Provinciale Staten verkiezingen (Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com)

Gisteren ging Nederland naar de stembus voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en indirect voor de Eerste Kamer. Nu bijna alle stemmen zijn geteld tekent zich een spectaculaire overwinning af voor het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Zij komen met maar liefst 12 zetels in de senaat. Nog een opvallend feit, zij hebben gisteren van alle partijen de meeste stemmen gekregen. 

Een andere winnaar is GroenLinks die van 4 naar 9 zetels gaat. Verliezers zijn vooral D66 en de PVV van Geert Wilders. De SP is meer dan gehalveerd en is daarmee de grootse verliezer van deze verkiezingen.

De huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en CU verliest de meerderheid in de senaat. Dat is vooral het gevolg van het verlies van CDA (-3) en D66 (-4). De ChristenUnie weet als enige regeringspartij een zetel te winnen in de Eerste Kamer. Voor een meerderheid had Rutte III, 38 zetels nodig echter de coalitie krijgt er waarschijnlijk 31.

Forum voor Democratie heeft het in alle provincies erg goed gedaan. Overal komt de partij met een groot aantal zetels in de Staten. In Zuid-Holland en Flevoland wordt FvD in een keer de grootste. De enorme overwinning van Forum is nog nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis van de parlementaire democratie en doet een beetje denken aan de opkomst van Pim Fortuyn met de LPF.

Kiezers die op Baudet stemmen zijn vooral gedreven doordat zij het niet eens zijn met de gigantische kosten voor de klimaat-transitie, de massale migratie van vreemdelingen naar Nederland en het afschaffen van het raadgevend referendum.

Het is de redactie (nog) niet duidelijk wat FvD kan betekenen voor expats en pensionado’s in het buitenland, waaronder Thailand. Wellicht komt daar spoedig meer duidelijkheid over.

Bron: NOS.nl

71 reacties op “Nederland heeft gekozen: Forum voor Democratie grote winnaar met 12 zetels!”

 1. Dirk zegt op

  De middenklasse is de ruggengraat van de samenleving . Doe je die tekort, dan kan je wachten op een reactie, zoals eerder in Amerika, met de verkiezing van Trump als president. Nu zien we de gele hesjes eerst in Frankrijk, later elders. Pensioen protest manifestaties, vaste lasten, die de pan uitrijzen ,dus onvrede en daardoor ook proteststemmen tegen de gevestigde orde. De partij van Baudet is een goede ¨wake up call¨ , dat het anders moet met de inkomensverdeling en hopelijk gaat het ook zo??

 2. Rob V. zegt op

  Tja, Baudet verkondigd de nodige kolder maar blijkbaar is het wat de mensen willen horen. Want ‘zo voelt het’. Zo is Baudet een ontkenner van wetenschappelijke feiten en onzin verkondigingen dat de klimaataanpak 1.000 miljard gaat kosten straft de kiezer ook niet af. En het bekende spook van de massa immigratie. Ook kolder als je naar de migratiecijfers kijkt (zie Flip van Dyke), maar ook hier weer ‘het voelt dat mijn buurt veranderd is, als ik naar buiten kijk’. Dat de mensen met een kleurtje hier geboren zijn en het de opa’s en oma’s zijn die hier heen kwamen.. tja.. het voelt alsof het stikt van de immigranten en dus ‘grenzen dicht’. Boos op de gevestigde orde.. Feiten zijn niet belangrijk, als we maar NEE kunnen roepen.

  Een beetje zoals Brexit, het voelt goed ook al wijzen harde cijfers en prognoses een hele andere kant op.

  Zie ook: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vier-redenen-waarom-forum-voor-democratie-zo-aantrekkelijk-voor-kiezers-is~b9076b08/

  • Ik vind dat we de democratische waarden van ons land moeten respecteren. Een groot deel van de Nederlandse bevolking is het eens met Baudet. Die grote groep kiezers kan je niet zomaar even wegzetten als domme naïevelingen die achter een mooiprater aanlopen. Daarnaast denk ik dat veel Nederlanders, de jarenlange linkse indoctrinatie van de media, de publieke sector en de elite meer dan beu zijn.
   De uitslag is een duidelijk signaal naar de politiek, het moet anders.

   • Rob V. zegt op

    Linkse media? De meeste kranten en TV zenders pennen braaf over wat er vanuit Den Haag, diverse ministeries en andere elites komt. Nu is het nogal wat jaartjes geleden dat er een linkse kliek in Den Haag zat. Zitten wel een boel vriendjes met grote zakken en hechte relaties met Multi nationals en groot kapitaal. Ja als links persoon met ik die huichelarij ook zat. Ik zie het eerder als de kleine burger tegen de grote jongens. Dat de burger boos is snap ik. Ik ben ook niet tevreden. Maar ik trap niet in frames zoals ‘de linkse media’ en menig ministerie geloof ik ook niet. BuZa die mooi weer speelt omtrent dienstverlening naar de burger (hahaha), de IND die jaar in jaar uit de migratiecijfers opklopt en domme journalisten die braaf al die nonsens overpennen. Logisch dat men dan roept ‘het moet anders’. Zou wel fijn zijn als men dan toch kijkt naar de cijfers en niet ‘op gevoel’ af gaat. Ik snap het maar puur op gevoel kun je de plank zo ongelofelijk mis slaan.

    • Iedereen zijn mening. Laat de democratie overwinnen, de meerderheid van de stemmen is bepalend voor wie er aan het roer komt te staan. Daar moet men zich bij neerleggen. Het is alleen niet te hopen dat er een aanslag komt op Baudet, zoals destijds bij Pim Fortuyn, linkse milieu-activisten zijn namelijk uiterst gewelddadig en deinzen niet terug voor moord als ze hun zin niet krijgen.

    • Dit bedoel ik dus: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3332180/universitair-docent-bedreigt-baudet
     Het valt mij op dat linkse mensen slecht tegen hun verlies kunnen en erg ondemocratisch worden als hun iets niet bevalt.

     • Sir Charles zegt op

      Ben redelijk actief op de sociale media, opvallend is wanneer je een andere mening (let wel: op een fatsoenlijke wijze) hebt met iemand uit de linkerhoek je dikwijls algauw wordt weggezet als zijnde een fascist, nazi of racist en dergelijke uitingen of je wordt domweg geblokkeerd.

      Verschil je daarentegen van mening met iemand van rechts dan blijft hij/zij wél met je in gesprek en blijft het debat met je aangaan.

      • Het bijzondere is dat extreem links juist zelf nazi-methodes gebruikt. Bij een verkoper van indianenkostuums in Nijmegen werden ’s nachts door links-extremisten zijn ramen beklad met leuzen. Dat deden de nazi’s ook in de aanloop naar de Tweede wereldoorlog maar dan bij Joodse winkeliers.

       Zie hier: https://www.gelderlander.nl/nijmegen/feestwinkel-deelt-gratis-indianenpakken-uit-actie-tegen-doorgeslagen-racismedebat~a9f70d31/

     • h.revoort zegt op

      Extreem links / rechts …..Ze zijn allebei door dezelfde facischtise/rachistise saus overgoten.

     • Rob V. zegt op

      De slechte verliezers tref je overal aan, links, rechts, conservatief, progressief of liberaal. Linkse mensen als slechte verliezers wegzetten noem ik geroeptoeter. Achterlijke idioten heb je overal. Zo krijgen mensen als Wilders, Silvana etc. de meeste verschrikkelijke verwensingen naar hun hoofd. Dat is niet te accepteren, zelfs als iemand er ‘wereldvreemde ideeën” op na houd.

      En ja als je op internet rond hangt dan kom je ook de korte teentjes brigades tegen. Van idioten die als je schrijft ‘de VN asiel bedragen zijn niet meer van deze tijd: jij nazi!’ of ‘slechts een enkeling van de Syriërs is een extremist, de rest vluchten oprecht: ‘jij linkse weg met ons EUSSR communist!!’ .

      Heb vroeger ook weleens geschreven op sites zoals DDS en hoewel een deel heel nuchter in gesprek ging waren er ook best wat mensen die door als door een bij gestoken reageerde. Blijkbaar zijn er nogal wat mensen die als je met een mening komt die haaks of 180 graden verschilt met de hunne, meteen beginnen te schuimbekken, stoppen met luisteren en een rationeel gesprek hup het raam uit gaat..

     • Leo Th. zegt op

      Beste Peter, natuurlijk is de schofterige reactie van die docent op zijn (inmiddels gesloten) Facebook-pagina buiten elke proportie. Maar deze docent staat toch zeker niet symbool voor ‘linkse’ mensen en jouw conclusie dat linkse mensen slecht tegen hun verlies kunnen en dan erg ondemocratisch worden, deel ik niet. Mensen, links of rechts, wie daar ook onder mogen vallen, kunnen mijns inziens in het algemeen slecht tegen hun verlies. Acties van extreem linkse milieu-activisten, zoals Volkert van der Graaf, die een veel hogere straf had moeten krijgen, keur ik ten stelligste af, maar dat geldt ook voor een rechtse beweging als Pegida of rechtse hooligans, die nazileuzen roepen. Dat FvD in de gunst van de kiezers is komen te staan is een gegeven, de kiezer heeft beslist en dat dient uiteraard gerespecteerd te worden maar daarom mag je toch zeker wel kritisch zijn op uitlatingen van Baudet. Kritiek mogen en kunnen uiten is juist een pijler van onze democratie. De toekomst zal uitmaken of Baudet een blijvertje is in de politieke arena, nog niet zo lang geleden maakte de LPF deel uit van onze regering maar die partij was geen lang leven beschoren. Laten we verder de lezers van Thailand Blog niet verdelen in voor- of tegenstanders van FvD, daar is Thailand Blog toch niet bij gebaat?

      • Kritisch zijn mag. Maar het grote demoniseren is al weer begonnen: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/word-wakker-de-fascisten-hebben-gewonnen~bae90d7d/
       Men gaat net zo lang door totdat er weer een tweede Volkert opstaat en dan komen de krokodillentranen.

       • Dit is wel treffend: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3334281/broer-en-chauffeur-pim-fortuyn-stop-met-dit-soort-onzin

       • Leo Th. zegt op

        Beste Peter, de politieke kopstukken reageren heel anders op Baudet dan destijds op Pim Fortuyn. Van uitsluiting van FvD is voorhands geen sprake, er wordt zelfs over eventuele samenwerking gesproken. De conclusie dat het grote demoniseren al weer begonnen is omdat een columniste in de Volkskrant haar mening op een gecharcheerde wijze ventileert, gaat mij een brug te ver. Zou sowieso voorzichtigheid betrachten bij het hanteren van de term demoniseren. Het risico om critici monddood te maken door hen te beschuldigen van demonisatie ligt gevoelig. De pers moet zijn werk blijven doen en toestanden zoals bijvoorbeeld in Turkije, waar kritiek bijna niet meer mogelijk is, moeten uiteraard de ver van onze bed show blijven. Dat FvD de grootste partij in de Eerste Kamer gaat worden is een feit. Maar de feiten zijn ook dat 44% van de stemgerechtigden niet zijn komen opdraven en dat van de resterende 56% er ongeveer 17% op FvD hebben gestemd, of te wel 10% van alle stemgerechtigden en dus 90% niet. Overigens is de macht van de Eerste Kamer vrij beperkt, tot voor kort werd er zelfs geopperd om de Eerste Kamer in zijn geheel af te schaffen. En verder moet blijken of Baudet er wel in slaagt om zijn verkiezingsbeloften waar te maken. Zou mij verbazen want mijn ervaring is dat na een verkiezing de meeste beloften, om welke redenen dan ook, sneuvelen.

        • Prima Leo, leg het maar zo uit dat jij je er prettig bij voelt en rustig kan gaan slapen. Ieder mens heeft zijn eigen waarheid. Jij de jouwe en ik de mijne.

        • Leo Th. zegt op

         Beste Peter, ik pretendeer niet dat ik de waarheid in pacht heb! Ik interpreteer het één en ander slechts op een andere wijze dan jij. Daar is helemaal niets mis mee, jij hebt inderdaad jouw mening en ik de mijne. En dat ik zometeen rustig kan gaan slapen is buiten kijf en staat totaal los van deze discussie. De gedachte alleen al dat ik mijn nachtrust en gemoedstoestand zou laten beïnvloeden door Baudet of welke andere politicus dan ook is totaal niet aan de orde.

   • Leo Th. zegt op

    Beste Peter, in je reactie op Rob V. zeg je in de eerste zin dat de democratische waarden van ons land gerespecteerd moeten worden. Doet Rob V. dat dan niet? Zijn mening is dat Baudet wetenschappelijke feiten ontkent en op onderbuikgevoelens van een aantal kiezers inspeelt. Eén van de democratische waarden is de vrijheid van meningsuiting en dat geldt vanzelfsprekend ook voor Rob V. Een ieder heeft het recht om te stemmen op de partij van zijn/haar keuze al vraag ik mij af of dat bij een zeer grote groep weloverwogen gebeurt. Wanneer in interviews aan willekeurige voorbijgangers gevraagd wordt of zij weten wat de verkiezingen van de Provinciale Staten inhouden, weten héél veel mensen daar geen antwoord op te geven. Baudet heeft voor een aantal kiezers een charismatische aantrekkingskracht, beschikt over een vlotte babbel en weet uitstekend wat zijn kiezers willen horen. Dat is zonder meer zijn kracht maar of er werkelijk iets zal veranderen betwijfel ik ten zeerste. Na elke verkiezing lees ik wel dat de uitslag een duidelijk signaal naar de politiek is en dat het anders moet. Loze woorden, het blijft bij pappen en nathouden, met de ene hand wat geven en met de andere hand nog meer nemen.

    • We moeten oppassen met de ongefundeerde kritiek op Baudet en zijn kiezers, want de volgende stap is demoniseren. We hebben met Pim Fortuyn gezien waar dat toe kan leiden.

   • Tino Kuis zegt op

    Peter, is dit ook een goede opsomming? Ik deel de partijen als volgt in midden, recht en links

    midden (VVD, CDA, CU, 50-plus) 27 zetels

    rechts (PVV, FvD,) 18 zetels

    links (D66,SP, PvdA, Groen-Links) 27 zetels

    De ‘extremen’ hebben gewonnen, rechts beduidend meer dan links, het midden verliest.

    We kijken allemaal reikhalzend uit naar de Thaise verkiezingen van zondag 24 maart, waar de kiezers nog veel en veel vaker als domme naïevelingen worden weggezet, door een ……….indoctrinatie. .

    • ja, je kan ze indelen waar je wilt maar de VVD ziet zichzelf echt niet als middenpartij. De VVD heeft trouwens nauwelijks verloren (-1).

  • Jos zegt op

   Beste Rob,

   ik wil hier geen politiek discussie starten, maar je bent wel erg negatief over FvD.

   Mensen met een woning gebouwd tot circa 1970 hebben gewoon weg niet aan een warmtepomp voldoende om van het gas af te gaan. Daar moet veel meer voor gebeuren.

   Indien men dat soort woningen klimaat neutraal wil maken, dan moet je ergens tussen de 50.000 en 75.000 euro investeren. Dat is gewoon een feit, en dat is niet meegenomen in de klimaat plannen.

   Een ander feit is, is dat CO2 vrije energie kan niet zonder kernenergie, maar die discussie mag diir de linkse partijen niet gevoerd worden.

   Nog een feit is, is dat Elektrische auto’s pas CO2 vriendelijk zijn als de benodigde energie CO2 neutraal wordt opgewerkt.
   En dan praten we nog niet eens over het maken en later als afval verwerken van de batterij.

   Groet van Jos

   • Harry Romijn zegt op

    U praat met de techniek van 2019 over uitvoeringen in 2049. Denk eens terug aan de computer resp. smartphone…
    Er moet nog heel erg veel verbeterd worden, voordat de zonnecellen, die nu een rendement van rond de 20% hebben, de 50+% gaan halen, oftewel: het huidige dak voldoende rendement geeft om EN een – nog te ontwikkelen – deugdelijke thuis-accu as een deugdelijke auto-accu regelmatig op te kunnen laden. En ja, naast de onregelmatige zonne- en wind-energie zal een permanente bron ontwikkeld moeten worden. Daar blijft er maar één over: kernenergie, vermoedelijk thorium-zout, waar ook de ontwikkelingen in 1975 zijn gestopt. Fusie is nog veel verdere toekomstmuziek.
    Maar één punt uit die energietransitie kan vandaag al gebeuren: isoleren, isoleren en.. isoleren. Door mijn investering in 2002 van ca € 20,000 aan isolatie is mijn energieverbruik de helft. Bij de huidige rente heb ik die in 10 jaar terugverdiend. Idem LED lampjes, -TV en computerscherm.
    En die warmtepomp… waar wilt u voor heel NL de elektrische energie vandaan halen om die te voeden ? Met name bij temperaturen buiten van lager als +5C. Is een door de fysica beperkt proces, dus valt weinig aan hogere rendement te halen. Even rekenen, en.. moet 4 a 5 x de huidige stroomcapaciteit worden. In gedachtig de 9 jaar OH-en ( sorry, burgerlijke en ambtelijke inspraak) is één 380KV-lijntje aangenomen: van Bergen op Zoom naar Waalwijk.
    Dat we iets zullen MOETEN doen om de CO2 uitstoot tegen te gaan ( C in honderden miljoenen jaren uit de atmosfeer opgeslagen in de vorm van steenkool en olie ) en niet door kunnen gaan, wat we dat sinds de Steentijd al zo gedaan hebben, OF moeten vaststellen, dat Baudet het beter weet als zo’n beetje 97% van alle wetenschappers, is een ander punt. Eén nadeeltje: als Zijne Ongelofelijke Genie het toch mis heeft, zit ons nageslacht – of wat daar van overleeft – heel erg lang met de verbrande peren.
    En over mooi-praten gesproken: Boris The Liar Jonsson verkondigde, dat na een Brexit 350 miljoen pond PER WEEK naar de National Health Service kon gaan. Zelfs Nigel Farange vond dit onzin. Langzaam- maar-zeker beginne de Britten door te hebben, hoe zeldzaam groot ze belazerd zijn. Nog even, en hun industrie zit hier en zij daar in de Bijstand ( of zoiets)

    • ruud zegt op

     Hoe brandbaar is isolatiemateriaal eigenlijk?

     Kernenergie is geen optie, want het kost 10-15 jaar om een (gewone) kerncentrale te bouwen.
     Als er tenminste nog genoeg kennis aanwezig is, om die te bouwen.

     De beste manier om CO2 uit de lucht te halen is snoeihout verkolen, in plaats van verstoken in centrales en dat in de kolenmijnen terug te stoppen, waar we de steenkool uit hebben gehaald.
     Per cubieke meter kun je een enorme hoeveelheid CO2 opslaan, omdat je alleen de koolstof opslaat en de zuurstof in de atmosfeer achterblijft.

     Overigens gaat CO2 uit de lucht halen de Noordpool en de gletschers niet mee redden.
     De aarde warmde al op, lang voor de mens op grote schaal CO2 begon uit te stoten.
     Er is dus geen enkele reden, waarom de aarde zou stoppen met opwarmen.
     We hebben met die CO2 de opwarming misschien versneld, maar terugdraaien gaat niet lukken.

    • Jos zegt op

     of Baudet het wel of niet beter weet interessert mij niet zo.

     persoonlijk ben ik voor schonen energie en een goed milieu, maar …

     Maar kernenergie niet meenemen ….
     Biogascentrales zien als CO2 vrije energiecentrales …
     Alle aanpassingen aan woningen niet meenemen …
     enz. enz.

     Die klimaatplannen hangen van politieke cafe-praatjes aan elkaar.
     En dus sta ik daar niet achter.

     Ik sta wel achter een schoner milieu op basis van haalbare en reeele plannen.

   • Antonio zegt op

    Maar een huis van bijna 50+ oud mag toch ook wel als afgeschreven beschouwd worden en plat geduwd worden? dus dan is een investering van 50 a 100 K toch niet vreemd. Dat men daar nooit mee gerekend heeft en men de kop in het zand stopte en het probleem voor zicht uit schuift is niet het probleem van de massa… of toch wel?

    En ja het moet anders, maar niks doen en alles maar door schuiven naar de volgende generatie is wel een hele makkelijke oplossing, en natuurlijk doet het altijd ergens pijn als een groep er op vooruit gaat, maar het mooie van NL en gelukkig, dat ze het gezamenlijk moeten doen en nooit een partij (zoals in de USA) het voor het zeggen heeft, Gelukkig maar.

    We zullen zien wat Thierry gaat bereiken want roepen en afkraken is heel iets anders dan besturen.

    • Jos zegt op

     Dat betekent dat je ongeveer de helft van Amsterdam mag vervangen …..

     Vervangen of vernieuwbouw, beide kost het heel veel geld.
     En dat is niet in de klimaatplannen meegenomen.
     En dat bedoelt Baudet, denk ik.

  • Overigens is er een onderbouwing voor die 1.000 miljard die Forum noemt: https://forumvoordemocratie.nl/actueel/fvd-waar-komt-die-1000-miljard-vandaan

   Interessant om te lezen.

  • Christiaan zegt op

   Ja Rob, soms kolderachtige uitlatingen van Baudet, maar wat te denken van o.a. uitlatingen van Rutte als MP? En de leugens en gedrog van hem? Wie heb je liever?

  • James Post zegt op

   Ik ben een groot voorstander van klimaataanpak, maar de ondoordachte wijze waarop het kabinet (GL) dit wil, is belachelijk kostbaar. Ik ben ontwerper van duurzame prefab woningen met geïntegreerde zonnedaken, welke niet of nauwelijks meer kosten dan traditionele woningen; soms zelfs goedkoper. Dit is maar een voorbeeld hoe het ook (goedkoper) kan; er zijn vele andere mogelijkheden.

   Ik ben het met FvD eens dat klimaatbeheersing financieel verantwoord kan en moet.

   M.b.t. migratie meen ik dat een restrictief beleid, zoals in Canada, Australie, Zwitserland e.a. de juiste oplossing is.

  • goort zegt op

   Baudet ontkent niet dat het klimaat verandert, maar zet vraagtekens bij de vraag “hoe dat komt”. Hij denkt dat deze klimaathysterie vooral er op uit is om de burger geld uit de zak te kloppen, het eten van vlees onmogelijk te maken, en dat de gewone man niet meer mag vliegen. Dit alles met het oog op “controle op het gedrag van de burger”. Ik herinner nog even aan de club van Rome, de zure regen, de 7 m zeespiegelstijging van Al Gore, en het zal duidelijk zijn dat dit allemaal hypes waren.
   Dat we goed voor de aarde moeten zorgen staat niet ter discussie, maar wel de manier waarop, en we het betaalbaar kunnen houden. NL stelt niks voor qua CO-2 uitstoot, en zeker in t licht van wat er gebeurt in China, India als t gaat om kolen-gascentrales, vliegvelden bijbouwen.

   En de immigratie is uit de hand gelopen. Bijna alle immigranten weigeren te integreren, leven van de bijstand, fokken er vrolijk op los (is dat wel goed voor t klimaat?). Zouden wij hier in Thailand eens moeten doen…

   De burger (de Trump stemmers, de gele hesjes, de FvD aanhanger) willen gewoon weer gehoord worden, en niet behandeld worden als stemvee, die je na de verkiezingen gewoon weer belazerd.

   En om een eerlijk objectief geluid te horen, zou ik niet de volkskrant willen aanraden, dan weet je dat je linkse bagger leest!

   • Rob V. zegt op

    Als het doel geld harken is voor de schatkist dan zou een accijns of btw verhoging hier of daar volstaan. Zaken als zure regen zijn geen fabeltjes, gelukkig hebben we daar wat aan kunnen doen. Natuurlijk is Nederland klein en moeten we maatregelen in Europees verband nemen en samen met andere werelddelen streven naar zorg voor een beter milieu zonder dat dit onbetaalbaar wordt.

    Immigranten integreren over het algemeen prima hoor. Duik maar eens in de nodige rapporten van het CBS. Laat natuurlijk niet onverlet dat we de probleemgevallen eerlijk moeten blijven benoemen en er wat aan doen zodat er geen gespleten samenleving ontstaat. De immigrant krijgt ongeveer evenveel kinderen als de autochtoon, zo rond de 2. Niet eens voldoende om de populatie in stand te houden (vereist 2,1 kinderen per vrouw). Een paar kleine groepjes zitten er iets boven maar dat zet geen zoden aan de dijk. Maar het waanbeeld dat de immigranten (lees moslims en afrikanen??) het als konijnen doen is echt absurd.

    De Volkskrant is geen linkse krant sinds ergens begin deze eeuw. Schrijft lustig over wat er vanuit Den Haag komt (en dat zijn geen linkse regeringen, die hebben we al in geen jaren gezien). Vind het overigens zeker geen kwaliteitskrant, ik zou er de kattenbak meevullen omdat de journalisten rustig elke scheet van politici en ambtenaren kritiekloos overnemen (zie o.a. de totale nonsens in het VK omtrent immigratie en integratie en hoe mensen zoals Flip van Dtke dit keer op keer op keer weer moeten hebben aantonen dat de journalisten echt niet weten voor nonsens ze verkondigen).

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Zure_regen
    https://www.cbs.nl/nl-nl/dossier/dossier-migratie-en-integratie
    http://www.flipvandyke.nl/2010/11/de-baby-tsunami-hoeveel-kinderen-krijgen-allochtonen-update-2009/
    http://www.flipvandyke.nl/?s=volkskrant

    • Rob V. zegt op

     Volkskrant van links schuiven naar rechts:
     https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/remarque-en-bolkestein-schrijven-elkaar-is-de-volkskrant-te-links-~b2623ef1/
     https://www.oneworld.nl/interview/de-verrechtsing-van-de-media/

     En een kwaliteitskrant? Haha. Nee. Ik heb teveel teveel onkunde gezien in het VK.

     • De Volkskrant zei je toch? Die was niet links, toch? https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/word-wakker-de-fascisten-hebben-gewonnen~bae90d7d/

      Hele enge mensen, die schijt hebben aan de democratische waarden in dit land.

      • Sir Charles zegt op

       Als de Volkskrant niet links is dan is het wél zeker een zure krant, het wordt daarom niet voor niets ook wel de Azijnbode genoemd.

       • Zuur? Was het maar zo. Men is bezig met het opzetten van een haatcampagne. Dat doen ze door Baudet stelselmatig te linken aan extreem-rechts en fascisten/racisten. Het bekende framen. Het succes van Baudet komt de linkse elite in ons land niet goed uit. Dus hij moet weg, niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Ze gaan nu heel zorgvuldig een sfeertje opbouwen. Let maar op.

        Zie hier: https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinieblog-media-over-de-speech-van-baudet-hij-flirt-met-nog-veel-radicalere-ideeen-dan-radicaal-rechts-~bbae94f0/

        • Sir Charles zegt op

         Ach, bedoelde eigenlijk meer hoe de krant weleens een luchtig onderwerp wil benaderen, bijvoorbeeld als je een vrouw mooi vindt dan ben je al gauw sexistisch….

      • Rob V. zegt op

       Een column van een gekkie of ultra flanker maakt een krant nog niet links of rechts. Zo staan er in het VK ook columns van rechts gekkies en uiterst rechts (Martin Sommer). Met regelmaat krijgen rechtse figuren en meningen een platform in het VK, er is duidelijk een trend naar rechts geweest na 2005.

       Ook op rechts is met niet altijd bepaald aardig voor Baudet, neem bijvoorbeeld GeenStijl

       https://www.geenstijl.nl/5140122/baudet-heeft-vijf-uur-met-erwin-kroll-gedineerd/

       Overigens wel terecht dat de onzin van Baudet (of wie ook) afgefakkeld wordt. Ontslag eisen van een weerman omdat hij je met harde cijfers om de oren slaat is gewoon zielig, of ‘Calimero gedrag’ zoals GS stelt.

       Meneer heeft wel meer last van het ontkennen van feiten, zo zou zure regen een mythe zijn (zie oa).:

       https://twitter.com/thierrybaudet/status/1052082406856028160

       Dat is evidente l*lkoek, maar het is wel wat sommige willen horen…  want zo voelt het…  Ook al laten glasheldere rapporten iets heel anders zien:

       “De bossen zijn niet doodgegaan. Niet omdat zure regen destijds geen echt probleem was, zoals soms wordt gesuggereerd, maar omdat de overheid tijdig maatregelen trof waardoor onomkeerbare effecten op grote schaal konden worden voorkomen. Daarmee is het verzuringsbeleid een voorbeeld van effectief milieubeleid waarvan de economie geen nadeel ondervond, zo concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL)”

       Bron:

       https://www.pbl.nl/nieuws/persberichten/2010/20101108-Aanpak-zure-regen-voorbeeld-effectief-milieubeleid-zonder-schade-aan-economie

       Overigens vind het dingen zoals ‘homeopatische verdunning’ ook best eng. Net zo eng als de ‘Volkert waar ben je?’ roeper. Dan zoek je conflict en de flanken op ipv dialoog, concessie, samenwerking en begrip voor andere standpunten.

 3. Kareltje zegt op

  Tja,

  Het broeit en bubbelt in Nederland en de elite weten dat (Elsevier) en deze verkiezingen bevestigen dat.

 4. jozef zegt op

  Nederland is veel te slap . Men zou dezelfde immigratiewetten moeten invoeren als in Thailand .
  De autochtonen Nederlanders worden ondruitgeschopt door de niewkomers en kunnen kromliggen voor hun uitkeringen en gezondheidszorg .
  We zitten in ONS land nu opgescheept met arabische en afrikaanse salfisten en terroristen en criminelen . Hoe heeft het ooit zover kunnen komen ?

  • Harry Romijn zegt op

   En daarom ook ieder, die zich niet 100% conformeert aan ONZE grondwet, met gelijkheid van ras, huidskleur, sexuele voorkeur, religie enz.. enkeltje het land uit, desnoods terug op die rubber vlotjes in de Middellandse Zee. En autochtone terroristen: enkeltje Rottumeroog.

  • johnny zegt op

   zou het niet de schuld van diverse bedrijven met medewerking van de nederlandse overheid zijn geweest
   dat er tweespalt is tussen autochtonen en allochtonen
   Zij hebben toch vele turken en marokkanen etc. naar nederland gehaald als goedkope arbeidskrachten krachten
   Nu doen ze het weer met poolse , roemeense en andere oost europeaanse gastarbeiders

  • Johnny BG zegt op

   Dat is gekomen door de kiezers beste Jozef.

   Dan zie ik hier op het blog dat het zo lastig is om een vriendin naar Nederland te laten komen en dan hebben we het over de wens als immigratiewetten zoals in Thailand….Ik vrees dat je wat dingen door elkaar haalt want in Thailand kunnen de moslims wel met de andere geloven samenleven.

   Zou het probleem niet door de koppigheid en het calvinisme zelf gecreeerd worden?

   ONS land is niet zoals het lijkt en neem eens de moeite om de familiestamboom uit te zoeken…uiteindelijk komen we vnl. uit Duitsland, Frankrijk of Belgie en in Thailand wonen Nederlanders waar de bevolking niet bang voor hoeft te zijn.

   • Jasper zegt op

    Even de ogen openen, Johnny.

    In Thailand leven de moslims COMPLEET GESEGREGEERD van de Thai, hooguit staan zij op de markt met kip.
    In het zuiden van Thailand woedt een woeste guerillaoorlog tussen thai en moislims, als tientallen jaren, met vele duizenden doden.
    Eerst even checken voor je iets uitkraamt, graag.

    • ruud zegt op

     Ik ben in het verleden op Phuket, waar een groot aantal moslims woont, regelmatig in de armere buurten geweest, en de moslims en de bhoedisten wonen daar gewoon gemengd door elkaar.
     Volstrekt geen onderlinge problemen.

     De ellende in de zuidelijke provincies heeft te maken met het feit, dat die provincies ergens in het verleden door Tailand zijn bezet.
     En daar zijn ze nog steeds niet blij mee.

    • stevenl zegt op

     “In Thailand leven de moslims COMPLEET GESEGREGEERD van de Thai, hooguit staan zij op de markt met kip.”
     Misschien wordt het tijd dat je naar het zuiden komt, Phuket, Krabi, Lanta, Samui, en ziet dat moslims hier volkomen geintegreerd zijn. Of eigenlijk, dat de boedhisten hier geintegreerd zijn, uiteindelijk zijn zij de nieuwkomers hier.

 5. Christina zegt op

  Inmiddels al opgelopen volgens de laatste berichten 13 zetels.

 6. Harry Romijn zegt op

  Stem op mij, want ik geef meer dan Sinterklaas en de Kerstman samen, doe er de Paashaas en mooi vakantieweer bij…
  Met een Brexit ramp dagelijks op de TV, met NL nog veel en veel meer afhankelijk van uitwisseling van mensen en goederen met B en D ( hoeveel onderdelen gaan niet een paar keer over de grens: als onderdeeltje in een component, dat weer in een groter component en uiteindelijk… in de Mini in Born, in Opel in D, of Ford in B). Verder zwaar afhankelijk van de logistiek gezien de havens ( en de inklaring voor andere EU bestemmingen, want.. inklaring daar = invoerrechten ook over het stukje vracht R’dam – Hill/Aberdeen ( tot 29 mrt) resp. Malmö, Riga of Helsinki, dus in R’dam, waarbij NL 15% van die invoerrechten + BTW zelf mag houden. JA, o.a. daarom is NL zo’n grote afdrager naar de EU )
  Proteststemmen: maak dan je stembiljet ongeldig, zolang er nog geen vakjes zijn met “allemaal wel goed” resp.. “geen van allen”. maar NOOIT op een stuk onbenul stemmen. Boris The Liar Johnson II

  Energietransitie: € 1000 miljard investeren over ..30-50 jaar, om zelfvoorzienend te zijn ipv import van olie, gas, elektriciteit ? Kon wel eens de beste economische stimulans zijn ooit.

  In 2017, exporteerde Nederland $461 Miljard en importeerde $485 Miljard. Oftewel een tekort van $23,4 Miljard. De top exportbestemmingen van Nederland zijn Duitsland ($89,9 Miljard), België-Luxemburg ($67,6 Miljard), Verenigd Koninkrijk ($47 Miljard), Frankrijk ($29,8 Miljard) en Italië ($24,8 Miljard).
  De top oorspronkelijke importlanden zijn Duitsland ($84,5 Miljard), België-Luxemburg ($49,3 Miljard), China ($43,9 Miljard), Verenigde Staten van Amerika ($35,2 Miljard) en Rusland ($27,7 Miljard).

 7. leon1 zegt op

  Heb zelf tot 01:00 uur gekeken naar de stemming op de TV, men liet verschillende scenario’s zien om de FVD niet in de senaat toe te laten.
  Ze zouden het ook nog klaar krijgen ook, als men enkele jaren geleden naar de bevolking wordt geluisterd, dan gebeuren zulke dingen niet.
  De bevolking heeft afgestraft.

 8. jozef zegt op

  Beste Harry Romijn. De EU werkt nu alleen voor de multinationals .De EURO zou alleen kunnen functioneren als er ook EENZELFDE gezamenlijke sociale wetgeving en economisch beleid zou zijn voor alle landen .Niemand wil dat echter .

  • Jos zegt op

   Dat betekent uiteindelijk dat ons sociale stelsel verder geminimaliseerd moet worden.

 9. Kees 2 zegt op

  Qua immigratie ben ik ook wel voor een strenger beleid, naar Australisch model bijvoorbeeld. En criminele asielzoekers mogen wat mij betreft door onze marine aan de kusten van (Noord-)Afrikaanse landen afgezet worden met een oude rubberboot, 2e hands motor voor de laatste paar kilometers! Die cirminelen behoren geen gebruik te mogen maken van onze asielwetten en -procedures!

  Maar qua energietransitie zit Baudet vreselijk fout, omdat schone energie de onvermijdlijke toekomst is. Zelfs al zou de aarde niet opwarmen, dan zijn er toch goede redenen om het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. Vooral de luchtkwaliteit, de afhankelijkheid van instabiele regimes en de eindigheid van aardolie en gas. Ik wil met liefde een paar procent meer belasting betalen om het daarmee betaalbaar te maken voor armere mensen.

  De energietransitie wordt door Baudet als een kostenpost gezien terwijl het een economische stimulans zal blijken te zijn. In 1999 was er een extreme storm in Frankrijk, met miljarden aan schade. Resultaat? Daarna een enorme economische impuls voor de Franse economie.

  Qua economie is Baudet een gevaar. Baudet wil een Nexit. Gevolg? Forse economische schade. Gevolg? AOW omlaag en dat treft nogal wat Baudet-stemmers. We zien tzt op dit blog wel de klagende commentaren van expats in Thailand die het niet meer kunnen bolwerken.

  Hoe dwaas Baudet denkt over de Nexit en handel kun je hier lezen:
  https://www.businessinsider.nl/thierry-baudet-nexit/ Hij wil een Nexit zonder douane-unie… nou vergeet dan maar de vlotte handel met onze buurlanden (zie de cijfers hiervoor van Harry Romijn!). Als alternatief wil Baudet handelen met India (goed voor 0.5% van onze handel)… merkwaardig.

  Een gevaarlijke demagoog, ijdeltuit die bijzonder met zichzelf ingenomen is, met domme overtuigingen waar hij blijkbaar in gelooft…. of toch niet? Pas op mensen!

 10. L.Burger. zegt op

  Rob.v komt met een link van de volkskrant..
  Nu geef ik Rob.v dan ook maar eens iets om te gaan lezen:

  https://www.dagelijksestandaard.nl
  https://www.geenstijl.nl
  https://tpo.nl

  Succes Rob.v

  • Rob V. zegt op

   Ja ik kijk regelmatig op die rechtse sites beste L.Burger, staat de nodige propaganda en onzin op. Maar ik kijk op linkse sites met linkse propaganda. Mijn leestips om net in een bubbel te geraken en diverse perspectieven te lezen:
   http://www.joop.nl
   http://www.sargasso.nl
   http://www.groene.nl
   http://www.republiekallochtonie.nl

   De Volkskrant was overigens tot een jaar of 10-15 geleden links. Daarna meer en meer echts. Nu centristisch tot rechtig met menig platform voor rechtse geluiden en ijverige overtikken van de opgeklopte onzin van de IND enzo. De VK is zeker mijn krant niet (lees liever NRC), maar dit artikel over FvD was best aardig en relevant.

 11. rob van iren zegt op

  Beste Leo th. In je eerste zin zeg je dat Peter zegt, dat de democratische waarden van ons land gerespecteerd moeten worden, en vervolg je met:’doet Rob V dat dan niet?’. Nergens lees ik in het stuk van Peter, dat hij Rob .V aanvalt, naar mijn mening is de opmerking over dem.waarden van Peter in het algemeen bedoeld, en ontkent hij nergens de rechten van Rob .v Wel hekelt Peter de ‘linkse media’.Leo vindt dat die alleen maar braaf overpennen wat er uit den Haag komt. Daar herken ik niets van. Ik lees al 40 jaar volkskrant, NRC en soms Trouw, en voordien de PZC en nu ook meestal de Gelderlander, en met een opgepoetste bril, begin ik steeds meer de linksheid van de media te herkennen. Allereerst de keuze van de columnisten, die zijn zonder uitzondering links. Maar nu, als ik de terminologieën: extreem (rechts), xenofobisch, haatzaaien etc. tegenkom, denk ik: daar ben ik jarenlang ingetrapt, het is stemmingmakerij, bedoeld omdat de lezer dat verwacht. Framen heet dat. Het zou goed zijn als mensen in fora meer voorbeelden (elke dag in de krant te vinden) gingen noemen, want zo blijft het ook hier kretologie. Als er liefhebbers zijn, wil ik die hier wel noemen. Ne em nou die wetenschappelijke feiten waarover Leo spreekt, nu lees ik me een ongeluk,,,maar nog niemand heeft mij wetenschappelijk kunnen overtuigen, dat wij de aarde opwarmen. oke, het is aannemelijk,ik geloof het best, zou raar zijn als niet, maar de wetenschap kan alleen iets bewijzen met vergelijkingen. Was er een identieke aarde(onder dezelfde hoek van de zon b.v.) maar zonder mensen, dan kon je onomstotelijk bewijzen.

 12. rob zegt op

  “Een gevaarlijke demagoog, ijdeltuit die bijzonder met zichzelf ingenomen is, met domme overtuigingen waar hij blijkbaar in gelooft…. of toch niet? Pas op mensen!”Kijk, dat demagoog, zo’n duistere term, die het bij sommigen goed doet.Ja in zijn zelfingenomenheid is hij eerlijk, sommigen niet, is een taboe, ik ben ook zeer met mezelf ingenomen, wat is daar calvinistisch mis mee? Wel.ke overtuigingen zijn dom (graag voorbeelden anders geloof ik andersom)en al die kiezers, die zijn ook dom? klinkt wat zelfingenomen.Pas toch op.

 13. janbeute zegt op

  Ik moet nog zien of die Baudet en zijn partij het wel red in de komende Jaren.
  Snel gestegen en weer snel gevallen.
  Want ik betwijfel het ten zeerste of deze man wel besturende ervaring en kennis van zaken heeft.
  En dan heb ik het nog niet eens over op internationaal nivo.
  Ik ben geen fan van Mark Rutte hoor, maar ik denk dat hij wel een groot vakman is op zijn gebied.
  Iemand waarmee je geen flater mee zal slaan op het wereld en landelijk politieke gebied.
  En daar komt ook nog eens bij dat mijn Thaise ega, hem Mark Rutte handsome vind.

  Jan Beute.

 14. rob zegt op

  Als wij termen als links of rechts gebruiken, kunnen wij elkaar vragen:hoezo, wat bedoel je daarmee? Als media die gebruiken, zijn ze in feite hun lezers naar de mond aan het praten.

 15. tonymarony zegt op

  De meeste onderwijzers zijn linkse rakkers lees de commentaren maar van die jongens op het blog en de reacties van deze verkiezingen en het zijn er 13 hoor die zetels voor Baudet maar als jullie het niet eens zijn ga dan terug kan je de volgende keer ook stemmen maar dat er zeker wel gaat gebeuren dat heb je wel met Fortuin gezien maar 1 geluk de pvda is nu niet zo machtig meer.

 16. Toon Maassen zegt op

  Beste jJanbeute, Ik zou zeggen ga met je Thaise ega snel naar specsavers of zo, want volgens mij ziet ze niet meer zo helder. Nu ter zake, het succes van Baudet zijn FvD. is puur een gevolg van het wanstaltige en desastreuse beleid van ,handsome'” Rutte 1, 2 en 3 en zijn kabinet uiteraard!!! Dit behoeft geen nadere uitleg naar ik aanneem, dus wou ik het hierbij laten, de hartelijke groeten aan iedereen. Toon.

 17. Michel zegt op

  Blijkbaar valt het wel mee met dat zogenaamde gelukscijfer in Nederland zoals eerder hier vermeld.

 18. Steven zegt op

  Twee argumenten van populisten: het is de schuld van anderen en de heersende elite.
  Daarna: stem op mij en er komt verandering.

 19. Kanchanaburi zegt op

  Jij houdt liever vast aan het huidige beleid.
  Een PM die er bekend om staat zijn beloftes om te draaien in loze kreten.
  Er zou geen cent meer naar Griekenland gaan, Volkert van der Graaf zou nooit met proefverlof gaan, iedere werkende Nederlander zou €1000,- ontvangen, de dividendbelasting soap.
  En nu er een partij op staat die een nieuwe koers wil varen, valt het halve kabinet en de gekochte media, die eigenlijk niet eens meer een eigen mening heeft, dan alleen een voorgekauwde er over heen.
  Eerst maar eens rustig afwachten ipv paniekvoetbal te spelen.

 20. Sir Charles zegt op

  Ben blij dat DENK geen zetel heeft weten te bemachtigen. Eh nee, ben géén islamofoob en heb ook niet op de PVV gestemd. (Zeg het er toch maar even bij…)

  • Rob V. zegt op

   Belangrijkste vind ik een redelijke afschildering van het volk in de diverse bestuurslagen. Ik die DENK als de moslim variant van de PVV. Denkbeelden waar ik me absoluut niet ik kan vinden (PVV of Denk), iedereen heeft het gedaan behalve zijzelf, de boze buitenwereld, en het moet op hun manier etc. Ik trek een vies gezicht bij de partijen, maar als een voldoende groot deel van het volk die denkbeelden deelt, en de partij geen dingen doet die tegen de grondwet mogen ze van mij zetel(s) hebben. Op die manier kan zo’n partij toch een uitlaatklep zijn voor de burgers die zich in de hoek gezet voelen. Maar samenwerken met de partijen op de flanken van het spectrum is wel lastig…

 21. rob zegt op

  Besefte gister dat Baudet veel intelligenter is dan ik kan bedenken, op een bepaalde manier. Hij is bovendien een perfekte acteur, die uitstekend kan dramatiseren. Echter, dat dank zij het domme (onbewuste) gedramatiseer van links. Een gevaar? Ja voor links, hij prikt veel ballonnen door.Maar zijn ijdelheid zal hem lonely at the top houden, voor samenwerken ongeschikt. Slechts meelopers kunnen hem volgen.

 22. Henri zegt op

  Er zijn nogal wat inzenders die veel woorden gebruiken, om hun visie te verkondigen op de uitslag van de staten verkiezingen in Nederland. Het enige juiste feit is de uitslag , die onze democratie heeft uitgesproken.
  Dat het soms voor het ene individu meevalt en voor de ander tegen hoort bij onze manier van democratisch handelen. Soms zit het mee, en soms tegen. De toekomst zal de realiteit in werkelijk onthullen, dus afwachten maar en je er niet te druk over maken….

 23. GeertP zegt op

  Met verbazing lees ik dat er een behoorlijk aantal mensen hier op het forum aanhanger is van FVD.
  Ik ga er vanuit dat de meeste mensen hier een Thaise partner hebben.
  Ik ben dan ook benieuwd naar hoe zij denken over de uitspraken van thierry Baudet over zoals hij dat noemt de homeopatische verdunning.
  Thierry is namelijk niet zo blij met uw buitenlandse partner,en mochten er uit uw relatie ook nog kinderen voortkomen dan is dit helemaal een bedreiging van de Nederlandse cultuur.

  Als er bij de verkiezingen zondag in Thailand een partij mee zou doen die buitenlanders ziet als een homeopatische verdunning van de Thaise cultuur en mijn partner zou op die partij stemmen,dan zou ik op zijn minst een stevig gesprek met haar aangaan.

  • ah, weer iemand die Baudet wil framen als racist. Hij heeft een aantal keren uitgelegd wat hij daarmee bedoelde: https://www.youtube.com/watch?v=NhTCkoboOu0&t=158s
   Daarin zegt hij dat kinderen uit een gemengd huwelijk juist een verrijking zijn voor de Nederlandse cultuur.

   • Rob V. zegt op

    Elders, op een livestream van Forum:

    “Die zelfhaat die we proberen te ontstijgen [..] door de Nederlandse bevolking homeopathisch te verdunnen met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan. Zodat wie wij zijn, niet meer gestalte kan krijgen.”

    Bron: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1123707407754969&id=609816282477420&_rdr

    En “In december 2015 zei hij dat hij wil dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is.”

    Bron: https://www.nu.nl/politiek/5121215/baudet-begrijpt-niets-van-kritiek-rassenuitspraken-forum-democratie.html

    Nee, dat is natuurlijk iet oproepen tot *noem maar wat naars uit het verleden*, maar ik krijg er toch de kriebels bij. De wereld globaliseert, dus per definitie is er vermenging of ‘verdunning’. Niet iets om je zorgen over te malen vind ik.

  • Ger-Korat zegt op

   Beste Geert
   Wat informatie over de familie Baudet in bijgaande link:
   https://www.fasol.nl/factcheck-de-familie-baudet-een-geslaagde-vluchtelingenfamilie/

 24. chris zegt op

  HET probleem in de wereld, inclusief Nederland en Thailand is NIET immigratie, maar het feit dat het kapitalisme er voor zorgt dat de ongelijkheid tussen mensen op een niet faire manier blijft toenemen. Onderzoek wijst uit dat mensen best bereid zijn om ongelijkheid te accepteren maar niet als die het resultaat is van unfaire praktijken. Een ander mega-probleem is dat de gerichtheid op geld, winst en economische groei de wereld en de mensheid op allerlei manieren onherstelbaar begint aan te tasten: milieu (grond, lucht, water, temperatuur), ziekten, stress, prestatiedwang om er maar een paar te noemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website