Lezersvraag: Aanpassing pensioen om Thaise partner

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
30 juni 2017

Beste lezers,

Ik heb bij de SVB doorgeven dat ik met mijn Thaise partner samenwoon. Vanzelf wordt mijn AOW aangepast. Enige tijd later kreeg ik een brief van het ABP waarin vermeld dat zij info kregen van de SVB en daarop de franchise bij de bepaling van mijn pensioen hebben verhoogd.

Nu ben ik niet zo goed thuis in die materie en heb  bij het ABP uitgelegd dat mijn partner Thaise, jonger dan 60 jaar  is en geen inkomen heeft. Ook geen AOW recht heeft omdat ze nooit in Nederland geweest. Het antwoord van het ABP sloeg niet op mijn vraag, maar betrof het wel of niet krijgen van een partnertoeslag. Het SVB heeft tot tweemaal niet gereageerd op een verzoek om uitleg.

Ik zou dus graag willen weten of de verhoogde franchise, en dus een verlaging van het pensioen, kan worden toegepast ingeval van niet Nederlandse personen, geen inkomen hebbende en geen AOW rechten bezitten. In geval dat onterecht is toegepast, welke informatie kan gelden als bewijs bij een bezwaarschrift. Immers de partner heeft slechts een Thais paspoort en verder niets.

Alvast bedankt.

Groet,

Klaasje


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Aanpassing pensioen om Thaise partner”

 1. Ton zegt op

  Ik zit in hetzelfde schuitje. Zowel SVB als abp zijn onvermoeibaar. Abp verwijst simpelweg naar SVB.
  Less graag als iemand hier een oplossing voor heeft.

 2. compuding zegt op

  Bij mij hetzelfde, maar ze schijnen het te mogen doen. mijn AOW ging wel omhoog maar ABP pensioen omlaag.
  Heb contact gezocht met de ombudsman pensioenen, (dat moest schriftelijk) en deze heeft mijn brief doorgestuurd met zijn commentaar. Daarbij kreeg ik een brief terug van de ABP waarin ze mijn pensioen opnieuw gingen berekenen. Prompt kreeg ik er € 85,- erbij per maand.
  De ABP reageert alleen op schriftelijke vragen, telefonisch poeieren ze je af. ABP helpdesk helpt je niet

  Doe er je voordeel mee

  groet compuding

 3. jack de Bruin zegt op

  ik zit in de zelfde situatie, je hebt gewoon nergens recht op

 4. Gert zegt op

  interessante materie, maar hoe zit het als je nog geen AOW hebt, zoals ik, en een Thaise partner waar ik mee samenwoon. Ik zit bij het ABP en men wil daar mijn vriendin alleen als partner accepteren als ik een samenlevingscontract laat opstellen door een notaris of met mijn vriendin ga trouwen of een partnerschapsregistatie aanga. Ik wil een partnerschapsregistratie aangaan (staat gelijk met huwelijk) maar mijn eigenlijke vraag is of dit nu consequenties heeft voor de maandelijkse premie die ik betaal? Of kan ik beter wachten tot ik bijna de pensioengerechtigde leeftijd (67) bereik? Ik krijg hier geen duidelijkheid over van ABP. Wie weet hierop het antwoord?

  • compuding zegt op

   Als je trouwt of een samenleving contract opstelt, na je pensionering, dan krijgt jou vrouw of vriendin GEEN nabestaande pensioen

   Je moet voordat je met pensioen gaat trouwen.

   gr Compuding

 5. Geertg zegt op

  Ligt er aan wanneer je bent gaan samenwonen of gehuwd bent. Ook de leeftijd van je partner is belangrijk.
  De informatie hierover staat duidelijk op de site van het SVB.

  Om recht te hebben op partner toeslag moet je voor 31.12.2015 gehuwd zijn of samenwonen. De toelag wordt verminderd met 2% per jaar dat je partner jonger is dan 65 jaar.

  • klaasje zegt op

   Het probleem gaat niet over de partnertoeslag maar over een verhoging van de franchise. Dat is wat anders. En info op de SVB site over de franchise heb ik niet kunnen ontdekken.

 6. simon borgers zegt op

  Ik ben ook al 12 jaar getrouwd met een Thaise vrouw en ik krijg geen partner toeslag ik ben van maart 1951 scheelt toch bijna 300 euro permaand en ook nooit geen kinder bijslag gekregen daar had ik toen geen recht op volgens die SVB.Een persoon die alleen leeft krijgt wel100%. Dus voel ik mij gediscrimineerd .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website