De coronasituatie in een land is niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s wegen weer mee.

Dat maakt het maken van verre reizen weer wat eenvoudiger. Ook bieden reisverzekeringen dan weer een volledige dekking. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt vanaf 25 februari.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat de kleur in het reisadvies grotendeels loskoppelen van de coronasituatie in een land. Op die manier wordt de wereld een stuk minder oranje en zijn reizen naar meer bestemmingen mogelijk, aldus woordvoerder Dirk Jan Nieuwenhuis.

Uitzondering zijn landen waar een nieuwe, zorgwekkende virusvariant opduikt. In dat geval krijgt een land nog steeds automatisch kleurcode oranje: alleen strikt noodzakelijke reizen. Reizigers moeten bij terugkeer uit zo’n land weer in quarantaine.

Reisadviezen worden stapsgewijs aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past de reisadviezen vanaf 16 februari stapsgewijs aan. Dit gebeurt onder meer op basis van advies door Nederlandse ambassades en consulaten wereldwijd. Daarbij worden alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s meegewogen, inclusief corona.

De landen waarvoor sinds vandaag het reisadvies is versoepelt zijn;

 • Verenigde Staten
 • Canada
 • Japan
 • Verenigd Koninkrijk
 • Australië
 • Mexico
 • Marokko
 • Thailand
 • Turkije
 • Indonesië
 • Brazilië
 • Zuid-Afrika

Reizen binnen en buiten Europa

Landen buiten de Europese Unie/Schengenzone die vóór de coronapandemie de kleurcodes groen of geel hadden, krijgen deze weer terug – als de veiligheidssituatie dit toelaat. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt per 25 februari. Wel moeten reizigers verplicht een negatief testbewijs bij zich hebben.

De Europese landen hebben op dit moment een geel reisadvies (reizen is mogelijk, maar er zijn risico’s). Reizigers binnen de EU hebben een digitaal coronabewijs nodig: een vaccinatiebewijs, een bewijs dat u bent hersteld van corona, of een negatieve testuitslag (testbewijs). Dit blijft zo, ook als landen in de EU een groen reisadvies krijgen. Dit is op Europees niveau afgesproken.

Ga goed voorbereid op reis

Het advies aan reizigers is en blijft: ga goed voorbereid op reis. Corona is niet weg. Er gelden nog altijd maatregelen in het buitenland. Denk aan testverplichtingen, QR-codes en mondkapjes. Ook zijn er landen die nog geen toeristen toelaten, zoals Nieuw Zeeland. Mochten reizigers in het buitenland onverhoopt corona oplopen, dan gelden de coronaregels in het land van bestemming.

Lees dus voor je gaat boeken het hele reisadvies voor het land van bestemming op NederlandWereldwijd.nl of in de Reisapp.

Mondkapjesplicht

Wie de komende tijd gaat vliegen, bijvoorbeeld naar Thailand moet op Schiphol en in het vliegtuig nog wel een mondkapje op. Het Nederlandse kabinet schaft de mondkapjesplicht per 25 februari overal af, behalve op luchthavens, in vliegtuigen en in het openbaar vervoer.


» Laat een reactie achter


Rating: 3.00/5. From 2 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website