Taaldocenten hebben flinke kritiek op de inburgeringscursus voor buitenlanders. In dagblad Trouw laten ze weten dat de examens te moeilijk zijn, de deelnemers geen inzage krijgen in fouten die ze hebben gemaakt en dat inburgeraars onvoldoende leren om mee te kunnen doen in de maatschappij. Een ander punt van kritiek zijn de lange wachttijden voor de examens.

Sinds de nieuwe wet uit 2013 heeft een derde het examen nog niet gehaald (3000 inburgeraars). De helft van hen heeft een boete gekregen omdat ze het examen niet op tijd hebben gehaald.

Volgens de docenten is er bij de inburgeringscursus te weinig aandacht voor de praktijk omdat alles achter de computer gebeurt. Verder is het vreemd dat inburgeraars geen inzage krijgen in de fouten die ze gemaakt hebben. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat desgevraagd weten dat het te duur is om steeds de examenvragen te vervangen en daarom krijgen cursisten bij ieder examen dezelfde vragen.

Tegen Trouw zegt het ministerie te erkennen dat er problemen zijn. Er zou inmiddels worden gewerkt aan het verkorten van de wachttijd voor het examen.

Bron: NOS.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Veel kritiek van taaldocenten op inburgeringscursus”

 1. Brabantman zegt op

  Heb niet de juridische kennis om te oordelen of de verplichte Nederlandse inburgerings cursus niet in strijd is met Europese wetgeving. Immers in de omliggende landen, o.a. Belgie en Duitsland kent men deze verplichting niet. Gelijkheidsbeginsel? Is hier sprake van de braafste jongetje van de klas. Welk Nederland in Europa wel vaker wilt zijn?

  • nonkel jan zegt op

   Sorry Brabantman, in België is de cursus sinds jaren verplicht en ook geen makkie; in Duitsland eveneens.
   In België bevat deze naast een basis sociale aspecten (6 maanden) ook een talencursus waar men al gauw 2 jaar zoet mee is.

   • Daniël M. zegt op

    Ik woon in het Brussels gewest en daar is niks verplicht: geen taalkursus, geen inburgeringskursus en bijgevolg dus ook geen examens! Het antwoord van nonkel jan is van toepassing op Vlaanderen. Voor Wallonië weet ik het niet.

  • Rob V. zegt op

   In diverse Europese landen of regio’s is een inburgerings/taal cursus verplicht. O.a. Duitsland, VK, Vlaanderen. Lidstaten zijn daar geheel vrij in om op te leggen aan immigranten. De EU gaat daar niet over. Dus hoe Nederland ‘het beste jongetje van de klas’ wil zijn volg ik niet helemaal.

   Waar de EU wel over gaat is dat de partner van een EU onderdaan die elders (dus ergens anders dan in het land van de EU burger) wonen, dat dan inburgering niet verplicht kan worden.

 2. Nico zegt op

  Tja,

  Het is wel tegenstrijdig te melden, dat het examen te moeilijk is en gelijk te vertellen dat men onvoldoende leert om met het alledaagse leven mee te komen.

  Maar ja ik ben geen journalist.

  Groetjes Nico vanuit een nat Lak-Si en het regent niet eens.

  • Leo Th. zegt op

   Nee Nico, dat is niet tegenstrijdig. De kritiek is dat de gestelde examenvragen te moeilijk zijn en dat door de theoretische opzet van de inburgeringscursus de kandidaten te weinig worden voorbereid op meedoen in de samenleving.

 3. boonmasomchan zegt op

  Er is wel degelijk een verplichte inburgeringscursus voor Duitsland dit is echter gemakkelijker dan de Nederlandse en ook geldig voor Oostenrijk Zwitserland

 4. Corretje zegt op

  Toen mijn vrouw in Nederland kwam was er niks verplicht. En ik begrijp nog steeds niet dat zoiets niet onverplicht kan. Je hebt te maken met wat oudere mensen, waarvan de meesten analfabeet zijn, komende uit een land waar het onderwijs niet het beste is. Vrouwen, zoals ik ze gezien heb, waarvan de meeste nooit geleerd hebben te studeren, in gezinsverband te leven en op de kleintjes te letten. Integendeel.
  Toen ik voor m’n werk veel in Engeland kwam heb ik geheel op vrijwillige basis Thais leren spreken op de Oxford Universiteit. Onverplicht. Oergezellig. Doch dit terzijde.
  Toen ik in Nederland is maar de cursus keek viel mijn oog op de vraag wie de vier vrouwen geweest zijn van Willem van Oranje. Onzinnige cursus gezien voor mensen die niet geinteresserd zijn. Later nadat alles op de computer ging een cursus gezien die bij lange na niet aansloot op de vooropleiding van de meeste cursisten en volgens mij gedoemd was daardoor te mislukken. Doch ben geen docent.
  Uit het artikel in Trouw kun je concluderen dat alles jammerlijk mislukt is en men het nou ook niet meer weet.
  Daarnaast worden er ook nog boetes uitgedeeld. Van de gekte.
  Men zou zich moeten schamen!

 5. Leo Th. zegt op

  Kan mij goed vinden in de genoemde punten van kritiek en zou er zelf wel een aantal kunnen bijdragen. Ridicuul is uiteraard dat de kandidaten niet mogen inzien welke vragen ze fout hebben beantwoord omdat er geen geld beschikbaar is om de examenvragen te verversen. De verplichte inburgering kost de deelnemers een vermogen, dat zij sinds de nieuwe wet zelf moeten betalen. Daarnaast wordt het uiteindelijke doel van de inburgering vaak niet gehaald, enerzijds omdat een fors aantal immigranten, zoals alle Turkse onderdanen zijn vrijgesteld en anderzijds omdat bepaalde bevolkingsgroepen ook na het behalen van het examen op generlei wijze wensen te integreren. Overigens, bijvoorbeeld Chinezen hadden in het verleden echt geen cursus en examen nodig om hier juist wel met succes een bestaan op te bouwen.

 6. l.lagemaat zegt op

  Toen de inburgeringscursus geprivatiseerd werd, is het slagingspercentage gedaald naar 30 procent!

  ” Lübach op zondag” heeft enige tijd geleden een prachtig satirisch stuk daarover uitgezonden.

  Enige jaren geleden heb ik een aantal vragen en onderwerpen van een inburgeringscursus kunnen bekijken.

  1.Een aantal vragen waren wereldvreemd t.o.v.de Ned.samenleving
  2.Van het aantal “gemiddelde” Nederlanders zouden er ook heel veel mensen niet slagen.

 7. Rob V. zegt op

  Niet echt nieuws, NT2 docenten en inburgeraars (en hun partners) klagen hier al jaren over. Maar de redenen dat de overheid (kabinet) hier lak aan heeft is duidelijk:

  – men wil een signaal uitzenden, we zijn streng voor immigranten dus is er in sinds 2004 een steeds maar groeiend pakket aan maatregelen en examens bedacht. De onderdelen waarop je examen moet doen nemen in omvang toe, de kosten daarmee ook, die komen uiteraard voor rekening van de inburgeraar want een immigrant mag natuurlijk geen ‘gratis geld’ krijgen anders dan raken Henk en Ingrid over de rooie.
  – dat de inhoud op diverse fronten nutteloos is doet er niet toe, nee nee je moet en zal weten of de koning van Spanje ten tijden van de 80 jarige oorlog katholiek was… zonder die kennis begrijp je Nederland niet en kun je niet meedraaien, nee dan e je een waar blok aan het been van onze maatschappij, kuche kuche. Gooi er ook een verplicht pakket met socialisatie training etc. op ook al heb je hier al een baantje gevonden via de familie of kennissenkring. Neem dan maar vrij van werk om een cursus te volgen hoe je werk kan vinden…
  – Examens mag je niet inzien. Ja dan zou je kunnen zien waar je (keer op keer?) de fout in gaat maar het aantal examens is beperkt. Men heeft 4 (?) verschillende examens, in meer examens willen we niet investeren. Mag niets kosten. Dan maar examens doen totdat je ofwel je fouten inziet of de antwoorden uit het hoofd hebt geleerd…

 8. Jeroen zegt op

  Mijn vriendin heeft het gehaald.
  Echter wat wij op onze weg tegen kwamen pfffff
  De instellingen in Utrecht maken er een potje van.
  Zij hanteren woeker prijzen maken beloftes die ze niet nakomen.
  Meest vervelende is dat er gezegd wordt dat ze er klaar voor zijn en dan zakken
  voor het examen.
  De instellingen willen makkelijk geld verdienen.
  Het merendeel is malafide.
  Zou graag een gesprek willen met de docent uit het stuk van de nos.
  Kan ik zijn vinger op de zere plek leggen.

 9. Somchai zegt op

  Voor een deel ben ik te wel eens met de uitspraak, dat de inburgeraars te weinig leren met betrekking tot het dagelijkse leven in de maatschappij. Ik heb mijn vrouw destijds alles zelf geleerd over het dagelijkse leven in de Nederlandse maatschappij. De inburgeringscursus in Nederland is ook te veel gericht op inburgeraars van Turkse en Marrokkaanse afkomst. Mijn vrouw is intussen alweer vier jaar geslaagd, echter heeft ze wel 6 keer examen gedaan doordat ze de filmpjes niet goed begreep door het gebrekkige Nederlands dat werd gesproken door de Turkse en Marrokkaanse figuranten. Veel hangt ook af van de interesse en inzet van de inburgeraars en de personen die deze inburgeraars begeleiden. Als ze nu eens beginnen met de kosten voor het inburgeren te verlagen dan zal men ook meer bereidt zijn om zich meer in te zetten als het examen dan een keer misgaat. Maar zoals bij alles wil de Nederlandse regering altijd het hoogst haalbare als het op geld aankomt van de burger.

 10. George zegt op

  Er wordt weer veel onzin verteld . Wat klopt is dat veel prive aanbieders niet de kwaliteit bieden waarvoor betaald wordt. Ik ken Syrische vluchtelingen die 1250 euro voor 100 uur moeten betalen excusief boeken etc. Verder kan ik melden dat het taal examen te gemakkelijk is. Ik neem zelf taaltoetsen af maar dan echte zoals die op het ROC ook gebruikt worden. Velen die geslaagd zijn voor hun inburgering halen niet het vereiste niveau als ze met echte door het ICE gemaakte tests getoetst worden. Niks A2 voor lezen maar eerder A1 en sommigen daar nog onder. Dat het wel kan bewees mijn Thaise ex die in Thailand maar drie jaar voortgezet onderwijs gevolgd had. Die heeft na 6 maanden taalles een start gemaakt met MBO 1 en is doorgestoomd naar MBO 4 Thuis wel altijd NL gesproken en geholpen met het huiswerk en ze had ook de juiste, lees serieuze school vriendinnen, zat bij Hollandse HBO ers op de volleyball club. Veel partners zijn weinig gemotiveerd er energie in te stoppen en dan altijd maar klagen over de overheid. Makkelijk …mijn moeders tegeltjes wijsheid schiet me te binnen Zonder strijd geen overwinning….zonder inspanning geen resultaat…..half je best doen levert niks op hield ze me voor …..het reikte tot een Drs titel terwijl ze zelf alleen maar basisschool had. Excuses voor een laag cijfer bestonden in haar ogen niet …..Waar zijn ze die echte Hollanders die niet de schuld bij anderen leggen ? En Somchai de taal leer je niet op school. Je kunt er een basis woordenschat krijgen, grammaticale regels die van belang zijn leren, maar de rest moet je zelf doen. Als je goed gekozen hebt, heb je een omgeving bijvoorbeeld een partner die er voor zorgt dat je niet 6 keer examen hoeft te doen. Als je tussen figuranten zit heb je de verkkerde school gekozen en moet je ingrijpen zeker als partner…. maar het is lekker klagen over die anderen. En Rob is vroeger ook alleen naar school gegaan om een diploma te halen en niet om echt iets te leren….Taal is heel veel meer dan een woordenbrij….een uitdrukking van de ziel van een samenleving. Dat baantje via een netwerk houdt misschien een keer op of je wilt wat anders dat bij je talenten past en dan is het handig om wat sollicitatie vaardigheden te hebben. Maar ter vergoeielijking die hebben velen die hier geboren zijn ook niet (bijgehouden) Maar die zorgen er dan voor dat ik een goedbetaalde baan heb en ik ze toch wat kan leren. 🙂 Mijn zinnen zijn wat aan de lange kant dus op het randje van A2 soms B1 niveau. Makkelijker kon ik het niet maken

  • Rob V. zegt op

   Maar waarom alles verplicht door de strot duwen? Je partner kan je helpen met hoe wij in Nederland solliciteren, de buitenlander zelf kan al kennis hebben over solliciteren enzovoort. Zo’n eenheidsworst aanpak waarbij de overheid er ook nog eens vanuit gaat dat de migrant uit een achtergesteld gebied komt is niet wenselijk voor iedere migrant. Een stok achter de deur met een basale taal eis okay maar buiten dat is er zo iets als keuze vrijheid.. Wees als overheid dan een goede wegwijzer over de diverse mogelijkheden om zelf opleidingen en cursussen te volgen maar leg ze niet verplicht iets betuttelends als ‘orientatie op de Nederlandse arbeidsmarkt’ op.

   NB: zo lang zijn je zinnen niet maar wat meer interpunctie en opsplitsing in meerdere alineas had de leesbasr wel ten goede gekomen.

 11. Corretje zegt op

  De buitenlanders die ik heb gezien en gekend in Nederland zijn totaal niet geinteresseerd om in Nederland in te burgeren. Zij komen om er beter van te worden en hebben hun eigen groepje waar ze regelmatig contact mee hebben. Dit wordt o.a. in stand gehouden door de Thaise tempels die overal verschijnen en waar ze kunnen tamboenen (d.i.geld afdragen). Thai food hoort overal bij en niet te weinig.
  Dit geldt voor alle nationaliteiten.,kijk maar om je heen.
  Nu worden ze geconfronteerd met een verplichte cursus, die niet aansluit op de Nederlandse samenleving en hun, vaak beperkte vooropleiding, die een bak geld kost en waar ook nog een boetesysteem aan vast kleeft. Turken zijn vrijgesteld, blijkt.
  Bij islamieten komt hun geloof op de eerste plaats, dan hun moederland, dan een hele tijd niks en dan Nederland zeggen ze. Bij arme Thais het ondersteunen van hun familie.
  De cursisten krijgen daarnaast geen inzicht in hun eigen fouten van enige vooruitgang kan dus geen sprake zijn.
  Laat ze toch met deze, onzinnigheid stoppen.

 12. IsanBanHao zegt op

  Er wordt meestal aan voorbijgegaan dat de Thaise mensen technisch als analfabeet mogen worden gezien (geen kennis van het westerse schrift, dus niet kunnen lezen en schrijven) en dus om te beginnen al 2 jaar extra kunnen krijgen, mits gevraagd. Overigens is 5 jaar om de taal en de vele verdere flauwekul te leren nog best weinig. Vergeleken met mijn vorderingen in de Thai taal tenminste in de laatste 6 jaar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website