De Tilburgse oud-coffeeshopeigenaar Johan van Laarhoven (60) wordt na een gevangenisstraf van zes jaar, op 28 augustus vrijgelaten uit de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught, aldus diverse media. Hij moet nog wel een enkelband dragen.

Van Laarhoven wordt in Nederland verdacht van het witwassen van drugsgeld en grootschalige belastingfraude. Nadat hij zijn coffeeshopketen had verkocht is hij in Thailand gaan wonen.

Na een rechtshulpverzoek van het OM uit Nederland werd hij in in Thailand gearresteerd en veroordeeld tot 75 jaar cel voor o.a. witwassen. Van Laarhoven zat 5,5 jaar vast in een Thaise cel, in januari van dit jaar mocht hij naar Nederland om de rest van zijn straf hier uit te zitten. Naar Nederlandse maatstaven zou hij in augustus 2021 voor vervroegde vrijlating in aanmerking komen, echter hij mag eerder naar huis. Vorige maand is ook zijn vrouw Tukta vrijgelaten uit een Thaise cel

Het OM in Breda is niet blij met de vervroegde invrijheidstelling van Van Laarhoven. Dit zou in strijd zou zijn met de afspraken die justitie met de Thaise autoriteiten heeft gemaakt. Vervroegde vrijlating kan de een verkeerd signaal zijn. Mogelijk dat nieuwe verzoeken om gevangenen hun straf in Nederland te laten uitzitten daardoor negatief beïnvloed worden.

Bron: diverse media waaronder NOS.nl

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Johan van Laarhoven eind augustus vrij man na zes jaar detentie”

 1. Jacques zegt op

  Dit geloof je toch niet. Wie heeft dit besloten, straks krijgt de arme man nog geld mee ook, want hij zal er wel berooid bij zitten na al die advocaatkosten. Pure minachting van de Thaise rechtspraak en volledig in strijd met gemaakte afspraken. Deze man is het niet waard om het voor anderen verpest te zien worden in de toekomst voor mogelijkheden tot uitlevering.
  Ik schaam mij diep als Nederlander voor deze trukendoos en de rechtspraak is in Nederland een lachertje, c.q., wassen neus geworden. Misdaad loont dus toch weer is mijn constatering.

  • Jos zegt op

   Nederland heeft al niet zo een goede naam in Thailand.

   Nederland heeft de zoon van Greta Duisenberg met valse papieren illegaal de grens over geholpen nadat hij in Thailand betrapt van met verkoop van drugs op Koh Samui.

   Volgens mijn was hij in afwachting van zijn veroordeling op borgtocht vrij en mocht het land niet verlaten.

   • Jacques zegt op

    Zo zie ja maar dat de feiten zich herhalen. Waar een klein land groot in is. Ook nu is Van Laarhoven geholpen door in dit geval een rapport van de Nationale ombudsman die zijn weerga niet kent, want zoals het er nu uit gaat zien had het ook nooit moeten zijn en een Minister van Justitie waar je ook alle kanten mee uit kunt gaan. Om maar niet te spreken van al die Nederlandse vrienden van deze nette Nederlandse ondernemer.

  • Johnny BG zegt op

   Als oud politieman constateren dat misdaad loont is een mooie constatering. Velen in het circuit weten het en het is een kwestie van uit het zicht blijven terwijl de zilvervloot binnen vaart maar het blijft een kat en muis spel.
   Je kan er ook voor kiezen om 45 jaar loonslaaf te zijn en dan weet je zeker dat het geen vetpot is en zeker niet na het werkzame leven dus is het raar om de grens op te zoeken?

   • Jacques zegt op

    Beste Johnny velen uit het criminele circuit worden niet oud en dat is maar goed ook. Ik vind het maar zielige figuren die zich blind staren op dollar biljetten of euro’s. Alleen wat ze in de maatschappij aanrichten met hun doen en laten daar kan een fatsoenlijk mens nooit blij van zijn. Het is niet een kwestie van grenzen op zoeken, maar ze ver overschrijden, dat weet u toch ook wel. Vandaar mijn grief in de zaak Van Laarhoven. Deze man verdient het om nog veel langer tussen vier muurtjes te zitten. Ik weet niet of dat van die loonslaaf op mij van toepassing is, maar wees gerust dat heb ik nooit zo gevoeld, want het was voor mij een weloverwogen keuze om dit werkt te doen en ik heb er geen moment spijt van gehad.

    • Johnny BG zegt op

     Om met het laatste te beginnen is dit in het algemeen bedoeld.
     Het Nederlands drugsbeleid inzake hennep wat goed bedoeld was ( vraag en kwaliteit laagdrempelig kunnen controleren in een liberaal beleid) blijkt vanwege andere wetgevingen een slechte keuze te zijn geweest. Dat is voortschrijdend inzicht maar als er in het OM een man zit die uit is op kwalijke keuzes waar u schijnbaar achterstaat dan krijg ik geen goed gevoel over politie en OM die de macht hebben om iemand kapot te maken.
     Het verweer dat hennep iemand kapot maakt gaat niet op want het blijven keuzes van de gebruikers. Alcohol en tabak maken ook vele levens kapot en daar verdient de staat heerlijk aan.
     De staat heeft jaren gefaciliteerd en een ranzig mannetje die het niet kan verkroppen heeft schijnbaar de ultieme macht.
     Er is een aanwijzing dat bij mogelijk voor Nederlandse begrippen onaanvaardbare consequenties voor verdachten te verwachten zijn vanwege rechtshulpverzoeken dat deze op zeer hoog niveau (minister) besproken moeten worden en dat is totaal niet gerespecteerd en met een verkeerde vertaling extra aangewakkerd.
     Ik snap werkelijk niet hoe dat te verdedigen is anders dan jaloezie.

    • Jasper zegt op

     Niet om het een of ander, Jacques, maar het ging om marihuana. Soft drug, dus, minder schadelijk dan een sigaret of alcohol. Nog nooit heeft 1 stony de maatschappij iets aangedaan. Dat de Nederlandse staat inhalig was, en buiten de miljoenen die ze al aan hem hadden verdiend in belastingen, het onderste uit de kan wilden, nl wat miljoentjes aan zwart geld, is geen reden een grief te voelen naar van Laarhoven. Ik ken geen stucadoor, viser, schilder, aannemer, bakker, marktkoopman die niet wat zwart in de achterzak steekt. Logisch ook, als je niet AL je echte kosten mag aftrekken. Zo is de aankoop van hash en marihuana geen aftrekpost voor de belastingen. kost je toch wat, 25 % van de totale omzet. Und so weiter.

  • Jacques zegt op

   Beste heer Chookdee of als ik het wel heb in het Nederlands gezondheid. Ik heb al eerder iets geschreven over de samenstelling van een rechtshulpverzoek. Een van de criteria die daarin moet worden vermeld is dat de betrokkene wordt verdacht van een crimineel feit en sommige landen verlangen nog wel wat meer info, anders wordt er niet meegewerkt aan het onderzoeken van de gevraagde informatie. Dan kan je dit dus weglaten en dan heeft zo’n verzoek indienen geen resultaat of zin. De zaak met Van Laarhoven was wel van dien aard dat dit onderzoek het waard was. Dat de Thaise autoriteiten tijdens dit onderzoek stuitte op criminele zaken door Van laarhoven in Thailand gepleegd is niet de justitie of politie te verwijten. Dit was een bijkomstigheid met ver- gaande consequenties voor Van Laarhoven. Dit is nooit de intentie geweest, maar uiteindelijk vind ik dat boontje om zijn loontje is gekomen in Thailand. Dat pakken ze hem niet meer af. Toch zes tropenjaren dat gelijk staat aan twaalf jaren in Nederland. Dat gedoe in Nederland is bedroevend, maar ik slaap er geen nacht minder door en ben wel wat gewend inmiddels. Het leven is een theaterstuk en komedie makers komen het verst.

   U heeft zeker gelijk van die schandelijke zaak in Thailand die al de hele week op het nieuws is van die rijke jongeman die onder invloed met zijn Ferrari een Thaise politieagent had doodgereden zo’n zes jaar geleden, als ik het wel heb. Hij had daarna lange tijd in Engeland gewoond en is alsnog opgepakt. In Nederland geldt de term non bis in item, niet twee keer voor het zelfde feit. Als hij een keer is vrijgesproken gaat een tweede keer niet op zonder nieuwe feiten. We gaan zien hoe het hier nu afloopt.
   Ja die jongen verdient het om heel lang tussen vier muurtjes te zitten. Laten we hopen dat hij zijn verdiende straf alsnog krijgt . Maar dat is Thailand en ik ben de laatste dit dit goed gaat praten dus hypocriet nee die mening deel ik niet met u.

 2. Erik zegt op

  Ik kan niet in de dossiers kijken over het overleg NL-TH inzake Van L maar ik neem aan dat TH de regels in NL kent en respecteert. En indien niet kan dat gevolgen hebben voor zijn vrouw die zover ik weet slechts voorlopig in vrijheid is want ze mag TH niet verlaten. Mogelijk werkt dit door in volgende zaken in het kader van dat verdrag.

  En het OM is niet blij? Dat verbaast me niets want hun fouten hebben mede Van L in de bak gebracht. Ze worden nu op hun eigen blaren neergezet!

  • Khunchai zegt op

   “Mede door OM in de bak gebracht” dit geloof je toch zelf niet. Mijn uitgangspunt is dat iedereen waar ook ter Wereld het aan zichzelf te danken heeft om vast gezet te worden. Als je netjes leeft hoef je niet bang te zijn dat het jou ook overkomt. (daar is geen spelt tussen te krijgen). Ook deze mijnheer heeft het aan zichzelf te danken dat hij “toevallig” de verkeerde keus gemaakt heeft om in Thailand te gaan wonen (waar hij ongetwijfeld zijn reden voor heeft gehad” (fiscale vluchteling) is gewoon pech of stom. Je weet als je in dergelijke landen gepakt wordt dat de straffen niet mals zijn en had waarschijnlijk tot aan zijn dood in de cel blijven zitten. Hij mag zijn handen nu dicht knijpen dat het uiteindelijk nog zo gelopen is al ben ik het er niet mee eens.ik vrees voor andere Nederlandse gevangen in Thai in de toekomst.

   • Erik zegt op

    Khunchai, dossierkennis is iets dat ik je zou willen aanbevelen voor deze zaak. Ik heb de indruk dat je iets hebt gemist. Gelukkig hebben we in Nederland een Nationale Ombudsman en een minister van Justitie die wel dossierkennis hebben opgebouwd en de juiste daden hebben gesteld.

 3. Hans vd Laan zegt op

  Ik denk dat deze gelegaliseerde drugsdealer wel een lesje geleerd heeft . In eigen land bijna een zielige held hier gewoon een crimineel die hij is .

 4. Rob zegt op

  Dit is nou onze “betrouwbare ” overheid, slechte zaak voor een volgende keer zal Thailand zich nog wel eens bedenken om een akkoord met Nederland te sluiten over het in Nederland laten uitzitten van straffen.
  Waarmee ik niet wil zeggen dat ik het met de soms belachelijke straffen in Thailand eens ben, of met het al of niet schuldig zijn van van Laarhoven.
  Maar het gaat hier over afspraken tussen overheden en die behoren betrouwbaar te zijn en nagevolgd te worden.

 5. Albert zegt op

  Afspraak is afspraak en hoe gaat de Thaise overheid hierop reageren?

 6. Robert JG zegt op

  Goh, wat een genuanceerde reacties toch. Hopelijk heeft de Nederlandse overheid er wat van geleerd om niet zo klakkeloos met de rechten van Nederlandse burgers om te gaan!

  • ruud zegt op

   Hoe zit het met de rechten van – toekomstige – Nederlandse gevangenen in Thailand?
   Mogen die worden opgeofferd aan van Laarhoven, en mogen die gewoon in Thailand in de gevangenis blijven, als Thailand tot de conclusie komt, dat Nederland zich niet aan de afspraken voor de overdracht van gevangenen houdt?

 7. l.lagemaat zegt op

  Volgens andere media zal van Laarhoven alsnog vervolgd worden voor belastingontduiking en het witwassen
  van drugsgelden.

  • RichardJ zegt op

   En dan krijgen we ook nog de rechtszaken van Van Laarhoven tegen Justitie wegens onrechtmatig handlen tegen staatsburgers.

 8. Peter zegt op

  De Handelswijze van Nederland destijds
  Is heel kwalijk te noemen. Zijn hadden gewoon
  om uitlevering kunnen vragen. Heel goed dat Jusitie zou worden
  aangeklaagd door van Laarhoven.
  Het vergrijp is in Nederland gepleegd en hoort in Nederland berecht te worden.
  Veel reacties hier zijn beangstigend. Hoe snel hebben we onze mening (veroordeling) gemaakt.
  Het is zelfs niet eens duidelijk of Nederland zich niet aan de
  afspraken met Thailand heeft gehouden.

  • Erik zegt op

   Dat is een goeie, Peter! Ik denk dat niemand van de blogschrijvers de inhoud kent van de overeenkomst met Thailand. Ik kan me niet voorstellen dat ze de positie van Tukta in de waagschaal zullen stellen.

   En wat de fraudezaak betreft, Van L en familie zijn tot op vandaag slechts verdacht van…. Dat blijkt door veel mensen te worden vergeten.

   • Jacques zegt op

    Beste Erik Van Laarhoven en zijn vrouw zijn afgestraft in Thailand vanwege strafbare feiten in Thailand gepleegd. Slechts verdacht van dekt de lading niet, dan bent u niet op de hoogte van de feiten die voorliggen. Dat rechtshulpverzoek diende om meer te weten te komen over wat van Laarhoven in Thailand uitspookte met het zwarte geld en dat is inmiddels wel duidelijk geworden. Zijn bezittingen en uitgavepatroon onder anderen zijn bekend. Heel veel zwart geld (niet verklaarbaar geld) zoals in het Nederlandse onderzoek al werd geconstateerd wordt nu ondersteund met bewijs uit het buitenland en ik mag hopen dat Van Laarhoven toch nog wat mag boeten in Nederland, na bewezen verklaring door een rechtbank natuurlijk. Daar ging het uiteindelijk om. Afwachten dus en hopelijk zien we gerechtigheid, want belasting moeten we allemaal betalen, ook semi legale drugsdealers.

 9. Karelsmit2 zegt op

  Iedereen maakt zich nu druk wat the Thaise overheid hier van zal denken, maar niemand weet precies wat er ‘off the record’ is afgesproken, zeer naief om te denken dat de Thaise overheid hier verrast over zal zijn, zo dom zijn ze echt niet (It’s all in the game)
  Het is een grote schande wat deze man is aangedaan, en ik had het liefst gezien dat de verantwoordelijke officier van justitie hier persoonlijk aansprakelijk voor zou worden gesteld, Maar helaas dit soort staats cowboys kunnen ongestraft hun gang gaan.
  Een terrechte schadevergoeding zal dan ook helaas uit de staatskas komen, dus de belastingbetaler, en niet uit de zakken van de zeer bedenkelijke acties van de veroorzaker.
  Wat mij betreft mag Van Laarhoven de staat voor zeker 10-15 miljoen aanklagen, al is dit nog niks vergeleken met wat deze man is aangedaan.

 10. Karelsmit2 zegt op

  Mag ik iedereen er even op wijzen dat zolang men niet veroordeeld is men onschuldig moet worden geacht, dit zover voor de Nederlandse kant van de zaak.
  Wat dé Thaise kant van de zaak betreft verwijs ik naar de landen met kangaroo courts, soms rechtvaardig, soms kafka, hangt af van wie je bent, dikke corrupte bende dus.
  Iedereen maakt zich nu druk wat the Thaise overheid hier van zal denken, maar niemand weet precies wat er ‘off the record’ is afgesproken, zeer naïef om te denken dat de Thaise overheid hier verrast over zal zijn, zo dom zijn ze echt niet (It’s all in the game)

  Het is en blijft een grote schande wat deze man is aangedaan, en ik had het liefst gezien dat de verantwoordelijke officier van justitie hier persoonlijk aansprakelijk voor zou worden gesteld, Maar helaas dit soort staats cowboys, en dan uit ik mij nog heel vriendelijk, kunnen ongestraft hun gang gaan.
  Een terechte schadevergoeding zal dan ook helaas uit de staatskas komen, dus de belastingbetaler, en niet uit de zakken van de zeer bedenkelijke acties van de veroorzaker.
  Wat mij betreft mag Van Laarhoven de staat voor zeker 10-15 miljoen aanklagen, al is dit nog niks vergeleken met wat deze man is aangedaan.

  • ruud zegt op

   Wat er ‘off the record’ is besproken, als dat al is gebeurd, weet niemand.
   Het mag wel duidelijk zijn, dat ‘off the record’ afspraken maar in kleine kring bekend zijn en blijven, en dat huidige en toekomstige gevangenen in Thailand het slachtoffer kunnen worden voor wat terugzenden naar Nederland betreft, omdat die afspraken bij de Thaise justitie dan waarschijnlijk niet bekend zijn.

 11. wim zegt op

  Het verbaast me ten zeerste dat er zoveel deskundigen op de hoogte zijn van de
  waarlijke toedrachten met de daarbij behorende straffen. Buiten dat er door het Nederlandse openbare ministerie fouten zijn gemaakt, volgens onderzoek van de Nationale Ombudsman, bestaat er in Thailand
  ook een rechtspraak die deze man op basis van het binnensmokkelen van gelden uit diverse landen in eerste instantie veroordeelde tot een gevangenisstraf van 103 jaar. Deze straf werd na beroep teruggebracht naar 75 jaar. De Thais gingen hierbij uit van gelden verkregen uit handel in drugs, hetgeen in Thailand verboden is. Waarom het mogelijk gemaakt is om deze man uit zijn Thaise cel naar Nederland over te plaatsen is mij een raadsel, maar het zal lichtelijk te maken hebben gehad met geld.
  Je kon er nl wel van uitgaan dat de werkelijk uit te zitten straf van tenminste 20 jaar in
  Nederland terug gebracht zou worden naar een minimale straf, zoniet vrijlating, en zie
  wat er gebeurd.
  Ik vraag me overigens ook af hoe het mogelijk is zulke waanzinnige bergen met geld
  te vergaren met een gedoogde verkoop.
  Velen zullen het niet met mij eens zijn, maar voor mij blijft het in Thailand geldsmokkel en in Nederland drugshandel, waarvoor de dader gestraft dient te worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website