Het paspoort voor Nederlanders wordt volgend jaar duurder. Gemeenten kunnen in 2019 ruim € 71, – voor het reisdocument vragen, nu is de maximumprijs ruim 65 euro. Dat blijkt uit een tarievenlijst voor 2019 die de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens heeft gepubliceerd.

Voor een identiteitskaart moeten aanvragers volgend jaar ook dieper in de buidel tasten. Deze kost nu nog € 51,- maar deze gaat € 57,- kosten. Genoemde prijzen gelden voor Nederlanders van achttien jaar en ouder. De documenten zijn tien jaar geldig.

Gemeenten mogen wel zelf de prijs vaststellen, echter de meeste hanteren het vastgestelde maximumtarief. De ministerraad moet officieel nog wel instemmen met de tarieven voor 2019.

Nederlanders in Thailand

Op de Nederlandse ambassade in Bangkok betaal je voor een nieuw paspoort € 130,75  of 4.970 baht. Of deze tarieven omhoog gaan is niet bekend bij de redactie.

Bron: Nederlandse media

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Nederlands paspoort volgend jaar duurder”

 1. jacques zegt op

  Wat een bedragen als je er bij na denkt. Zeker nu van bladgoud voorzien. Het Thaise paspoort van mijn vrouw in Nederland kostte nog geen 35 euro en in Thailand is het nog goedkoper. Andere koek dus.

  • Koos zegt op

   Voor een thais pasport hoef je ook geen pasfoto mee te nemen.
   Word ter plaatse gemaakt en direct op de computer gezet.allemaal inclusief.
   Dus geen gezeur meer over een pasfoto die niet goed is

  • John Chiang rai zegt op

   Beste jacques,ik weet niet hoelang het Thaise paspoort van jou vrouw geldig is,maar als ik na het paspoort van mijn vrouw kijk,is haar paspoort in tegenstelling tot de meeste EU paspoorten met 10 jaar geldigheid, alleen maar 5 jaar geldig.
   Bovendien heeft de houder van een Thai paspoort in tegenstelling tot de meeste EU paspoorten haast overal een extra Visum nodig.
   Het is dus maar de vraag, welke andere koek zo jij dit noemt, het liefste hebt??

   • jacques zegt op

    Zeker daar valt wat voor te zeggen. Dat is wel verbeterd met het Nederlandse paspoort sinds en tijdje terug. Maar dat Ned. paspoort op de ambassade te Bangkok ruim 130 euro is zeker 20 jaar geldig of toch van bladgoud. Zou in Thailand niet misstaan. Mogelijk dat we daar eens een uitleg van krijgen van de Ambassadeur of Consul. Is het soms daar nog handgeschreven dan zal er een meerprijs aan hangen.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste jacques,de vraag waarom een Nederlands paspoort in het buitenland veel duurder is,zou je eigenlijk de Nederlandse Ambassadeur moeten stellen.
     Een Nederlands paspoort wordt natuurlijk niet op de Ambassade in Bangkok vervaardigd en komt via Nederland om zekerheids redenen niet per aangetekende post, maar meestal met een veel duurdere procedure en een speciale koerierdienst terug naar Bangkok.
     Ook de kosten die in Thailand natuurlijk veel goedkoper zijn,zijn op geen enkele wijze te vergelijken met de veel hogere loonkosten,die ook jij uit Nederland genoten hebt.
     Ik betaal voor een Brits paspoort, dat overigens ook 10 jaar geldig is,ook veel meer in het buitenland.
     Alleen liggen te zeuren over een prijs,terwijl men niet eens precies weet waarom,en dit ook nog vergelijken met een Thais paspoort waarvoor je zonder een extra Visum veel landen niet eens binnenkomt,lijkt mij zeker niet de juiste.
     Bij de ,,Henley Paspoort index” staat het Nederlandse paspoort, omdat je veel landen Visumvrij bezoeken kunt op de 4e plaats,terwijl het Thai paspoort de 66e plaats moet delen met nog een paar derde wereldlanden.
     Hoewel sommigen het graag ten onrechte anders berichten,is iedereen als ze goed zouden vergelijken, o.a. zeker met een Nederlands paspoort nog niet zo slecht gesteld.

 2. Dirk zegt op

  Het gaat goed zeggen ze met de economie , dus allemaal er wat bij. Maar ze trekken het er net zo hard weer uit, met dit soort verhogingen op allerlei fronten. Dit is een beetje off topic, maar mijn pensioenfonds ¨Post.nl¨
  stuurt elke maand per email een keurig nieuwsbrief, dekkingsgraad nu 116.6, wel veel bla bla, maar nergens een woord over indexering en verhoging van het uit te betalen pensioen. Maar goed we leven nog toch….

 3. Peter Stiers zegt op

  Troost Jullie, hier in België gemeente ST-Truiden kost het 84 euro en slechts 7 jaar geldig

 4. A.A. Witzier zegt op

  Ja Jacques, je hebt helemaal gelijk, ongeveer € 35,= maar houd er wel rekening mee dat dit document 5 (vijf) jaar geldig is; eigenlijk 4,5 jaar, het moet immers 6 maanden nog geldig zijn en komt dus neer op € 70 ( zeventig) voor 9 jaar en dan is het Nederlandse paspoort weer niet zo duur, in verhouding dan, maar het blijft kostbaar.

  • Leo Th. zegt op

   Nederlanders en Belgen moeten over een paspoort beschikken dat bij aankomst in Thailand nog minimaal een half jaar geldig is. Deze termijn is natuurlijk niet van toepassing voor Thaise onderdanen met een Thais paspoort. Maar daar gaat het niet over. In principe geldt dat de uitgifte van een paspoort, rijbewijs, etcetera, kostendekkend is en dat de overheid er geen winst op maakt. Nu vindt er een verhoging van bijna 10% plaats. Lijkt mij sterk dat de overheid ineens 10% meer kosten maakt om de burger van een paspoort te voorzien. Maar doordat het paspoort 10 jaar geldig is geworden zullen de inkomsten in de komende jaren dalen en dat past niet in hun straatje. Linksom of rechtsom, de burger betaalt het gelag. Waterschapsbelasting, energiekosten, ozb, ziektekostenverzekering en zo kan ik nog wel even doorgaan, zullen in 2019 ook flink duurder worden. Werkenden ontvangen wellicht meer salaris maar de pensioenfondsen, die de uitkering indexeren, zijn met een lantaarn te zoeken. Gepensioneerden, die er klaarblijkelijk steeds minder toe doen, zullen er ongetwijfeld ook in 2019 qua besteedbaar vermogen op achteruitgegaan.

 5. printen zegt op

  Het Nederlandse paspoort is 10 jaar geldig. Vroeger maar 5 jaar.

  Je kan met je Nederlands paspoort naar vele landen visumvrij reizen.

  Ik werkte jarenlang bij de producent van de Nederlandse paspoorten. Iedereen wil dat het Nederlands paspoort zo veilig mogelijk is en dat er geen valse paspoorten in omloop zijn en dat er geen identiteitsdiefstal met je paspoort gepleegd kan worden.

  Om dat paspoort goed te beveiligen kost geld, veel geld. Je moet de criminele wereld altijd voor zijn, dus innovatie en verbetering van de beveiliging van het paspoort is continue.

  De prijs is eigenlijk laag als je het gemak en de beveiliging van het Nederlands paspoort goed beschouwd.

  Maat ja, wij zijn Nederlanders, dus moet er geklaagd worden..

 6. Ger-Korat zegt op

  Op de site nederlandwereldwijd.nl en dan consulaire tarieven voor Thailand
  staat dat een paspoort vanaf 01 september 2018 voor een meerderjarige 130,75 Euro kost , of in Thai baht 4970.
  Dus dan heb je misschien wat extra betaald voor iets anders of de genoende 165 klopt niet.

 7. Arnold zegt op

  Eens met ‘ printen’.

  Die meerprijs toch, daar kan je zomaar in die 10 jaar 3 biertjes minder voor kopen….

  Nederlands paspoort wordt beschouwd als een van de veiligste / het veiligst in de wereld. Dat is mij die extra paar centen meer dan waard.

  Groet, Arnold


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website