelukkig was het meeste rijst al van het land gehaald. De rijstvelden zullen gedurende het regenseizoen als opvanggebied blijven dienst doen.

Ayutthaya is een van de 23 provincies die tegen het water vechten. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 760.000 mensen gedupeerd. Het dodental bedraagt 83, drie personen worden nog vermist.

In Pichit begaf een deel van een wal van zandzakken het, waardoor een markt in tambon Wang Krot, die een eeuw oud is, onder water liep. De dorpelingen maken zich zorgen dat het water schade toebrengt aan de historische gebouwen, die ze geprobeerd hebben te conserveren.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Ook Bangkok krijgt natte voeten”

 1. ludo jansen zegt op

  ik dacht dat het regensezoen al voorbij was.
  hopenlijk blijft het niet duren tot januari…
  wat zijn de voorspellingen??
  welke maatregelen worden er in de toekomst getroffen?
  welke gebieden zijn het meest veilig?
  bedankt alvast voor het advies

 2. Ruud zegt op

  http://newley.com/2010/10/24/thai-flooding-on-google-maps/
  Op bovenstaande link kan je de kaart zien van het overstromingsgebied in Thailand. Erg groot gebied. Altijd veel slachtoffers. Heel erg. In Nederland weinig aandacht daarvoor. Onbegrijpelijk.
  Het regenseizoen in Thailand is van Mei tot Oktober. Maar dikwijls wel t/m oktober. In begin November kan je soms nog een verfrissende bui krijgen, mar das meestal van korte duur. Ik heb ook in November wel eens natte voeten gehad ( tot mn knieen ) in Pattaya. Maar niet om je bezorgd over te maken.
  Maatregelen voor de toekomst ( Als er een heleboel ego’s verdwijnen wordt er misschien is gedaan in de toekomst. ( kort geleden een artikelop dit blog ) Beste is dat onze Prins maar op visite gaat bij de Koning om een start te maken. De huidige Minister President zou hier blij mee zijn.

 3. conimex zegt op

  Laten ze in Bangkok ook maar eens natte voeten krijgen, het zijn altijd de arme mensen op het platte land die de dupe zijn, omdat Bangkok ontzien moet worden.

  • cor verhoef zegt op

   @Conimex,

   Ik kan het hier, hoewel ik in BKK woon, alleen maar voor de voor honderd procent mee eens zijn.

   • @ Sterker nog, pas als half Bangkok onder water staat zullen er structurele maatregelen worden genomen vrees ik.

    • cor verhoef zegt op

     @Khun Peter,

     Ik denk dat er eerst een halve meter water moet staan in de wandelgangen van Government House, voordat er daadwerkelijk strukturele oplossingen komen. Dan worden namelijk de maatpakken nat.

  • Thailandganger zegt op

   Nou nou jullie wensen die mensen nogal wat toe. Zoiets gun je toch niemand ook niet in Bangkok.

   • cor verhoef zegt op

    @Thailandganger,

    Dat ben ik natuurlijk helemaal met je eens, maar het gaat erom dat het water altijd omgeleid wordt en de provincies instroomt om Bangkok te sparen en dat het misschien eens goed zou zijn dat het machtscentrum eens flinke natte voeten krijgt. Misschien dat er dan wel naar strukturele oplossingen gezocht gaat worden.

    • Thailandganger zegt op

     Precies, maar dan vergeet je wel de rest die in armoede leven ook de dupe zijn. De aristocraten die natte voeten krijgen redden zichzelf wel.

     Dat het machtscentrum natte voeten krijgt is toch geen garantie voor een oplossing. Als ze al dat water niet bovenin opvangen verzuipt Bangkok toch compleet? Dat gaat in Nederland toch niet anders. Je zult de toevoer moeten doseren. In Thailand moet veel meer veranderen in de structuur. Een van de oorzaken is ook de ongebreidelde ontbossing en die vindt toch echt vanaf het noorden plaats waardoor het water alleen maar nog meer de vrije loop krijgt. Toch?

     Maar is er wel geld in Thailand voor structurele oplossingen van zo’n groot (bijna jaarlijks terugkerend) probleem? Het is nu zo groot geworden dat een oplossing op korte termijn niet mogelijk is. Maar ze zullen ergens moeten beginnen en eentje is stoppen met de ontbossing.

 4. GerG zegt op

  Wat voor info word er verstrekt over de situatie in Bangkok de komende uren en waar worden de voorspellingen gegeven over de situatie. Is er een website die de mensen in Bangkok op de hoogte houdt???
  Ik woon naast de rivier en zag twee uur geleden al dat het water erg hoog staat.

  • Ik denk dat je The Nation en Bangkok Post in de gaten moet houden.

 5. GerG zegt op

  Wat voor info wordt er verstrekt over Bangkok ivm met het hoge water in de rivier?
  En hoe wordt de bevolking van Bangkok op de hoogte gehouden over de situatie met de rivier, is er een website die geraadpleegd kan worden. Liep twee uur geleden langs de rivier en die stond al er hoog. Ik woon in Bang phlat en naast de rivier, dus ben benieuwd of ik droge voeten hou.

  • GerG zegt op

   er ging bij de eerste plaatsing iets fout maar ik zie dat de tekst toch geplaatst is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website