Een 68-jarige Nederlander is op dinsdag, in de provincie Noord-Brabant, aangehouden op verdenking van het verkopen van valse ziekenhuisfacturen in Thailand. Het onderzoek en de aanhouding is verricht door de recherche Zorgfraude van de Inspectie SZW onder leiding van het Functioneel Parket. De fraude met de valse facturen bedraagt vermoedelijk € 130.000,-.

De verdachte verkocht de ziekenhuisfacturen de afgelopen jaren aan Nederlandse toeristen in Thailand. Op de facturen werden kosten vermeld voor een opname in het ziekenhuis in Bangkok. De verdachte woonde op dat moment zelf in Thailand. De Nederlanders declareerden de ziekenhuisfacturen bij terugkeer in eigen land bij hun zorgverzekeraar. Die ging over tot betaling.

Vijf zorgverzekeraars hebben een melding gedaan van mogelijke fraude met de valse Thaise facturen. Naar aanleiding van deze meldingen is de recherche Zorgfraude Inspectie SZW een onderzoek gestart. Het onderzoek heeft nu geleid tot de aanhouding van de hoofdverdachte die voor een tijdelijk verblijf in Nederland was. In twee woningen werden doorzoekingen verricht om bewijsmateriaal te verzamelen.

Vermoedelijk hebben tientallen Nederlandse toeristen de afgelopen jaren valse facturen gedeclareerd. Op dit moment worden elf Nederlanders hiervoor vervolgd. Het is niet uitgesloten dat nog meer mensen hiervoor vervolgd gaan worden.

Bron: Rijksoverheid


» Laat een reactie achter


21 reacties op “Nederlander aangehouden die valse ziekenhuisfacturen uit Thailand verkocht”

 1. erik zegt op

  Vroeger verloor men wel eens een camera of een paar ski’s en werden de reispolissen benadeeld. Nu gaat het al op dit niveau en maar klagen over de dure zorg in NL. Ik mag hopen dat de wet toestaat een 100% verhoging op de fraude te leggen dan wel dat de rechter een vette boete oplegt.

  Dit soort praktijken stelt mensen die echt wat hebben in een verkeerd daglicht als ze een factuur aanbieden. En je riskeert dat opnieuw de roep komt om dekking buiten de EU en enkele verdragslanden maar te schrappen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +40 (obv 40 stemmen)
  • Jan Ponsteen zegt op

   Ja Erik daar ben ik het helemaal mee eens. Het is ten nadelen van mensen die in Thailand wonen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • ruud tam ruad zegt op

   Erik helemaal met je eens. Dergelijke lui moeten hun zorgverzekering helemaal kwijt raken, of bij iedere behandeling een aanvraag moeten doen. ( kunnen niet helemaal zonder zorg ) Als dit niet stevig aangepakt wordt, gaat het veel geld kosten voor de “goedgelovigen” SCHANDE !!!!

   Wij zijn blij dat we in Thailand goed geholpen zijn in de ziekenhuizen en dat we onze kosten netrjes gedeclareerd kregen die we betaald hadden. Laat dat alstublieft zo blijven.

   Corruptie en fraude wordt nogal eens genoemd in dit blog , maar laten we eens in de spiegel kijken. Bij ons komt het ook voor hoor !!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 2. Gringo zegt op

  Lees in dit verband ook het uitgebreide artikel in het Algemeen Dagblad:
  http://www.ad.nl/binnenland/nederlanders-vieren-vakantie-op-kosten-zorgverzekeraar~a241b62a
  Ik vond het werkelijk ongelooflijk!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. Dennis zegt op

  Gelukkig zijn de betrokkenen geroyeerd en zal het voor hen moeilijk worden om elders nog een goedkope verzekering af te sluiten! Dit kan zelfs betekenen dat hun autoverzekering nu via een speciale maatschappij moet, waar je geen no-claim hebt en alleen WA kunt verzekeren. Zo komt boontje om z’n loontje en is het genoten voordeel weg en in de toekomst betalen ze dus (hopelijk) meer.

  Vandaag ook een artikel over fraude bij studievertraging. Blijkbaar kun je je verzekeren tegen het feit dat je vertraging in de studie oploopt en dus inkomsten misloopt. Dit zou € 16.000 per jaar opleveren. Studenten veinzen nu een ongeval (fiets/ scooter) en claimen dus dat geld. Bij dit laatste is natuurlijk ook de verzekeraar idioot om uberhaupt zo’n verzekering te bedenken. Hebzucht aan beide kanten!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 4. Johan zegt op

  Terug betalen, boete en misschien uitsluiting van verzekering? Dat laatste doen niet-zorg verzekeringen ook als iemand ten onrechte iets declareert, want tenslotte is het puur diefstal. Maar dat zal wel niet mogen…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Harrybr zegt op

  En daarom stuur ik al vele jaren met de declaratie een bewijs van afboeking mee: scan van mijn bankafschrift / creditcard afschrift is simpel gemaakt. Gevolg: snellere afhandeling, en nog nooit vragen gehad.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 6. Eric zegt op

  Niet verwonderlijk dat meer en meer verzekeringen veel bewijsmateriaal vragen, had onlangs een klant die een attest op de luchthaven moest halen omm te bewijzen dat hij het land niet verlaten had, uiteraard niet die arme mens lag in het ziekenhuis in Belgie, zelfs daar vertrouwen ze het zaakje niet meer.
  Door die gangsters betalen wij steeds meer premie, gewoon zwaar aanpakken en op een zwarte lijst zetten!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Jacques zegt op

  Ik hoop ook dat ze zwaar gestraft worden maar in Nederland wordt bij first effent, met fraudezaken niet erg zwaar geboden met het hamertje door een rechter. Dat dit soort fraudes een slecht effect heeft op de integere medemens mag buiten kijf zijn. Zaak dus om bij het maken van ziektekosten in Thailand goed onderbouwde rekeningen te krijgen, dan moet het wel goedkomen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 8. jos zegt op

  Hoop dat ze alle betrokkenen flink aanpakken. Door dit soort mensen worden verzekeringen onbetaalbaar en krijgt Thailand wederom een slechte naam.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 9. Pat zegt op

  Geen medelijden met deze bedrieger, laat hem maar enkele jaartjes bezinnen in de gevangenis en alles netjes terugbetalen.

  Dit soort van figuren ondermijnen de sociale zekerheid, waardoor echt hulpbehoevende mensen op termijn misschien niet meer de zorg krijgen die ze verdienen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 10. Jan VC zegt op

  Deze bedriegers moeten serieus aangepakt worden! Het sjoemelen is ten koste van mensen die wel moeten gebruik maken van hun verzekering.
  Gelukkig hebben ze deze criminelen weten te vinden.
  Alles terug vorderen en een zeer zware geldboete is een gepast antwoord.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 11. Paul zegt op

  Dit is niet van vandaag. Wat dacht je van die duizenden toeristen naar eigen (ver) land? Die werden ook ziek, en konden zo een maand of langer wegblijven. In zo’n geval waren de werkgever, de reisverzekering, en het toen nog ziekenfonds de dupe. Het ging vaak om een gezin zodat ook de kinderen niet terug konden met alle financiele en andere gevolgen.
  Ik kom uit het verzekeringswezen. Je wilt niet weten met hoeveel valse claims ik te maken heb gehad. van een tientje tot 300.000 USD.
  De slechten verpesten het inderdaad voor de goeien.
  De verzekeraars moeten de hand ook in eigen boezem steken. Elke claim even controleren bij de zorgverstrekker. Kwestie van een e-mail.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 12. john zoet zegt op

  ik vind dat hij de naam van Bangkok hospitaal misbruikt heeft en in Thailand zijn straf moet krijgen .in Nederland krijgt hij natuurlijk 120 uur dienstverlening en hoeft niet te komen opdagen.
  een jaartje verplichte vakantie in Bangkok bajes en hij doet het nooit meer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Nelly zegt op

   Inderdaad, Een mooie uitnodiging sturen voor het “Bangkok Hilton” en dan het liefst meerdere jaren.
   Daarna geen therapie meer nodig

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Siam zegt op

   Ik zie nergens in het artikel staan dat het gaat om het Bangkok Hospital, ze hebben het over een ziekenhuis in Bangkok.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 13. johank zegt op

  Mensen, mensen, maak je niet zo druk, fraude komt in alle lagen van onze samenleving voor!
  Je kan je hier wel druk om maken, maar dit is echt “ons” zorgSYSTEEM waar wij met ze allen voor gekozen hebben in dit land (als het niet links om is, dan wel rechtsom gekozen).
  Ik weet nog wel jaren geleden (2003-2005) werd dit al veel gedaan in Pattaya bij een zekere “kees” die had een bar aan het einde van Central Pattaya Rd (75 mtr. van de beachroad (Thanon Pattaya Sai Nueang)) naast een andere Nederlander.
  Deze “Kees” had ook een barretje aan de achterkant van die zaak met een pooltafel, deze schreef ook “bonnen” met een precies dezelfde Bangkok “paid” stempel dan in het artikel.
  Deze “kees” was altijd iedere dag lam, en is inmiddels overleden, hij kwam overigens ook uit Brabant, toeval of niet of heeft deze zelfde provincie inwoner de “zaken” overgenomen?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 14. Henk zegt op

  John :: De naam van het Bangkok Hospital misbruikt ?? Laat me a.u.b niet lachen .Als er 1 ziekenhuis is die de buitenlanders oplichten zijn zij het wel .Overigens loopt er in DAT ziekenhuis iemand rond die in overleg met jou de rekening voor de verzekering een beetje opschroeft en dat is absoluut geen fabel .
  Zeg niet dat die Medelander goed heeft gehandeld maar waarom zijn wij nu allen in een keer roomser dan de paus ???
  Praat hier regelmatig met mensen die zo gezond zijn als een vis maar toch voor de 50 afgekeurd worden om met een leuke AOW budget van hun leven genieten in Thailand .
  Wat zijn wij naar aanleiding van dit onderwerp toch in een keer nette mensen zeg .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • ozo zegt op

   Particuliere ziekenhuizen willen geld verdienen .
   Maar was toch maar goed dat het Bangkok Samui ziekenhuis bestond
   om ongeval te overleven.
   Is karakterloos hiervan misbruik te maken
   .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. Gringo zegt op

  Mijn eerste reactie na het lezen van dit artikel en het artikel in het Algemeen Dagblad was: ongelooflijk! Dat mensen zich zo verlagen om frauduleus geld te innen ten koste van goedwillende en brave medeburgers.

  Ik kende het fenomeen Zorgfraude niet (naïef, hè!), heb mij even ingelezen op Internet en het blijkt, dat het probleem gigantisch is. Het gaat om tientallen miljoenen Euro’s, er zijn zelfs schattingen van een half tot drie miljard Euro fraude in de zorg.

  Daarmee komt dit sappige verhaal van valse ziekenhuisrekeningen uit Thailand toch wel in een ander daglicht te staan. Uiteraard moeten de daders aangepakt worden, maar het genoemde bedrag van wel 150.000 Euro mag dan nog niets eens kruimels genoemd worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 16. nico zegt op

  Tja,
  Hij mag heel blij zijn dat hij in Nederland en niet in Thailand is opgepakt, anders hadden ze hem in Thailand kunnen beschuldigen van het hebben van een illegaal bedrijf, het ontduiken van belastingen, geen werkvergunning hebben, geld wit wassen enz. Als hij dan voor elk onderdeel een paar jaar krijgt……….

  Maar uit de historie, zijn dokters, specialisten en tandartsen de grootste oplichters, dus is € 150.000,= maar pinuts.

  Jammer dat het weer Thailand in een negatief daglicht zet.

  Groetjes Nico, vanuit Lak-Si

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website