Oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die in Thailand vastzit, mag voorlopig niet naar Nederland. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Dat komt omdat de Thaise rechter nog geen definitief oordeel heeft geveld door het cassatieverzoek. Van Laarhoven heeft gezondheidsklachten en zit onder slechte omstandigheden vast.

Van Laarhoven is in 2014 in Thailand na een Nederlands rechtshulpverzoek gearresteerd. Justitie maakte een fout door de Thaise overheid om hulp te vragen, zonder dat er in Nederland een strafrechtelijk onderzoek naar hem liep. De Thaise politie pakte de man op en een Thaise rechter veroordeelde hem tot 75 jaar cel waarvan hij er 20 moet uitzitten wegens het witwassen van drugs-geld.

Ombudsman Van Zutphen kwam vorige maand met flinke kritiek op de gang van zaken en oordeelde dat de man door fouten van de Nederlandse overheid lang vastzit.

Van Laarhoven heeft zelf een verzoek ingediend om de rest van zijn straf in Nederland uit te zitten, maar dat kan niet zolang de Thaise rechter nog geen definitief oordeel heeft geveld. Een besluit in cassatie van de Thaise Hoge Raad wordt uiterlijk eind dit jaar verwacht, schrijft Grapperhaus.

Grapperhaus zegt toe om de samenwerking met justitie in andere landen tegen het licht te houden. Samen met het Openbaar Ministerie gaat hij kijken of het belang van de betrokken individuen wel genoeg wordt meegewogen.

Bron: NOS.nl

11 reacties op “Johan van Laarhoven mag voorlopig niet naar Nederland”

 1. l.lagemaat zegt op

  Soms wordt er in Thailand ” gratie” verleend bij een belangrijke gebeurtenis.
  Misschien is de kroning in Mei zo’n moment?

  • Kees zegt op

   Onmogelijk zo lang de zaak niet ten einde is. Pas na de uitspraak van de Hoge Raad kan er sprake zijn van gratie of terugkeer naar NL met de WOTS.

 2. Gerard Smit zegt op

  De Nederlandse ambtenaren die onnadenkend de oorzaak zijn van de verwoesting van iemands leven zouden zich nog eens achter de oren mogen krabben.
  Wil je dit als de ultieme wraak op je conto willen hebben?
  Bovendien betreft het ook nog eens zijn Thaise vrouw/vriendin die vast gezet is..

 3. RGB zegt op

  De ‘Nederlandse regering’ moet zich schamen dat ze niet de onderste steen boven halen om dit door hun toedoen ontstane onrecht te herstellen. Schaam je!

 4. Constantijn van Ruitenburg zegt op

  Tsja, als je de boel versjteert moet je op de blaren zitten. Of je nu Johan van Laarhoven heet of Jan met de korte achternaam, ik heb er geen problemen mee. Doe je iets wat wettelijk niet mag moet je zelf de consequenties slikken. Punt uit.

 5. Dirk zegt op

  Nogmaals, die man heeft niemand mishandeld of vermoord, een kind verkracht of iets dergelijks op zijn geweten. Hij zal met zijn zaken de randen van de wet hebben opgezocht en wellicht soms erover heen.
  Net als met de Transavia piloot Gulio Poch, heeft deze kwestie veel overeenkomsten. In die zin, dat de Nederlandse justitie landgenoten uitlevert en in eerste instantie zicht niet bekommert om de menselijke maat in verhouding tot de strafbare feiten. Correctie van die maatregel is gezichtsverlies en men genereert uitstel op uitstel. Tot zover de feiten, afwachten maar of die man Nederland nog een keer terugziet….

 6. janbeute zegt op

  Hoe zit het met de verwoesting van levens en ellende in vele families, door die troep die van laarhoven aan de man bracht.
  Met oog op groot persoonlijk geld gewin.

  Jan Beute.

  • Thomas zegt op

   Op zich mee eens, maar dat mag geen reden zijn voor een partijdige en onwettige behandeling door de Nederlandse staat.Als de regering bij monde van justitie haar eigen wetten en moraal overtreedt, is niemand meer veilig.

  • erik zegt op

   Jan Beute, Nederland heeft rond de 400 shops waar cannabis gedoogd wordt verkocht; gedoogd, dus van L mocht dat spul verkopen. Net als bij alcohol is de gebruiker verantwoordelijk voor overmaat, niet de verkoper.

   Wat het onderwerp betreft, zijn vrouw en hij moeten het laatste beroep in de zaak afwachten. Het is voor hen helaas niet anders.

 7. jan zegt op

  een ambtenaar die nadenkt? Ja gaat dan over zijn vakantiedagen en bevorderingen en ja heb ik een fout gemaakt nou ja wie maakt me wat? justitie? nou ja natuurlijk niet.
  Hoop echt dat de koning hem gratie verleend! Wat heeft hij helemaal gedaan ik ben nu 80+ maar snap niet waarom een jointje roken niet mag en de burger bedriegen wel. Laat de man naar hier komen en snel vrij!!!

 8. Joe Argus zegt op

  Vanavond nog riep zo’n Tweede Kamerlid bij Jinek: ‘Hoe gaat de Nederlandse overheid met z’n burgers om?’
  Telkens weer die arrogante houding van onze – door ons gekozen en betaald – volksvertegenwoordigers, die hun baantje dus volledig aan ons te danken hebben. Zij zouden de regering en de rest van onze overheid (dus helemaal van de Nederlandse burgers die dat hele apparaat financieren) moeten controleren. Maar de hele overheid heeft die hooghartige houding: de burger moet doen wat wij willen, niet omgekeerd. Terwijl het toch zo zou moeten zijn dat degene die betaalt ook bepaalt. Behalve bij de overheid en de politieke partijen met hun verachtelijke
  baantjestombola’s.

  Hoog tijd voor een grote schoonmaak, tijd dat de burger het weer voor het zeggen krijgt. Totdien is de NL burger bij z’n eigen overheid niet vrij als een vogel, maar vogelvrij! Dat blijkt uit de affaires Poch, Van Laarhoven en die NL-scholier Charley van 17 die op verdenking van wat vakantiegefrummel aan twee Britse leeftijdgenootjes al vele maanden in een Spaanse kerker zucht, terwijl er tegen hem nog steeds geen aanklacht is. In Europa godbetert, waar ze altijd de mond vol hebben over mensenrechten!

  Kijk uit voor de Nederlandse overheid want die levert z’n burgers moedwillig uit aan hen vijandige buitenlanden en NL tieners die buiten ons land in problemen komen, die worden door onze dikbetaalde overheid eenvoudig in de steek gelaten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website