De Nederlandse Myrna, een 24-jarige geneeskundestudente uit Nijmegen, is deze week tijdens haar reis door Azië omgekomen in Vietnam. Zij werd geëlektrocuteerd onder een douche van een hostel in de Vietnamese kustplaats Hoi An, waar veel backpackers verblijven.

Haar overlijden is bevestigt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe en wat er precies heeft plaatsgevonden is nog onduidelijk. De stroomstoot was dermate hoog dat zij daaraan is overleden.

In Zuid-oost Azie en dus ook in Thailand wordt het water van de douche meestal elektrisch verwarmt. Dat hoeft geen probleem te zijn mits het apparaat goed is geaard en op de juiste wijze gemonteerd. Helaas schort het daar nog wel eens aan. Wellicht is zij daar het slachtoffer van.

Redactie: De heater op de foto is ook fout gemonteerd. Deze hoort hoger te hangen dan de douchekop zodat de kans dat er water bij de unit komt kleiner is.

Bron: Nederlandse media


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Nederlandse toerist Myrna (24) in Vietnam geëlektrocuteerd tijdens douchen”

 1. Henk zegt op

  Ook in Zuid Afrika worden dit soort of van een elektrisch spiraal voorziene douchekoppen gebruikt. Het blijven in feite zeer gevaarlijke oplossingen, Zelfs als je op een isolerend houten vlonder of softrubber crocks zou gaan staan, kan het water de stroom geleiden en zo sluiting kunnen maken c.q. de stroom door je lijf jagen. Neem als backpacker een zwarte zakdouche mee, die warmt over het algemeen voldoende op.

  • Ger-Korat zegt op

   Er zit bij mij een shortcut op het apparaat, een veiliigheidsschakelaar buiten de douche en dan nog een aardlekchakelaar in de electrakast. Dan lijkt het me wel veilig genoeg bij mij thuis. En ja ook hoog geplaatst zodat het niet nat wordt en er geen water kan binnendringen alhoewel de boilers daarop zijn gebouwd om geen water binnen te laten.

 2. KeesP zegt op

  De heater is vaak zo laag gemonteerd omdat, de over het algemeen kleinere Thai, anders niet aan de warmte knop kan draaien.

  • rori zegt op

   Heb er in de condo ook 1. Heb zelf gecontroleerd of er aarde op zat. Dus niet. Zelf aangelegd. Meteen de boiler in de keuken hetzelfde. Dus ook niet goed. Dus voor beiden een er ook een aardlekschakelaar tussen gezet. Trouwens heb er nu op elke groep 1.

   Verder in Uttaradit hetzelfde gedaan. Daar was alles wel goed geaard. Heb op de verschillende groepen dus een aardlekschakelaar gezet. Oh hebben daar 8 ingangen voor de elektra.

  • Piet zegt op

   Dat klopt Kees maar dan zijn de Thai zelf zo klein dat de douchekoppen dan in verhouding ook laag(lager) geplaatst wordt

 3. Toon zegt op

  Dus beter koude douche nemen he

  • Roland zegt op

   Inderdaad want zeg nu eerlijk, echt koud is het water hier toch nooit.
   En je went daar vlug aan, als je het een tiental keer hebt gedaan verlangt je niet meer naar extra verwarmd water.
   Het is een wereld van verschil met onze Noord-Europese weersomstandigheden.
   En het is 100% veilig én je spaart er nog wat centen bij uit op de koop toe.

   • Jasper zegt op

    Als het bij ons in de Thaise winter 26, 27 c. was vond ik, en al mijn thaise buren, dat we ontzettend blij waren met de (goed beveiligde) electrische geysertjes. 15 c water is niet fijn, nooit, als je het al fris hebt in de winter.
    Er is, kortweg gezegd, een groot verschil tussen vakantievierders uit Europa, en inwoners die hoge temperaturen gewend zijn.

 4. teun zegt op

  Ik heb ook een heater. Alleen is deze buiten de douche-cabine gemonteerd en de water-/stroomleidingen lopen in de muur. Koud /warm te regelen met mengkraan. De heater (Siemens) levert dus constant heet water op een veilige manier.

 5. Ben zegt op

  Ik heb in mijn huis in pattaya de hele groepkast vernieuwd. Elke groep is nu met een aardlekautomaat 30Ma uit gevoerd. Alleen in thailand kennen wel aardlekschakelaars maar geen aardlekautomaten dus uit nederland mee gebracht. Verder daar meestal eenpolige automaten men stopt ermaar wat in wat men heeft dus vaak te groot.Ben

  • Lung addie zegt op

   ‘Verder daar meestal eenpolige automaten’
   Dat is heel normaal die eenpolige automaten. In Thailand wordt er meestal MONOFAZE gewerkt: ttz Line (380V + Neuter (OV), dit geeft dan tussen L en N 220V (230V). Een NEUTER wordt NOOIT onderbroken, die draagt trouwens geen spanning. Je moet er wel enkel goed op letten dat in de voedingskast nergens een L verwisseld wordt met een N want in dit geval zou de N wel spaaning dragen en de L niet.

 6. Erik zegt op

  RIP.

  Ik heb alle keukenapparaten en de warmwaterapparaten degelijk geaard EN een NEN-kwaliteit groepenkast met aardlek uit NL laten komen. Een NL elektricien heeft alles ter plaatse nog eens gecontroleerd.

  Wat de foto betreft, dat soort doucheslang is op een uiterst simpele manier met een tweede slang te verlengen zodat de douchekop ver van het apparaat blijft.

 7. ruud zegt op

  Ik heb een tijdje geleden mijn heater vervangen, en de constructie zag er beslist degelijk uit.
  Een goede afsluiting van de heater tegen water en de invoer van de elektra loopt via een tunneltje omlaag en omhoog, en zit een paar centimeter onder waar de kabel verder gaat de heater in.
  Water kan dus niet via de electrakabel naar binnen lekken.
  Verder zit er een aardlekschakelaar in, die je echter niet gaat redden, als een ‘monteur’ het apparaat verkeerd heeft aangesloten.
  Daarom heb ik buiten de badkamer een tweede aardlekschakelaar zitten.
  Ik vermoed, dat die aardlek buiten de badkamer in het hostel niet aanwezig is.

 8. CorWan zegt op

  Ook in Thailand zijn er onveilige douches in hotels vorig jaar ook ondervonden dat in de douce vlak boven mijn hoofd een TL-buis zonder kap was was bevestigd heb daarop direct melding van gemaakt en een andere kamer geeist,

  • Roland zegt op

   Goed gedaan maar…. het zal de uitbater worst wezen. Ga maar eens zien….

 9. luc zegt op

  Woon in viewtalay 2b Pattaya .Daar niks van aarding en als ge vraagt om het te doen VB wasmachiene dan sluiten thais gewoon draad naar waterleiding die dienst doet als aardleiding .is nu ok geen electrische shok meer bij aanraken wasmachiene maar moest er zware korstsluiting in wasmachiene gebeuren die doorgeeft naar die waterleidingbuizen ??? Zou dat kunnen doorgaan naar de douche of bad. En die automaische plombs die moeten uitslaan ??? Heb al korstsluitingen gehad waarbij de leidingsdraden uit elkaar spatten met vaal lawaai en vuur , maar een automatische fuse die erdoor uitvalt : NEEN. Dienen eerder als schakelaar.en vallen niet uit. Ideaal is stroomverliesschakelaar 30 ma monteren naar alle boilers en eventueel als aarde de waterleiding ? Mag normaal niet maar dan vliegt toch alles uit bij doorslag verwarming boiler . Maar denk dat boiler meestal met plastiek waterleiding is verbonden .Minder kans op electro shoc. Woon er nu al 17 jaar .In belgie vliegt alles direct uit .Thailand vuur en vlam maar geen enkele fuse die uitvalt . Ben zelf electro technieker en weet hoever ik mij mag riskeren . Denk stroomverliesschakelaar uit europa best meebrengen.En ik werk graag aan electric met volle stroom aan. Maar nooit iets vast grijpen met handen., die krijgt ge dan niet meer open. Gewone electro
  shoc geen probleem : Ge trekt u weg en gedaan. Veel electro plezier hee hahaha maar toch oppassen .

 10. Lung addie zegt op

  ‘Verder daar meestal eenpolige automaten’
  Dat is heel normaal die eenpolige automaten. In Thailand wordt er meestal MONOFAZE gewerkt: ttz Line (380V + Neuter (OV), dit geeft dan tussen L en N 220V (230V). Een NEUTER wordt NOOIT onderbroken, die draagt trouwens geen spanning. Je moet er wel enkel goed op letten dat in de voedingskast nergens een L verwisseld wordt met een N want in dit geval zou de N wel spaaning dragen en de L niet.

  • ruud zegt op

   Dat verwisselen van de kabels kan jammer genoeg ook bij de meter gebeuren, die bij mij aan de overkant van de weg aan een betonnen paal van de electra hangt.

   • Lung addie zegt op

    Beste Ruud,
    dat klopt, het reeds verwisselen van de L en de N aan de meter.
    Daarom een goede raad:
    laat NA aansluiting een vakman volgende meting uitvoeren:
    tussen L en N : 220 (230)V
    tussen L en eigen aarding: 220 (230) V
    tussen N en Aarding 0V
    Daarmee ben je reeds een eindje op de goede weg om latere verrassingen te voorkomen.

 11. Joost M zegt op

  Wat stelt aarde voor in Thailand…een pen een halve meter de grond in…Tijdens de droge periode is de grond geheel uitgedroogd en zal de aarde minimaal zijn….van meggeren hebben ze nog nooit gehoord. Dus blijf voorzichtig met electra en sla een pen van minimaal 2 meter de grond in.

  • Erik zegt op

   Een koperen paal van 3,5 m door het deksel van de beer- of keukenput heen en dan de bodem in. Die zit ruim in vocht en 1,5 m in natte aarde die nat blijft. Fatsoenlijke klemmen er aan en geen speelgoedspul wat er gratis bijgeleverd wordt. Ik heb er drie en die zijn met elkaar verbonden met een 6 kwadraat ader. Daarvandaan 4 kwadraat het huis in naar de wandcontactdozen en de apparaten zelf hebben meestal standaard 2,5 kwadraat aardedraad. Dat zaakje is getest door een NL elektricien en de aardlek sloeg dicht ruim binnen de in NL vereiste norm.

   Maar Thaise apparaten hebben lang niet altijd aarde. Ik heb de vriezers zelf van een 2,5 kwadraat ader moeten voorzien om te kunnen aarden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website