De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2018 met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van 2017, de laagste groei na 2013. Het gaat om de doorsnee ontwikkeling, de helft van de bevolking ging er meer op vooruit en de helft minder, met een aanzienlijke spreiding in de koopkrachtontwikkeling tussen personen onderling.

Werknemers hadden een koopkrachtstijging van in doorsnee 1,8 procent, terwijl gepensioneerden een koopkrachtdaling van 0,5 procent kenden. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de inkomens van Nederlandse huishoudens en personen.

Gepensioneerden gaan er op achteruit

Gepensioneerden zagen hun koopkracht in 2018 in doorsnee met 0,5 procent dalen. In 2017 daalde hun koopkracht al met 0,2 procent. De koopkrachtontwikkeling van deze bevolkingsgroep is in sterke mate afhankelijk van de indexering van de AOW en het aanvullend pensioen. Omdat de rendementen van pensioenfondsen al enkele jaren onder druk staan, zijn pensioenuitkeringen nauwelijks of niet geïndexeerd. Voor gepensioneerden met relatief veel aanvullend (pensioen)inkomen naast de AOW (20 duizend euro op jaarbasis of meer) daalde de koopkracht daardoor in doorsnee met 0,9 procent. Door hoofdzakelijk negatieve koopkrachtontwikkelingen in recente jaren heeft deze groep sinds 2008 in doorsnee ruim 12 procent aan koopkracht ingeleverd.

Bij een doorsnee seniorenhuishouden lag het besteedbaar inkomen in 2017 rond 27 duizend euro. In dit geval kwam een koopkrachtdaling van 0,5 procent in 2018, neer op 135 euro minder reële koopkracht (11 euro per maand).

Voor gepensioneerden met relatief veel aanvullend inkomen naast de AOW bedroeg het doorsnee besteedbaar inkomen in 2017 afgerond 39 duizend euro. Uitgaande van dit inkomen betekende een koopkrachtdaling van 0,9 procent in 2018 dat de reële koopkracht 350 euro minder was (30 euro per maand).

14 reacties op “Koopkracht gepensioneerden daalt voor tweede jaar op rij”

 1. BramSiam zegt op

  Ik lees ook weer in dit artikel dat ‘de rendementen van de pensioenfondsen al jaren onder druk staan’.
  Dit is niet het geval. De rente waarmee gerekend moet worden wordt kunstmatig verlaagd. De rendementen zijn heel behoorlijk met een kleine dip in 2018. Door dit soort beweringen maar te blijven doen gaan de mensen op den duur geloven dat het waar is. Het is echter niet waar.

  • jan zegt op

   BramSiam “It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled.”
   “A lie can travel halfway around the world (Thailand)while the truth is putting on its shoes.” » (Mark Twain)
   Make the lie big, make it simple, keep saying it, and eventually they will believe it.
   Daar… Gaan we..dan. je Pensioen..Slaaf/Spaar Geld ? onder het vriespunt.
   HOT..

 2. Jacques zegt op

  Dit las ik vandaag in het nieuws.

  “Pijn voor pensionado
  Leon Brandsema en Marlou Visser
  12 september 2019

  De koopkracht van gepensioneerden heeft het afgelopen jaar weer een knauw gekregen. Zowel ouderen met een beetje inkomen naast de AOW als die met een flink aanvullend pensioen voelden de pijn in hun portemonnee.
  Het is het tweede jaar op rij dat gepensioneerden hun koopkracht zien dalen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de koopkrachtontwikkelingen in 2018. Bij seniorenorganisatie KBO-PCOB zijn grote zorgen over die cijfers: „We weten uit ons eigen koopkrachtonderzoek dat een derde van de senioren financieel kwetsbaar is”, zegt directeur Manon Van der Kaa. „Zij mijden zorg en sociale activiteiten omdat ze het niet meer kunnen betalen.”
  Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, noemt wat mogelijke oplossingen, maar benadrukt dat die wel ten koste gaan van anderen. „Als het kabinet wat wil doen voor alle ouderen, zou de AOW verhoogd kunnen worden. Een andere optie is om naar de belastingen te kijken, bijvoorbeeld via de ouderenkorting.”

  Ja de gepensioneerden en zeker diegene die in Thailand als een vorst leven, zitten in de hoek waar de klappen vallen, maar verder gaat het geweldig met de Nederlandse economie toch. Waardevaste pensioenen etc. We kunnen de toekomst met een blij gezicht tegemoet zien, want er wordt voor ons gezorgd. Hulde voor die het aangaat. Gelooft u het zelf. Ik blijf nog maar even door gaan met kritisch commentaar, want we zijn er nog lang niet.

 3. joop zegt op

  Ja ik ben zo gepensioneerde die Thailand heb moeten verlaten vanwege mijn achter blijvende indexatie.
  ben ook gemiddeld 350 euro p/j minder gaan ontvangen op mijn AOW .
  En ook op mijn pensioen heb ik flink ingeleverd.
  En daarbij dat de sterke baht je nu er nog maar 33 voor een euro en een paar jaar terug nog 43 baht kreg voor een euro, dus op 1000 euro lever je nu al 10.000 baht in .
  Dus ik heb Thailand maar verlaten voorlopig en wact op wat betere tijden als die uberhaupt nog komen.

 4. KhunKarel zegt op

  Vandaag Radio BNR Kees de Kort: Mensen die maar blijven roepen dat het geweldig gaat noemt Kees, halleluja roepers.
  De werkelijkheid: Nu gaat 45-47% van de NL bevolking er op achteruit.
  Ik weet niet of dit nog gaat oplopen maar ik geloof niet meer sprookjes.
  Draghi heeft vandaag bekend gemaakt dat de rente nog verder naar beneden gaat. dus pensioenen gaan nog meer naar beneden en zelfs negatieve rente komt erg dichtbij.
  We zijn uit de crisis mensen, en wie dat niet gelooft is negatief.
  Balkenende zij ooit Eerst het bitter en dan het zoet, wat hij bedoelde was eerst het bitter en dan zoutzuur.
  Ik had beter maar bankrover of politicus kunnen worden!

  • Ad v d Berg zegt op

   Dat Bitter en Zoet was nog uit de tijd dat Paars regeerde Karel. Volgens mij was het Zalm die dat uitsprak. Uit die tijd is ook de Wet BEU tot stand gekomen, door Hans Hoogerworst en Wilders. Dat was mede het begin van Afbraak van ons Stelsel, zoals je AOW opbouw die per 1 januari 2000 ineens los van je Inkomen betaald moest worden. Vóór die datum betaalde ik Inkomstenbelasting en Premieheffing in Nederland.
   Per 1-1-2000 moest je je ineens Vrijwillig gaan Bijverzekeren voor de AOW en AWBZ.
   Dat zou mij destijds bijna de helft van mijn minimale Inkomen gaan kosten.
   Te bedenken dat ik in Thailand minimale Ziekte-kosten had, omdat het daar voor mij Gezonder leven was!
   De gegevens van het CBS, dat het hier zo geweldig gaat, is pure nonsens!
   Sinds 2008 is het voor Jan met de Pet alleen maar slechter geworden, en zéker als je wat mankeert.
   Dus de werkelijkheid die je aangeeft Karel, is volkomen juist!
   Vorig jaar (2018) zijn de kosten voor levensonderhoud alleen maar gestegen en dit jaar, tot nu toe, nog erger!
   En inderdaad Karel, politici hebben hier wel een soort overeenkomst met Bankrovers!

 5. Erik zegt op

  Nou, dan nu een ‘opfleurend’ bericht: De ECB gaat de geldkraan verder open zetten. Nog meer klappen voor de pensioenfondsen. Draghi laat ons een stinkend testament achter want hij piept hem er uit over een maand.

  Lees mee en huiver:

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/draghi-komt-met-bazooka-rente-nog-verder-omlaag~b44170ff/?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20190912%7Clunch&utm_content=Europese+Centrale+Bank+draait+de+geldkraan+wijd+open&utm_term=100265&utm_userid=&ctm_ctid=890c218a227b2d1e0ad52645decb9b81&ctm_ctid=890c218a227b2d1e0ad52645decb9b81

 6. Marijke. zegt op

  Wij genieten al 10 jaar van onzr aow en pensioen.Helaas gaan wij ieder jaar met ons abp pensioen naar beneden weliswaar met een paar euro maar toch.We komen ieder jaar aan onze eigen bijdrage voor de ziektekosten.Plus dat allrs ieder jaar duurder word is het niet altijd leuk meer.We hebben altijd samen gewerkt en leveren nu alleen maar in.Maar goed we hebben nog eten en een dak boven ons hoofd.

 7. peter zegt op

  Ik snap niet hoe men er aan komt dat de koopkracht is gestegen.

  Immers het kwartje van Kok , nooit meer terug gehad, was tijdelijk.
  21% btw zou ook tijdelijk zijn, huh… wrong. Kom dacht men we zijn toch bezig met verhogen, dus je vakantiegeld werd extra belast en later nog een keer verhoogd, echter niet voor hogere inkomens.
  En hoppa daar ging het 6% tarief naar 9%, dat is je eerste levensbehoefte. En natuurlijk in vlees zit nog een verhulde verhoging, een CO2 tax.
  Intussen stijgen al je verzekeringen in betaling en krijg je er minder voor.
  Mocht je wat spaargeld hebben staan, dan wil de belastingdienst daar weer graag een graantje van inpikken.
  Ze stellen dat je een gigantisch rendement maakt, dus niet. Je hebt het gewoon op de bank staan en krijg wat rente, wat nu bijna 0% is. Maar over je geld waar je al belasting over hebt betaald, betaal je gewoon weer belasting. JE verdampt je spaargeld.
  Mocht je een hoofdprijs winnen, kassa zegt de regering, was ooit 21% maar is verhoogd naar 33%.
  1/3 van wat je wint mag je af dragen.
  Heb je medicijnen, dan betaal je “overhandigings kosten” elke keer weer. Je krijgt maar voor max 3 maanden, dus kost het je zo’n 30 euro/jaar/ medicijn.
  Ga je daarin nog wisselen of heb je ze voor het eerst, krijg je ook nog “onderrichting kosten” erbij, ook elke keer weer zo’n 8 euro. loopt lekker op hoor met 18 miljoen Nederlanders, kassa.
  Een bepaald pilletje kostte 40 cent/pil werd verhoogd naar 400 euro/pil, je zal het maar nodig hebben. Je verzekering gaat daar niet meer voor betalen. Dus maw sterf maar.
  Een prof op de Erasmus Uni , had een medicijn/behandeling uit gevonden. Koste 16000 euro, hij verkocht het, nog steeds 16000 euro en daarna werd het weer verkocht aan een Zwitsers bedrijf. Gevolg, behandeling /medicijn kost nu 90000 euro. Alleen recht voor 10 jaar in Europa en 8 in USA.
  Je zal het maar nodig hebben. NIet betalen, sterf maar.

  Zo is dat ook met pensioenen, jaren lang hebben pensioen bedrijven en aanverwante artikelen ervan geprofiteerd en willen ze dat JIJ er nooit van gaat profiteren. Dus bedenken ze allerlei foefjes om jou door te laten werken en uiteindelijk gewoon dood neer ploft zonder ook maar geprofiteerd te hebben. De leeftijd gaat dus omhoog en ze weten al dat velen het niet halen, Daar heb je statistieken voor. Indexeren/ hahahaah een lachertje.
  SInds eigenlijk echt de ingang van het nieuwe tijdperk (2000) is het de bedoeling alles voor de rijken en al het andere is een money pocket. Collateral damage, jij en ik dus, het gepeupel.
  Koopkracht gestegen?! We hebben een groot aantal voedselbanken, welke niet eens meer kunnen voldoen aan de vraag. 150000 mensen wonen in tenten ed, omdat er geen huizen zijn. 500000 staan nergens geregistreerd en kunnen niet eens een uitkering of hulp daardoor krijgen.
  Ja hoor , we hebben het goed in ons kikkerlandje, iedereen tevree over Mark Pinokkio en zijn bendes.
  Zolang de kleur oranje maar wappert en iedereen een smartphone heeft.
  Ik stop voordat ik nog bozer wordt.

  • Erik zegt op

   Beste Peter, Gezien de 0 waardering die je krijgt voor dit verhaal denk ik dat niet iedereen het met je eens is.Alle mensen die iedere keer weer terug komen op het kwartje van Kok zouden eens in het heden moeten gaan leven en zich dan afvragen hoe slecht we het nu werkelijk hebben ten opzichte van andere landen en andere tijden.

   • Jacques zegt op

    Ja kijk ook eens naar die armoede zaaiers in Monaco, om maar eens wat te noemen. Daar moeten we medelijden mee hebben. Er is zoveel geld op de wereld en zo oneerlijk verdeeld. Dat er mensen zijn die het nog slechter hebben dan de gemiddelde Nederlandse pensioengerechtigde is een teken aan de wand, die zijn weerga niet kent. Daar kan je wel naar gaan kijken, maar daar moeten de regeringen van die landen wat aan doen. Van mijn pensioentje deel ik nog geld uit aan de minderbedeelden in Thailand. Twee keer per jaar gaan we dan het land in naar tehuizen waar de probleemgevallen verblijven. Ik heb daar nog nooit een prins uit Monaco mogen ontmoeten en ook niet de mensen in het geld, want die zijn te druk bezig met het tellen van hun schaapjes en het uit te geven aan overbodige luxe.

    • bert zegt op

     Vanuit boeddhistisch oogpunt hebben de ” rijken der aarde” hun sporen verdiend in een vorig leven. Dus wees nu allen goed voor uw minderbedeelde medemens en wellicht behoort u in een volgende leven ook tot die uitverkorenen.

 8. brabantman zegt op

  En het brave Nederlandse volk blijft gewoon op die partijen stemmen die hun financieel totaal uitknijpen.
  Onbegrijpelijk.
  Eerdaags wordt u vanwege het geldelijk belang van Nijpels en Samson ook nog van het gas afgesloten en mag u een kapitaal op tafel leggen voor warmtepompen enz. Onder het mom ‘milieu’.
  En de ‘groene jongens’ ,zie vandaag internet, meneer Ferras (voor u J.Klaver) stapte vandaag gewoon op het vliegtuig voor een paar dagen Barcelona. Na eerder al in Griekenland te zijn geweest. Voor deze figuren geen centje pijn.

 9. Rinie zegt op

  ik wilde als ik met pensioen ga 3 maanden per jaar in thailand gaan verblijven.
  maar die 7 jaar en 3 maanden (waarvan 2 jaar en 3 maanden verlenging 67,3 bahh) zorgen er wel voor dat ik na die tijd helemaal niet meer kan zoals het nu gaat. thailand wordt onder druk van de alsmaar dalende euro flink duurder al en nu ook nog minder pensioen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website