Reizigers van buiten de EU worden tijdelijk niet meer in Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone toegelaten, tenzij hun reis essentieel is. Dat hebben de EU-regeringsleiders besloten in een videoconferentie over de bestrijding van het coronavirus.

Dit zal beteken dat Thaise partners of familie van Nederlanders en Belgen, met alleen een Thais paspoort de komende 30 dagen niet meer naar Europa kunnen reizen.

Het inreisverbod voor niet-essentiële reizen zal gelden voor alle 22 EU-landen plus Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein. De Commissie roept de EU-landen op die geen lid van Schengen zijn (Groot-Brittannië, Ierland, Bulgarije, Roemenië, Kroatië) om dezelfde maatregel in te voeren.

Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.

Bron: NOS.nl

No votes yet.
Please wait...

28 reacties op “EU sluit buitengrenzen voor niet-noodzakelijke reizen gedurende 30 dagen!”

 1. Rob V. zegt op

  15 minuten geleden nog niets van gemerkt toen ik door de KMar moest. Zal wel vanaf middernacht ofzo gaan gelden of uitgezonderd reizigers die nu al onderweg zijn.

  • Het inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers.

   • Rob V. zegt op

    Er zullen toch ook Thaise reizigers met VKV zijn geweest, maar ik heb tientallen Thai/Aziaten door zien gaan bij de grenspost. Of die hadden allemaal een verblijfsvergunning of diplomaten pas? Denk het niet. Of om 21.00 wist met op Schiphol nog van niets? Of -wat ik denk- reizigers die al onderweg waren mogen/mochten of wel door (immers vertrokken toen er nog geen maatregelen waren). Er vertrekken nauwelijks vluchten dus wat doe je met een Aziaat als er geen vlucht terug meer is?

    • willc zegt op

     En wat is er mis mee met Aziaten/Thai die ook een Nederlandse paspoort hebben?

     • Rob V. zegt op

      Het onderwerp gaat over het weren van toeristen van buiten, niet over Aziatische EU burgers.

      • willc zegt op

       Sorry, staat specifiek duidelijk op ;Thaise reizigers/Aziaten, onder toeristen versta ik ook Russen,Afrikanen enz en dat kan ik niet terugvinden,maar die mogen van jou dus wel gewoon doorlopen.

       • Rob V. zegt op

        Ik heb nergens een mening gegeven over wie er wel/niet door mag lopen. Ik vroeg me af wat de KMar doet/deed met reizigers van buiten de EU die vanuit de EU uit niet meer welkom zijn. De Brusselse maatregelen dat deze mensen niet meer welkom zijn (de visie van Brussel dus en niet mijn visie) ging namelijk per direct in. Wat te doen met de categorie mensen die reeds onderweg was naar Europa en hier aankwamen toen de maatregel van kracht was. Terugsturen?? vroeg ik me af, terwijl mogelijk er geen vluchten terug meer beschikbaar waren (vol, gecancelled)?? Dan maar aan de grens laten wachten? Toch door laten (want bij vertrek naar de EU was men nog wel welkom). Hoe dit nu in de praktijk gegaan is weet ik niet. Anders dan dat een uur na ingang de KMar geen mensen tegen hield.

        Of ze dat inmiddels wel doen, of men bij het inchecken buiten de EU deze mensen al weert en of BuZa ruim een dag later eindelijk eens van plan is duidelijk te gaan communiceren wie er wel/niet binnen mag komen.. ook nog steeds niet duidelijk. Officiële bronnen laten sterk te wensen over, de media schieten nogal eens te kort dus ook niet altijd te vertrouwen, en nog geen praktijk observaties van andere TB lezers (waar je ook altijd vraagtekens mag zetten of die observatie juist was, ja ook die van mij want ik heb natuurlijk geen uur naast het grenshokje gestaan om te kijken of er toch niet een persoon niet het land binnen mocht).

   • Rob V. zegt op

    Mijn ervaring gisteren: toestel Eva kwam al op iets over 19.00 aan, maar er waren een paar jongeren met klachten. Vliegtuig apart gezet op vrachtafdeling. 2 ambulances, controle/gesprekje (een stuk of 5 rijen van mij vandaan aan de andere zijde van het vliegtuig). Na ruim een uur naar de gate gesleept. Uitgestapt. Lege hallen. Bij de KMar waren de automatische gates in eerste instantie gesloten, iedereen langs 2 (twee) paspoort controle hokjes. Na enige tijd deden ze ook de automatische poortjes aan maar toen was ik al bijna aan de beurt. Niets gemerkt dat mensen apart moesten ofzo (lees: Thai met en visum kort verblijf). Dat was tussen 20.:45 en 21:00

    Bagage even langzaam als anders: een uur na aankomst kwam pas de bagageband in beweging.Om 21.30 kwam mijn koffer op de band. Bij de uitgangen waar ik langs liep (een stuk of 6-7) nergens een douane ambtenaar te zien. Had ik toch maar mijn cocaïne meegenomen.. Luchthaven erg leeg. Slechts een handjevol aankomende en vertrekkende vluchten. Bij vertrek stonden een stuk of 40 vluchten op het scherm. Overal ‘ cancelled’ achter MUV 15 vluchten. Die paar wel allemaal ‘ delayed’ . Eva air vertrok dus weer terug naar Azie maar met vertraging. Ben benieuwd of ze donderdag nog vliegen.

    Kijk ik op de FB pagina van de ambassade, NetherlandsAndYou, mijnoverheid.nl , KLM , Eva air site etc. dan staat er nog niets aangegeven over dat toeristen van buiten Europa niet langer welkom zijn. Vraag me toch af of ze nog van plan zijn dat te communiceren?? En liefst voordat de mensen op de luchthaven komen en/of aan boord zitten (dan zou je pas bij aankomst te horen krijgen dat je terug retour moet)? Maar de overheid en communicatie blijft een dingetje.

    • berry zegt op

     Ik reageer op het stukje “jongeren met klachten”.

     Waren het Nederlandse jongeren?

     Ik dacht gelezen te hebben dat er Nederlandse jongeren waren met Corona verschijnselen dewelke hulp vroegen hoe ze terug in Nederland konden komen. Ze hadden schrik om opgesloten te worden in Thailand.

     Als ze het zijn, blij om horen dat ze veilig terug in Nederland zijn.

     • Cornelis zegt op

      Ik weet niet zo zeker of je daar wel blij mee moet zijn. Als ze inderdaad besmet waren – en dat wisten – en ze toch in het vliegtuig zijn gestapt vind ik dat een behoorlijk adociale actie.

      • Berry zegt op

       De tekst is, er waren een paar jongeren met klachten.

       Ik vermoed dat zie die klachten al hadden voordat ze op vliegtuig stapten.

       Zijn het de jongeren dewelke om hulp vroegen, ze zijn weg uit Thailand en terug in Nederland.

       Zijn het niet deze jongeren dewelke om hulp vroegen, dan is dit een tweede groep dewelke symptonen hebben, maar toch naar het vliegveld zijn gegaan en gewoon hebben kunnen inchecken.

       Dan heb ik veel liever dat het de hulpvragende jongeren waren. Een tweede groep klinkt veel angstiger.

       Ik vermoed dat de jongeren bang zijn geworden om opgenomen te worden in Thaise staatsziekenhuizen, als ze informatie hebben ingewonnen op verschillende forums of blogs.

       Zeker als ze op ThaiVisa hebben gekeken, je vind heel veel reacties terug van “Nooit van mijn leven in een Thais staatsziekenhuis”.

     • Rob V. zegt op

      Ja Nederlanders, maar na een onderzoekje vertrok de broeder weer. Gewoon een veiligheidsprotocol geweest. Denk niet dat het dezelfde lui waren.

 2. Mark zegt op

  Hoeveel vliegtuigstoelen op ams-bkk en bru-ams retour worden gevuld door EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers?

 3. brabantman zegt op

  Moderator: Graag alleen bij feiten houden.

 4. BramSiam zegt op

  Het zou toch wel fijn zijn als er wat beter gecommuniceerd zou worden over de policy van de luchtvaartmaatschappijen. Wie vliegen er nog en hoe vaak en hoe lang doen ze zulks nog.
  Ik zou oorspronkelijk 14/4 terugvliegen naar Nederland, maar heb daar tegen bijbetaling 7/4 van gemaakt om songkran te ontlopen. Ik heb nu geen flauw idee wanneer ik terug kan naar Nederland. Nou zit ik hier waarschijnlijk (nog wel) beter dan in Nederland, dus daar klaag ik niet over. Maar ook de vraag of Thailand bij mensen die in de problemen komen de visaregels gaat versoepelen zie ik nergens beantwoord. Je zou het verwachten van een land dat het van toerisme moet hebben, maar ja, ‘ai farang’ en ‘phuak nee’ uit de mond van een minister geven niet het gevoel dat men veel sympathie heeft met de problemen van de gestrande buitenlanders. Als je straks niet meer mag blijven, maar er ook niet uitkunt, wat dan? The Eagles hebben er een liedje overgemaakt dat ook hier erg populair is. You can check out any time you want, but you can never leave.

  • Nico zegt op

   Misschien heb je hier iets aan: https://www.iatatravelcentre.com/international-travel-document-news/1580226297.htm

  • RonnyLatYa zegt op

   “Maar ook de vraag of Thailand bij mensen die in de problemen komen de visaregels gaat versoepelen zie ik nergens beantwoord.”

   Je kan maar een vraag beantwoorden als daar informatie over is.

 5. Henlin zegt op

  Voor de volledigheid:
  President Macron van Frankrijk heeft dit maandagavond al gezegd.
  Maar het besluit is door de regeringsleiders dinsdagavond plm 20.00 uur genomen.
  Dus logisch dat gisteren (dinsdag) er nog niet veel van gemerkt is

 6. wim zegt op

  Ben er net achter gekomen dat EVA air niet meer vliegt op Amsterdam. BMA reizen aan de lijn gehad moest zelf bellen, had een mail gestuurd zondag avond maar geen antwoordt. Kreeg een medewerker aan de telefoon die vertelde dat ze niet naar het buitenland konden bellen of mailen….. Moet morgen terug bellen dan wist hij meer. Zelf maar gekeken op de website van Eva Air alle vluchten NTV staat er. Zo wordt je dus voor de gek gehouden.

  Moderator: Ons is niet bekend dat EVA Air niet meer op AMS vliegt. Dat blijkt ook niet uit de website van EVA Air.

  • Alie zegt op

   We hebben ingecheckt. We vliegen 19 maart 12:20 naar amsterdam. Als het anders is meld ik dit.

  • Rob V. zegt op

   Zoals de redactie al aan gaf, Eva vliegt (nog!) wel. Voor hoe lang is wel de vraag:
   Eva Air vlucht BKK-AMS van 19 maart: departed.

   Bron:
   https://booking.evaair.com/flyeva/EVA/B2C/flight-status.aspx?lang=en-nl

   Schiphol laat dezelfde info zien: vlucht is onderweg en op schema.

   Bron: https://www.schiphol.nl/nl/aankomst/?datetime=2020-03-19&search=bangkok

 7. Rob V. zegt op

  Inmiddels op NetherlandsAndYou zeer povere informatie.

  Over grenzen dicht: “Today the EU member states decided to place severe restrictions on travel to the EU Schengen area, which includes the Netherlands. As of now the Ministry of Foreign Affairs is advising all Dutch people not to travel abroad in the coming period unless absolutely essential.”

  Bron: https://www.netherlandsandyou.nl/latest-news/news/2020/03/18/travel-advice-only-travel-abroad-if-essential

  Nog steeds niets concreets dus dat je als Thaise toerist met geldig visum de EU niet meer in komt. Er vanuit gaande dat de grens wel degelijk dicht is gaat BuZa hier flink onderuit

  ***************************

  Over Schengenvisum aanvragen:

  “Coronavirus: visas for the Netherlands

  The global development regarding the COVID-19 virus has far-reaching consequences for the services provided by Dutch embassies worldwide, including external service providers such as visa agencies.

  This means that until at least 6 April 2020 no passport applications, visa applications for short and long stays (authorization for temporary stay, mvv) will be collected via embassies and visa agencies.

  Other services, such as DNA tests, identity screening, legalization of documents and ‘basic civic integration examination abroad’ will not take place during this period. 

  In the Q&A’s you can find the answers to the most frequently asked questions. Keep an eye on this website for more information.

  Short-stay Schengen visaCan I still apply for a visa?

  No, at the moment it is not possible to lodge a visa application.

  When can I apply again for a visa?

  At the moment we do not have a date, this depends on the developments regarding COVID-19. Our appointmentsystems are closed until April 6th but this period can be extended.

  Can I already make an appointment for after April 6ht?

  No, this is unfortunately not possible, our appointmentsystem is closed.

  (..)

  Travel to the Netherlands, Schiphol Airport, transitI am a Dutch citizen, EU citizen, can I still travel to the Netherlands?

  A Member State may not deny entry to EU citizens or third-country nationals with a residence permit who reside on its territory and must facilitate the transit of other EU citizens and residents returning home.

  Currently it is being discussed by the Ministry of Justice in the Netherlands what the directive is for persons with residence permits and for foreign nationals who encounter problems in this respect. Further information on this matter will follow at a later stage.

  I have a residence permit for the Netherlands, can I still travel to the Netherlands?

  A Member State may not deny entry to EU citizens or subjects with a residence permit from third countries who reside on its territory and must facilitate the transit of other EU citizens and residents who return home.

  Currently it is being discussed by the Ministry of Justice in the Netherlands what the directive is for persons with residence permits and for foreign nationals who encounter problems in this respect. Further information on this matter will follow at a later stage.

  I am in transit at Schiphol airport and cannot continue to my final destination?

  If you are in transit at Schiphol airport and you cannot continue your journey, you can contact the border police.

  Currently it is being discussed by the Ministry of Justice in the Netherlands what the directive is for foreign nationals in transit who encounter problems in this respect. Further information on this matter will follow at a later stage.

  I have a MVV or facilitating visa. Does the Schengen entry ban also apply to me, or may I still enter?

  The Ministry of Justice in the Netherlands and the Ministry of Foreign Affairs will specifically discuss what the directive is for foreign nationals with an MVV or facilitative visa. More information on this matter will follow later.”

  Bron: https://www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands

 8. Rob V. zegt op

  Op Twitter overigens wel een tweet van dinsdag 21.55 dat de grens dicht is voor toeristen:

  “Replying to @sruerlecram
  De sluiting van de grenzen gaat direct in en geldt voor dertig dagen. ^YA
  9:55 PM · Mar 17, 2020”

  In antwoord op de vraag “Wanneer gaat het inreisverbod voor Schengen in? Morgen al?”

  Bron: https://twitter.com/sruerlecram/status/1240014497307398154?s=20

  Blijft slechte informatie voorziening, de gemiddelde Thai moet uit bijvoorbeeld de krant haken dat die ‘drastische maatregelen’ sluiting van de grens is. Zo te zien was per direct iets minder direct dan direct. Besluit schijnt immers om 20.00 genomen te zijn en om 21.00 was de grens nog open. Ben benieuwd of Thaise toeristen van Eva etc inmiddels te horen hebben gekregen dat ze de EU niet meer inkomen. Vanuit bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij of BuZa zelf in een mailing.

  • Rob V. zegt op

   Inmiddels laat BuZa weten dat de maatregelen pas vanavond van kracht worden:

   “Travel restrictions for the Netherlands
   As from Thursday, 19 March 2020 18:00 entry conditions to the Netherlands will be stricter. Read the questions and answers for more detailed information about the travel ban.”

   Bron:
   https://www.netherlandsandyou.nl/latest-news/news/2020/03/18/q-and-a-for-entry-into-the-netherlands-travel-ban

   Fijn zo’n overheid die amper informatie geeft, mensen het uit de media halen, op Twitter zegt dat het per direct van kracht is (opmerkelijk want mensen reeds onderweg kunnen dan hun schema niet meer omgooien en komen mogelijk tussen wal en schip). Pas meer dan een dag later de eerste informatie die een beetje duidelijk is..

 9. Patrick zegt op

  Erg slechte commucatie en nog steeds onduidelijkheden.

  EU onderdanen en HUN familie mogen NL in?

  Dus een Nederlander met zijn Thaise partner (langdurige serieuze relatie, dus familie) mag NL in? Humanitair zou dit uiteraard ja moeten zijn. Echter het is onduidelijk.

  Sowieso zijn dit drogmaatregelen. Het virus is al lang gearriveerd. Sluiten grenzen verergerd de situatie alleen en verhoogd de onzekerheid. Symboolpolitiek. Zoveel heisa.

  Ook leuk, op Schiphol.nl de link naar meer info (‘in Dutch only’)
  https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-justitie-en-veiligheid/nieuws/2020/03/18/vanaf-donderdag-19-maart-2020-18.00-uur-verscherpen-de-toegangsvoorwaarden-voor-personen-die-naar-nederland-willen-reizen

  “De reisbeperking geldt niet voor de volgende categorieën personen:
  EU burgers (met inbegrip van onderdanen van het Verenigd Koninkrijk) en hun familieleden;”

  Je partner is onderdeel van je familieleden mag ik hopen… Iemand idee?

  De whatsapp van de Nederlandse Ambassade Thailand is ook hopeloos. Sorry we kunnen geen persoonlijk antwoord geven omdat druk druk Corona. Ja, DUH als je informatievoorziening eens op orde is. Oftewel hun antwoord is: sorry we kunnen GEEN informatie geven. Handig.

 10. Patrick zegt op

  Een serieuze langdurige relatie (ook wanneer officieel getrouwd in Thailand), wordt niet erkend als zijnde familie heb ik zojuist te lezen gekregen. Daar gaan we weer, de menselijke maat/praktisch meedenken in bureaucratisch Nederland is weer zoek. Men wil gelegaliseerde vertaalde documenten zien blijkbaar. Tenminste, dat is het antwoord van 1 anonieme medewerker. Die nu niet snel te regelen zijn gok ik… Samen reizen, het woord van een Nederlander, kopie paspoort, ticket, Thaise documenten, foto’s, betekend blijkbaar niets zolang het geen NL document is. Het beoogde doel van de maatregel wordt weer eens vergeten (wat al zeer discutabel is en niets uithaalt behalve voor de buhne). Oftwel EU-onderdaan en ‘hun familie’ is een zeer nauwe definitie (gezien de situatie die vaak van toepassing, NL’er die leeft buiten Nederland). ‘Hun familie’ is alleen familie wanneer het op bureaucratie Nederlands papier staat.

  Achja, was te verwachten. De maatregel is sowieso absurd. Virus is al gearrivieerd, je laat Europeanen nog steeds door, dus wat wil je nu bereiken? Meer paniek? Mission accomplished. Als je de grenzen wilde sluiten, had je dat in Januari moeten doen. Paniekvoetbal.

  Maar goed, dit ter info en vermaak 😉

  • Rob V. zegt op

   Een niet-EU partner zoals een Thai is geen familie van een EU burger tenzij deze officieel gehuwd zijn (of dat huwelijk in Nederland, Thailand of elders is gesloten maakt geen verschil, is allemaal prima). Die BuZa medewerker is dus abuis.

   Probleem is echter wel dat een Thai gaat die gehuwd is met een EU burger en deze geen verblijfsvergunning heeft de airliner om een visum zal vragen. De ambassade is echter gesloten en ook VFS Global voor visumaanvragen muv humanitaire visums. Het gratis, snel en soepel af te geven ‘visum voor een familielid van een EU/EER burger’ noemt BuZa niet op hun site over wie nog wel een visum kan krijgen tijdens de 30 dagen ban. Die zou er wel op moeten staan…

   Het beste is dus indien je een Thaise partner hebt, waarmee er een officieel huwelijk gesloten is hier of ginder, de ambassade te contacteren om een gratis visum te krijgen (zie mijn Schengendossier voor details). Want zonder zo’n visum zal geen airliner je laten boarden, ook al heeft de Thaise partner officieel recht op een visum via de ambassade of aan de EU grens (lees: Schiphol, Zaventem etc. waar de grenswacht dit visum moet afgeven indien je aantoont dat men familie van een EU onderdaan is).

   Bron: zie het Schengendossier of:
   https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

   • Patrick zegt op

    Ga ze dat maar uitleggen… deze anonieme medewerker (ook altijd fijn dat men zichzelf indekt, eerst kreeg ik ook alleen een link naar wat algemene bla bla) zegt leuk dat het document vertaald en gelegaliseerd moet zijn en waarschijnlijk ook ingeschreven?… wat niet eens mogelijk is nu gezien de Ambassade niets uitvoert nu (alle afspraken afgezegd, ook zo fijn)…

    MEV is al aanwezig, dat had ik de medewerker ook meegedeeld.

    Maar zoals verwacht is er geen plaats voor redelijkheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website