Nederlandse muziek en dan vooral de dance-muziek van bekende DJ’s, doen het goed in Azië. Vooral China, maar ook Japan, Indonesië en Thailand omarmen de popmuziek uit Nederland. Tiesto heeft al meerdere keren opgetreden in Bangkok en Pattaya, maar ook Hardwell, Martin Garrix en Afrojack hebben de veelal Thaise danceliefhebbers in vervoering gebracht. Thaise fans van meer rustige muziek konden in ook al genieten van onze André Rieu die een opreden gaf in Bangkok.

In Europa is het aantal optredens in Spanje flink gegroeid. De landen met de meeste optredens op basis van de 50 meest optredende artiesten zijn de VS, Spanje, Duitsland, Engeland en nieuwkomer China.

De exportwaarde die de Nederlandse popmuziek toevoegt aan de Nederlandse economie bedraagt in 2017 ruim € 201 miljoen; een stijging van 0,26% in vergelijking met 2016.Ruim 75,6% komt voor rekening van dancemuziek. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Perfect & More dat sinds 2004 in opdracht van Buma Cultuur de exportwaarde van Nederlandse popmuziek in kaart brengt.

Het aandeel van dance-muziek (optredens) is vanaf 2009 gegroeid van 33% naar ruim 71% in 2017. Tiësto, Yellow Claw, Oliver Heldens, Martin Garrix, Dash Berlin, R3Hab, Afrojack, Sam Feldt, Bassjackers, W&W, Quintino, Laidback Luke, Hardwell, Don Diablo, Headhunterz, Nicky Romero, Joris Voorn, Brennan Heart, Chuckie en Fedde Le Grand zijn DJ’s die bij de 20 meest optredende artiesten staan. Ook nieuw Nederlands DJ-talent zoals San Holo, Joey Daniel en Unders scoren internationaal.

Van de 50 meest optredende acts in het buitenland, samen goed voor 28% van het totaal aantal optredens buiten de eigen landsgrenzen, zijn er slechts tien niet afkomstig uit de dance. Tiësto voert de lijst van meeste optredens aan, gevolgd door Yellow Claw, Oliver Heldens, Martin Garrix en Dash Berlin. Niet dance gerelateerde acts die met optredens succesvol waren in het buitenland in 2017 zijn Epica, André Rieu, My Baby en Tim Vantol.

Gekeken naar individuele tracks die in het buitenland hoge ogen hebben gegooid zijn dat vooral ‘Waves’ van Mr. Probz, ‘Reality’ van Lost Frequencies/Felix De Laet (door het aandeel van Janieck Devy en Radboud Miedema), ‘Animals’ van Martin Garrix, ‘Firestone’ van Kygo en ‘Policeman’ (Eva Simons/Sidney Samson.

Klassiekers als ‘Venus’ van Shocking Blue (Robbie van Leeuwen), ‘Radar Love’ van Golden Earring, ‘You’ van Ten Sharp en ‘In ‘t Kleine Café Aan De Haven’ van Pierre Kartner blijven succesvol.

André Rieu in Bangkok:

1 reactie op “Nederlandse dance-muziek populair in Thailand”

  1. chris zegt op

    Ik vraag het regelmatig aan mijn studenten (20-24 jaar, de doelgroep voor menig concert en velen gaan ook) maar op een enkeling na, heeft niemand een idee waar de artiesten vandaan komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website