De haven van Rotterdam als economische motor

Nederland doet het economisch erg goed en heeft nu zelfs de meest concurrerende economie van Europa. Daarmee passeren we Duitsland en Zwitserland op de ranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF). Nederland staat nu vierde achter de nieuwe nummer een: Singapore. De  de Verenigde Staten en Hongkong staan in de top drie. Belgie staat op de 22-ste plek en Thailand op nummer 40.

In Nederland is het relatief eenvoudig om een bedrijf op te richten, daarnaast is onze infrastructuur goed en zijn onze bedrijven innovatief.

Volgens het WEF is er veel aandacht voor ondernemerschap, zowel op middelbare scholen als op universiteiten. Andere punten waar Nederland mee scoort is de stabiele overheidsfinanciën en sterke instituties zoals de onafhankelijke rechtspraak. De beroepsbevolking is tevens goed opgeleid.

Er zijn wel verbeterpunten zoals de vernieuwing op de lange termijn, investeringen in onderzoek, ict en technische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie. Dat loopt ver achter bij landen als Duitsland, Zwitserland en de VS, die daar veel geld in investeren.

De top 10 ranglijst:

 1. Singapore
 2. United States
 3. Hong Kong SAR
 4. Netherlands 
 5. Switzerland
 6. Japan
 7. Germany
 8. Sweden
 9. United Kingdom
 10. Denmark

Bron: NOS.nl

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Nederland behoort tot de meest concurrerende economieën van de wereld”

 1. Bert zegt op

  En de grote vraag is natuurlijk: Dankzij de euro of ondanks de euro ?

 2. Harry Romijn zegt op

  En hoeveel verschil en sinds wanneer ? Loopt NL iets voor op de anderen of ijlt iets na ?
  Zoiets als een peloton-finish na een lange Tour-rit ?

 3. leon1 zegt op

  Rotterdam, doorvoer haven voor het achterland, het gaat helemaal niet goed in Europa, de rente is negatief en de EURO is niets meer waard.
  Duitsland zit ook in zwaar weer, toelevering bedrijven voor de auto industrie worden verplaatst naar lage lonen landen,Hongarije, Servie en de rest van de balkan.
  De motor van Duitsland begint te stotteren.
  We zien dagelijks lijsten langs komen, Nederlandse burgers zijn de gelukkigste in Europa.
  Nederlandse burgers het meest tevreden in Europa, terwijl je van alle kanten wordt geplukt.
  Groei economie Nederland, prognose, 3%, wat is er nog van over straks, denk 0,9%.
  We krijgen van alles voorgeschoteld in Nederland.
  De realiteit ziet er toch anders uit, moet steeds aan de woorden van Pim Fortuyn denken.
  Zalig zijn de simpele van geest. Men hoeft niet te denken er wordt voor je gedacht.

 4. l.lagemaat zegt op

  Duitsland heeft de afgelopen jaren een zware knauw gekregen.

  – De ” sjoemeldiesels” in VW., BMW en Mercedes hebben de industrie geen goed gedaan. Zeer hoge boetes en compensatie voor de Amerikaanse rijders! Wanneer komt dat voor Nederland.
  – Door de handelsoorlog Amerika – China heeft de Duitse autoindustrie een flinke klap gekregen en liep de
  verkoop terug door de sterk gestegen verkoop prijzen dure auto,s

  Op Nederland valt ook wel wat af te dingen. Deze week op TV een programma van de arbeidsinspectie,
  waarbij vele ongeschoolde buitenlandse werknemers zwaar onderbetaald en ongeregistreerd aan het werk waren. ( 3 tot 5 euro per uur!)
  Ondanks de economische groei stijgt het aantal daklozen ( zie A’dam) en de voedselbanken.
  Dit wordt het 11e jaar op rij dat de gepensioneerden geen indexatie of andere compensatie krijgen, wel een verwachte inflatie 2019 van 2,7 procent!

 5. Chris zegt op

  Wat mij het meest verbaasd aan dit nieuws dat tegelijkertijd de pensioenen gekost moeten worden. Je geen rente meer krijgt op je spaargeld en dat je steeds meer premie moet betalen voor de zorgkosten. Dus het geld stroomt zoals gewoonlijk alleen weer naar boven. Ja ons kabinet zorgt erg goed voor de grote ondernemers en banken…

  • l.lagemaat zegt op

   Als iets naar boven “stroomt” heet dat verdampen, onderaan blijft niets over.
   Geen geld, wel zorg en schulden voor velen.

 6. Leo Th. zegt op

  Als één van de redenen van de goede score wordt de stabiliteit van de overheidsfinanciën genoemd. Daar dragen zeker ook de geplaagde pensioenfondsen hun ‘steentje’ aan bij door de verplichting van DNB (Nederlandse Bank) om minimaal een kwart van hun kapitaal (momenteel zo’n 1400 á 1500 miljard) te investeren in staatsobligaties, die gezien de lage rente nauwelijks rendement opbrengen.

 7. Jasper zegt op

  Ik vind dit soort onderzoeken van de categorie “happiness is a warm gun”, zoals door de Beatles vertolkt.
  De VVD met Rutte voorop loopt te huppelen, ik zie tegelijkertijd mijn stad Amsterdam met een sneltreinvaart naar de ratsmodee gaan.
  Autochtonen een minderheid in de stad, onbetaalbare huren, expats en toeristen die de stad in beslag nemen en een werkvolkje dat van 0-uren contract naar 0-uren contract wankelt, en nog niet rond komt.. Om nog maar te zwijgen van de afbraak van sociale voorzieningen, waaronder pensioenen, oude van dagen waar geen plek meer voor is, en alles en iedereen wordt vermalen in de globasliserende geld-moloch.

  Wij wonen sinds maart weer in Nederland (Amsterdam), en zeker nu het ” nare” seizoen is aangebroken vraagt mijn Thaise vrouw mij vaak: “Why is nobody smiling?”.

  Florerende economie. Maakt meer kapot dan je lief is, zeker voor de meeste mensen die erin moeten leven.

 8. Antonio zegt op

  Het lijstje gaat over onze plaats met een gemiddelde van alles in de wereld, dus we kunnen wel klagen over hoe slecht we denken dat we of anderen in NL het hebben, maar wereldwijd gezien doe we het dus erg goed en hebben we niets te klagen.

  En hier kunnen we ook trots zijn op wat on kabinet decennia heeft bereikt veel landen waar geen actie is ondernomen omdat men bang was om “Kiezers” te verliezen zitten nog steeds in een slechte positie en moeten nog door de zure appel bijten.

  Het werkelijk probleem van mensen is dat men nooit maar dan ook nooit meer tevreden is, het moet altijd groter, mooier en dikker vooral naar buiten toe, dus al zouden we nummer 1 zijn dan nog zullen we ons zelf gaan vergelijken met anderen en jaloers zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website