Ons land heeft nog steeds het op één na beste pensioenstelsel ter wereld. Op een toonaangevende lijst van adviesbureau Mercer is het Nederlandse pensioenstelsel dit jaar wederom op plek twee uitgekomen, alleen Denemarken scoort beter.

Mercer bekijkt ieder jaar de pensioenstelsels van tientallen landen. Nederland zou nog wel wat kunnen verbeteren aan de arbeidsparticipatie van ouderen.

In de top 10 van Mercer staan voornamelijk Europese landen. Buiten Europa scoren Australië, Singapore, Canada en Chili ook goed met hun pensioenstelsel.

De Global Pension Index vergelijkt sinds 2009 de pensioenstelsels van landen over de hele wereld. Dit jaar werd gekeken naar de pensioenstelsels van 30 landen, drie meer dan vorig jaar. De Global Pension Index is gebaseerd op drie elementen: toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Daarbij worden onderdelen geanalyseerd, zoals door de overheid gefinancierde pensioenen, zelf gespaarde pensioenen, economische groei, overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers.

Bron: NU.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “‘Nederlands pensioenstelsel op één na beste ter wereld’”

 1. Pat zegt op

  Ik lees in het artikel dat de Global Pension Index is gebaseerd op drie elementen: toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit.

  Vreemde criteria vind ik, maar dit geheel terzijde.

  Dat België een sterke en goed georganiseerde sociale zekerheid heeft (die weliswaar onder enorme druk is komen te staan) is een feit, maar als het over de hoogte van de pensioenbedragen gaat dan bengelen we helemaal achteraan.

  Een doorsnee arbeider en bediende die zijn/haar ganse leven heeft gewerkt (40 à 45 jaar), ontvangt gemiddeld hooguit maximum 1.500 € per maand pensioen.

  Een schande, maar het verwondert uiteraard niet…

 2. Eddy uit Oostende zegt op

  En hoe scoort het Belgies pensioenstelsel?

  • Pat zegt op

   Staat onder enorme druk door de vergrijzing, de staatschuld, het profitariaat, de pensionering op jonge leeftijd (50 à 55 jaar), de immigratie, etc…

  • Pascal zegt op

   Beste Eddy

   Ik ben mij over 3 maanden gaan informeren, bij CM ( ben Belg en 54 jaar ) wanneer ik op pensioen kon.
   Ben pensioengerechtigde op mijn 62 ste vanwege mijn werkende jaren, dus in mei 2025.
   Heb de uitprint gekregen :
   Indien alleenstaand : 1250 euro
   Gehuwd, samenwonend : 1480 euro
   De lieve mevrouw gaf me ook de raad om binnen 5 jaar nog eens te informeren voor de zekerheid……

   Mvg
   Pascal

   • Pat zegt op

    Zoals ik hierboven schrijf, maximum 1.500 € per maand.

    Er zijn er velen die minder ontvangen, arm landje waarin wij leven!

   • luc zegt op

    ook op 54 op pensioen ik heb 2200 euro

    • Pat zegt op

     U bent dan ongetwijfeld een Nederlander ofwel een Belg die zijn ganse loopbaan (of toch zeker op het einde ervan) een waanzinnig hoog inkomen had.

     Zo iets in de orde van 3.500 € netto per maand…? Wat uitzonderlijk hoog is!

     Enkel dan kan je in België aan een overheidspensioen komen van 2.200 €.

     Kan ook zijn dat je bijkomend aan (privé)pensioensparen hebt gedaan, maar dat telt niet mee in de kritische visie op pensioenen in ons land!

   • lung addie zegt op

    Beste Pascal,
    vraag me een beetje af waarom je bij het ziekenfonds bent gaan informeren naar je toekomstig pensioen, waar nog, gezien uw leeftijd, bijna 10 jaar op te wachten valt.
    De laatste 2 jaar is er heel wat veranderd in het pensioenstelsel in Belgie. De “wettelijke” pensioenleeftijd is namelijk opgetrokken naar 67. Al de rest, waar iemand eventueel aanspraak op kan maken is “vervroegd” pensioen. De speciale overgangsmaatregelen gelden echter enkel voor mensen geboren voor 1958 en er zijn uitzonderingsmaatregelen voor mensen met een uitzonderlijke lange loopbaan.
    In elke provincie, in mijn geval was dit OV, te Gent, nabij het St Pieters Station, is er een informatiebureel van de pensioendienst waar men terecht kan met deze vragen. De mensen beschikken over de gegevens van uw volledige actieve loopbaan en kunnen U precies vertellen hoe het voor U persoonlijk gesteld is. Bij een ziekenfonds of syndicaat is het …. ja, dikwijls gissen en raden daar ze niet over de volledige info beschikken.
    Natuurlijk moet U er rekening mee houden dat in 10jaar nog heel veel kan veranderen.

 3. Harrybr zegt op

  Kijkend echter naar de vele commentaren van Nederlanders zou je denken, dat men het niet slechter heeft kunnen treffen. Of enkel gebrek aan kennis, veroorzaakt door niet zichzelf informeren ?

 4. Leo Th. zegt op

  Bij de kop van het artikel denk ik als eerste aan mijn bedrijfspensioen, verderop blijkt dat deze mooie 2e plek is behaald door heel wat meer onderdelen in beschouwing te nemen. Mijn pensioen, waarvan mij jarenlang werd voorgespiegeld dat het waardevast zou zijn en gebaseerd op mijn laatst verdiende salaris, is echter zoals bij zovelen al jarenlang niet geïndexeerd, zelfs gekort, en berekend volgens het middelloon. Jaarlijks wordt mijn pensioen dus minder waard en dat geldt natuurlijk ook voor de toekomstige pensioengerechtigden, immers het toekomstige te bereiken pensioen wordt ook voor hen al jaren niet meer geïndexeerd. De gezamenlijk ingebrachte premies renderen weliswaar uitstekend, de miljarden nemen jaarlijks toe, maar vanwege de door de overheid verplichte theoretische rekenrente te hanteren halen veel pensioenfondsen maar nauwelijks de vereiste bezettingsgraad. Dezelfde overheid blijft echter wel halsstarrig uitgaan van een rendement van 4% op bijvoorbeeld spaargelden, waardoor je boven een bepaalde grens belastingplichtig bent over die 4%. Dat is volgens mij meten met 2 maten. Het pas geïnstalleerde nieuwe kabinet belooft dat iedereen er op vooruit gaat maar nu wordt er al gesuggereerd dat de meeste pensionada’s daar helaas niet bijhoren. Wat hebben wij er dan aan dat het Nederlandse pensioenstelsel het op één na beste ter wereld is?

 5. ruud zegt op

  Eigen spaargeld valt ook onder een pensioenstelsel volgens de tekst.
  Dat lijkt me weinig met een pensioenstelsel te maken te hebben.
  Spaargeld is het belangrijkste voor mensen zonder pensioen.

 6. HansNL zegt op

  We hebben nog steeds een prima pensioenstelsel.
  Voor zolang het duurt dan.
  Het hele gedoe met de pensioenen is uitsluitend en alleen gericht op het einde van de pensioenfondsen ten gunste van banken en verzekeringen, die al jaren likkebaardend naar dat kapitaal lonken.
  Er zit zo ontzettend veel geld in de pensioenpotten, genoeg om jaren de pensioenen te betalen zonder dat er nog geld binnen zou komen.
  Maar toch wordt bijna 20% van de bevolking steeds armer gemaakt ten koste van bestedingen in winkels e.d.
  Maar de exporterende bedrijven gaan voor, terwijl meet dam 80% van de bedrijven niet exporteren.

 7. Henny zegt op

  Laat zien die ‘Global List !

  Ik, als Nederlander heb € 1098.26 dat is puur AOW

  Natuurlijk zijn pensioenen, daar naast, een ander gegeven.

  Mijn vriend uit Noorwegen heeft, PUUR AOW € 2.100.?? en nog iets

  Kijk naar Zwitserland en je ziet hetzelfde of…..iets meer !

  Blijf doorgaan met die lijsten en beschijt jezelf !

  Wake up sunny boy !

  • HansNL zegt op

   Tja, het kan altijd beter.
   Maar die gedachte heeft bij de Nederlandse politico’s vwb de ouderen geen recht van leven.
   Vriendin in Duitsland heeft “Renten”.
   Niet echt een vetpot.
   Maar wordt wel elk jaar verhoogd.
   Daar kan het
   Daar kan het dus wel, ondanks dezelfde Lage rentestand.

  • Eddy uit Oostende zegt op

   Vergeet niet dat Noorwegen andere inkomsten heeft dan Belgie” en Nederland van de Noordzeeolie.
   In ieder geval,als ge de pensioenleeftijd berijkt hebt en nog geen eigen woonst hebt-danzijt ge een dikke sukkel.Zelfs moesten ze de pensioenen verhogen,dan nog zouden de mensen blijven klagen want het zit bij sommigen in de genen.

   • HansNL zegt op

    Ahhhh.
    De olie, die Nederlanders Belgie niet hebben.
    Helemaal waar.
    Oh ja, Nederland had zijn aardgas.
    Waar is die rijkdom gebleven?
    Noorwegen heeft het Anders aangesproken, de opbrengsten gestort in een toekomstfonds.
    Vandaar het verschil tussen Nederland en Noorwegen?

   • Peterdongsing zegt op

    Eddy, wat je laatste opmerking betreft heb je gelijk. Verkoop ik m’n huis, heb ik 25jaar dubbel aow en dan mag de rente 0% blijven. Je eerste opmerking over Noorwegen en olie, je vergeet dat Nederland een enorme aardgas voorraad had/heeft. Echter Noorwegen heeft die opbrengsten gereserveerd en Nederland heeft deze opbrengsten aan allerlei onnozele dingen uitgegeven. Noorwegen (Zwitserland ook) doen niet voor niets NIET mee met Europa. En ons maar bang maken als we niet meer meedoen met die geldverslindende onzin. Kijk maar eens naar de laatste 10 toegetreden landen, wat voegen die toe aan het geweldige Europa? Niets, bakken met geld kunnen er naar toe, nu en in de toekomst. Ik heb niets tegen Roemenen, Bulgaren, Letten of Estlanders, maar probeer Noorwegen en Zwitserland er maar eens bij te krijgen, ze zouden wel gek zijn.

    • Rob V. zegt op

     Noorwegen en Zwitserland zijn geen EU maar wel EER (Europese economische ruimte) lid. Dat komt er min of meer op neer dat ze wel contributie betalen aan Brussel en de meeste regelgeving en verordeningen over (moeten) nemen op wat uitzonderingen na. Sllren hebben ze geen inspraak in Brussel. Zouden ze EU lid zijn dan zou dat geen wereld van verschil maken. Als EU lid zouden ze het vergelijkbaar doen.

     Maar dit alles heeft met pensioenen weinig te maken… die landen hebben het getroffen met respectievelijk hun olie voorraad en banksysteem. Daar zijn lappen tekst over te vinden..bijvoorbeeld: https://www.trouw.nl/home/zoals-de-noren-de-zwitsers-of-toch-maar-eu-lid-blijven-~a7c8d027/

   • Leo Th. zegt op

    En Eddy, hoeveel miljarden denk jij dat de Nederlandse overheid heeft verdiend, en nog steeds, aan het aardgas uit Groningen? Het constateren dat je met je bedrijfspensioen jaar in jaar uit minder te besteden hebt omdat het tegen de beloftes in niet waardevast blijkt te zijn, beschouw ik niet als klagen Overigens een kleine correctie op mijn eerdere reactie; bedoelde natuurlijk dekkingsgraad en geen bezettingsgraad.

  • Ger zegt op

   Hier hebben we weer zo’n ongefundeerde melding van cijfers.
   Sinds 2013 bedraagt de Noorse AOW 1689 euro ( 14208 konen)waarvan de helft de basis-AOW en de andere helft een aanvulling voor degene die niet genoeg pensioen hebben opgebouwd. Deze 1689 Euro , is 14208 kronen, is gebaseerd op de kosten van levensonderhoud in Noorwegen. En deze kosten in Noorwegen zijn aanzienlijk ! hoger dan bijvoorbeeld in Nederland of Belgie. En de pensioenleeftijd voor deze AOW is ook al een aantal jaren 67 jaren dus die lopen al een antal jaren vooruit met deze hogere AOW-leeftijd. bron: wikipedia state pensions Norway)

 8. Marijke zegt op

  Wij krijgen als echtpaar ieder plm 740 euro aow per maand.En daar we samen altijd gewerkt hebben een pensioentje erbij.Ik als vrouw niet zo veel omdat ik partime werkte.Maar inderddaad we hebben er de laatste jaren niets bij gekregen.Het pensioen zelfs verlaagd.We hebben 51 jaar gewerkt we zijn van de generatie die met hun 14 e jaar gingen werken.Nu denk je wel eens heb ik daarom altijd hard gewerkt om alleen maar in te leveren.Want de kosten die je hebt stijgen wel.

  • Cornelis zegt op

   Ik zie hier in Thailand om me heen veel ouderen die mogelijk al met hun 10e zijn gaan werken en het nu mogen doen met 600 – 700 baht per maand ‘pensioen’. Realiseer je toch eens hoe goed wij het hebben, zelfs al zou je alleen AOW hebben dan heb je toch een bestaanszekerheid.

   • Ger zegt op

    Helemaal met Cornelis eens. Welk recht heeft men op AOW ? Juist dank zij de bijdragen van degene die nu werken. En in het verleden was die bijdrage van werkenden aanzienlijk minder. Zelfs als je je hele leven niet werkt krijg je nog AOW , wat een weelde in Nederland. Wees blij dat het Nederlands stelsel tot de beste ter wereld behoort. In andere landen is men bijna altijd slechter af zoals blijkt uit de cijfers in Thailand.

 9. henry zegt op

  Nu wat belgie betreft krijg je pensioen naargelang wat je erin hebt gestopt.
  Ik heb nooit enig loon, overuren of enige ander vergoeding in het zwart uitbetaald geweest. Ook nooit extra legale voordelen gekregen zoals auto, hospitalisatieverzekering enz. Hierop worden geen pensioenbijdragen op betaald. Dus tellen niet mee in de pensioenberekening. Ik ben op mijn 60ste op pensioen gegaan na en loopbaan van 42 jaar en trek een welvaartsvast pensioen dat het bijna het dubbele is van het gemiddelde belgische pensioen. Sinds ik 9 jaar geleden op pensioen ben gegaan is mijn nettopensioenr reeds met 17% gestegen. door indexeringen, herzieningen belastingsschalen enz. Op mijn pensioen betaal ik 3,7% belastingen en 4.5% Sociale bijdragen.

 10. lung addie zegt op

  Onlangs verscheen een artikel op dit blog: “Onderzoeken; lap ze maar aan je laars” en nog een tweede: over cijfers …. in zo een onderzoeken worden parameters gebruikt die nogal twijfelachtig zijn daar ze niets te maken hebben met het pensioenstelsel: eigen spaargeld …. woningbezit …. zelf gespaard pensioen. Ik zie echt niet goed in wat deze parameters te maken hebben met het pensioenstelsel. Dus de stelling van een tijdje geleden klopt als een bus: ” lap ze maar aan je laars ” .

 11. Hans zegt op

  Het levensonderhoud in Zwitserland en Noorwegen is een stuk duurder dan in Nederland vandaar dat de uitkeringen ook hoger zijn.

 12. Jacques zegt op

  De meeste politici hebben geen inlevingsvermogen en zijn vaak bezig voor hun eigen gerief. Hun regelingen in vergelijk met de gemiddelde Nederlander, ander zijn absurt goed te noemen. Dit delen met anderen door het nemen van de juiste maatregelen zodat we er allemaal in voldoende maten op vooruitgaan. Het verleden en heden spreekt voor zichzelf. We klooien maar wat aan en vinden het moeilijk om op de juiste partij te stemmen. We zouden al die politici een jaar lang op het minimum loon moeten zetten en ik weet zeker dat er anders wordt gedacht. Alleen deze aanpak kan soulaas bieden. Zwakke heelmeesters maken stinkende wonden. Maar ja het politieke systeem is hardnekkig en volhard in zijn tekortkomingen.

 13. Frans Nico zegt op

  Er zijn 195 internationaal erkende landen. Slechts 30 landen zijn onderzocht. Dan kan je niet spreken van een representatief onderzoek.

 14. T zegt op

  Nou ik ben nu 32 en mag met mijn 71 met pensioen volgens de site´s van onze overheid als dat het 2e beste stelsel ter wereld is moet de rest van de wereld denk ik binnenkort al helemaal niet met pensioen kunnen.
  Het is gewoon werken tot de kist of afscheid nemen met een gouden rollater.

  • chris zegt op

   beste T,
   De gemiddelde levensverwachting van Nederlanders zal de komende decennia alleen maar toenemen. Dus naar verwachting kun jij ongeveer 20 jaar in volle gezondheid, zonder rollator, van je pensioen genieten. Maar is er meer goed nieuws. Robots zullen in de komende 40 jaar ongeveer de helft van het huidige werk overbodig maken. Als jij daar bij bent ben je wellicht al binnen 20 jaar voor altijd werkeloos thuis. Tijd genoeg om van Thailand te dromen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website