De klok gaat komende nacht om 02:00 uur in Europa een uurtje vooruit, het is dan weer zomertijd. De nacht duurt dan een uurtje korter, de dag een uurtje langer. Het voordeel is ook dat het tijdsverschil met Thailand dan nog maar vijf uur is in plaats van zes uur.

Sommige mensen hebben last van dat uurtje minder slapen. Het is een beetje vergelijkbaar met een jetlag. Toch vinden ook veel Nederlanders en Belgen dat uurtje langer licht ‘s avonds toch wel prettig. De zomertijd zorgt voor energiebesparing omdat de lampen minder snel aan hoeven.

Alle landen in de Europese Unie laten sinds 2002 de zomertijd in het laatste weekeinde van maart ingaan. Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok. In het laatste weekeinde van oktober is de zomertijd voorbij. Dan begint de wintertijd en gaat de klok weer een uur terug.

Weerstand tegen klok verzetten

Aan het verzetten van de klok komt in 2021 mogelijk een einde. Het Europees Parlement wil namelijk dat de lidstaten in dat jaar permanent op zomer- of wintertijd overschakelen. Op welke tijd Nederland dan over gaat, is nog niet bekend. De regering wil in ieder geval dezelfde tijd hanteren als onze buurlanden.


» Laat een reactie achter


2 reacties op “De zomertijd in Nederland en België gaat komende nacht weer in”

 1. Eduard zegt op

  De zomertijd is officieel ongevoerd vanaf 1977. Tijdens de oliecrisis was het voor mens en regering belangrijk om geld te besparen. Omdat de tijd een uur vooruit wordt geschoven, is er later op de dag nog licht. Omdat mensen ’s avonds meer energie verbruiken, zal je dus energie besparen. In de ochtend zou dit niet uitmaken omdat mensen dan toch nog liggen te slapen.

  De zomertijd is ‘uitgevonden’ door Benjamin Franklin. Deze Amerikaanse geleerde schreef rond 1750 een artikel over het besparen van energie door de tijd te veranderen. Hij schreef dit als grap, maar veel mensen vonden er een kern van waarheid in zitten. Een aantal jaren later schreef de Brit William Willet een plan om de klok vooruit te zetten in de lente om zo de avonden langer te maken omdat mensen lange avonden fijner vinden. Vooral mensen met een winterdepressie kunnen zich hierbij aansluiten. In Nederland werd de zomertijd voor het eerst ingevoerd in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog. Omdat de Duitsers de tijd vooruit zetten, deden ook Nederland en Engeland dit. Veel landen rond de evenaar maken geen gebruik van de zomertijd. Omdat de zon hier bijna altijd even lang schijnt heeft het in deze landen geen zin om de klok vooruit of achteruit te zetten. In 1977 tijdens de oliecrisis is de zomertijd officieel ingegaan. Sindsdien maken veel Europese landen gebruik van de zomertijd. De reden dat de zomertijd in deze tijd werd ingevoerd is omdat er veel armoede was en dit werd ingesteld om zo energie te besparen (zoals Benjamin Franklin al 200 jaar eerder opmerkte). Tegenwoordig twijfelen veel mensen aan de werking van de zomertijd. Door alle technologische apparaten, zoals een daglichtlamp, maakt de zomertijd bijna geen verschil met de wintertijd. In Rusland zijn ze sinds 2011 volledig overgeschakeld op de zomertijd. Hier is het verplaatsen van de wijzers van de klok afgeschaft, terwijl de wintertijd juist de ‘echte’ tijd is.

  Bron, ECMP.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Gerard Endenburg zegt op

  Deze dag duurt geen uurtje langer, zoals in het artikel vermeld wordt.
  De dag en nacht duren in dit geval 23 uur, aangezien de klok om twee uur ‘s nachts een uur vooruitgezet wordt.
  In feite is 31 maart dus eigenlijk de kortste dag van het jaar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website