Het heeft mij al eens veel moeite gekost om aan een Thai uit te leggen dat wij zomer- en wintertijd hebben in Nederland. Het blijft natuurlijk ook een raar begrip. In het voorjaar zetten wij de klok doodleuk een uur vooruit. Het tijdsverschil met Thailand is dan nog maar 5 uur in plaats van 6 uur. 

De kans dat het fenomeen zomertijd straks achter ons ligt is groot. De afgelopen maand is aan Europese burgers gevraagd wat ze e van vinden. Ruim 4,6 miljoen inwoners van de EU gaven hun mening en maar liefst tachtig procent is voor afschaffing van het extra uurtje licht in de zomer.

Kennelijk leeft het onderwerp erg in Duitsland van de bijna vijf miljoen deelnemers zouden er drie miljoen uit Duitsland komen. De Noordelijk landen zijn minder blij met de zomertijd dan de zuidelijke landen.

Nadat alle meningen zijn doorgenomen, bepaalt de commissie of er een voorstel komt om de zomertijd af te schaffen. Daarna moeten het Europees Parlement en alle lidstaten daar nog over praten.

Wat vinden de expats en de pensionado’s van de zomertijd in Europa? Afschaffen of zo laten?

16 reacties op “Meerderheid van de Europeanen wil van zomertijd af”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Maakt mij niet u. Daar heb ik hier toch geen last van.
  Of misschien toch.
  In de winter beginnen de avondwedstrijden van het Belgische voetbal pas om 0200/0230 snachts (Thaise tijd).
  In de zomer is dat al 0100/0130.
  Hou dus die zomertijd maar 😉

 2. ruud zegt op

  Ik heb nooit een hekel aan de zomertijd gehad.
  Wel aan de wintertijd, als het ’s middags om 5 uur al donker begint te worden.
  Ik stel daarom voor de wintertijd af te schaffen.
  Ik heb het liever ’s morgens wat later licht.

 3. Bert zegt op

  Voor mij idem dito als Ruud.
  Heb een hekel aan vroeg donker.
  Het heeft dan ook ruim 2 jaar geduurd voordat ik er goed aan gewend was dat het in Thailand eigenlijk het hele jaar vroeg donker is.
  Dan maar wat meer lampjes in de tuin om ’s avond lekker buiten te zitten.
  Voordeel is wel dat het ’s ochtends ook altijd rond het zelfde tijdstip licht wordt.

 4. Rob V. zegt op

  Uit de enquête bleek juist dat mensen van de wintertijd af willen:

  “Meer dan 80% van de deelnemers wil het hele jaar door dezelfde tijd. Dat zou volgens de meeste deelnemers aan de enquête de huidige zomertijd moeten zijn.”

  De wintertijd is echter de ‘echte’ standaard tijd. Maar ik blijf ook liever het hele jaar op de zomertijd.

  Bron: https://nos.nl/artikel/2248049-enquete-veel-europeanen-willen-af-van-klok-verzetten-in-de-zomer.html

  • Haki zegt op

   Inderdaad. 80% wil van de tijdsverandering af en een meerderheid daarvan wil daarbij de zomertijd te behouden.

 5. willem zegt op

  Het blijkt dat meer dan de helft van de stemmen uit Duitsland komen. In Nederland heeft deze enquête totaal geen aandacht gekregen. In Duitsland blijkbaar wel.

  Ik vraag me daarom af in hoeverre deze enquête representatief is. Als bepaalde lobbygroepen in een land hun achterban motiveren krijg je veel stemmers in dat land. In veel andere landen gebeurt er niets, weten de mensen niet eens van de enquête.

  Lijkt me daarmee niet representatief.

  • Rob V. zegt op

   Totaal geen aandacht? Wel bij de NOS:
   https://nos.nl/artikel/2240004-eu-vraagt-wilt-u-de-zomertijd-houden.html
   https://nos.nl/artikel/2240181-te-veel-europeanen-geven-mening-over-zomertijd-site-ligt-plat.html

   Maar misschien was er in Duitsland inderdaad wel extra veel aandacht voor of een of andere groep die de achterban tot stemmen/reageren heeft gekregen. Maar fe enquête (nadrukkelijk geen referendum) is slechts 1 element uit de bespreking over het al dan niet afschaffen van het tijdsverschil. Dus zijn we nog niet van de wintertijd verlost.

   • Rob V. zegt op

    Voorts stond de enquête begin juli in berichten van o.a. RTL, Telegraaf en nieuws.nl. De overige bekende kranten/media (NRC, Trouw, Volkskrant, Parool etc) zie ik de enquête afgelopen maand niet onder de aandacht hebben gebracht, maar wel schreven ze allemaal in februari dat Brussel dit onderwerp op de agenda had.

 6. Bob zegt op

  U stelt de vraag verkeerd: ” De zomertijd afschaffen of zo laten”
  De vraag zou moeten zijn: “Het zo laten, de zomertijd afschaffen, of de wintertijd afschaffen?”
  U zult verwonderd zijn hoeveel mensen houden van een extra uurtje meer zonlicht.

 7. Nonkelwin zegt op

  Ook in mijn krant staat te lezen dat de meerderheid van de wintertijd af wil. Ik sluit mij daar bij aan, de zomertijd is veel leuker. Van een mooie avond genieten tot tien uur is zalig.

 8. beany zegt op

  Nuance op deze titel…..het is niet het Zomeruur dat de meerderheid afgeschaft wil zien maar het Winteruur en daar ben ik ook voor te vinden.

 9. Luc Vandeweyer zegt op

  Correctie, 80% wil af van de halfjaarlijkse switch tussen winter en zomeruur. Daarvan wil de overgrote meerderheid permanent op zomeruur blijven staan. Toch net iets anders dan jullie artikel.

 10. Mark zegt op

  Wie heeft er een poging ondernomen om deze enquête in te vullen?
  Ik heb het geprobeerd. Het is me echter niet gelukt. Er was geen doorkomen aan op de website. Die werkte erbarmelijk. Aan de respons te zien gingen ook hierin de Duitsers voor, zoals wel meer in Europa …
  O ja, ook ik wil van de halfjaarlijkse switch af en permanent op zomer leven in Europa 🙂

 11. Leo Bossink zegt op

  Voortaan alleen de zomertijd hanteren, lijkt mij een prima idee. Alle sport en overige uitzendingen in Europa beginnen dan 5 uur later als hier in Thailand. Dat is net iets prettiger dan 6 uur later.

 12. Rob V. zegt op

  ‘Jean-Claude Juncker zegt dat er een einde moet komen aan het terugzetten van de klok in het najaar. (…) “De mensen willen het, dus we gaan het doen”, zegt Juncker tegen de ZDF. Hij gaf meteen toe dat het Europees Parlement en uiteindelijk de EU-lidstaten het laatste woord hebben in deze kwestie.’

  De Europese Commissie zal vandaag nog met een besluit komen. Vervolgens zijn dus het EP en de lidstaten nog aan de beurt want -ondanks wat sommige zuurpruimen zeggen- Brussel dicteert nooit zonder dat de lidstaten in meerderheid akkoord zijn. Het EC krijgt niet altijd zijn zin, lidstaten liggen regelmatig dwars, maar we weten nu welke kant het op kan gaan: permanent de zomertijd. 🙂

  Bron: https://nos.nl/artikel/2248285-juncker-klok-niet-meer-verzetten-in-europa-altijd-zomertijd.html

  • Dat betekent dan voortaan altijd 5 uur tijdsverschil. Dat is goed nieuws.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website