Het ministerie van Buitenlandse Zaken van België lanceert een nieuw paspoort met als designthema onze stripfiguren.

Op 27 januari 2022 heeft vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès het nieuw ontworpen Belgische paspoort voorgesteld. De nieuwe versie is nog veiliger dankzij nieuwe technieken inzake beveiliging en verpersoonlijking. Het nieuwe Belgische paspoort zal ook onmiddellijk herkenbaar zijn dankzij een origineel ontwerp, een eerbetoon aan onze stripfiguren.

Waarom een nieuw Belgisch paspoort?

Het paspoort is een bijzonder belangrijk reisdocument. Daarom moet het product zo veilig mogelijk zijn en van de hoogste kwaliteit. Dankzij nieuwe beveiligings- en personaliseringstechnieken is de veiligheid van het Belgische paspoort verbeterd. Het werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met fraudebestrijdingsspecialisten van de federale politie en zal worden geproduceerd door het consortium van ondernemingen Zetes en Thales.

De prijs die Buitenlandse Zaken aanrekent blijft ongewijzigd: 65 euro (voor volwassenen) en 35 euro (voor minderjarigen). Dit is de prijs voor een gewoon paspoort van 34 bladzijden dat volgens de standaardprocedure wordt aangevraagd, exclusief gemeentelijke taksen, die elke gemeente vrij kan bepalen. De geldigheidsduur bedraagt steeds 7 jaar voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen. De verschillende leveringsmogelijkheden blijven dezelfde als voorheen: standaardprocedure (5 werkdagen), spoedprocedure (volgende werkdag, tegen meerprijs), superspoedprocedure: in 4u30, tegen meerprijs.

Het nieuwe paspoort kan vanaf 7 februari 2022 worden aangevraagd bij uw gemeente in België of bij de consulaire post bevoegd voor uw vaste verblijfplaats in het buitenland, voor zover u in het buitenland woont en ingeschreven bent bij de Belgische consulaire post. Het oude paspoort blijft ook na 7 februari geldig tot de erop vermelde geldigheidsdatum.

Met het huidige Belgische paspoort, kunnen onze burgers naar 149 landen reizen, waarvan 110 zonder visum (Bron: https://www.passportindex.org/passport/belgium/).

Een gloednieuw ontwerp

De FOD Buitenlandse Zaken verheugt zich over de uitstekende samenwerking met de uitgeverijen en rechthebbenden, die ermee hebben ingestemd dat hun vermaarde stripfiguren werden gebruikt om het nieuwe Belgische paspoort te illustreren: Bonte Magazine, IMPS/LAFIG, Mediatoon, Moulinsart NV, Standaard Uitgeverij.

Vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès: “Het Belgische paspoort behoort tot de beste ter wereld, dat maakt ons trots maar trekt ook de aandacht van vervalsers. Daarom blijven we werken aan een voortdurende verbetering van de veiligheid. De ingebruikname van dit nieuwe paspoort biedt ons ook de gelegenheid om onze 9de kunstvorm in de kijker te zetten, het stripverhaal, dat een centraal element vormt van onze cultuur en uitstraling in het buitenland. Ik dank de uitgevers, auteurs en rechthebbenden die hun welwillende medewerking hebben verleend. Tot slot, en volgens mij toch niet onbelangrijk: hoewel kwaliteit en veiligheid van het paspoort werden verbeterd, zal prijs die Buitenlandse Zaken aanrekent niet stijgen. In een context van alom stijgende prijzen is dit een krachtig gebaar dat de portemonnee van onze burgers spaart.”

Tentoonstelling

Ter gelegenheid van de lancering van het nieuwe paspoort loopt een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van het Belgische paspoort in het Stripmuseum (Zandstraat 20, 1000 Brussel) van 28 januari tot en met 6 maart 2022.

Meer info: https://diplomatie.belgium.be/…/buitenlandse_zaken…

5 reacties op “Nieuw ontworpen paspoort voor België”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Benieuwd hoelang ze vergaderd hebben of het Lambik, Kuifje of Jommeke moet zijn of mogen we dat kiezen.

  “Ter gelegenheid van de lancering van het nieuwe paspoort loopt een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van het Belgische paspoort in het Stripmuseum (Zandstraat 20, 1000 Brussel) van 28 januari tot en met 6 maart 2022.”

  Echt?
  Ik zie het al bij immigratie. You look like Lambik. En iedereen daar plooit dubbel.

  Wat gaan we in Belgie nog meemaken…

  Ja Nederlanders, laat jullie maar gaan… We verdienen het met zulke politici

 2. Stefan zegt op

  Het nieuwe paspoort is een juweeltje. Ingenieus beveiligd, maar zo aantrekkelijk dat er veel niet-Belgen er wel eentje zouden willen stelen.

 3. Gino Croes zegt op

  Beste,
  In plaats van zich hiermede bezig te houden,zou België zich bezig houden zich in orde te stellen met de Europese regel wetgeving.
  In gans Europa is een paspoort 10 jaar geldig.
  In België slechts 7 jaar.
  Groetjes.
  Gino.

  • RonnyLatYa zegt op

   Inderdaad.
   7 jaar was toen eigenlijk een overgangsfase naar 10 jaar maar daar hoor je niks meer van.

 4. Luit zegt op

  Het oude Nederlandse paspoort had een herkennings teken op pagina 14, een stipje om valsificatie’s te herkennen pagina 14 was ivm Johan Cruijff


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website