Goed nieuws voor mensen die lang genoeg hebben gewerkt. Er komt een voorlopig einde aan de stijging van de AOW-leeftijd. In 2023 gaat die voor het eerst sinds 2013 niet omhoog, maar blijft op 67 jaar en drie maanden, zo meldt de NOS. Minister Koolmees van Sociale Zaken nam dat besluit.

De reden hiervoor zijn de nieuwe cijfers van het CBS over de levensverwachting, die is minder snel gestegen dan in voorgaande jaren.

Vanaf 2022 hangt de leeftijd waarop mensen voor het eerst AOW krijgen af van de levensverwachting. Hoe ouder mensen worden, hoe later het moment waarop ze de eerste keer AOW krijgen. Maar omdat de stijging van de levensverwachting wat afvlakt, komt er dus geen verhoging.

Sparen voor pensioen

Elk jaar wordt er gekeken of de AOW-leeftijd moet worden verhoogd op basis van de levensverwachting afgegeven door het CBS. Dat gebeurt vijf jaar van tevoren, zodat mensen tijd hebben om zelf aanvullende maatregelen te nemen voor hun pensioen, zoals extra sparen.

Sind 2012 geldt er een stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd, de regering heeft hiervoor gekozen om de AOW ook in de toekomst betaalbaar te houden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, spaart men niet niet voor de AOW uitkering. Deze wordt betaalt door de werkenden.

Volgend jaar krijgen Nederlanders op hun 66ste verjaardag voor het eerst AOW, in de jaren daarna komen daar steeds vier maanden bij. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd volledig gekoppeld aan de levensverwachting.

JAAR AOW-LEEFTIJD

 • 2018: 66
 • 2019: 66 jaar en 4 maanden
 • 2020: 66 jaar en 8 maanden
 • 2021: 67
 • 2022: 67 jaar en 3 maanden
 • 2023: 67 jaar en 3 maanden

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Voorlopig einde aan de stijging van AOW-leeftijd.”

 1. Fransamsterdam zegt op

  De levensverwachting is gedaald (er is geen sprake van een ‘minder snelle stijging’ of een ‘afvlakking van de stijging’, maar van een daling) en nu de AOW-leeftijd weer ‘volledig gekoppeld is aan de levensverwachting’, zou die dus naar beneden moeten gaan. Maar er zal stiekem wel een sjoemelformule ingebouwd zijn.

 2. Jacques zegt op

  Ik las vandaag dat de pensioenleeftijd is bijgesteld op 68 jaar. Dus niet de AOW. Het moet toch ergens uit verdient worden. Het is en blijft suggestief, want veel van mijn kennissen hebben voor hun 70 ste al het loodje gelegd. Waren wel de nodige verstokte rokers en drinkers bij maar die maken toch een groot deel uit van de mensheid en drukken het gemiddelde.

  • willem zegt op

   Jaques,

   Wettelijk gezien is de AOW leeftijd de pensioenleeftijd.

   Laat onverlet dat ieder pensioenfonds een leeftijd kan bepalen waarop het zelf opgebouwde privé’ pensioen zal worden uitbetaald. Bij een aantal fondsen is dat flexibel in overleg en bij een aantal is dat een vaste leeftijd. Er zijn er ook nog steeds waarbij het privé’ pensioen op 65 jarige leeftijd start en het AOW pas na 67 start. Dan heb je te maken met het zgn. AOW gat.

   Verwar het privé’ pensioen niet met de wettelijke pensioenleeftijd. Dat is de AOW leeftijd en die kunnen los van elkaar staan.

   • willem zegt op

    Mocht het toch om de AOW leeftijd gaan dan is 68 mogelijk helemaal correct.

    Het SVB laat online zien wat de verwachte AOW leeftijd is. Niet de officiële AOW leeftijd want die wordt pas 5 jaar voor de datum officieel vastgelegd. Vandaar dat voor 2023 het zojuist door de minister is besloten het op 67 en 3 maanden te houden.

  • chris zegt op

   Suggerer je nu dat de regering de AOW-leeftijd terug moet brengen naar 65 zodat iedereen naar hartelust kan gaan zuipen en roken omdat ze niet meer werken?

  • Piet zegt op

   De AOW-gerechtigde leeftijd gaat per 1 januari 2022 omhoog van 67 jaar naar 67 jaar en drie maanden. De pensioenrichtleeftijd gaat per 1 januari 2018 omhoog van 67 naar 68 jaar. In de meeste gevallen vraagt de verhoging van de pensioenrichtleeftijd wederom actie van u als werkgever op het pensioendossier.

   De wijziging van de pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar is een fiscale wijziging en werkt in beginsel niet dwingend door in de pensioenovereenkomst tussen werkgever en werknemer. Als in de pensioenovereenkomst een ‘harde’ pensioendatum van 67 jaar is overeengekomen zal deze dus aangepast moeten worden of de opbouw naar de toekomst toe dient verlaagd te worden. Om de pensioenrichtleeftijd te verhogen zal instemming nodig zijn.

 3. Harrybr zegt op

  Voorlopig ? ? Nee, een tijdelijk dipje, een “incident”. Over enkele jaren weten we meer. En wie weet, wordt die formule van enkele jaren geleden t.z.t. weer aangepast.

  Pension is iets, wat u privé spaart, en waar de Overheid net zo veel over te vertellen heeft als de bloempot, die u koopt. Als daarin staat, dat uw PENSIOEN ingaat op uw 65e of.. het jaar volgend op waarin u 80 geworden bent, het zij zo. Zelf lezen.
  De Algemene Ouderdoms WET = WET, ingevoerd na goedkeuring 2e en 1e Kamer. Als dus t.z.t. die WET via diezelfde weg gewijzigd wordt, bijv: enkel uit te keren aan inwoners woonachtig in de EU, dan heeft iedereen in Marokko, Turkije en ook in Thailand P E C H.
  Toen de eerste van dit soort wetten werd ingevoerd, in Pruisen 1880, was de leeftijd op 70 gezet. Idem later in NL in 1913. In 1956 werd de AOW ingevoerd, en de leeftijd op 65 geprikt, met de toevoeging: als de gemiddelde leeftijd oploopt, dan ook deze ingangsleeftijd. Nah.. dat is dan 60 jaar gesloft, en is nu ingehaald.

  https://www.rtlz.nl/algemeen/politiek/beste-kamerleden-mag-de-aow-leeftijd-omlaag

  • Henk zegt op

   De wet zullen ze waarschijnlijk nooit veranderen om alleen inwoners van de EU WAO uit te betalen .kan me levendig voorstellen dat ze mensen die hun leven lang in Nederland hebben gewerkt uitsluiten maar blijf aub van het geld van de marrokaantjes en andere vreemdelingen af …overigens betaal ik ql 10 jaar vrijwillig mijn AOW premie maar woon niet inde EU .ook centjes kwijt dan ??? En. Joop :heb je zelf al je AOW of heb je zo weinig gewerkt dat je nog zoveel power over hebt ? Ik vond 65 eigenlijk al lang genoeg !

 4. Joop zegt op

  Kan de aow leeftijd niet gewoon in een keer naar 70 jaar. Er moet meer gewerkt worden…………

  • rob zegt op

   Ik zou zeggen , gaat u gang en blijft u maar werken tot uw 70ste. Voor mij hoeft dat echt niet, ik werk vanaf mijn 14e, ben nu 65 en kijk uit naar de datum waarop ik AOW en pensioenen ontvang en dat is over 6 maanden. Ik vindt dat ik mijn aandeel in de maatschappij wel heb geleverd

   • chris zegt op

    Ik was van plan om gewoon door te werken na mijn 65-ste. Niet 40 uur per week, niet 12 maanden per jaar en alleen aan zaken die me interesseren (en die ik waarschijnlijk ook goed kan). Schrijven voor blogs, part-time doceren (heb aanbiedingen liggen) en Thaise kindere beter Engels leren en leren nadenken.
    Onderzoek wijst uit dat veel ouderen die niet werken hun netwerken verliezen (die met name vanuit het werk en de woonomgeving zijn opgebouwd en niet zozeer vanuit de familie omdat men niet dichtbij de familie woont), daardoor vereenzamen, meer ziek zijn en eerder dood gaan.
    Ik zal dus ook geen retirement-visum nemen omdat dat dan onmogelijk is. Ik vind het een miskenning van je eigen talenten als je vindt dat je na je 65-ste in volle gezondheid van niksdoen gaat genieten. Ziekte, alcoholmisbruik en de dood liggen om de hoek.

   • Regina zegt op

    Nou gemiddeld begon je vroeger met 15 a 16 jaar te werken dus heb je zeker lang genoeg gewerkt al van je 14 de en ws fulltime petje af hoor succes met de laatste loodjes

 5. Ger zegt op

  Goed nieuws voor de critici van de verhoging van de AOW leeftijd gbeseert op levensverwachting: je overlijdt eerder dus je krijgt eerder je AOW. Kijk dat is wat de critici graagt hoort. Voor mij mag de AOW het liefst op mijn 80e ingaan en dat ik er dan nog 20 jaar van geniet.

 6. Francois Nang Lae zegt op

  De berekening van de AOW-leeftijd gebeurt zonder sjoemelformule. Voor wie het graag weten wil, de formule is als volgt:

  Verhoging = (Levensverwachting op 65e -18,26) – (AOWleeftijd in voorgaande kalenderjaar – 65)

  Verhoging of verlaging van de AOW-leeftijd gaat volgens de wettelijke regeling altijd in een blok van 3 maanden. Voor zo’n verhoging met 3 maanden moet de uitkomst van de formule minimaal 0,25 zijn. Voor een verlaging met 3 maanden moet de uitkomst -0,25 zijn. Ligt de uitkomst tussen de -0,25 en +0,25, dan blijft de AOW-leeftijd gelijk.

  De geringe verlaging van de levensverwachting waarvan nu sprake is rechtvaardigt geen verlaging van de AOW-leeftijd met 3 maanden. Daalt de levensverwachting verder, dan komt die verlaging wel in zicht. Gaat de levensverwachting weer stijgen, dan duurt het in ieder geval iets langer voordat de grens voor de volgende verhoging met 3 maanden bereikt wordt.

  We kunnen het eens of oneens zijn met de regels rond de AOW-leeftijd, maar sjoemelen is in Den Haag echt minder makkelijk dan sommigen willen doen geloven.

  (Wil je echt weten hoe het zit dan kun je lezen hoe het zit op https://www.2xplain.nl/blog/nog-geen-42-dan-mag-u-tot-uw-70e-doorwerken)

 7. Fransamsterdam zegt op

  Dank u voor deze helderheid. Vreemd dat de gemiddelde journalist er niet toe komt om het even uit te leggen. Maar ja, die hebben nog wel een paar jaartjes voor de boeg…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website