Tang Yan Song / Shutterstock.com

Volgens een bericht van ‘Pattaya Update News’ op Facebook moeten buitenlandse toeristen die geen geldig internationaal motorrijbewijs hebben, op hun tellen passen. Worden ze aangehouden dan moeten zij een boete van 1.000 baht betalen en zal men niet meer verder mogen rijden.

De gehuurde motorbike/scooter zal worden gestald en kan worden opgehaald door de verhuurder als hij/zij 2.000 baht afrekent.  De politie wil zo stimuleren dat verhuurder er ook zelf op gaan letten of de huurder wel een over een geldig rijbewijs beschikt. Bij het huren van een motorbike moeten de volgende documenten worden getoond:

 • een rijbewijs uit het land van herkomst;
 • een paspoort;
 • een internationaal rijbewijs.

Bij een politiecontrole moet in in ieder geval het internationale rijbewijs of een geldig Thais rijbewijs worden getoond. Volgens majoor Arut Saphanon van de politie in Pattaya zijn deze nieuwe voorschriften onmiddellijk van toepassing. Buitenlanders zonder een internationaal rijbewijs kunnen een Thaise vergunning aanvragen op vertoon van een geldig rijbewijs uit eigen land bij het Road Traffic Office.

No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Scooter huren? 1000 baht boete toeristen zonder geldig motorrijbewijs”

 1. johank zegt op

  Quote artikel;
  “De gehuurde motorbike/scooter zal worden gestald en kan worden opgehaald door de verhuurder als hij/zij 2.000 baht afrekent”
  Wat niet duidelijk in het artikel is, wat voor rijbewijs heb je nodig om op een “Thaise brommer” rond te rijden, en wat is een motor en wat is een brommer?
  Heb je hier een motor rijbewijs nodig om op de scooters te rijden of volstaat ook een auto rijbewijs.
  Als dit daadwerkelijk gebeurd (wat ik betwijfel) dan zal er weinig meer verhuurd worden, want een motor rijbewijs hebben de meeste niet, een internationaal (auto) rijbewijs kan je kopen in het land van oorsprong met je auto rijbewijs.

  • Khun Peter zegt op

   Dat is al vaak besproken op dit blog. In Thailand kent met geen brommers van minder dan 50 cc. Het zijn allemaal motorfietsen die ruim 100 km per uur kunnen rijden. Verder nog eens goed lezen want er staat duidelijk in het artikel hoe je moet handelen als je geen internationaal rijbewijs hebt.

   • Lessram zegt op

    Dan nog is uit het artikel niet duidelijk op te maken of een (internationaal) auto rijbewijs voldoende is of dat het specifiek een (internationaal) motor rijbewijs dient te zijn om op de motor-scooters te mogen rijden in Thailand.

    • john zegt op

     als je een internationaal rijbewijs laat maken, bv bij de anwb dan worden op dit internationale rijbewijs gewoon alle rijbewijzen die je hebt vermeld. Net zoals in nederland op je rijbewijs alle voertuigen staan die je mag besturen. Zoals al eerder gemeld dien je voor het besturen van een brommer in thailand een motorrijbewijs te hebben

   • Roy zegt op

    “Buitenlanders zonder een internationaal rijbewijs kunnen een Thaise vergunning aanvragen op vertoon van een geldig rijbewijs uit eigen land bij het Road Traffic Office”.

    Voor alle duidelijkheid, hier word wel een geldig “motorrijbewijs” bedoeld, dus geen brommerrijbewijs zoals men kent in Nederland, brommers bestaan en kent men niet in Thailand, laat das is een keer duidelijk zijn!

    • pete zegt op

     Gewoon een thaise motorrijbewijs halen
     1 dag les daarna afrijden 350 baht en je bent klaar om op de motor thailand te verkennen.

     • TheoB zegt op

      Nee pete, zo simpel is het niet.
      Volgens mij moet je ook nog slagen voor het theorie-examen, de kleurentest, remtest en diepte- of zichtveldtest doen, een gezondheidsverklaring van een arts overleggen en een verklaring van verblijfsadres van het immigratiebureau overleggen.

 2. Rob zegt op

  En hoe zit dat dan met Thai zonder geldig rijbewijs, ik denk dat ze daar een grotere slag mee kunnen slaan.

 3. Otto zegt op

  hallo . betreft het hier dan Rijbewijs BE of moet dat, een motor rijbewijs zijn ??

  • Cornelis zegt op

   Voor de zoveelste keer: een motorrijbewijs.

  • Frans Nico zegt op

   Mag je in NL een motor berijden met een BE-rijbewijs? Even logisch nadenken…

 4. rene23 zegt op

  En nu maar hopen dat ook de Thais zonder helm en juiste papieren worden aangehouden.
  Anders is het pure discriminatie op uiterlijk!

 5. teun zegt op

  Heel goed. En ook makkelijk te handhaven en te incasseren bij overtreding. Politie gaat gewoon 100 meter na een scooterverhuurbedrijf controleren.

  Wanneer wordt er op dezelfde manier opgetreden tegen ALLE scooterrijders? Dus ook Thaise? Dat is natuurlijk andere koek.

 6. Herman buts zegt op

  Het werd tijd dat er ingegrepen wordt ,en dat ook de verhuurder voor zijn verantwoordelijkheid gezet wordt.
  Zonder motorrijbewijs hoor je niet thuis op eeen motor.
  Wat ik mis in dit artikel is ,wat gebeurd er met de Thai die zonder rijbewijs rondrijden? Ik mag aannemen dat daarvoor ook een inbeslagname geldt:) Ben benieuwd wat dit in de praktijk gaat geven of wordt er selectief gecontroleerd zoals nu ook al wel meer gebeurd.

  • Roy zegt op

   Gister was er een grote controle op motorfietsen in Udon, stuk voor stuk werden motoren aangehouden voor controle, op drie punten werd er gecontroleerd, helm, rijbewijs en verzekering, was er toevallig in de buurt heb dit een tijdje gade geslagen, 9 motoren stonden inmiddels aan de ketting aan de rand van de weg, ik zie dit steeds vaker de laatste tijd, maar of het helpt!

 7. Hans zegt op

  Hans zegt.
  In November 2017 meegemaakt met mijn 2 kleinkinderen.
  Ze hadden een internationaal rijbewijs voor auto en brommer.
  1e keer door de politie aangehouden,ze vroegen om rijbewijs,lieten het zien.
  De poltitie snapte er niets van de de brommer rijbewijs en maakte een foto.
  Gaf hun het voordeel van de twijfel.
  2e keer aangehouden, deze politie keek er na en zij, dit is voor een mopet en dat mag niet, ze moesten een motor internationaal rijbewijs hebben net als die van mij
  Dus bekeuring ,maar ze mogen wel 3 dagen door gaan rijden.
  Bekeuring 400 Th bath
  Hans

 8. mertens alfons zegt op

  van verzekering ,keuring en taks bewijs wordt nog niet gepraat dan!

 9. Frank zegt op

  Ik vind het niet meer dan normaal. In nederland moet je ook geldige papieren hebben. Hoop wel dat ze de controle op thaise rijders niet overslaan inclusief alcohol controle. Zal lekker rustig en veilig worden op de weg. Heerlijk.

 10. jan leewering zegt op

  Er is nog steeds geenduidelijk antwoord gekomen over wat er wel en wat er niet mogelijk is met een Nederlands/Internationaal rijbewijs. Ik woon zelf in Frankrijk waar een Nederlands auto-rijbewijs ook voldoende is voor een scooter/motor met een inhoud tot 125cc – deze rijden inderdaad ca. 90-110 km per uur, net als de lichte motoren in Thailand en zijn m.i. veel veiliger dan de langzame varianten die van alle kanten onzorgvuldig worden ingehaald. Ben benieuwd of deze 125cc-regeling ook van toepassing is in Thailand!

  • Khun Peter zegt op

   Heb je een Thais of Nederlands motorrijbewijs (+ internationaal rijbewijs) dan mag je motor rijden in Thailand. Heb je die niet, dan mag het niet. Wat is daar onduidelijk aan? Of wil je het niet snappen?

   • teun zegt op

    En als je het niet hebt dan betaalt verzekering ook niet uit bij een ongeval. Overigens nog even ter lering en vermaak:
    bij veel ziektekostenverzekeringen (voor hen die in Thailand wonen) wordt bepaald, dat gedekte bedragen slechts voor 50 % worden gedekt indien medische behandeling nodig is na ongeval met een motorbike.

    Dus: lees nog even je ziektekosten-polis door…..

  • Kees zegt op

   Volgens mij is Thailand niet hetzelfde als Frankrijk of China of Senegal. Voor Thailand is het het hardstikke duidelijk. Het zijn motoren en je hebt dus een motorrijbewijs nodig. Heeft de politie het altijd in de gaten als je BE laat zien. Antwoord nee, maar de verzekering wel als je een aanrijding hebt gehad en dan wordt de politie ook wel wakker. Gebruik je verstand!!

 11. John Chiang rai zegt op

  Het betalen van een boete van 1000Baht bij het ontbreken van een motor rijbewijs is nog het kleinste probleem.
  Anders wordt het bij een ongeluk waarbij veel schade,en ook vaak persoonlijk letsel ontstaat,hierbij kan namelijk bij het ontbreken van het nodige rijbewijs veel problemen met de verzekering ontstaan,die nu terecht weigereren de schade te betalen.

 12. janbeute zegt op

  En hoe zit het met de jakkerende en racende schoolkids op hun snelle opgevoerde brommers met dunne bandjes gemonteerd rond om vergulde wielen .
  Afgelopen week in het nieuws , een ernstig ongeluk waarbij er vijf om het leven kwamen en enkele zwaargewonden .
  Het was een grote puinhoop wat je zag .
  Bij mij in de buurt loopt op een afstand van ongeveer 5 km hemelsbreed een belangrijke verbindings weg .
  En vooral vrijdag avonds kan ik thuis de brommers horen zoemen als ware het een zwerm bijen .
  En de politie je ziet ze zo als gewoonlijk niet .
  Terplekke in beslag nemen die hele handel en de volgende dag kunnen die verwende jochies ze rond een uur of tien de brommers weer ophalen , nadat er eerst een op rupsbanden aangedreven graaf machine een paar keer is over heen gereden .
  Dat zou ik doen als ik hier de baas was .
  Er wordt alleen maar gepraat hier in Thailand maar niks aan gedaan .
  Dus niet alleen de tourist aanpakken maar ook de Thaise motorrijders en school jochies die zonder de benodigde papieren rond snorren .

  Jan Beute .

 13. Phuket Scooter Rental zegt op

  Voor een beetje duidelijkheid.

  A1 mag scooter berijden 110cc en 125 cc, cylinder capaciteit. Niet meer dan 15kW power, met passagier.
  A2 mag scooter berijden 150cc, cylinder capaciteit, Niet meer dan 35 kW, met passagier.
  A mag alles berijden van scooter tot grote motorfiets van 1000cc, plus.

  Klasse B voor een auto, is dus niet een geldig bewijs.

 14. Chris zegt op

  Het is duidelijk ook de Thai worden aangehouden
  Het eerst waarna gekeken wordt is de Helm , is er een Helm dan wordt na het rijbewijs gevraagd , is dat er ook dan kijken ze of de geldige verzekering sticker erop zit.

  Maar heel vaak zien de Thai al van te voren ( als het niet in de Stad is ) de controle en dan rijden ze om of wachten ze een paar honderd meter van tevoren tot de controle stopt .

  Mocht je gepakt worden mag je na betaling nog dezelfde dag gewoon zonder rijbewijs rijden ( en mocht je weer aangehouden worden even de bekeuring laten zien. ( als je die krijgt want de Thai zeggen vaak bij controle de Politie geeft geld nodig voor de lunch )

  Chris

  • Chris zegt op

   Ps het geluk is : je krijgt maar 1 Bekeuring mocht je een van de 3 dingen niet hebben ( niet zoals in Holland )

 15. wannee zegt op

  Nou dat is niet zo mooi dan,zonder motorrijbewijs kan je geen scooter meer rijden.
  Dat betekend dus dat er bijna geen buitenlander meer kan rijden want zullen niet zoveel een motor rijbewijs hebben.
  Dat betekent dat alle scooter verhuurders de zaak wel kunnen sluiten .

  Kijk die 500 bath was nooit zo erg mocht je gewoon weer doorrijden en met je papier aantonen dat je mocht rijden als je nog werd aangehouden.

  Alleen vond ik het een beetje pesterij dat ze dat deden overdag,
  kijk als ze het veiliger willen maken moeten ze s avonds en s nachts controleren op
  dronken bestuurders die veroorzaken de meeste ongelukken.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste wannee,Officieel mag je nooit zonder geldig rijbewijs op een scooter rijden,dit was voorheen zo,en is ook nu nog steeds niet anders.
   Dat sommige scooter verhuurders dit niet intresseerde, of nog steeds niet intresseerd,ligt gewoon aan het feit dat ze geld verdienen willen,en bij een eventuele schade de kosten sowieso van de huurder halen.
   Nog anders wordt het als het gaat om een werkelijk ongeluk, wat in principe iedereen gebeuren kan. omdat dan zelfs de verzekering,bij het ontbreken van een rijbewijs,plotseling niets meer betaald.
   De gehele schade van de scooter,en de eventuele medische verzorging van gewonden,of in het slimste geval de onderhouds betalingen van eventuele nabestaanden van doden worden een farang met allergrootste waarschijnlijkheid dan in rekening gesteld.
   Ik denk dat je dan nog vaak zult terug denken of een controle alleen maar pesterij was,en dat je na een betaling toch gewoon mocht doorrijden.
   Zelfs het papiertje van de politie,waarmee je na de betaling mocht doorrijden,is bij een verzekering na een ongeluk niets meer waard,zodat je alleen met alle kosten,en narigheid zitten blijft.
   Voor mij hoort niemand zonder rijbewijs op zo’n scooter te rijden.hoewel ik overtuigd ben dat velen die menen dat ze alles beter kunnen,dit eerst zullen begrijpen,als het ongeluk heeft plaats gevonden.

 16. Robert zegt op

  Let op: je dient een internationaal motor rijbewijs te tonen…….niet een brommerrijbewijs. Scooters zijn 110,125 of 150 cc en dus motor rijbewijs.

  Die boete is 1 ding…… wat bijna niemand weet is dat scooters in Thailand niet verzekerd zijn voor schade aan derden. In geval van schade aan derden mag je de knip trekken……en de farang is altijd fout.

  Dus ook als een thai op scooter jou aanrijdt is deze thai niet verzekerd……..

  Als verhuurder zegt dat je wel verzekert bent dan is dit alleen letsel verzekering voor degeen op de scooter……met dit verzekeringsbewijs kan je ziekenhuis inlopen (of gereden worden als je pech hebt) en wordt je geholpen.

  Omdat wij ook scooters aan onze gasten uitlenen heb ik me er flink in verdiept en veel info verkregen van thaise eigenaar motor/scooter zaak die me eea heeft uitgelegt.

  Er is wel sprake dat een WA verzekering gaat komen maar die is er nog niet……..

  Wees gewasrschuwd en realiseer je de risicos………

 17. Chiang Moi zegt op

  Je kan jezelf afvragen, zou je in Nederland zonder rijbewijs rijden? NEE dus auto of scooter/moter maakt geen verschil waarom zou je het in Thailand dan WEL doen. Is daot nou zo moeilijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website