De Nederlandse minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid reist nog deze week naar Thailand om aldaar te overleggen over de mogelijke uitlevering van de Brabantse coffeeshophouder Johan van Laarhoven.

Van Laarhoven werd in 2015 in Thailand veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar, waarvan hij er 20 jaar moet uitzitten, voor witwassen van geld. Ook De Thaise vrouw van de Nederlander kreeg een gevangenisstraf van 12 jaar. Het witgewassen geld had hij verdiend met softdrugshandel. Van Laarhoven runde vier coffeeshops in Brabant.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Grapperhaus dat hij vrijdag wordt ontvangen door de Thaise premier Prayut en de Thaise minister van Justitie.

Volgens het NRC is het Openbaar Ministerie in Breda niet blij met het initiatief van Grapperhaus. Zij vinden dat de minister zich niet moet bemoeien met een lopende strafzaak. Zeker om dat Van Laarhoven is in cassatie gegaan tegen zijn straf. Onderhandelingen over een uitlevering zijn dan niet handig.

Lees het hele bericht op de website van de NOS


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

79 reacties op “Minister Grapperhaus naar Thailand voor Van Laarhoven”

 1. ruud zegt op

  Zitten er nog meer Nederlanders in Thailand in de cel en gaat hij zich daar ook voor inspannen, of komt hij alleen maar voor van Laarhoven?

  Dan zit daar wel een luchtje aan natuurlijk.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is de vraag. Hij moet opkomen voor iedereen. In 2017 zaten er 13 Nederlanders in een Thaise cel. Voor dit jaar ken ik geen cijfers.

  • Leo Th. zegt op

   Welk luchtje bedoel jij ruud? Van Laarhoven zit vast nadat het OM in Nederland volgens de Ombudsman een onzorgvuldig rechtshulpverzoek bij hun Thaise collega’s had ingediend. Dit geldt niet voor de andere Nederlandse gevangenen in de Thaise bajes. Ben benieuwd naar de afloop van het overleg van aanstaande vrijdag. De Thaise rechters hebben uiteindelijk van Laarhoven veroordeeld wegens wittwassen in Thailand. Prayut zal ongetwijfeld de macht hebben om deze uitspraak te niet te doen. Maar om welke redenen zou Prayut dat ook willen doen. De schijn dat de rechterlijke macht in Thailand onafhankelijk functioneert wordt daardoor niet bepaald bevorderd.

  • Annie zegt op

   Dat luchtje zit er zeker wel aan naar mijn mening er waren 2 ambtenaren toen naar Thailand geweest ( stond duidelijk toen op beeld ) om met de hogere ambtenaren daar te praten en gezellig wat te drinken zo zag de foto er destijds uit , mis hadden deze heren hier in Nederland al eens een aanvaring met meneer van laarhoven gehad en zagen hun kans nu schoon om hem terug te pakken zo zie ik het nu voor mij wand het was wel vreemd hoe dat over kwam

   • Jacques zegt op

    Beste mevrouw Annie, het is te doen gebruikelijk dat er ambtenaren naar het buitenland gaan om informatie te verkrijgen over Nederlanders die worden verdachte van (ernstige ) strafbare feiten. Dit kan deel uit maken van een rechtshulpverzoek. Dit gebeurt heel erg vaak. Ik vind het knap dat u van zo’n foto dit allemaal kunt aflezen, maar of het juist is. Ik heb hier toch mijn twijfels over.

  • Thea zegt op

   Jazeker maakt nederland zich ook druk over Nederlanders in Thaise gevangenissen.
   Ik kan me nog herinneren dat nederland er een chinees uit heeft gekregen die geen woord nederlands sprak maar wel een nederlands paspoort had.
   Daar heb ik verder geen mening over hoor maar van Laarhoven is door nederland schandalig behandeld.
   Grote fouten gemaakt en zich nooit druk gemaakt over van Laarhoven die daar niet in de gevangenis thuis hoort.
   Ik weet waar van Laarhoven zn geld mee heeft verdiend maar dat doet er verder niet toe.
   Nederland is op juridisch vlak fout geweest en zijn veel te laat met goed maken

 2. Leen zegt op

  Mag wat kosten voor de belasting betaler, andere Nederlanders kunnen barsten

 3. Ben Janssens zegt op

  Heel vreemd dat een minister dit doet. Is het soms een kennis van hem?

  • Patrick zegt op

   Hier is wel iets meer aan de hand. De toen dienstdoende officier van justitie, het brein achter deze onfrisse affaire, was Lucas van Delft. Die is de laan uitgeschopt. Zijn meerderen hebben intussen ook hun biezen moeten pakken. De minister probeert de puinhoop waarschijnlijk op te ruimen om verder gezichtsverlies te voorkomen.

 4. Joop zegt op

  Ik kan mij goed voorstellen dat het OM in Breda niet blij is met dat bezoek van de minister. Heeft die man niets beters te doen? Het lijkt mij dat minister Grapperhaus zijn tijd nuttiger kan besteden dan helemaal naar Thailand te reizen om een crimineel bij te staan; daar zijn andere mensen voor.
  Daarbij denk ik dat de Thai niet blij zijn met bemoeienis van buitenlanders met hun strafrechtspleging.

 5. Kees janssen zegt op

  Vreemde situatie. Uitlevering kan pas nadat alle zaken uitgeprocedeerd zijn. Aangezien hij in hoger beroep is gegaan kan dit dus niet.
  En ja er zitten meerdere Nederlanders vast in Thailand.

 6. Koge zegt op

  Heer Grapperhaus heeft in Nederland alles keurig op orde. Nederland is hard op weg om Narco staat
  nummer 1 te worden in de wereld. Dan komt hij hier vertellen dat die man gewoon vrijgelaten moet worden.
  En hij wordt zelfs ontvangen door Prayut als het gaat over een drugs crimineel!!!

  • Cornelis zegt op

   Als je ècht denkt dat hij komt vertellen dat de man gewoon vrijgelaten moet worden heb je er weinig van begrepen, vrees ik.

 7. Cornelis zegt op

  De overheid doet het ook nooit goed: zware kritiek op het OM om de gevolgen van hun handelwijze en de kennelijke omwil om enige actie te ondernemen, en nu een bewindsman zelf stappen onderneemt is het ook weer niet goed. Pfffft………….

 8. cees kitseroo zegt op

  vanwaar die haast? dit is toch aan niemand uit te leggen?!

  • Prawo zegt op

   Haast?
   Of juist jaren te laat?
   Die man zit al vele jaren vast in Thailand. Door toedoen van het Nederlandse OM. Dat laatste is dacht ik inmiddels wel objectief vastgeteld. door onde eigen nationale Ombudsman.

   • Prawo zegt op

    Download het Rapport van de Nationale Ombudsman hier: https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/rapport/20190014%20%20R%20%20201708510%20%2011-3-2019.pdf

    Grapperhaus gaat denk ik in opdracht van de Tweede Kamer naar Thailand. Damage control?

   • ruud zegt op

    Hij zit al jaren vast, omdat hij in Thailand de wet heeft overtreden.
    Dat mogelijk door toedoen van Nederlandse ambtenaren de Thaise overheid interesse in hem heeft gekregen, verandert daar niets aan.
    Hij is veroordeeld voor een misdrijf, dat hij in Thailand heeft begaan.
    Hij had er ook voor kunnen kiezen, dat misdrijf niet te plegen.

 9. Kanchanaburi zegt op

  Ik ben het helemaal met je eens Ruud.
  Er zullen fouten zijn gemaakt en ja, je hebt grijze gebieden en mazen in de wet, maar ga niet lopen zeiken als je gepakt wordt.
  Ongelooflijk dat je als crimineel zoveel gedaan krijgt. Inderdaad er zit een heel ongezond luchtje aan.
  Nog even weergeven waar het om draait:
  Van Laarhoven, oprichter van vier coffeeshops in Brabant, werd vijf jaar geleden door de Thaise politie opgepakt nadat de Nederlandse justitie een rechtshulpverzoek aan Thailand had gestuurd. Van Laarhoven rentenierde sinds 2008 in de plaats Pattaya in Thailand. Hij werd samen met zijn Thaise vrouw gearresteerd toen het Nederlandse OM informatie vroeg in een onderzoek dat sinds 2011 in Nederland loopt. Johan van Laarhoven, zijn broer Frans en nog een aantal werknemers van een Brabantse coffeeshopketen worden in Nederland verdacht van witwassen van drugsgeld, grootschalige belastingontduiking en lidmaatschap van een criminele organisatie. Volgens het OM hebben de verdachten zo’n 20 miljoen euro via fraude verdiend. Het geld is voor een groot deel geïnvesteerd in Thailand.

  • RuudB zegt op

   Zoals jij het formuleert heeft Van Laarhoven geen enkel crimineel feit gepleegd in Thailand, ergo: Thailand heeft absoluut geen enkel rechtsgrond hem te veroordelen. Feit is dat het OM te Breda de Thaise overheid op ideeen bracht. Wat Van Laarhoven Thailand binnen bracht is in ieder geval al “ingenomen”. Is hier sprake van een win-win situatie? Van Laarhoven in de cel, en Thailand wat rijker?

 10. Willem zegt op

  Is van Laarhoven niet veroordeeld voor witwassen van geld? M.a.w niet aangeven van invoer van grote hoeveelheid geld. Heeft formeel niets met zijn vermeende drugs inkomsten te maken. Wat wil Grappenhaus daar aan doen? Laat hij zich (ook) om anderen druk maken.

 11. Richard zegt op

  Jongens toch,

  we hebben het hier wel over een zielige drugsdealer hoor, de arme man heeft zich alleen maar verrijkt door drugs te verkopen.

  En daarbij heeft hij intussen wel voor meer werkgelegenheid gezorgd.
  Vergeet niet dat dankzij hem de gezondheidszorg en afkick klinieken er veel meer klanten bij hebben gekregen.
  Daar moet je toch als Nederlander trots op zijn en hem daarom als sinterklaas terug naar Nederland willen halen.

  • fred zegt op

   Heeft U dezelfde mening over alcohol en tabaksboeren alsook over de suikerproducenten en de farmaceutische industrie ?

  • Leo Th. zegt op

   Richard toch,
   De kwalificatie ‘zielige drugsdealer’ lijkt mij niet van toepassing op van Laarhoven. Hij was de eigenaar van een aantal coffeeshops, hetgeen in Nederland geen strafbaar feit oplevert. Het heeft hem ook geen windeieren opgeleverd, als slim zakenman heeft hij miljoenen verdiend door de keten te verkopen. Dat hij in Nederland verdacht werd van belastingontduiking heeft niets te maken met het feit dat zijn handelswaar uit softdrugs bestond. Softdrugs, die tegenwoordig ook tegen een aantal kwalen op doktersvoorschrift bij de apotheek opgehaald kunnen worden. Vroeger adviseerde de dokter ook wel eens om dagelijks een borreltje voor het slapen gaan te nuttigen. Nu blijkt dat alcohol helemaal niet zo goed is voor de gezondheid en al helemaal niet bij overmatig gebruik. Wat dat betreft bestaan er al decennia lang afkickklinieken en belopen de medische kosten door overmatig alcoholgebruik in Nederland in de miljarden. Toch is alcohol volop laagdrempelig verkrijgbaar, puilen de wijnschappen in de supermarkten uit en wordt er het gebruik van alcohol via advertenties zeer opdringerig gepromoot. De directieleden van Gall & Gall, onderdeel van Ahold, zullen ook niet bepaald armlastig zijn maar niemand die daarover valt terwijl het van Laarhoven constant verweten wordt dat hij goed verdiend heeft. Overigens kwam Sinterklaas oorspronkelijk uit Turkije, wat heeft dat te maken met van Laarhoven in Thailand?

  • Thea zegt op

   Hij verkocht in nederland softdrugs, iets wat hier volledig legaal is.
   Je struikelt hier over de softdrugs zaakjes

  • Ger-Korat zegt op

   Meer en meer landen gaan over decriminalisering van softdrugs. Vrij recent is in Canada de teelt, gebruiken en verkoop vrijgegeven. In Mexico volgt men dit ook omdat het daar ongrondwettelijk is om het niet toe te staan. Twee staten van de VS hebben het al vrijgegeven. Diverse landen in Europa wordt het niet als een criminaliteit gezien. Uruguai het eerste land waar het werd toegestaan. Zelfs in Thailand wordt wiet voor medicinaal gebruik nu toegestaan.
   Dus ga als zwarte kousen aanhanger niet noemen dat er iets crimineels is aan de verkoop, handel en gebruik van softdrugs in Nederland. Er is alleen sprake van belastingontduiking en dat wordt als zaak aanhangig gemaakt en is (justitie) daar zelfs met een schikking ( 20 miljoen te betalen ) aan het werk.

   • Jacques zegt op

    Beste Ger-Korat, u gaat appels met peren vergelijken. De fabricage voor medicinaal gebruik is van een andere orde als een toepassing van een gedoog beleid, waarbij de aanlevering van deze drugs via de achterdeur moet en via de voordeur men alleen een kleine hoeveelheid drugs voor eigen gebruik mag aanschaffen. Het laten groeien en verhandelen van die plantjes voor die doelgroep is nog steeds in Nederland verboden. Dat een flinke kluit mensen anders dan op recept van een arts en ter behandeling van een ziekte, hier gebruik van maakt gaat mijn fantasie te boven, maar dat even ter zijde. Maar misschien is het gebruik van drugs door gezonde mensen ook wel een ziekte, wie zal het zeggen. Mensen doen wel meer rare dingen. Er is in dit geval sprake van belastingontduiking en dat is in dit soort bedrijven meer schering dan inslag en tevens het witwassen van onrechtmatig verkregen geld. Dus criminele feiten.
    Ik weet wel dat het gedoogbeleid nogal verwarrend is voor sommigen maar ga niet doen alsof het softdrugs gebruik geen problemen geeft in een maatschappij.

    • Ger-Korat zegt op

     Beste Jacques, mijn punt is dat zelfs in het strikte Thailand, wat drugs aan gaat, men al toestaat dat er gekweekt wordt en dat voor medicinale doeleinden. En dat wordt in Nederland niet eens toegestaan, zelfs niet eens voor eigen medicinaal gebruik ! Nederland wordt links en rechts al jaren ingehaald door andere landen wat dit aangaat, kijk naar Spanje waar de kweek gewoon toegestaan is.

     Wat geeft nou geen problemen in de maatschappij ? Denk hierbij aan de diverse misstanden bij justitie zelf zoals het liegen en corruptie van officer van justitie M. van N. of de recente veroordelingen van commissaris van de politie in Amsterdam A.S of het hoofd van de Centrale Ondernemingsraad van de politie Kom mij niet aan met zedenprekerij want velen die dat moeten beoordelen zijn zelf grote overtreders en dan heb ik het alleen over Nederland. Men is juist met het gedoogbeleid gekomen, 50 jaar geleden, omdat men inzag dat verbieden een averechts heeft op het gebruik.

     • Jacques zegt op

      Beste Ger-Korat, het feit dat het in veel landen nu toegestaan is om dit goedje te maken heeft met het grote geld van doen. Er kan veel aan verdient worden. Dat een kleine groep zieke mensen met dit medicijn gediend is staat buiten kijf. Ik ben niet tegen het kweken voor deze doeleinden. Overal kom je mensen tegen die de verleidingen niet kunnen weerstaan. Er komen hele volksgroepen naar Thailand vanwege de grote hoeveelheid prostituees om maar eens wat te noemen.

      Ik heb beide politiemensen gekend ook in goede tijden en wat zij niet juist hebben gedaan is uitgebreid in het nieuws geweest. Ik heb hier wat de commissaris betreft zo mijn bedenkingen over, want er speelde veel meer dan dat er bekend is gemaakt. Wat de toenmalige voorzitter van de ondernemingsraad Frank G betreft, die was kennelijk veel te ruimhartig in de uitgaven voor etentjes in restaurants en overschreed zijn budget. Daar kon hij geen goede verklaringen voor geven. Ik ga beiden niet goed praten, want waar rook is is vuur. Zij hebben hun straf gekregen. Wel hebben ze jarenlang goed werk gedaan voor de maatschappij en hoe dit met Van Laarhoven staat heb ik anders dan dit criminele verhaal geen zicht op. In ieder mens zit goed en kwaad dat is zo, maar ik wil deze gevallen toch niet over een kam scheren.

      Er is een behoorlijke groep drugsgebruikers (verslaafden) dat kan ik niet ontkennen en net als met de slag om alcoholische drank, uit de jaren 20 van de vorige eeuw, wat ook heel veel mensen ziek heeft gemaakt, is de drugs een factor van betekenis, waarvan men heeft gemeend dit niet 100 % te moeten verbieden. Vandaar het gedoogbeleid.

      Gerechtigheid is noodzakelijk om het veilig en leefbaar te houden. Outlaws daar zit niemand op te wachten, maar maken wel deel uit van onze maatschappij met alle gevolgen van dien.

 12. RichardJ zegt op

  De Volkskrant schrijft vandaag:

  “Afgelopen maart oordeelde de Nationale Ombudsman dat Van Laarhoven kon worden opgepakt doordat Nederland fouten heeft gemaakt bij een uitleveringsverzoek. De informatie in dat verzoek was zodanig geformuleerd, dat het Openbaar Ministerie had kunnen verwachten dat de Thaise autoriteiten de op dat moment in Thailand verblijvende drugshandelaar zouden oppakken, oordeelt de Ombudsman.”

  De minister heeft wat goed te maken ….

  • chris zegt op

   Dat snap ik niet helemaal. In het uitleveringsverzoek werd – naar ik aanneem – de waarheid verteld over van Laarhoven, zijn legale koffieshop-activiteiten in Nederland en de strafbare feiten waarvan hij in Nederland verdacht wordt. Op basis van de waarheid ziet de Thaise overheid redenen om hem hier op te pakken: het witwassen van gelden, verkregen via het verhandelen van drugs.
   En nu heeft Grappenhaus wat goed te maken? Had men dan leugens moeten opschrijven in het uitleveringsverzoek?

   • Prawo zegt op

    Veel aannames.
    Kent u de tekst van dat rechtshulpverzoek?

    Nederland gedraagt zich altijd onberispelijk?
    Lees de zaak van Julio Poch, Spanje en Argentinië eens na zou ik zeggen.

   • Johnny BG zegt op

    Die aanname is helaas fout aangezien de vertaling naar het Engels zwaarder was. Best raar als je weet dat bij vertalingen vanuit het Thai naar Engels de Thaise vertaling zwaarder weegt.
    M.a.w. de foutieve Engelse vertaling weegt zwaarder dan de Nederlandse taal.

    Die Grappenmaker gaat proberen recht te zetten wat krom is, maar wees gerust; de verantwoordelijken in deze klucht worden nooit gestraft in de bananenmonarchie.

    • Prawo zegt op

     Inderdaad, de beëdigde vertalers hebben het gedaan.

  • Jacques zegt op

   Ik heb het idee dat de beste ombudsman zich hier toch te veel gevoelsmatig in de kaarten laat kijken. Het is zijn taak om adviezen te geven, maar het is natuurlijk nooit de intentie geweest van justitie door middel van een rechtshulpverzoek, opgemaakt door de politie, om Van laarhoven in Thailand voor het gerecht te krijgen. Daar is een rechtshulpverzoek niet voor. Dat dient ook de Nederlandse zaak niet.
   In plaats van alleen maar na te gaan of de gevraagde informatie over Van Laarhoven te achterhalen is in Thailand, is de Thaise autoriteit zelf op onderzoek uitgegaan. Waarschijnlijk om dat er verdenking was dat er zwart geld werd witgewassen. Toen men zijn kapitale villa aanschouwde en allerhande zaken en navraag ging doen, kwam men er al snel achter dat Van Laarhoven ook de Thaise wet overtrad. Dat er dan gehandeld wordt is wel een optie. Dat je achteraf kan stellen dat er wellicht nog meer voorzichtigheid betracht had moeten worden bij het navragen van gegevens door middel van een rechtshulpverzoek van de Thaise autoriteiten is een les achteraf. Ik denk dat in dat verband minister Grappenhaus dus wel het een en ander wil toelichten en kijken of hij toch niet op termijn uitgeleverd kan worden. De straf is denk ik volgens Nederlandse maatstaf buiten proportioneel, maar goed het geldt voor Thailand, dus hij zal het er mee moeten doen. Ik ben geen fan van Van Laarhoven en de beste man is zeer verwerpelijk bezig geweest en zijn vrouw ook. Hij verdient zeker straf, ook in Nederland. Ik weet wel, daar gaat uiteindelijk een rechter over en niet ik, maar we zullen zien wat er van terecht komt. Ik ben wel bang dat de advocaten van Van laarhoven in Nederland er dan een klucht van gaan maken en dat er veel onzinnigs ingebracht wordt, wat mogelijk weer in mindering zal worden gebracht op de strafmaat. Dit alles indien het zover komt, want dat weten we nog niet. Die mindering zou dan weer geen recht doen aan de gepleegde strafbare feiten en de strafmaat. Een flinke straf is zeker op zijn plaats. Dat een minister en de Nederlandse ambassade ten allen tijden op moeten komen voor hun Nederlandse onderdanen zou buiten kijf moeten staan. Maar het heeft een grens en daar komen we vanzelf achter op termijn.

   • RuudB zegt op

    Je zit volledig abuis. In 2e instantie gaf NL aan TH de hint zelf maar eens een onderzoek in te stellen, en aangezien Van Laarhoven van drugsgeld leefde was dat feit kennelijk onvoldoende hem uit te wijzen, maar goed genoeg om te vorderen. Informeer je, lees eerst over de voorgeschiedenis van de zaak Van laarhoven, en vervolgens het rapport van de Ombudsman.

    • Jacques zegt op

     Beste RuudB ik heb in het verleden de nodige rechtshulpverzoeken opgemaakt en via justitie ingediend en weet wel zo’n beetje hoe dat werkt. In detail weet ik niet wat er instaat want dat is afhankelijk van wat men nog wil weten, maar dat weet u ook niet. Op deze wijze interpreteren wij het op onze manier en zijn er verschillen van opvatting. Wel zou het woordje verdachte in het rechtshulpverzoek zijn gebruikt, wat mogelijk voor problemen zou zorgen. Dit las ik in het nieuws. Ik dank je de koekoek. Hoe is het mogelijk dat dit woord wordt gebruikt. Moet je daar uit afleiden dat men dan zelf een onderzoek gaat instellen en zou dit dan een uitleveringsverzoek in de weg staan. Er zal niet een verzoek zijn ingediend om door de Thaise autoriteit zelf een onderzoek in te stellen en dan zelf een rechtszaak aan te spannen. Dat is eigen initiatief geweest. Zo’n rechtshulpverzoek ga je niet doen zonder verdachte. Het gaat er onder anderen om te weten hoe Van Laarhoven in Thailand leeft. Hoe hij zijn geld besteedt en of dit te rijmen is met de inkomsten die hij in Nederland heeft opgegeven bij de belastingdienst, etc, etc. Eventueel aankoop van goederen door misdrijf verkregen geld in het buitenland kunnen ook worden gevorderd. Zo’n onderzoek wordt breed ingezet. Criminele informatie verzamelen en stapelen is politiewerk bij uitstek en gezien Van laarhoven al de kuierlatten had genomen is zijn leven in Thailand alleen maar belangrijker en interessanter geworden. Hij heeft zelf veel fouten gemaakt en dit gedoe op zich af geroepen. Soms rendeert het zijn van crimineel niet.

     • RuudB zegt op

      In het verzoek aan Thailand is te lezen vlgs informatie van het OM is de term “verdachte” gebruikt, waardoor TH getriggerd werd zelf actie te ondernemen. Daarvan heeft èn het OM èn de NatOmbMan èn de MinJus gezegd dat dit n i e t de bedoeling was, ten gevolge waarvan Van Laarhoven onterecht minstens 20 jaar gevangen zit. Dus wel terecht dat NL dit probeert goed te maken. De rest is irrelevant. Als oud-politieman moet je weten wat ontkenning inhoudt!

      • Jacques zegt op

       Dat het rechtshulpverzoek enkel diende om zo veel mogelijk informatie te krijgen over Van Laarhoven in Thailand staat buiten kijf. Daar is zo’n verzoek voor. Dat het om een verdachte gaat is ook duidelijk, want anders was de politie en justitie nooit met een onderzoek begonnen. Er was al het nodige bekend van hem in Nederland neemt u dat maar van mij aan. Dat de Thaise autoriteiten graag zelf scoren en zaken met buitenlanders oppakken was niet voldoende ingeschat. Dat kan je naïef noemen of onwetendheid, maar het heeft wel verkeerd uitgepakt voor Nederland, die Van laarhoven zelf achter de tralies wilde hebben. Misschien lukt het nog, maar het zal niet snel gaan denk ik zo. Van Laarhoven zit niet onterecht vast in Thailand, dit heeft hij en zijn vrouw en familie zelf aangericht door middel van ook in Thailand het plegen van strafbare feiten. Hij maakt er een beroep of gewoonte van zou ik zo zeggen. Maar misschien heiligt u wel het gezegde wat niet weet wat niet deert. In navolging van het TM30 formulier zou er standaard een politiecheck moeten plaatsvinden bij de buitenlander die zich vestigt in Thailand en een goed gedrag beoordeling. Dan is er een veel grotere kans om criminelen te traceren en aan te pakken of het land uit te zetten met een “entree ban” die afhankelijk is van de gepleegde strafbare feiten. Voor Van laarhoven zeker 40 jaar uitsluiting voor Thailand. En mocht hij dan onverhoopt illegaal Thailand weer inreizen dan bij constatering de rest van zijn oude straf laten uitzitten.

       • RuudB zegt op

        Beste Jacques, jouw stellingmame is duidelijk en zeer zeker de mijne niet. Zoals ik al zei: zowel OM als MinJus als NatOmMan melden dat er fouten zijn gemaakt. De rest is irrelevant. Ieder mag vervolgens fantaseren wat ie wil, het is en blijft vanaf de kantlijn.

 13. GeertP zegt op

  Dat Nederland een minister stuurt zegt al genoeg, Nederland heeft een hele grote fout gemaakt.
  Nu zo snel mogelijk van Laarhoven naar Nederland waar hij een proces kan aanspannen tegen de Nederlandse staat en de ratten van het OM die hem hebben genaaid.

 14. Ton zegt op

  Verdachten zouden bereid zijn hun vervolging af te kopen voor 20 miljoen!
  Nationale Ombudsman bracht kritisch rapport uit over OM en Min. van Justitie.
  Ik zie de bui al hangen: verdachte naar NL, advocaat klaagt NL Staat aan, verdachte direct vrij man met forse schadevergoeding want het was allemaal zo zielig voor hem.

  • ruud zegt op

   Je straf kunnen afkopen, dat lijkt me geweldig voor de rijken.
   Dat systeem bestaat in Thailand ook, maar alleen de rijken hebben het geld, om hun straf af te kopen.

   De armen hebben geen kanskaart “verlaat de gevangenis na een betaling”.

 15. Dennis zegt op

  Minister Grappenhaus gaat (moet?) waarschijnlijk n.a.v. de uitspraak van de Ombudsman proberen van Laarhoven (eerder) vrij te krijgen of proberen van Laarhoven z’n straf in Nederland uit te laten zitten. Dat zal waarschijnlijk neerkomen op directe vrijlating. De Thais interesseert het niets, dus als ze Nederland daarmee een plezier doen, dan laten ze van Laarhoven gaan.

  Voor de goede orde en sommigen onder ons zijn dat vergeten, weten het niet of willen het niet weten: Van Laarhoven is niet onschuldig! Hij is (in mijn ogen volledig terecht) in Thailand veroordeeld voor witwassen en dat is ook precies wat ‘ie heeft gedaan. Geen speld tussen te krijgen.

  In Nederland is er een gedoogbeleid en mogen per gemeente 1 of meerdere (of geen) coffeeshops een beperkte hoeveelheid wiet verkopen. Bijvoorbeeld 500 gram. Het probleem is, dat de coffeeshops niet stoppen als die dagvoorraad is verkocht. Maar omdat dat niet is toegestaan, gebeurt dat “onder de toonbank” en zijn de opbrengsten “zwart”. Je kunt immers je illegaal verkregen opbrengsten niet legaal opvoeren in je boekhouding. Je hoeft geen Einstein te zijn om de begrijpen, dat je met 500 gram per dag (en eventueel over meerdere vestigingen) NOOIT EN TE NIMMER multimiljonair kunt worden zoals van Laarhoven. En meneer van Laarhoven heeft ook de staatsloterij niet gewonnen, dus er zit een luchtje aan.

  Van Laarhoven is vervolgens met z’n “zwarte” miljoenen naar Thailand vertrokken en heeft daar het geld gebruikt voor investeringen en het laten bouwen van een huis/ huizen. En dat is witwassen van crimineel geld, zowel in Nederland als in Thailand! Z’n veroordeling is terecht. Zowel van Laarhoven als het (Nederlandse) OM weten heel goed hoe de vork in de steel zit, alleen heeft het Nederlandse OM moeite om het bewijs sluitend te krijgen (dat er meer dan de dagvoorraad is verkocht). Dat van Laarhoven z’n verhaal ook niet waterdicht is, doet dan niet terzake; in ons strafrecht (het Nederlandse) moet het OM het bewijs leveren (de criminele activiteit is in dit geval dan drugshandel, was het naar het Belastingrecht gegaan, dan het wel het principe gegolden dat van Laarhoven moet aantonen waar hij het geld vandaan heeft. Maar toen zat van Laarhoven al in Thailand).

  Voor de duidelijkheid; De Ombudsman gaat niet over het strafrecht. De ombudsman heeft naar aanleiding van een klacht geoordeeld dat het optreden van het Nederlanse OM niet juist was. Daarmee wordt niet geoordeeld over de (on)schuld van van Laarhoven, dus die conclusie moeten we ook niet trekken. Met de uitspraak van de Ombudsman en de verstreken tijd zal men in Den Haag nu ook wel gedacht hebben “genoeg”. Dus gaat de minister naar Thailand. Tja, het is wat het is. Van Laarhoven heeft zich naar mijn mening gewoon schuldig gemaakt aan drugshandel en heeft de fout gemaakt z’n criminele geld in Thailand uit te geven. En dan moet je de gevolgen ervan ondervinden.

  • Ger-Korat zegt op

   Beste Dennis, heb wel een opmerking. Er staat nergens dat de vooraad te verkopen wiet 500 gram per dag is. Ik lees op de site van de Rijksoverheid dat de handelsvoorraad niet groter mag zijn dan 500 gram. Dit betekent dat als de voorraad minder is dan 500 gram er aangevuld mag worden tot het maximum van 500 gram, en dat kan gewoon zo vaak als nodig is per dag. Wel eens gelezen dat dit het euvel is en dat de coffeeshophouder dan wat achter de hand houdt vanwege goede verkoop en om te zorgen dat er voortdurend softdrugs aanwezig is en geen tekort is in de aanlevering. Punt is ook dat ze mogen verkopen maar dat de aanvoer niet geheel duidelijk omschreven is en wie dit doet. Dat is grijze gebied wat betreft de softdrugs. En dat degene die wiet telen dan wel weer strafbaar zijn.

   Dat velen roepen dat er sprake is van witwassen vind ik ook zo bekrompen. Wie betaalt er graag belasting ? Als er een mogelijkheid is om minder te betalen dan zullen de meesten dit aangrijpen, maar ja de meesten zijn of waren loonslaaf en hadden daar niet mee te maken. Zelf denk ik vele zaken in de
   horeca hiermee te maken hebben of bijvoorbeeld de masagesalons in Nederland. Gewoon omzet verzwijgen of goederen onderhands inkopen op bijvoorbeeld markten en dan is er er geen controle meer mogelijk op de verkoop gebaseerd op marges wat de Belastingdienst bijvoorbeeld bij restaurants doet. En is uiteindelijk het verdiende geld waarover geen belasting is betaald wordt uitgegeven dat noemen sommigen dit witwassen. Ja dat is het ook als ze een broodje kroket kopen van dit geld of hiermee op vakantie gaan.

   Kijk voor de voorwaarden voor coffeeshops maar in de link van de Rijksoverheid voor wat betreft de handelsvoorraad:
   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drugs/gedoogbeleid-softdrugs-en-coffeeshops

   • Jacques zegt op

    U bent het criminele gedrag van Van Laarhoven aan het goedpraten en u haalt er voorbeelden bij uit de horeca en massagesalons, die we ook allemaal wel kennen en die niet thuishoren in onze democratische rechtsstaat, waarbij een ieder zich aan de wet dient te houden.
    Die 500 gram handelsvoorraad is niet zonder reden ingesteld. Daar dient een drughandelaar zich aan te houden en het is niet de bedoeling dat hij of zij er stinkende rijk van wordt. Daar is het die handelaren om te doen geld, geld en nog eens geld. De gezonde maatschappij zal ze een worst wezen.

 16. janbeute zegt op

  Wij mogen hier als goede en hardwerkende pensionadoos in Thailand geen bankrekening meer hebben bij de ABNAMRO staatsbank ivm de kans op witwassen van crimineel geld.
  Bij van Laarhoven no problem hoor, de minister hem zelf komt even naar Thailand om de zaken voor een dubieuze persoon te regelen.
  Nederlandse overheid meet dus met twee maten.
  Misdaad loont.
  Mocht er een landgenoot onschuldig in een Thaise bajes belanden doordat hij er bijvoorbeeld ingeluist is , denk maar niet dat je enige hulp kan verwachten van uit Nederland.

  Jan Beute.

 17. rob zegt op

  Misschien dat ik vanuit Nederland betere info krijg want veel reacties van die “nette” expats hier slaan nergens op. De 2e kamer heeft niet voor niets ingegrepen om op de schandalige inbreuk van de rechten van deze (nog) nooit veroordeelde coffeeshophouder te reageren en de Minister opdracht gegeven in te grijpen vanwege het gedrag van het OM. Annie schrijft hier niet voor niets over de 2 ambtenaren die destijds in Thailand zijn geweest. Het zou mij niets verbazen als in het corrupte Thailand de witgewaste
  miljoenen zijn verdwenen in de zakken van Thaise en ….zelfs Nederlandse hoge ambtenaren. In Nederland zijn niet voor niets ambtenaren ontslagen over deze zaak, en is er nog nooit iemand veroordeeld over dit witwassen. Er zitten heel veel luchtjes aan deze zaak.

  • Joop zegt op

   Dat maakt Van Laarhoven niet onschuldig! Hij is naar Thaise wetgeving aldaar terecht veroordeeld, dus SVP niet vanuit Nederland een beetje schijnheilig gaan doen.

 18. Erik zegt op

  Dit hoog bezoek kan er toe leiden dat de uitspraak in cassatie, die al in december 2018 werd verwacht, er nu eindelijk aan komt. Dan zal mogelijk de 20 jaar wegens ‘beleggen van met drugs verdiend geld’ blijven staan en kan van L op grond van het verdrag naar NL terug. Of zijn vrouw, die Thaise is, dan mee mag hangt af van gratie door Koning of minister; dat zal ook op de agenda van Grapperhaus staan.

  Dan is dit stinkende zaakje uit de wereld want het oordeel van de Nationale Ombudsman is niet mis te verstaan. Van L zal het beroep tegen het beslag op zijn vermogen in Thailand dan wel verliezen maar dat is dan ‘eigen schuld dikke bult’ want met al zijn geld had hij betere adviezen kunnen kopen dan ‘ga gerust naar Thailand’.

  Laten we niet vergeten dat Van L in NL hooguit verdachte is want zover ik weet is de dagvaarding tegen hem ingetrokken. En zijn vrouw is evenmin in NL ergens van verdacht.

 19. Wannee zegt op

  Inderdaad,heeft minister Grapperhaus niets beters te doen,
  volgens mij hebben ze toen er zelf vanuit Nederland voor gezorgd dat hij gearresteerd werd.
  Maar dan zal de minister het wel druk krijgen kan die veel landen af gaan ,als je van de laatste maand zie
  1 in Duitsland
  1 in Belgie
  2 in Hongarije
  Die het nieuws haalden

 20. Olaf Belaert zegt op

  Er zou sprake zijn van een schikkingsvoorstel t.w.v. €20.000.000,-
  Daar zeggen de Thai,hen een klein beetje kennende,geen nee tegen. Let maar eens op !

 21. Johnny BG zegt op

  Groot gelijk, dan hadden die lafaards zich maar niet moeten verschuilen achter VN regels en ondertussen wel het belang inzien voor de volksgezondheid en daardoor gedogen.
  Dat is het echte Nederland.
  De NS deporteerde Joden, de Belastingdienst had totaal geen mededogen voor mensen die vele anderen in de oorlog hadden geholpen om te overleven, vanuit de overheid zijn we gestimuleerd om vlees, melk en suiker te gebruiken omdat het zo gezond zou zijn, maar dankzij voortschrijdend inzicht weten we inmiddels dat ook de NL overheid niet betrouwbaar was en nog steeds niet is.
  Hoe kan je verdedigen dat een Nederlands verzoeksbericht foutief naar het Engels is vertaald?

  Zoek het na op Kamervragen en je zal zien dat met onderzoeksverzoeken heel nauwkeurig omgegaan moet worden en dat een homo verdachte in Saudi Arabie met rust wordt gelaten en dat er bij Van Laarhoven wel heel veel frustratie zat om hem dwars te zitten. Voor ontkenners bestaat tunnelvisie niet.

 22. Alex zegt op

  Het is voor mij onbegrijpelijk dat een minister in hoogst eigen persoon naar Thailand komt om over “de zaak van Laarhoven” te praten. Wat ook het onderwerp van gesprek zal zijn.
  We hebben het hier over een drugdshandelaar, een geld-witwassende crimineel! En niet over iemand die onschuldig in de gevangenis zit…
  Nederland heeft toentertijd slechts een rechtshulpverzoek ingediend.
  Dat de Thaise politie daarbij uit de bocht gevlogen is en zelf onderzoek heeft gedaan en stuitte op geld witwas praktijken, is van Laarhovens eigen schuld door zijn overdadige weelderige levenswijze hier in Thailand. En is niet de schuld van Nederland of het OM!
  Alleen het feit dat de familie hem wil vrijkopen voor 20 miljoen euro zegt genoeg!

 23. RuudB zegt op

  Er wordt buiten alle proporties gereageerd op het voorgenomen bezoek van Minister Grapperhaus aan de Thaise autoriteit. Vreemd, want Nederland heeft grove fouten gemaakt in deze zaak. Resultaat: een vonnis van 105 jaar waarvan er 20 jaar uitgezeten dienen te worden. Om in NL dat aantal jaren te halen moet heel wat uitgevreten worden. Natuurlijkj, Van Laarhoven was drugsdealer, witwasser, belastingontduiker, en wat dies meer zij. Maar laten wij als farang in Thailand eerst maar eens gewoon normaal doen. De Thai doet de rest wel. Niemand wil jarenlang wegteren in een Thaise cel. Van Laarhoven heeft destijds erop gegokt dat hij in Thailand wel safe zat. Dat bleek door toedoen van een rancuneuze Officier van Justitie niet aan de orde. Als Van Laarhoven komende jaren nog in Nederland gevangen gezet wordt, moet de kous maar eens af zijn.
  Bedenk maar eens: stel dat jij in Thailand in de problemen komt, en men vergeet je?

  • Ton zegt op

   Er is door familie en dure advocaat behoorlijk aan de weg getimmerd richting media en overheid.
   Mag natuurlijk. Al heeft niet iedereen die ingangen en het daartoe benodigde geld.
   En niet voor iedere landgenoot in nood, (deze verdachte wil met NL overheid voor miljoenen schikken), komt de overheid naar het buitenland gevlogen. En dat laat bij mij de volgende indruk achter:
   George Orwell – Animal farm: “All animals are equal, but some animals are more equal than others”.

 24. willem zegt op

  Van Laarhoven heeft in het verleden grote bedragen binnengekregen uit diverse landen die naar een bankrekening inThailand gingen,als ik het me goed herinner.
  Hij kon niet verklaren aan de Thaise justitie waar dit geld voor was.
  Schuldig dus aan witwassen van drugsgeld wat strafbaar is in Thailand.
  Einde verhaal.
  Vraag me af of “minister Grappenmaker” alleen voor van Laarhoven komt of ook voor zijn vrouw…en/of Van Laarhoven zich druk maakt over zijn vrouw.
  Kom weinig media-artikelen tegen over zijn vrouw…

 25. Edu zegt op

  Deze man heeft niks fout gedaan in Thailand, hij is veroordeeld op van horen zeggen van de Nederlandse justitie. Hij heeft niemand kwaad gedaan. Er gebeuren in Thailand dingen waar de burger wel last van heeft. Laten ze daar op focussen. Ik bedoel de internationale maffia in toeristische oorden, corruptie en overige oplichting wat de burger en toerist wel treft. Wie zonder zonde leeft gooit de eerste steen.

  • chris zegt op

   Je kunt ook redeneren dat als de rechter vindt dat je schuldig bent aan een vergrijp, je ook schuldig bent voor/in de samenleving waarin je dat vergrijp heb gepleegd.
   Laat onverlet dat je nog steeds onschuldig kunt zijn maar dat je dat niet hebt kunnen bewijzen.
   Tot nu toe heeft de Thaise rechter geoordeeld dat van Laarhoven schuldig is en DUS is hij schuldig. Zo eenvoudig is dat.

   • RuudB zegt op

    Een redenering die nergens op slaat. Er zijn zoveel mensen in gevangenissen vastgezet omdat een rechter daartoe oordeelde, maar schuldig? Gelukkig dat we in NL herzieningsverzoeken via de Hoge Raad kunnen indienen. Van menigeen is vervolgens onschuld alsnog aangetoond.

 26. Bert zegt op

  Ik heb mij niet echt verdiept in deze zaak, maar ik meen mij te herinneren dat bij de inval in zijn huis in TH verboden wapens en drugs zijn gevonden. Deze feiten zijn beide strafbaar in TH.
  Wat er aan voor af is gegaan is misschien niet zo netjes van NL, maar ook niet geheel onterecht.

 27. David H. zegt op

  Men gaat hier wederom voorbij aan het feit dat door de NL. handelingen er strafbare handelingen in Thailand aan het licht gekomen zijn van Van laarhoven , en dat hij daarvoor veroordeelt is , niet speciaal die koffiehuizen situatie , alleen stelt hem dat nu niet bepaald in en goed licht bij de Thais.

  Het binnensluizen van dat geld zonder aangiftes , het kopen van land + huizen via derden ,aangezien buitenlanders geen Thaise landeigendom mogen bezittem . Ook is er een wapen gevonden , misschien op naam van eenThai , maar dat zal ook wel gechekt zijn wiens vingerafdrukken daarop stonden ?
  Kortom ,voot mij hoeft hij geen 20 jaar in een Thaise cel te zitten , maar een een onschuldig doetje is ie nu ook weer niet.

  Het stoort mij wel dat als er een kapitaalkrachtig iemand dit overkomt , plots alle media en politieke vriendjes in actie komen in NL. , waar er ongetwijfeld andere schuldigen en mogelijk onschuldigen in Thaise gevangenissen , niet naar omgekeken wordt ,
  Ons kent ons wederom alsmaar!

  Persoonlijk denk ik dat de Thais dit als een bemoeienis gaan zien in hun rechtsgang , en dit zeker geen voordeel voor J. V.L. gaat opleveren

  • Erik zegt op

   David H, overleg op ministersniveau is niet niks! Daar is lang voorwerk voor gedaan en dit is een belangrijke stap vooruit. Bij een ‘neen’ of groot ongenoegen van Thaise zijde was Grapperhaus niet vertrokken.

   Er is vandaag een interview met Ben Bot verschenen bij rtlnieuws.nl en hij bevestigt het belang van de reis van de minister. Anders had men niets gedaan en de rechter afgewacht in Thailand; daarna kan Van L op grond van het verdrag binnen zes maanden in NL zijn.

 28. Prawo zegt op

  Voor degenen die het nieuws uit NL kranten willen volgen hier de link naar het artikel in de NRC van vandaag https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/20/grapperhaus-naar-thailand-in-zaak-coffeeshophouder-ongenoegen-bij-om-a3970628#/next/2019/08/21/

 29. janbeute zegt op

  Wanneer stuurt Nederland de minister van financieen eens naar Thailand,voor een gesprek met zijn Thaise ambtsgenoot.
  Kunnen ze mooi even bijpraten over het dubbelbelasting betalen over onze AOW en ABP pensioenen.
  Hier zijn vele Nederlandse pensionadoos beter mee gedient.
  Ben bang dat dit wel nooit zal gebeuren, is niet zo belangrijk als bij de zaak van van Laarhoven.

  Jan Beute.

 30. KhunKarel zegt op

  Het is bedroevend om te zien dat vele mensen hier op TB Van Laarhoven een zware crimineel vinden die zijn straf verdiend heeft in Thailand. Ik kan mij haast niet voorstellen dat er mensen zijn die een ander een verblijf in een Thaise kerker toewensen, daar er temeer alleen sprake is van nog niet bewezen belastingontduiking.

  Als de staat der Nederlanden nu eerst eens zou beginnen met onze vrienden van de banken te arresteren, dan zou dit al een goed begin zijn, i.p.v. een oude zieke man en zijn vrouw er in te luizen.
  De banken zijn de grootste criminelen die op deze aardbol rond lopen, zij roven miljarden bij elkaar, en hebben ons voor jaren in de recessie doen belanden. ik zie geen enkele arrestatie, alleen boetes die slechts een paar procent van hun buit bedraagt.

  De eerste auto fabrikant (Duitsland) is nu eindelijk ook opgepakt, en de eerste pedo-kardinaal (Australië) dus er komt een beetje actie in, maar het gaat traag, het is wel duidelijk waarom lijkt mij, ELITE! good old guys netwerk, er zijn er nu een paar geslachtofferd om de rust te bewaren.

  Over Hasj wil ik nog zeggen (ik gebruik het zelf niet) er is tot op heden nog niet 1 geval bekend van iemand die is overleden na het roken van Hasj, ook bij langdurig gebruik zijn er geen slachtoffers, dit is absoluut niet het zelfde als een crackverslaafde of een heroïne junk, zoals sommige lezers hier wel denken.
  Dus ik begrijp de haat van sommige mensen naar Van Laarhoven toe hier op het blog niet. Er is al zoveel haat en ellende op de wereld, dus waarom zo venijnig zijn?

  Overigens Die Grapperhaus is ook een zeer onbetrouwbaar sujet, wie het nieuws volgt weet wel wat ik bedoel, dus i.v.m. de klokkenluiders affaire, en actie tegen de journalisten. Ach wie is nog wel te vertrouwen? Ik drink liever een biertje met Van Laarhoven dan met Herr Grapperhaus.

  KhunKarel

  • Erik zegt op

   Khun Karel, ik zou bijna met je mee gaan om een pintje met je te drinken maar je slaat helaas de plank mis wat Van L betreft.

   Van L heeft in NL legaal geld verdiend met de verkoop van cannabis. En grof geld verdiend ook maar tot op heden is nog steeds niet BEWEZEN dat daarbij gefraudeerd is.

   Maar hij heeft in Thailand onroerende zaken aangekocht met drugswinsten. Dat heet in Thailand witwassen van drugsgelden. Witwassen wil niet zeggen dat het geld zwart is/was. Van Dale zegt dat witwassen is, ik citeer, ‘(zwart geld) legaal investeren en beleggen’. In Thailand is investeren van met drugs verdiend geld strafbaar als misdrijf. Ook al is het in een ander land legaal verdiend.

   Dat zeggen tenminste twee rechters in Thailand en is internationaal aanvaard; ook NL heeft wetgeving om pedoseksuelen die in het buitenland … in NL te straffen daarvoor. En vergeet Uncle Sam niet met zijn ‘nationale veiligheid’….. Ik hoop dat de Thaise cassatierechter er anders over denkt maar dat kon wel eens vergeefs zijn….

   De eerste rechtszaak is buitengewoon knullig gevoerd. Op simpele vragen van de rechter kwam geen antwoord maar wat wil je met een advocaat die naar NL komt en zegt ‘Ik heb de Bangkok Post meegenomen, dan kan de rechter zien dat ik hier echt wel ben geweest…’. Knulligheid ten top terwijl Van L de beste advocaten kan/kon betalen.

   Van L had ook de beste adviseurs kunnen betalen maar koos om naar Thailand te gaan. Achteraf … maar achteraf is te gemakkelijk.

   Helaas vind je dat je ter adstructie van jouw verhaal (ja, welk verhaal eigenlijk…) de banken een rode kaart moet geven en ook Grapperhaus. En kardinalen. Banken en pedo’s, een beetje goedkoop, Khun Karel.

   Grapperhaus is minister en zoals Ben Bot vandaag schrijft, de minister vliegt alleen naar Thailand als er wat te onderhandelen valt. Er is dus iets voorgekauwd door ambtenaren aan beide zijden en straks, na de wederzijdse beleefdheden en het persmoment, tekenen beide kanten een overeenkomst waarin naast veel blabla wordt verklaard dat er een einde komt aan de gevangenschap van Van L en zijn vrouw en dat ze op voorwaarden naar NL kunnen gaan. Dan vervallen mogelijk alle claims van Van L op zijn in beslag genomen miljoenen in Thailand en kan hij zich in NL gaan verdedigen tegen een aanklacht die er nog niet is…..

   Over 20 jaar krijgt die falende ambtenaar van een Van Delft in alle stilte zijn ‘welverdiend’ lintje en over 40 jaar weet niemand meer wie Van L was. We kunnen ons wel druk maken maar ook van L is maar een vlekje in de geschiedenis. Maar het vlekje hoort wel in de polder thuis en niet in een Thaise zwijnenstal.

 31. Sir Charles zegt op

  Al met al is het daarentegen wel ironisch dat Grappenhaus, dé minister die minder festivals wil in Nederland om drugsgebruik terug te dringen, persoonlijk naar Thailand gaat om een drugsbaron uit de gevangenis te bevrijden… 😉

  • Cornelis zegt op

   Het is je misschien ontgaan, maar onze democratisch verkozen Tweede Kamer heeft de minister aangezet tot het ondernemen van actie, waarna hij toegezegd heeft zich in te zetten voor overplaatsing naar Nederland
   Lekker gemakkelijk om het op de persoon te spelen.

   • Sir Charles zegt op

    Geachte Cornelis, zoek anders even het woord ‘ironie’ in een willekeurig woordenboek op en ter informatie die bijgevoegde knipoogsmiley heeft ook een bepaalde bedoeling.

 32. Kees janssen zegt op

  Nog steeds verbaasd dat grapperhaus zelf komt.
  De ambassadeur had dit toch kunnen uitvoeren. Houdt het dan in dat de ambassade hierin geen functie heeft? Gezien alle reacties die hier geschreven worden vindt men dat van laarhoven onterecht vast zit.
  Maar vraag eens in een gevangenis aan de inmate of ze schuldig zijn. Het merendeel zal antwoorden dat ze onschuldig zijn en onterecht vastzitten.

 33. Martin zegt op

  Als de Thai verstandig zijn dan houden ze de man gewoon vast. Een aantal jaren geleden hebben ze iemand naar Nederland laten gaan. Deze had 9 jaar vastgezeten. De duur van de straf weet ik niet. Maar zijn straf zat er nog niet op. Toen hij in Nederland arriveerde mocht hij meteen naar huis, omdat waarvoor hij in Thailand was veroordeeld, in Nederland een veel lagere straf stond, korter dan 9 jaar. Ik vind dit geen respect hebben voor de Thai. Dit is in Nederland op het nieuws geweest. Om ter voorkomen dat men gaat roepen: “waar is de bron?” zou ik adviseren ga maar googelen.

 34. Alex zegt op

  Met oplopende verbazing heb ik het aantal reacties gezien en de meesten gelezen…
  Of de wereld vergaat!
  Alleen omdat een drugscrimineel, een fraudeur, belastingontduiker en geld-witwasser in een Thaise gevangenis zit. En dan sturen we een MINISTER om dit op te lossen? Omgelooflijk.

  Er is ooit een rechtshulpverzoek naar Thailand gestuurd omdat van Laarhoven verdacht werd van een aantal duistere zaken. De term verdachte is hier dus volledig op zijn plaats.
  Ik neem aan dat er voor de meeste lezers en schrijvers op dit blok nog nooit een rechtshulpverzoek is verstuurd? Waarom? Omdat wij niet verdacht worden van louche zaakjes…

  Dat de Thaise politie hierop zelf in actie is gekomen en hem gecontroleerd hebben, is een Thais besluit. En niet ten onrechte. In zijn huizen werden drugs, wapens en dure autos aangetroffen, en kon hij niet aantonen hoe hij het geld naar Thailand had gebracht. Dus is het illegaal naar Thailand gebracht en hier witgewassen. En dat is een groot misdrijf in Thailand wat niets te maken heeft met hoe hij zijn miljoenen verdiend heeft maar wel met hoe hij al zijn geld hier illegaal binnengebracht Heeft en witgewassen heeft.
  Daarop is hij in Thailand veroordeeld! En terecht!

  Het is voor mij onbegrijpelijk dat deze zaak zo opgeblazen wordt.
  Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten. Zo is dat nu eenmaal.
  Er zitten bijna 20 Nederlanders in Thaise gevangenissen. Wordt daar ook zo’n ophef over gemaakt, en sturen we daar ook een minister of staatssecretaris voor naar Thailand? Nee dus!
  Die mogen gewoon rotten in een Thaise cel…
  En van Laarhoven, plaatst zichzelf in een slachtofferrol, daarbij gesteund door de media, en vele van zijn vriendjes, en syphatisanten, ook hier op dit blog…
  En voor hem wordt een uitzondering gemaakt en sturen we een van de hoogste regeringsfunctionarissen…!

  Met grote verbazing heb ik vele reacties hier op dit blog gelezen, en mezelf daarbij achter de oren
  Natuurlijk is het hele bezoek de minister helemaal voorgekookt, en heeft hij niet voor niets zelfs een afspraak met de Minister President van Thailand! Maar ook die weten dat hij in NL nooit zijn 20 jaar, waartoe hij veroordeeld is, hoeft uit te zitten. Dus het is maar de vraag hoe de Thaise regering hierop reageert.
  Maar ik ben ervan overtuigd dat NL niet de minister stuurt om met lege handen terug te komen…
  Dat zou een groot gezichtsverlies zijn voor de Nederlandse regering en de Tweede Kamer die hierop aangedrongen hebben… en er kennelijk geen moeite mee hebben om duizenden euro’s uit te trekken voor dit ministeriele tripje om iemand die een grove misdaad in Thailand heeft gepleegd, vrij te krijgen.

  • Joop zegt op

   Hulde voor deze reactie van Alex. Een zeer nuchtere en realistische benadering.
   Degenen die zo’n medelijden hebben met meneer Van L. en zich solidair verklaren met het (n.m.m. hypocriete en hysterische) kabaal tegen het hem aangedane zogenaamde onrecht moeten eens goed te rade gaan bij zichzelf en proberen een scheiding te maken tussen goed en fout (kwaad).
   Dat minister Grapperhaus naar Thailand gaat om zijn best te doen voor een ordinaire crimineel heeft alles te maken met het feit dat hij in het gevlij wil komen bij bepaalde kringen.
   Mensen die vinden dat meneer Van L. een onschuldige en aardige persoon is, behoren in ieder geval niet tot mijn vriendenkring.
   De Nederlandse regering kan zijn energie en aandacht beter besteden aan de problemen welke fatsoenlijke Nederlanders hebben met Thaise visaregels en blokkades van banken om een rekening aan te houden in Thailand.

   • Alex zegt op

    Dank je Joop voor je reactie.
    Ook ik wil bepaalde mensen die alles vertekend weergeven en vL “te vuur en te zwaard” verdedigen, niet noet tot mijn vriendenkring rekenen…
    Er is nooit een uitleveringsverzoek ingediend maar wel een rechtshulpverzoek wat alleen gebeurt als iemand verdacht is… Zo duidelijk is dat!

  • Erik zegt op

   Alex, jouw dossierkennis is zwak.

   Lees het vonnis van de eerste rechtszaak er maar op na, de rechter heeft precies kunnen achterhalen welke bedragen, wanneer en hoe naar Thailand zijn geboekt en wel via gewone bankoverschrijving. Niks geheimzinnigs aan.

   Je noemt dure auto’s als strafbaar feit maar dat lees ik niet in de Thaise wetgeving. Drugs en een wapen in huis: dat heeft de Thaise pers gemeld en jij neemt dat voor waar aan. Van L is daar niet voor veroordeeld, mogelijk wel zijn vrouw.

   Je passeert het keiharde oordeel van de ombudsman; je ziet het bezoek van een minister als een omstandigheid van niks. Wel, dat is niet niks! Ik zag Grapperhaus vandaag op TV na zijn overleg op het hoogste Thaise niveau en zijn mededeling loog er niet om: geen jaren, mogelijk geen maanden. Daarmee kan eindelijk de foute behandeling door het OM in NL worden rechtgezet.

   Maar … er zijn in NL een 400+ koffieshops die cannabis verkopen. Als de eigenaren of medewerkers in loondienst dat verdiende geld in Thailand investeren krijgen we nog zo’n zaak. Ik hoop dat BuZa dat als waarschuwing op zijn site wil zetten. En dan niet alleen voor Thailand……

   • KhunKarel zegt op

    aan jou dossierkennis mankeert niets Erik, echter als gevolg hiervan helaas niet welkom op de koffie bij Alex en Joop. 🙁
    ik denk dat er koffieshophouders zijn die zelfs niet meer op vakantie naar Thailand durven.
    Ik ken er toevallig een die in het verleden een koffieshop heeft gehad en zelfs die durft het niet aan om naar Thailand te gaan. voor je het weet ben je de sjaak in dit soort landen. ‘better safe then sorry’ zullen we maar zeggen.

 35. TheoB zegt op

  Een voordeel van deze hele affaire is dat het een (duidelijk?) signaal afgeeft aan de Thaise regering dat in een democratie de gekozen regering moet doen wat een meerderheid van het parlement besluit. En dat de overheid het oordeel van een onpartijdige organisatie accepteert.
  Elluk nadeel hep se foordeel.

  Maar ik begrijp niet dat minister Grapperhaus ook door minister president Prayut ontvangen werd. Rutte was nml. niet aanwezig bij deze ontmoeting. Dan kun je net zo goed ontvangen worden door de man (X) die tegenwoordig werkelijk de touwtjes in handen heeft.

 36. Prawo zegt op

  Grapperhaus mag laten zien wat hij in Bangkok kan bereiken
  Witwassen

  Commentaar
  Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 23 augustus 2019

  Minister Grapperhaus (CDA, justitie) is op diplomatieke missie naar Bangkok, tot kennelijk ongenoegen van het Openbaar Ministerie in Breda. Hij wil daar toestemming om een Nederlandse gedetineerde zijn straf verder in Nederland uit te laten zitten. Aanleiding was een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman over de manier waarop deze Brabantse coffeeshophouder en zijn Thaise vrouw door Nederland in handen van de Thaise justitie waren gedreven. De gevolgen waren buitenproportioneel, de uitleg van het OM ‘niet geloofwaardig’. En de hele gang van zaken ‘onzorgvuldig’. Het OM heeft het tweetal er kortweg ingeluisd, in het kader van een eigen onderzoek waar te weinig voortgang in zat. Het stel kreeg gevangenisstraffen van 103 en 18 jaar cel, waarvan het er materieel respectievelijk 20 en 12 moet uitzitten.

  Op zichzelf is het goed dat Den Haag , op het hoogste politieke niveau, zich het lot aantrekt van Nederlandse gedetineerden in het buitenland. Dat zou het ook vaker kunnen doen – Grapperhaus schept met deze missie een precedent, in een zaak waarvan een Nederlandse justitiële misgreep de kern vormde. Grapperhaus komt bovendien met zijn missie tegemoet aan een expliciete wens van de Tweede Kamer.

  De Bredase zaaksofficieren zien dit echter als inmenging ‘van de politiek’ in een individuele strafzaak. De hoofdverdachte wordt immers samen met anderen in Nederland nog steeds verdacht van witwassen, belastingontduiking en lidmaatschap van een criminele organisatie. Grapperhaus zou een schikking van maar liefst 20 miljoen euro met hen in gevaar kunnen brengen. En wel door het drukmiddel dat het OM heeft – hun gevangenhouding – te verspelen, louter om humanitaire redenen. Of de minister zich maar afzijdig wil houden totdat de 20 miljoen binnen zijn. De vraag is dan: mag de Staat een via manipulatie tot stand gekomen buitenlandse celstraf inderdaad gebruiken om er een vervolging hier mee af te kopen? Dat is vals spel, gevolgd door chantage. Het maakt de eerdere uitglijder van het OM erger, omdat de Staat nu wenst te profiteren van eerder laakbaar gedrag.

  Dit gaat ook over de verhouding tussen minister en Openbaar Ministerie. Is het OM deel van de onafhankelijke rechterlijke macht waar de minister alleen budgettair iets over te zeggen heeft? Of juist een bijzondere uitvoeringsorganisatie onder democratische controle, met een minister die algemene aanwijzingen kan geven. En in individuele gevallen wettelijk ook mag interveniëren, waarbij allerlei wettelijke waarborgen politieke inmenging moeten voorkomen. Die bevoegdheid bestaat dus wel degelijk, maar wordt zelden tot nooit gebruikt. Grapperhaus’ missie is dus staatsrechtelijk en politiek delicaat.

  Het ongenoegen komt van de werkvloer, het parket in Breda, dat overigens na de ophef schielijk liet weten dat het helemaal niet ‘ontstemd’ was, in weerwil ‘tot wat sommige media beweren’. Dat ook de voorzitter van het College van procureurs-generaal zich stilhoudt, duidt erop dat deze kwestie snel is gesmoord. Een debat over de vraag hoe onafhankelijk het OM is, of mag zijn, is altijd interessant, maar heeft wel een betere aanleiding nodig dan deze. Grapperhaus staat hier sterker en opereert ook binnen de wet. Na het scherpe oordeel van de Ombudsman had van het OM een bescheidener opstelling verwacht kunnen worden. Die is dan ook haastig alsnog tot stand gebracht. Grapperhaus mag nu laten zien wat hij in Bangkok kan bereiken.

  Bron: https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/23/grapperhaus-mag-laten-zien-wat-hij-in-bangkok-kan-bereiken-a3970883


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website